«Ετοιμάζεται από την κυβέρνηση με τη συνενοχή της ΝΔ ένα έγκλημα κατά του δάσους και του περιβάλλοντος», σημείωσε στην έναρξη της ομιλίας του ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, τονίζοντας ότι το δάσος και το περιβάλλον «είναι κοινωνικά αγαθά και πρέπει να έχουν την ανώτερη προστασία», αφού «η καταστροφή τους οδηγεί σε ξηρασία, ερήμωση και πλημμύρες και τίθεται για ολόκληρες περιοχές της χώρας ζήτημα επιβίωσης». Πρόσθεσε παράλληλα: «Αντίθετα, στη θέση αυτή υπάρχουν μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που θέλουν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος του περιβάλλοντος. Θέλουν να φτιάξουν σπίτια και οικισμούς και να κάνουν μεγάλα εμπορικά κέντρα». Σημείωσε δε: «Υπάρχουν και τα μικρότερα συμφέροντα, δασικοί συνεταιρισμοί, που γνωρίζουν ότι πρόκειται για καταπατημένες εκτάσεις».
Αναφερόμενος στη μέχρι τώρα στάση των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, σημείωσε ότι «επέτρεψαν τα αυθαίρετα και τα επιτρέπουν ακόμα. Αρνούνται να αποκαταστήσουν με αναδασώσεις τα δάση. Εφεραν νόμους της Βουλής που το ΣτΕ τούς κήρυξε αντισυνταγματικούς». «Θέλετε οι εκτάσεις να δοθούν στην ιδιωτική δραστηριότητα, να γίνουν τσιμέντο;», ρώτησε σημειώνοντας πως είναι «τώρα ευκαιρία να λυθούν τα χέρια όσων θέλουν να κτίσουν, με την αναθεώρηση του Συντάγματος». Συνδύασε μάλιστα το γεγονός της αναθεώρησης με το ότι είχαμε το καλοκαίρι εμπρησμούς σε 2.000.000 στρέμματα.
«Είναι δασοκτόνες οι διατάξεις», είπε ο Αντ. Σκυλλάκος, προσθέτοντας ότι «στα συρτάρια του υπουργείου Γεωργίας υπάρχει το πρώην νομοσχέδιο του κ. Τζουμάκα για να έρθει να ανατρέψει τη σημερινή κατάσταση προστασίας», ενώ αναφερόμενος στις συνεχείς αλλαγές των προτάσεων από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σχολίασε ότι είναι «τακτικός ελιγμός χωρίς να αλλάζει η ουσία των διατάξεων».
Κάνοντας συγκεκριμένες αναφορές στις διατυπώσεις που προτείνουν για την αναθεώρηση του άρθρου 24 τα δυο κόμματα, σημείωσε ότι «για πρώτη φορά θα υπάρχει δυνατότητα τα ιδιωτικά δάση και εκτάσεις να αποχαρακτηριστούν. Ταυτόχρονα και η όποια προστασία υπήρχε περιορίζεται με πολλούς τρόπους». Κατήγγειλε ότι με τις προτεινόμενες διατυπώσεις γίνεται «πιο χαλαρή η έννοια του δημόσιου συμφέροντος», αφού στο ισχύον άρθρο 24 το δημόσιο συμφέρον ορίζεται σε συνδυασμό με την εθνική οικονομία, ενώ «τώρα πάμε μόνο για λόγους δημόσιου συμφέροντος». Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι υπήρχε αυστηρή ρήτρα ώστε μόνο όταν ένα έργο ήταν το μόνο πρόσφορο να μπορεί να μεταβληθεί δασική έκταση, σημειώνοντας ότι τώρα στόχος της κυβέρνησης είναι «να μπορείτε να αλλάζετε εύκολα τις χρήσεις γης», που «είναι το 49% του εδάφους της χώρας».
Επίσης, ο Αντώνης Σκυλλάκος τόνισε πως μειώνεται αισθητά η προστασία από τη Δικαιοσύνη, αφού «το Ε? Τμήμα του ΣτΕ ήταν μια ασπίδα», ενώ τώρα τα θέματα αυτά θα έρχονται στην Ολομέλεια όπου δεν είναι όλοι εξειδικευμένοι, ενώ ταυτόχρονα «αφαιρείτε την αρμοδιότητα να ελέγχουν διατάγματα κανονιστικού χαρακτήρα».
Οσον αφορά στους φερόμενους ως «νέους όρους» που εισάγουν με τις προτάσεις τους τα δυο κόμματα, ο Αντώνης Σκυλλάκος έκανε λόγο για «διπλή ανάγνωση». «Καμαρώνετε για το ατομικό δικαίωμα στην προστασία του περιβάλλοντος», σημείωσε, «ενώ ενδιαφέρονται συμφέροντα να πάρουν τη διαχείριση διαφόρων περιοχών φυσικού κάλλους». Σχολιάζοντας την «αρχή της αειφορίας», που υπάρχει στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι «υπάρχει η εκδοχή της μεγιστοποίησης των κερδών με λίγη περιβαλλοντική ευαισθησία».
