Από την κινητοποίηση των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό στην Κέρκυρα |
Στη διαδικτυακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκατοντάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων την περασμένη Πέμπτη, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι πρωτοβουλίες που οργανώνονται σε κλάδους και χώρους δουλειάς, η διαμόρφωση απεργιακού κλίματος ενάντια στο νομοσχέδιο και τις νέες βάρβαρες ανατροπές που έχει η κυβέρνηση στα σκαριά, η κινητοποίηση που έχει αποφασιστεί για αύριο Τετάρτη, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για την Παιδεία, καθώς και η οργάνωση συγκεντρώσεων στις 18 Μάρτη, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, ενάντια στους πλειστηριασμούς που απειλούν τις λαϊκές οικογένειες.
Σε βδομάδα δράσης, με κινητοποιήσεις σε υπουργεία, στον ΟΑΕΔ, σε Περιφέρειες, εργοδοτικές ενώσεις και επιχειρήσεις, βρίσκονται δεκάδες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία στον Τουρισμό - Επισιτισμό σε όλη τη χώρα.
Στην Αττική το Συνδικάτο Εργαζομένων σε Επισιτισμό - Τουρισμό - Ξενοδοχεία, μαζί με επιχειρησιακά σωματεία, καλεί σε κινητοποίηση την Παρασκευή 12/2, στις 12 μ., στο υπουργείο Εργασίας.
Από την περιοδεία στο πρακτορείο «Αργος» |
Στη Ρόδο, τα Σωματεία Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Amilia Mare», «Miramare» και «Sheraton» και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό έκαναν χτες κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ, ενώ την Παρασκευή 12/2, στις 12 μ., θα προχωρήσουν σε διαμαρτυρία στην Ενωση Ξενοδόχων, διεκδικώντας δουλειά για όλους, χωρίς απολύσεις, μειώσεις μισθών και βλαπτικές μεταβολές στα δικαιώματά τους. Στη χτεσινή πρωτοβουλία συμμετείχαν το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και η Ομάδα Γυναικών της ΟΓΕ, ενώ αντιπροσωπεία συναντήθηκε με την διευθύντρια του τοπικού υποκαταστήματος, στην οποία επέδωσε αναλυτικό υπόμνημα. Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν τη στάση της κυβέρνησης, που παρά τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, με γραφειοκρατικά προσχήματα αφήνει χιλιάδες εποχικούς εργαζόμενους χωρίς εισόδημα ή αρκείται σε εξαγγελίες για ψίχουλα που δεν καλύπτουν ούτε τις ανάγκες επιβίωσης. Απαίτησαν επίδομα 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους, για όσο διάστημα διαρκεί η περίοδος της ανεργίας.
Περιοδεία στους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις του πρακτορείου διανομής Τύπου «Αργος» έκανε χτες η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, στο πλαίσιο της απόφασής της για βδομάδα δράσης στους χώρους δουλειάς.
Στο επίκεντρο της συζήτησης με τους εργαζόμενους βρέθηκαν η αντιλαϊκή πολιτική διαχείρισης της πανδημίας από κυβέρνηση και εργοδοσία, η ανάγκη να προετοιμαστεί απεργιακή απάντηση στα νέα αντεργατικά μέτρα, η διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς και ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Σε συγκέντρωση εργαζομένων στον νέο Μώλο Δραπετσώνας προχώρησαν την περασμένη Παρασκευή το παράρτημα Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες συζήτησης με τους εργαζόμενους. Κάλεσμα στους εργαζόμενους να μπουν στη μάχη για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης στη Ναυπηγοεπισκευή απηύθυνε ο πρόεδρος του παραρτήματος του Συνδικάτου Μετάλλου, Ακης Αντωνίου, υπενθυμίζοντας την παρακαταθήκη των πολύμηνων κινητοποιήσεων που οδήγησαν στην υπογραφή της Σύμβασης το 2017. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η μάχη για τη Σύμβαση δεν είναι αποκομμένη από μια σειρά μέτωπα αγώνα που είναι ανοιχτά, όπως της διεκδίκησης μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς και της διενέργειας ελέγχων από τους αρμόδιους μηχανισμούς. Δίπλα στα παραπάνω, κάλεσε τους εργαζόμενους να είναι σε ετοιμότητα για απεργιακή απάντηση όταν η κυβέρνηση φέρει το αντεργατικό νομοσχέδιο που έχει έτοιμο, αλλά και να βρεθούν στο πλευρό των φοιτητών που κινητοποιούνται ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια.
Το κοινό κάλεσμα σωματείων της Αττικής σε οργάνωση του αγώνα για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων μετέφερε αντιπροσωπεία του Συνδικάτου στους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με εξόρμηση το πρωί της Παρασκευής.
Σε οργάνωση και αγώνα ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας για απολύσεις καλεί τους εργαζόμενους στην εταιρεία ΒΑ (πρώην ΓΙΟΥΛΑ) το παράρτημα Αθήνας του Συνδικάτου Μετάλλου. Οπως υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή του, η εταιρεία έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε «απολύσεις, εντατικοποίηση της δουλειάς, αντικατάσταση μόνιμων εργαζομένων με συμβασιούχους μέσω εργολάβων, με σημαντικά μικρότερες αποδοχές και χωρίς σταθερή σχέση εργασίας». Σήμερα έχει θέσει σε καθεστώς αναστολής μέρος των εργαζομένων, ενώ σχεδιάζει απολύσεις, θέτοντας πρώτους στο στόχαστρο τους εργολαβικούς εργαζόμενους. «Να σταματήσει τώρα το σύγχρονο "δουλεμπόριο" με τους εργολαβικούς εργαζόμενους, να μην γίνει καμία απόλυση», απαιτεί το Συνδικάτο και διεκδικεί όλοι οι εργαζόμενοι να υπογράψουν σύμβαση με την εταιρεία.
Παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας (πρώην ΚΕΠΕΚ) Πειραιά διοργανώνει αύριο Τετάρτη στις 10 π.μ. το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, με αιχμή τα αιτήματα για μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, τη στελέχωση των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και τη διενέργεια ελέγχων.
Κήρυξη 48ωρης απεργίας απαιτούν ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Σε θέση μάχης βρίσκονται οι ναυτεργάτες, για να αποκρούσουν την τελική έφοδο που έχουν εξαπολύει εφοπλιστές στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας τους, με την κυβέρνηση να διαμορφώνει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για την επίθεση.
Ηδη, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ανταποκρινόμενα στις αγωνιστικές διαθέσεις που εκφράζονται στα καράβια, κατέθεσαν στην ΠΝΟ πρόταση για 48ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία με προοπτική κλιμάκωσης σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, απαιτώντας άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ.
Χτες, κάτω από τις πιέσεις των ναυτεργατών και των ταξικών σωματείων, η ΠΝΟ έστειλε επιστολή προς όλα τα ναυτεργατικά σωματεία, ενημερώνοντάς τα να υπογράψουν εξώδικο που θα επιδοθεί σήμερα στις ακτοπλοϊκές εταιρείες, το υπουργείο κ.ο.κ. που θα αναφέρεται στην κήρυξη απεργίας. Τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή, προκειμένου να «καθοριστεί η ακριβής ημερομηνία, ώρα έναρξης και διάρκεια των απεργιακών μας κινητοποιήσεων», όπως αναφέρεται στην επιστολή της ΠΝΟ.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση, «τρέχοντας» τους στόχους του κεφαλαίου, με διαδοχικές νομοθετικές ρυθμίσεις, από τον περασμένο Ιούλη έως και τις 27/1, καταργεί τις ΣΣΕ στα ποντοπόρα πλοία, αρχίζοντας από το κατώτερο πλήρωμα. Ακόμα και ο πλοίαρχος δεν εξασφαλίζεται πλέον ότι θα έχει συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, σμπαραλιάζει ωράρια εργασίας, κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών, ακόμα και τα μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, όπως με την κατάργηση της πλοήγησης, όλα για να ενισχύσει περαιτέρω την απίστευτη κερδοφορία των εφοπλιστών.
Για την εφαρμογή της κατάργησης των ΣΣΕ, την περασμένη Παρασκευή το ΝΑΤ με εγκύκλιό του ενημερώνει ότι εκδόθηκε «εγκριτική πράξη για την τροποποίηση του όρου 8», στην οποία προβλέπεται ότι τίθενται σε εφαρμογή στα ποντοπόρα πλοία τα μισθολόγια της ITF, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας κ.λπ., που σημαίνει πρακτικά ότι ο ναυτεργάτης θα πρέπει να φτύνει αίμα για να καταφέρει ο μισθός του να φτάσει τα 1.000 δολάρια το μήνα. Στην ίδια εγκύκλιο σημειώνεται ότι ο πλοιοκτήτης απαλλάσσεται από τις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνει στο ΝΑΤ για τους Ελληνες αξιωματικούς που θα έχει ναυτολογημένους στο πλοίο, όμως για αυτούς τους αξιωματικούς οι κρατήσεις για το ΝΑΤ θα γίνονται κανονικά!
Παράλληλα, συνεχίζονται από την κυβέρνηση και τα έξτρα δωράκια εκατομμυρίων στους εφοπλιστές. Χτες ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης ανακοίνωσε την επιδότηση με άλλα 12 εκατ. ευρώ των ακτοπλοϊκών εταιρειών. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργού, «η πρόσθετη αυτή στήριξη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειες της συνεχιζόμενης πανδημίας, ανεβάζει το συνολικό πακέτο στήριξης για την ακτοπλοΐα στα 67 εκατ. ευρώ». Να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό αφορά το «ζεστό χρήμα» που πήραν οι εφοπλιστές μόνο τους τελευταίους μήνες με πρόσχημα την πανδημία. Δηλαδή αν προστεθούν η επιδότησή τους με πάνω από 140 εκατ. ευρώ για τις τάχα άγονες γραμμές, το λεγόμενο μεταφορικό ισοδύναμο που ξεπερνάει και αυτό τα 160 εκατ. ευρώ και είναι άλλη μία επιδότηση των εφοπλιστών, αλλά και οι απευθείας αναθέσεις ακτοπλοϊκών δρομολογίων, τότε χάνεται ο λογαριασμός.
Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες να αγωνιστούν για την κατάργηση των νόμων που για τα κέρδη των εφοπλιστών βάζουν ταφόπλακα σε ΣΣΕ, ασφαλιστικά δικαιώματα, παρεμβαίνουν ωμά στα ναυτεργατικά σωματεία. Ζητούν να ενημερωθούν όλες οι διεθνείς ναυτεργατικές οργανώσεις και να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.