Από τη συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπ. Γιλντιρίμ, με τον Πρόεδρο του ιρακινού Κουρδιστάν, Μ. Μπαρζανί |
Σημαντικές παραμένουν, επί του παρόντος, οι διαφορές ανάμεσα στις κυβερνήσεις του Ιράκ και της Τουρκίας, ιδιαίτερα σε σχέση με την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στο στρατόπεδο Μπασίκα στο έδαφος του Βορείου Ιράκ, παρά τις προσπάθειες των πρωθυπουργών αμφοτέρων χωρών το περασμένο Σάββατο στη Βαγδάτη να ρίξουν τους τόνους και να επιχειρήσουν αποκλιμάκωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις.
Ο Τούρκος Πρόεδρος, Μπιναλί Γιλντιρίμ, που μετέβη στη Βαγδάτη το Σάββατο για διήμερη επίσημη επίσκεψη μετά από μακρά συνάντησή του με τον Ιρακινό ομόλογό του Χάιντερ αλ Αμπάντι, υποστήριξε σε κοινή συνέντευξη Τύπου ότι οι Τούρκοι στρατιώτες στο στρατόπεδο Μπασίκα, που εκπαίδευαν Κούρδους μαχητές Πεσμεργκά και πολιτοφυλακές Σουνιτών, «δεν βρίσκονται εκεί από ευχαρίστηση αλλά από ανάγκη». Επανέλαβε την υποστήριξη της Τουρκίας στην εδαφική ενότητα του Ιράκ και το σεβασμό στα κυριαρχικά του δικαιώματα και εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη δήλωση του Ιρακινού ομολόγου του ότι η Βαγδάτη δεν θα επιτρέψει στο ΡΚΚ να χρησιμοποιήσει το ιρακινό έδαφος για να βλάψει την Τουρκία. Πρόσθεσε ότι Ιράκ και Τουρκία συμφώνησαν να καταβάλουν «τις απαραίτητες προσπάθειες σε συντονισμό» με τους διοικητές των Κούρδων Πεσμεργκά και τον ιρακινό στρατό, προκειμένου να «εκκαθαρίσουν» την ορεινή περιοχή Σιντζάρ από «τρομοκρατικά στοιχεία», όπως το ΡΚΚ, «που συνιστά πρωτεύουσα απειλή για την Τουρκία». Ο Γιλντιρίμ σε επόμενο σημείο υπογράμμισε ότι οι διμερείς εμπορικές σχέσεις από τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια στα οποία ανήλθαν το 2012, ξεπέρασαν τα 7 δισ. δολάρια το 2016.
Ο Χάιντερ, από την πλευρά του, σημείωσε πως δεν έχει αλλάξει το παραμικρό στις θέσεις της κυβέρνησής του για το τουρκικό στρατόπεδο Μπασίκα στο Β. Ιράκ και πως θα πρέπει τα τουρκικά στρατεύματα να φύγουν από την περιοχή, αφού βεβαίως λυθεί το ζήτημα «το συντομότερο δυνατόν και με τον κατάλληλο τρόπο». Επανέλαβε την πρόβλεψή του ότι σε τρεις μήνες θα έχουν εκδιωχθεί οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» από το ιρακινό έδαφος. Τόνισε ότι το Ιράκ θα μπορούσε μόλις ελευθερωθεί η Μοσούλη να ξανανοίξει τον πετρελαιαγωγό με την Τουρκία «στη βάση συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών» (και όχι μεταξύ Αγκυρας και της αυτόνομης κουρδικής κυβέρνησης στο Β. Ιράκ, όπως είχε γίνει στο παρελθόν).
Σε κοινή ανακοίνωση που εξεδόθη μετά τη συνάντηση των πρωθυπουργών Γιλντιρίμ και Αμπάντι, υπογραμμίζεται ότι οι δύο χώρες «δεν θα επιτρέψουν καμία τρομοκρατική οργάνωση στα εδάφη τους και θα εργαστούν από κοινού για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».
Ο Γιλντιρίμ, που συνοδευόταν μεταξύ άλλων από τους Τούρκους υπουργούς Οικονομίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και Παιδείας, μετέβη την Κυριακή στο Ερμπίλ, πρωτεύουσα του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, όπου συναντήθηκε με τον Κούρδο Πρόεδρο Μασούντ Μπαρζανί. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα προβλήματα της Τουρκίας με το PKK, το «Ισλαμικό Κράτος» και την οργάνωση του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που έχει καταφύγει στις ΗΠΑ, είναι θέματα «που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο την Τουρκία». Αναφερόμενος στους Κούρδους μαχητές του PKK, δήλωσε ότι «φωλιάζουν» στην περιοχή Σινγκάλ του Βορείου Ιράκ και ότι αυτό δεν μπορεί να το ανεχθεί η Τουρκία.