Ο Αντώνης Σκυλλάκος κατέληξε λέγοντας πως «δε γίνεται διόρθωση του άρθρου», ζητώντας «καμιά επιδιόρθωση να μη γίνει γιατί όλες είναι εκ του πονηρού». Παράλληλα τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ότι «η ευθύνη για το τι θα ψηφίσουμε αφορά τα κόμματα αλλά και τους βουλευτές, θα υπάρχει προσωπική ευθύνη των βουλευτών».
Στη δική του παρέμβαση ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, υποστήριξε την πρόταση της κυβέρνησης πως «με την αναθεώρηση εισάγονται εγγυήσεις ασφάλειας δικαίου», μιλώντας για «διατύπωση που προστατεύει το περιβάλλον» και «κάνει την προστασία των δασών υπόθεση όλων των πολιτών». Παράλληλα έβαλε εναντίον όσων αντιτίθενται στην κατάργηση του ισχύοντος άρθρου 24 του Συντάγματος, λέγοντας ότι «κάποιοι θέλουν να μιλούν στο όνομα της φύσης» και ότι «το περιβάλλον δεν είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ που διάφοροι επιχειρούν να ανανεώσουν την πολιτική τους ταυτότητα», κατηγορώντας όσους διαφωνούν ως «επαγγελματίες μιας νέας πολιτικής».
Αναφορικά με τη νέα (σε σχέση με την επεξεργασία της επιτροπής αναθεώρησης) πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του άρθρου 24 ο Ε. Βενιζέλος σημείωσε ότι στην εφαρμογή των συνταγματικών άρθρων «ο δικαστικός έλεγχος ήταν και είναι απεριόριστος». Για τον ορισμό της έννοιας της δασικής έκτασης είπε πως η πρόταση του ΠΑΣΟΚ στηρίζεται στην ερμηνεία που έχουν δώσει η απόφαση 2927 του Ανώτατου Δικαστηρίου, την οποία κατέθεσε χτες στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει συγκεκριμένη παραπομπή σε συγκεκριμένη απόφαση στο κείμενο της πρότασης και σημειώνοντας ότι η μεταβολή σε δασική έκταση προβλέπεται να συμβαίνει «όταν προέχουν σοβαροί λόγοι δημοσίου συμφέροντος».
Παίρνοντας το λόγο ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Ι. Βαρβιτσιώτης, σημείωσε ότι «αφού ο νόμος θα ορίσει τα σχετικά με την προστασία, πρέπει να ορίσει και την έννοια του προστατευόμενου αγαθού», κατηγορώντας για «υπερβολική καχυποψία» όσους αντιτίθενται σε αυτή τη θέση. Αντιτιθέμενος στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ και στη δικαστική απόφαση-ερμηνεία, σημείωσε ότι είναι «παγκόσμια πρωτοτυπία η παραπομπή σε δικαστική απόφαση», λέγοντας πως «αν η πλειοψηφία θεωρεί ότι οι κρίσεις αυτές ορθώς ορίζονται δεν έχει παρά να τις περιλάβει στην ερμηνευτική δήλωση». Σχολιάζοντας την πρόταση όσον αφορά στην αλλαγή λόγω δημόσιου συμφέροντος, σημείωσε ότι «ανοίγουμε πολύ πιο διάπλατα τον τρόπο για τη μεταβολή της χρήσεως». Κατέληξε λέγοντας ότι «δε θα ψηφίσουμε το συγκεκριμένο άρθρο».
Στη συζήτηση παρενέβη και ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «είναι ανάγκη ο νόμος να προσδιορίσει τι είναι δάσος και τι είναι δασική έκταση».
Την αντίθεση του Συνασπισμού σε οποιαδήποτε αλλαγή του άρθρου 24 εξέφρασε ο εισηγητής του κόμματος, Φ. Κουβέλης, τονίζοντας ότι πρέπει «να προστεθεί η απαγόρευση της μεταβολής του προορισμού των δασών, δημόσιων και ιδιωτικών, σε κάθε περίπτωση». Παράλληλα, σχολιάζοντας την πρόθεση Βενιζέλου για παραπομπή ορισμού της δασικής έκτασης στη με αρ. 2927 απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, σημείωσε ότι ο ορισμός μπορεί να οδηγήσει σε σωρεία παραβιάσεων σε δασικές εκτάσεις.
Χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στη συμβολική περικύκλωση της Βουλής
Από τις 6 το απόγευμα άρχισαν να συγκεντρώνονται τα μέλη των οικολογικών οργανώσεων, των εργατικών σωματείων, δημοτικών κινήσεων και άλλων μαζικών φορέων που συνδιοργάνωσαν τη χτεσινή κινητοποίηση. Κρατώντας πικέτες, πανό και φωνάζοντας συνθήματα, δήλωσαν την απόφασή τους ότι ακόμη και αν ψηφιστεί η δασοκτόνα αναθεώρηση, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για να την ανατρέψουν στην πράξη. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα, όπως «Λαλιώτη προχώρα κατάστρεψε τη χώρα» και «Δώστε ένα οικοπεδάκι σε Βενιζέλο και Μητσοτάκη», ενώ από τα μεγάφωνα που είχαν στήσει στο χώρο της συγκέντρωσης ενημέρωναν τους περαστικούς για το τι θα σημάνει η αναθεώρηση: «Πρώτος στόχος της αναθεώρησης είναι ο αποχαρακτηρισμός και στη συνέχεια η οικοπεδοποίηση των δασών και των δασικών εκτάσεων. Εκατομμύρια στρέμματα δασών παραδίδονται στα οργανωμένα κερδοσκοπικά συμφέροντα, εκατομμύρια στρέμματα δημόσιας και δασικής γης περιέρχονται σε ιδιώτες και έτσι επιβραβεύονται και ενθαρρύνονται οι καταπατητές, οι καταστροφείς, οι εμπρηστές. Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι τρομακτικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2000, ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος».
Οι διοργανωτές επέλεξαν μικρά παιδιά να δώσουν το ψήφισμα της συγκέντρωσης στη γραμματεία της Βουλής, δείχνοντας έτσι εναντίον ποιων στρέφεται πρώτα και κύρια η συγκεκριμένη αναθεώρηση.
Στη χτεσινή συγκέντρωση συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, η οποία έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους συγκεντρωμένους. Στο σύντομο χαιρετισμό της, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι οι κομμουνιστές θα προσπαθήσουν για να συνειδητοποιήσει το σύνολο του ελληνικού λαού τι σημαίνει περιβαλλοντικό πρόβλημα. Συγκεκριμένα, είπε: «Για μας τους κομμουνιστές δεν είναι η ώρα των λόγων, αλλά η ώρα των έργων. Ανεξάρτητα του τι θα καταφέρουμε στο τέλος, αυτό που έχουμε ευθύνη όλοι μας είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα για να ανατρέψουμε τις αποφάσεις στην πράξη. Θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό ότι έγινε μια συνάντηση όλων των οικολογικών οργανώσεων, μια συνάντηση πηγαία, αυθόρμητη και συνειδητή μαζί. Πρέπει, σήμερα, πιο αποφασιστικά να σταθούμε στο πλευρό των οικολογικών οργανώσεων και να συνεργαστούμε, διότι το πρόβλημα του περιβάλλοντος πάντα ήταν αλλά σήμερα είναι ακόμη βαθύτερα πολιτικό».
Η παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση
Για το ΚΚΕ στην περίπτωση του άρθρου 24 ισχύει το «μη χείρον βέλτιστον» και γι' αυτό λέμε ότι το συγκεκριμένο άρθρο δεν πρέπει να αλλάξει, τόνισε στην παρέμβασή της στη συζήτηση η Αλέκα Παπαρήγα. Τουλάχιστον, είπε, με το ισχύον άρθρο υπήρχε η δυνατότητα κάποιος να επικαλείται μία συνταγματική διάταξη, ενώ με την αναθεώρησή του θα χαθεί και αυτό το όπλο.
Οι αλλαγές, επισήμανε η ΓΓ της ΚΕ, στο άρθρο 24 οδηγούν -βαθμιαία ή όχι- σε αλλαγή της χρήσης γης σε δάση και δασικές εκτάσεις. Η αλλαγή αυτή σημαίνει συγκέντρωση της γης σε λίγους και κερδοσκοπία, σημαίνει σύγκρουση με το δικαίωμα του λαού να απολαμβάνει το ανοιχτό περιβάλλον.
Η Αλ. Παπαρήγα δεν παρέλειψε να σχολιάσει τις υβριστικές στην ουσία τους απόψεις του Ευ. Βενιζέλου και του Κ. Μητσοτάκη προς τους δικαστές και τους οικολόγους που αντιδρούν στην αναθεώρηση του άρθρου 24, με φράσεις όπως «κράτος δικαστών και κράτος οικολόγων», διανθισμένες με διάφορα υπονοούμενα.
