ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αναζητώντας την ιδανική πολιτεία

Οι αριστοφανικοί «Ορνιθες» σε Επίδαυρο, Ολυμπία και Θέατρο Βράχων στο Βύρωνα

Ο Αριστοφάνης, πατριάρχης του ρεύματος της ουτοπικής Πολιτειολογίας, το 414 π.Χ., παραδίδει με τους «Ορνιθες» μια αριστοτεχνική προφητεία. Δύο Αθηναίοι, ο Πεισθέταιρος κι ο Ευελπίδης, εγκαταλείπουν τη φιλοπόλεμη Αθήνα και τα πολιτικοκοινωνικά δεινά αναζητώντας την ιδανική πολιτεία στον ουρανό και η παιγνιώδης κοινωνία των πουλιών, συναναστρεφόμενη τους τυχοδιώκτες εταίρους, θα ανταλλάξει τα οράματά της με ιδέες που αφορούν στην οργάνωση ενός κράτους σύμφωνα με τα ανθρώπινα μέτρα. Ετσι, ο ποιητής αφηγείται με κωμικό τρόπο τη μελαγχολική ιστορία της πτώσης των ανθρώπων από την αταξία στην τάξη, από το παιχνίδι στο θεσμό και τις συμβάσεις, από την αθωότητα και την ελαφράδα στη βαριά εμπειρία, που μας δένει οριστικά με τη γη.

Σκηνοθεσία Σωτήρης Χατζάκης, μετάφραση Κ. Χ. Μύρης. Παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου, παρουσιάζεται στην Επίδαυρο στις 14 - 15/8, στην Αρχαία Ολυμπία στις 17/8 και στο Θέατρο Βράχων, στο Βύρωνα, στις 19/8.

Χορογραφία Δημήτρης Σωτηρίου. Το σκηνικό της Ερσης Δρίνη είναι ένας καταυλισμός - ένας χώρος ονειρικού τσίρκου. Στην ίδια αισθητική τα κοστούμια της παράστασης του Γιάννη Μετζικώφ. Στην πορεία η στολή του τσίρκου αντικαθίσταται από φόρμες εργασίας, η μουσική του Μίνωα Μάτσα χάνει το ελεύθερο αίσθημά της και οδηγείται σε εμβατήρια και δοξαστικούς ύμνους προς την εξουσία.

Η σάτιρα είναι κυρίαρχη σε αυτό το πολύχρωμο πανηγύρι που σταδιακά σκοτεινιάζει, για να καταλήξει σε μια κινηματογραφική «ασπρόμαυρη νοσταλγία». Στην παράσταση συναντώνται διαφορετικές γενιές κωμικών. Ο Γιώργος Αρμένης και ο Αλέξανδρος Μυλωνάς με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και την Χρύσα Ρώπα. Γύρω τους οι έμπειροι στα «αριστοφανικά» Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Χρήστος Νίνης, Θέμης Πάνου και Νίκος Καρδώνης. Συμμετέχει 19μελής χορός που αποτελείται από ηθοποιούς, χορευτές και ακροβάτες.

Εκθεσιακές περιπλανήσεις

Σολομών Νικρίτιν, «Ανδρας με ψηλό καπέλο» (Συλλογή Κωστάκη)
Σολομών Νικρίτιν, «Ανδρας με ψηλό καπέλο» (Συλλογή Κωστάκη)
Σαράντα τρία έργα της Ρωσικής Πρωτοπορίας από τη Συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζονται στη Λευκάδα (Πνευματικό Κέντρο), στο πλαίσιο των «Γιορτών Λόγου και Τέχνης». Τίτλος της παρουσίασης, «Αντικειμενικό - Μη Αντικειμενικό».

  • Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Χρόνη Μπότσογλου με τίτλο «Του Γιαλού» στην γκαλερί «citronNE» στον Πόρο. Περιλαμβάνει ακουαρέλες και κατασκευές φτιαγμένες κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών του δημιουργού, από το 2005 έως σήμερα. Οι ακουαρέλες αποτελούν συλλογή και καταγραφή των βιωμάτων του κοντά στη θάλασσα, στο Πετρί της Λέσβου. Ο Χρ. Μπότσογλου εστιάζει σε λεπτομέρειες: λίγα κοχύλια, μικρά σκόρπια κομμάτια ξύλου, μικρά μορφώματα βράχων. Διάρκεια έως 26/8.
  • Στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο της Υδρας, φιλοξενείται (έως 16/8) η ομαδική έκθεση γλυπτικής «Υδατα - Αφρογλυφές Κυμάτων Ακύμαντες». Πρόκειται για δημιουργίες των μελών του Συλλόγου Γλυπτών Ελλάδας. Εξήντα γλυπτά από μάρμαρο, ξύλο, πηλό, πλαστικό, γυαλί και μέταλλο, μέσα από φόρμες κλασικές αλλά και σύγχρονες, συνθέτουν την εικαστική αναζήτηση και προσωπική κατάθεση των δημιουργών.
  • Εγκαινιάζεται στις 6/8 (9 μ.μ.) στη Σύγχρονη Πινακοθήκη «Βίλα Ροδόπη» (Μεσολωρά 7 και Βύρωνος, Αργοστόλι Κεφαλονιάς), εικαστική έκθεση του Κώστα Ευαγγελάτου, με τίτλο «Ονοματογραφικές φόρμες». Συνθέσεις με μεικτά υλικά σε καμβά, στις οποίες κυριαρχούν αφαιρετικές φόρμες και σύμβολα. Διάρκεια έως 5/9.
  • Εξήντα εικαστικοί δημιουργοί συμμετέχουν στην έκθεση «Οψεις του λευκού», (9/8 - 27/9) στα Φηρά Σαντορίνης (Ιδρυμα Λουκά και Ευαγγέλου Μπελλώνια). Παρουσιάζουν έργα τους οι: Αγγελή Ηώ, Αδαμάκος Γιάννης, Αλεξίου Νίκος, Βλαντή Μαρία, Γρηγορίου Μαρία, Καγκλής Τζουλιάνο, Καραγεώργη Τίνα, Κάσση Μαριγώ, Κοντοσφύρης Χάρης, Λίτη Αφροδίτη, Μαδένης Μιχάλης, Μαρούδα Καλλιρρόη, Μισούρας Τάσος, Μπελντέκος Παναγιώτης, Μπέμπη Λίνα, Μπότσογλου Χρόνης, Παπαδημητρίου Αγγελος, Ρόρρης Γιώργος, Σαρασίτης Δημήτρης, Σιμάτος Χρίστος, Σκουρογιάννης Δημήτρης, Τζανουλίνος Πραξιτέλης, Τσουκαλά Αλεξάνδρα, Χουλιαράς Γιώργος κ.ά. Επιμέλεια: Ιρις Κρητικού.
Τριαντάχρονη «διαδρομή»

Τριάντα χρόνια μετρά η δημιουργική «διαδρομή» του Ηλία Ανδριόπουλου, που μας έχει χαρίσει επιτυχίες διαχρονικές, όπως «Μην κλαις», «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες», «Πλατεία Βάθης», «Αυτές οι ξένες αγκαλιές», «Τι τραγούδι να σου γράψω», «Ο Ερωτας το Αρχιπέλαγος» και έργα καταξιωμένα και ανθεκτικά στο χρόνο: «Γράμματα στο Μακρυγιάννη», «Λαϊκά Προάστια», «Προσανατολισμοί», «Αργοναύτες», «Ξένες Πόρτες» κ.ά. Την Πέμπτη (6/8, 9 μ.μ.), κάτω από την αυγουστιάτικη πανσέληνο, ο συνθέτης δίνει συναυλία, στον Αύλειο Χώρο του Μουσείου των Μεγάρων, που για πρώτη φορά ανοίγει τις πύλες του στο κοινό. Μαζί του δύο σπουδαίοι ερμηνευτές, η Νένα Βενετσάνου και ο λυρικός τραγουδιστής Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Με τη συνοδεία αφαιρετικού μουσικού σχήματος πιάνου - βιολοντσέλου, που παραπέμπει σε μια άλλη ακουστική αίσθηση, πιο φρέσκια, εκλεπτυσμένη και πρωτότυπη, επιχειρείται να καταγραφεί η 30χρονη πορεία του δημιουργού στη μουσική και το τραγούδι. Είσοδος ελεύθερη.

«Ιφιγένεια εν Ταύροις» κατά Γκαίτε

Στην «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκέτε επανέρχεται για δεύτερη φορά μετά από 9 χρόνια το «Αθμόνιο Θέατρο»». Οι πέντε μόλις παραστάσεις, της κατά Γκέτε εκδοχής, της κορυφαίας τραγωδίας, σε σκηνοθεσία Αταλάντης Κλαπάκη, θα δοθούν στο «Αμαλίειο» (Λ. Κηφισίας 219, Μαρούσι) από την Κυριακή 2 έως την Πέμπτη 6 Αυγούστου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ο Γκέτε (1749 - 1832), κορυφαίος Γερμανός ποιητής και οικουμενικό πνεύμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, σηματοδότησε με το έργο του την έναρξη μίας νέας εποχής. Εβαλε τα θεμέλια για την αναβίωση μιας βασισμένης στα αρχαιοελληνικά πρότυπα ουμανιστικής κουλτούρας, που είναι εμφανής και στην «Ιφιγένεια». Λάτρης των αρχαιοελληνικών ιδεωδών κατέφυγε στη «δεξαμενή» της κλασικής ελληνικής αρχαιότητας και ξαναέπλασε τον ευριπίδειο μύθο, προσδίδοντάς του μια ιδεαλιστική προοπτική. Τη μετάφραση και δραματουργική επεξεργασία υπογράφει η Ιωάννα Ευαγγέλου. Σκηνικά - κοστούμια: Μπέττυ Λυρίτη. Μουσική και ηχητική επένδυση: Γιώργος Γεωργιάδης. Ιφιγένεια: Αταλάντη Κλαπάκη. Θόας, βασιλιάς Ταύρων: Θεόφιλος Βανδώρος. Ορέστης: Γιάννης Τσιώμου. Εμπιστος βασιλιά: Ακης Μαράς. Πυλάδης: Γιάννης Λάμπης. Αγγελιαφόρος: Γιάννης Τοσουνίδης.