Επιπρόσθετο ενδιαφέρον έχει η χτεσινή δήλωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Νουρετίν Τσανικλί, πως η Αγκυρα επιφυλάσσεται του «δικαιώματος» να λάβει μέτρα «μέσα στο Ιράκ για να αμυνθεί έναντι των τρομοκρατικών απειλών», αλλά δεν θα χρειάζεται να το κάνει αυτό από τη στιγμή που τέτοιες απειλές θα απομακρυνθούν. Μιλώντας στο δίκτυο «Α Χαμπέρ», ο Τσανικλί σημείωσε: «Το στρατόπεδο Μπασίκα βρίσκεται εκεί λόγω του τρόμου που προέρχεται από το Ιράκ, και είναι δικαίωμά μας να λάβουμε μέτρα απέναντι σε αυτό. Αν η απειλή απομακρυνθεί, δεν θα υπάρχει ανάγκη».
Ιρακινοί κομάντος έφτασαν την Κυριακή για πρώτη φορά στις όχθες του ποταμού Τίγρη στη Μοσούλη, κάνοντας ένα νέο σημαντικό βήμα για την ανακατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».
Οι επίλεκτες αντιτρομοκρατικές δυνάμεις «έφτασαν στον ποταμό Τίγρη από τα ανατολικά» και αναπτύχθηκαν περιμετρικά μιας από τις τέσσερις γέφυρες της Μοσούλης. Η προέλαση των στρατιωτών στις όχθες του Τίγρη σηματοδοτεί συμβολική και τακτική νίκη για τις ιρακινές δυνάμεις, τρεις μήνες μετά την έναρξη της επιχείρησής τους. Η πρόσβασή τους στον ποταμό περιπλέκει την κατάσταση για το «Ισλαμικό Κράτος», το οποίο ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα ανεφοδιασμού.
Παρ' όλα αυτά, στη Βαγδάτη δεν έλειψαν ούτε το περασμένο 48ωρο οι πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις τζιχαντιστών, αυτή τη φορά στην κεντρική λαχαναγορά της πρωτεύουσας. Από επίθεση βομβιστών αυτοκτονίας σκοτώθηκαν 12 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 50. Η έκρηξη σημειώθηκε στη σιιτική συνοικία Τζαμίλα, όπου ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που είχε τοποθετήσει στο αυτοκίνητό του στην είσοδο της κεντρικής λαχαναγοράς αγοράς της Βαγδάτης.
Παράλληλα, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τύπων F4 και F16 βομβάρδισαν την Παρασκευή 11 «στρατιωτικούς στόχους» Κούρδων του ΡΚΚ πέριξ της περιοχής Καντίλ στο Βόρειο Ιράκ.
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--
Ετοιμος να διαπραγματευτεί «οτιδήποτε» στις επικείμενες ενδοσυριακές συνομιλίες όταν διεξαχθούν στην Αστάνα του Καζακστάν δήλωσε χτες ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, μετά τη συνάντησή του με Γάλλους βουλευτές και δημοσιογράφους στη Δαμασκό.
Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ΣΑΝΑ, ο Ασαντ υπογράμμισε ότι ένα από τα βασικά ζητήματα αυτών των διαπραγματεύσεων θα είναι ποιες ακριβώς οργανώσεις θα εκπροσωπήσουν τη συριακή αντιπολίτευση και ότι ακόμη αυτό είναι άγνωστο. Υπογράμμισε ότι είναι ανοικτός να συζητήσει ακόμη και πιθανό περιορισμό των προεδρικών ή άλλων εξουσιών, αλλά επισήμανε ότι σε κάθε περίπτωση αυτό θα το αποφασίσει ο λαός «όχι η κυβέρνηση, ούτε η αντιπολίτευση, με δημοψήφισμα».
Σε άλλο σημείο δικαιολόγησε τις πρόσφατες επιδρομές της συριακής πολεμικής αεροπορίας σε περιοχές έξω από τη Δαμασκό, παρά την εκεχειρία της 30ής Δεκέμβρη, σημειώνοντας ότι έγιναν γιατί δυνάμεις τρομοκρατών εμποδίζουν τις τελευταίες τρεις βδομάδες την υδροδότηση της πρωτεύουσας, μολύνοντας προηγουμένως τους ταμιευτήρες νερού στη στρατηγικής σημασίας κοιλάδα Μπαράντα. Υπογράμμισε ότι είναι καθήκον του στρατού να επανακτήσει τον έλεγχό της περιοχής.
Ξεκαθάρισε πως είναι αποφασισμένος να απελευθερώσει «κάθε τετραγωνικό εκατοστό του εδάφους» της χώρας του, καθώς υποστηρίζει ότι έχει τη νομιμότητα και τη λαϊκή υποστήριξη να φέρει σε πέρας τους στόχους του. «Εχουμε τη νομιμότητα να απελευθερώσουμε οποιαδήποτε ζώνη ελέγχουν οι τρομοκράτες, οποιοδήποτε όνομα κι αν έχουν. Είτε ονομάζονται Ισλαμικό Κράτος, είτε ονομάζονται Μέτωπο αλ Νούσρα, είτε λέγονται μετριοπαθείς, είτε Λευκά Κράνη. Δεν μας νοιάζουν τα ονόματα», σημείωσε ο Σύρος Πρόεδρος.