Μούδιασα, είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ακούγοντας αυτές τις εκφράσεις. Εμείς δεν υποστηρίζουμε ότι μπορεί να υπάρξει σήμερα ανεξάρτητη δικαιοσύνη, αλλά είναι δυνατόν να υπάρχουν ανεξάρτητοι δικαστές. Ομως, διευκρίνισε, είναι απαράδεκτο, για να περάσει ένα εγκληματικό άρθρο, να χρησιμοποιούνται εκφράσεις όπως «κράτος δικαστών». Κάτι τέτοιο είναι σκόπιμο και δημαγωγικό για να κρυφτούν οι πραγματικές επιδιώξεις.
Η Αλ. Παπαρήγα αποκαλύπτοντας την υποκρισία αυτών των λεγομένων είπε ότι «κράτος δικαστών» υπάρχει όταν βγαίνουν όλες σχεδόν οι απεργίες των εργαζομένων παράνομες, αλλά οι σημερινοί κατήγοροι δε βγάζουν μιλιά και θυμούνται αυτό το «κράτος» όταν θέλουν να χτυπήσουν όσους αντιστέκονται.
Το ίδιο ισχύει -τόνισε- και για την επίθεση στους οικολόγους. Σίγουρα, υπάρχουν οικολόγοι και «οικολόγοι», όμως εμείς μελετήσαμε τις θέσεις αυτών που αντιδρούν στην αναθεώρηση του άρθρου 24 και μας βρίσκουν σύμφωνους. Ομως, είπε, η κυβέρνηση δεν μπορεί να επικαλείται τους οικολόγους όταν αντιδρούν στην εκτροπή του Αχελώου ή αλλού και να τους λοιδορεί όταν αντιδρούν για το άρθρο 24. Η αναθεώρησή του, συνέχισε, θα ανοίξει το δρόμο για την κερδοσκοπία του περιβάλλοντος πολύ περισσότερο που, όπως αναφέρουν οι ειδήμονες, η γη θα είναι το καλύτερο πεδίο επενδύσεων. Αυτές, επισήμανε, δε θα γίνουν στο δομημένο περιβάλλον της Αττικής, θα γίνουν στο μη δομημένο, στα δάση, τις δασικές εκτάσεις και τη γεωργική γη.
Δεν πρέπει, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, να παραιτηθούμε από το δικαίωμα να διατηρήσουμε ελεύθερες τις δασικές εκτάσεις και είναι υποκριτικές οι φωνές περί εγκατάλειψης αυτών των εκτάσεων, όταν ακούγονται από τα κόμματα εκείνα που ακριβώς ευθύνονται για αυτήν την εγκατάλειψη. Η ουσία είναι ότι ανοίγει η πόρτα για τη συγκέντρωση γης σε λίγους και στην οικοδόμηση όχι με κριτήριο τις ανάγκες του ανθρώπου, αλλά το κέρδος. Εξάλλου, τόνισε, μπορεί στις δασικές εκτάσεις να δημιουργηθούν ακόμα και «κρεμαστοί κήποι» και όχι σπίτια, αλλά σε αυτούς θα έχουν πρόσβαση μόνο όσοι πληρώνουν κατά τα πρότυπα των διάφορων «κλαμπ» που υπάρχουν στο εξωτερικό, όπου πηγαίνουν μόνο τα εκλεκτά μέλη.
Εμείς οι κομμουνιστές, είπε η Αλ. Παπαρήγα, δε σιγοντάρουμε απόψεις που λένε ότι ο κόσμος πιέζει για να μπορέσει να πουλήσει τη γη του. Δε σκεφτόμαστε έτσι. Τι να την κάνουμε μία τέτοια ψήφο που θα βασίζεται στην αλλαγή της χρήσης γης;
Καταλήγοντας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι με την αλλαγή του άρθρου 24 επιχειρείται ένα οικονομικό και πολιτικό έγκλημα και νομιμοποιούνται οι ενέργειες για τη συγκέντρωση γης σε λίγους. Δεν είναι επιχείρημα, τόνισε, ότι οι δασικές εκτάσεις είναι εγκαταλειμμένες, γιατί με την ακολουθούμενη σήμερα πολιτική η ύπαιθρος συνεχώς εγκαταλείπεται και σε λίγα χρόνια οι κυβερνήσεις θα λένε ότι πρέπει να αλλάξει χρήση ένα ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι γης της υπαίθρου.
Σχολιάζοντας, τέλος, την καταψήφιση του άρθρου από τη ΝΔ είπε ότι δεν καταλαβαίνει αυτήν τη στάση, αφού η ΝΔ σιγοντάρισε το ΠΑΣΟΚ στη φιλοσοφία του άρθρου και τώρα δεν το ψηφίζει. «Δεν είναι παστρικά πράγματα αυτά», ανέφερε χαρακτηριστικά.