Συναυλία της ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης»

Συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», τη Δευτέρα (9.30 μ.μ.), στο Κρανίδι Αργους (προαύλιο του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου). Με ερμηνευτές τον Βασίλη Λέκκα, τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, τον Γιάννη Πέτρου και την Υακίνθη Λάγιου, θα παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα με λυρικά τραγούδια από τους μελοποιημένους κύκλους τραγουδιών του συνθέτη.

Ερευνητικές ομάδες θεάτρου - χορού

Το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου - Χορού, με σκοπό τη στήριξη μη επιχορηγούμενων ερευνητικών ομάδων θεάτρου και χορού, διοργανώνει το πρόγραμμα «ArtLocus: όλος ο τόπος μια Σκηνή», σε συνεργασία με δήμους της περιφέρειας στους παρακάτω χώρους: Παλαιό Ελαιουργείο (Σαπωνοποιείο Χαριλάου), Ελευσίνα (22-23/8). Ρωσικός Ναύσταθμος, Πόρος (26/8- 2/9). Στρατώνες Καποδίστρια, Αργος (5-12/9). Βιομηχανικό συγκρότημα ΑΣΟ Επιταλίου, Βώλακας Ηλείας (15-22/9). Παλαιό Υδραγωγείο, Καψάλι Κυθήρων και Μητάτα (25/9 - 2/10).

Συμμετέχουν οι ομάδες:

«Μετ' εμποδίων» - «Τα γενέθλια». Δημιουργική ομάδα: Aγγελική Σιδέρη, Γωγώ Παπασταυρινίδου, Μαρουσώ Καραλέκα, «Μετ' εμποδίων». Ερμηνεύουν: Ξένια Αλεξάνδρου, Aντωνία Ζαγορίτη, Χρήστος Ταγρίδης, Δέσποινα Παπάζογλου, Αντρέας Ντόριαν Ράμα, Mιμή Αντωνάκη.

«Μotus Terrae» - «Πόλη: γένους θηλυκού», με τους Νάντια Καβουλάκου, Τατιάνα Μπρε, Xρήστος Kαούκης, Marion Renard, Nίκος Σεπετζόγλου, Σπύρος Aνδρεόπουλος. Σύλληψη-σκηνοθεσία: Σπύρος Aνδρεόπουλος

«Sforaris»: - «Παραλογές ή μικρές καθημερινές τραγωδίες». Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός. Παίζουν: Κίκα Γεωργίου, Αννα Ελεφάντη, Αναστασία Μποζοπούλου, Βασιλική Σαραντοπούλου.

«Τσιριτσάντσουλες» - «Κύκλωψ» του Eυριπίδη, με μορφή λαϊκής κωμωδίας. Μετάφραση: Κώστας Τοπούζης. Σκηνοθεσία: Μαρίνος Μουζάκης. Παίζουν: Ελισσαίος Βλάχος, Κωνσταντίνος Πουλής, Στέφανος Φίλος, Μαρίνος Μουζάκης.

Στην έναρξη του προγράμματος στην Ελευσίνα μετέχουν οι αρχιτέκτονες - εικαστικοί: 22/8: Δέσποινα Ζαχαροπούλου, «Ελευσις - τελετουργία - θέατρο» (διάλεξη - video, 8 μ.μ.). 23/8: Κλεοπάτρα Χατζηγιώση, «Η αδιάσπαστη γραμμή» (διάλεξη, 8 μ.μ.) video - εγκατάσταση). 22-23/8: Θεοδόσης Μήλιος, Μάνος Στεφανάκης: «Ιχνηλασίες» (εγκατάσταση), Μαρία Καραθάνου «The little game» (εγκατάσταση).

Σε μια μουσικοχορευτική «περιπλάνηση» στους τσιγγάνικους δρόμους της Ανδαλουσίας και του φλαμένκο προτείνουν ο Πάρις Πλιάκας και η Σταυρούλα Σαγιαδινού, που εμφανίζονται αύριο (2/8, 10 μ.μ.), στη Λίμνη Λάδωνα - Αρκαδία, στα πλαίσια του 6ου Φεστιβάλ Αυτοσχεδιαζόμενης Μουσικής. Το πρόγραμμα της παράστασης περιλαμβάνει μουσικές συνθέσεις του Π. Πλιάκα και μουσικοχορευτικούς αυτοσχεδιασμούς με την Στ. Σαγιαδινού .



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