Η παράσταση της «αληθινής απολογίας του Σωκράτη» έχει μακριά ιστορία και έχει δεχθεί τον έπαινο της κριτικής και τον ενθουσιασμό του κοινού όπου και αν παίχτηκε. Πρόκειται για ένα ρεσιτάλ ερμηνείας που φέρει την υποκριτική σφραγίδα του Χρίστου Καλαβρούζου. Η σκηνοθεσία είναι του Χρίστου Σιοπαχά (με σκηνοθετική επιμέλεια του Χρίστου Καλαβρούζου), τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του αείμνηστου βραβευμένου σκηνογράφου Βασίλη Φωτόπουλου και η μουσική του Μιχάλη Χριστοδουλίδη. Για την ερμηνεία του αυτή, ο Χρίστος Καλαβρούζος έχει αποσπάσει στο παρελθόν διθυραμβικές κριτικές, καθώς αυτή αποτελεί σταθμό στη μακρά θεατρική του διαδρομή. Να σημειωθεί ότι η παράσταση πρωτοανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο το 1986-1987, με τους ίδιους ακριβώς συντελεστές.
«Καταθέτοντας με ευλάβεια το συγκλονιστικό έργο "Η απολογία του Σωκράτη" του Κ. Βάρναλη, πιστεύουμε ότι θα δυναμώσει ο προβληματισμός και θα διδάξει ιδιαίτερα τους νέους για ζητήματα που έχουν ηθική, κοινωνική και πολιτική σημασία στις μέρες της παρακμής των Αθηνών του χθες και του σήμερα», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές του Φεστιβάλ.
Κυριακή πρωί και δυο άντρες απολαμβάνουν τον καφέ τους στο καφενείο της γειτονιάς παίζοντας τάβλι. Ο ένας από τους δύο όμως παρατηρεί κάτι που θα τον κάνει να αναρωτηθεί...
Πρόκειται για ένα τρίλεπτο φιλμ που αποτελεί πραγματικά τροφή για σκέψη και συζήτηση, γιατί όπως λέει ο Σ. Κοσμίδης: «Ο φασισμός εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη. Ο άνθρωπος κινδυνεύει να ξαναζήσει εφιαλτικές στιγμές του παρελθόντος αφού τόσο εύκολα ξεχνάει. Ως καλλιτέχνες οφείλουμε να επαγρυπνούμε. (...) Επειδή η αδιαφορία είναι το μητρικό γάλα του φιδιού».
Συντελεστές:
Παίζουν: Δημήτρης Αγοράς, Δημήτρης Κανέλλος, Σπύρος Παπαδόπουλος («Τραγουδόσαυρος»), Λίλα Ταμπάκη, Κωνσταντίνος Οικονόμου.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Αντώνης Κουνέλλας. Μοντάζ: Κωνσταντίνος Οικονόμου. Κοστούμια: Μαρία Καραθάνου. Μουσική: Αλέξανδρος Κανέλος. Μακιγιάζ: Δέσποινα Τρελοπούλου. Βοηθός σκηνοθέτη: Σπύρος Περδίου. Σενάριο - Σκηνοθεσία Στέφανος Κοσμίδης. Παραγωγή: Βασιλική Ιατροπούλου/ ORKI PRODUCTIONS. Executive producer: Πέτρος Κιοσές.
Τρεις σκηνοθέτριες επιμελούνται την παράσταση: Τον «Αγαμέμνονα», που αφηγείται την επιστροφή του Αγαμέμνονα στο Αργος μετά το τέλος του Τρωικού Πολέμου, σκηνοθετεί η Ιώ Βουλγαράκη. Στους «Χοηφόρους», που σκηνοθετεί η Λίλλυ Μελεμέ, κυριαρχεί η φιγούρα της Ηλέκτρας που πενθεί τον πατέρα της και προσμένει τον ερχομό του αδερφού της για να εκδικηθούν. Το τρίτο μέρος της τριλογίας, «Ευμενίδες», που σκηνοθετεί η Γεωργία Μαυραγάνη, έχει ως θέμα την καταδίωξη του Ορέστη από τις Ερινύες και τη δοκιμασία που πρέπει να περάσει προκειμένου να εξευμενιστούν και να μετατραπούν σε Ευμενίδες.
Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης.
Παίζουν: Α. Ξάφης, Ε. Σαουλίδου, Α. Λογοθέτης, Μ. Κίτσου, Φ. Κομνηνού, Γ. Χρυσοστόμου, Γ. Νιάρρος κ.ά.
Η προπώληση αφορά τις ακόλουθες παραγωγές:
Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος»: «H υπνοβάτις» (Βιντσέντζο Μπελίνι), «Το αηδόνι του αυτοκράτορα» (Λένα Πλάτωνος), «Χορός με τη σκιά μου» (Μάνος Χατζιδάκις), «Ντον Κάρλο» (Τζουζέπε Βέρντι), «Η λίμνη των κύκνων» (Κωνσταντίνος Ρήγος - Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι).
Εναλλακτική Σκηνή: «Europeana» - Ρεσιτάλ με έργα του Μάνου Χατζιδάκι, «Αμίλητη - Ενα σύγχρονο χορικό» (Δήμητρα Τρυπάνη), «Powder her face» (Τόμας Αντες), «Τέσσερις εποχές» (Patari project), Φεστιβάλ Πιάνου, «Ωραία μου κυρία» (Αλαν Τζέι Λέρνερ και Φρέντερικ Λόου).
Η προπώληση γίνεται στα ταμεία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (τηλ. κέντρο: 213 088 5700), στην ιστοσελίδα της www.nationalopera.gr, στα καταστήματα «Public» (και http://tickets.public.gr) και στα εκδοτήρια «Ticket Services» (Πανεπιστημίου 39 και www.ticketservices.gr).
Το αγαπημένο μυθιστόρημα της Αλκης Ζέη, που διασκευάστηκε από την Ανδρομάχη Χρυσομάλλη, ηθοποιό, σκηνοθέτη και θεατρολόγο και ανέβηκε για πρώτη φορά την περίοδο 2015-2016 στην Αθήνα. Μια παράσταση που αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς, άρτια καλλιτεχνικά και αισθητικά, αντάξια του κλασικού πλέον μυθιστορήματος, σε μια μεγάλη παραγωγή με 11 ταλαντούχους ηθοποιούς και συντελεστές, με προβολές 3D και Video art, όμορφα σκηνικά από τον Γιάννη Μετζικώφ και μουσική του Μιχάλη Αβραμίδη, που μεταφέρει μικρούς και μεγάλους στο Λαμαγάρι, στο «σκηνικό» των παιδικών χρόνων της Αλκης Ζέη.
Οπως είπε χαρακτηριστικά η συγγραφέας για το πρώτο ανέβασμα της παράστασης στο Θέατρο «Βρετάνια» το 2015, «πήγα με πολλή αγωνία να δω "Το καπλάνι της βιτρίνας" διασκευασμένο στο θέατρο. (...) Ανοιξε η αυλαία μα δεν έβλεπα θέατρο. Είδα τον εαυτό μου μικρό κοριτσάκι και την αδελφή μου, τον παππού, τις θείες, τους μικρούς φίλους και τον μεγαλύτερο ξάδελφό μας. Στο βάθος το αγαπημένο μου Μαλαγάρι, τη θάλασσα με τα κύματα και κάπου ψηλά το καπλάνι να με κοιτάζει με το γαλάζιο του μάτι. (...) Δεν ξέρω ποιος συγγραφέας είχε τέτοια τύχη να ξαναζήσει τα παιδικά του χρόνια. Πρέπει να έβαλαν πολλή αγάπη και πολύ κόπο όλοι οι συντελεστές ανεξαιρέτως. Τους ευχαριστώ λοιπόν γι' αυτό το αξέχαστο ταξίδι».