Αυτά, ενώ την Κυριακή, Τούρκοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, αναφερόμενοι στη χερσαία επέμβαση που πραγματοποιούν στο έδαφος της βόρειας Συρίας από τον Αύγουστο, σημείωσαν ότι σκότωσαν άλλους 48 τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» σε επιχειρήσεις στην πόλη Αλ Μπαμπ.
Η Ρωσία «δεν έχει κάνει ουσιαστικά τίποτε» στον αγώνα κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία είπε ο απερχόμενος υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Αστον Κάρτερ, σε μία προφανή προσπάθεια να μειώσει τις επιτυχίες του ρωσικού στρατού στη Συρία, ιδιαίτερα μετά την ανακατάληψη του Ανατολικού Χαλεπίου σε συνεργασία με το συριακό στρατό...
Ο Αστον μιλώντας στο δίκτυο ΝΒC πρόσθεσε πως οι Ρώσοι «δεν έκαναν τίποτε, είπαν πως θα πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος» και πως «θα βοηθούσαν στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία».
Απάντηση στις κατηγορίες του Αστον έδωσε η αντιπρόεδρος της ρωσικής Δούμα, Ιρίνα Γιάροβα, που μιλώντας στο ρωσικό δίκτυο «Rossia 1» χαρακτήρισε τις δηλώσεις Κάρτερ «ένδειξη υστερίας».
Την Παρασκευή, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατού της Ρωσίας, στρατηγός Βαλέρι Γερασίμοφ, ανακοίνωσε την αποχώρηση του ρωσικού αεροπλανοφόρου «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ», που επιχειρεί τους τελευταίους μήνες, ανοικτά των συριακών ακτών, και του στολίσκου που το συνοδεύει. Δεν αποσαφήνισε αν αυτό συνιστά ένδειξη γενικότερης μείωσης των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--
Σάλο προκαλούν στο Ισραήλ οι νεότερες αποκαλύψεις για τις σχέσεις διαπλοκής ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και σε τμήμα της αστικής τάξης και του εκδοτικού κατεστημένου που τον στηρίζει...
Κυριακάτικο ρεπορτάζ της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Χααρέτζ» αποκάλυψε την ύπαρξη κασέτας που καταγράφει τη συνομιλία ανάμεσα στον Νετανιάχου και τον μεγαλοεκδότη - ιδιοκτήτη της εφημερίδας «Yedioth Ahronoth», Αρνορ Μόζες. Οπως αποκαλύπτεται, ο Νετανιάχου φέρεται να τάζει στον Μόζες προνομιακή επιχειρηματική μεταχείριση στο εκδοτικό του συγκρότημα και να μηχανορραφεί για το κλείσιμο της ανταγωνιστικής (στο συγκρότημα του Μόζες) εφημερίδας «Israel Hayoum» (που ανήκει στον Αμερικανοεβραίο εκδότη και ιδιοκτήτη αλυσίδας καζίνο, Σέλντομ Αντελσον) με αντάλλαγμα ευνοϊκή ειδησεογραφική κάλυψη προς όφελος δικό του και της κυβέρνησης. Ο Μόζες φαίνεται επίσης να τάζει «αποζημιώσεις» εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων στον πρωθυπουργό μετά την αποχώρησή του από τον πρωθυπουργικό θώκο...
Οι αποκαλύψεις αυτές, που έγιναν λίγες μέρες μετά τις πολύωρες ανακρίσεις του Μπέντζαμιν Νετανιάχου από αστυνομικούς για δύο υποθέσεις διαφθοράς, οδήγησαν στελέχη της αντιπολιτευόμενης «Σιωνιστικής Ενωσης» να απαιτήσουν την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού Νετανιάχου και της κυβέρνησής του και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Δημοσιεύματα ισραηλινών εφημερίδων ανέφεραν ακόμη πως έχουν ήδη ξεκινήσει στη Βουλή παζάρια μεταξύ των άλλων αστικών αντιπολιτευόμενων κομμάτων για το σχηματισμό ενός «εναλλακτικού συνασπισμού» εξουσίας «δίχως τον Νετανιάχου»...
Οι αποκαλύψεις για τη διαπλοκή της δεξιάς κυβέρνησης του Νετανιάχου δεν επισκιάστηκαν από την επίθεση νεαρού Αραβα με φορτηγό, την Κυριακή, στην Ιερουσαλήμ, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων Ισραηλινών στρατιωτικών και τον τραυματισμό 15 ατόμων.
Ο δράστης, που έπεσε λίγα δευτερόλεπτα μετά την επίθεσή του νεκρός από ισραηλινά πυρά, φέρεται πως ήταν υποστηρικτής του «Ισλαμικού Κράτους». Χτες, συνελήφθησαν εννιά άτομα, συμπεριλαμβανομένων και μελών της οικογένειάς του, στη συνοικία Τζαμπέλ Μουκαμπάρ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.