Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Δε θα το επιτρέψουμε!»

Χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στη συμβολική περικύκλωση της Βουλής

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έκαναν φανερή την αδιαλλαξία τους στην ολομέλεια της Βουλής να προχωρήσουν στην αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, χιλιάδες πολίτες σε μια δυναμική κινητοποίηση - συμβολική περικύκλωση του Κοινοβουλίου έστελναν ένα ηχηρό και αποφασιστικό μήνυμα: Δε θα επιτρέψουμε την παράδοση του περιβάλλοντος της χώρας στα οικονομικά συμφέροντα.

Από τις 6 το απόγευμα άρχισαν να συγκεντρώνονται τα μέλη των οικολογικών οργανώσεων, των εργατικών σωματείων, δημοτικών κινήσεων και άλλων μαζικών φορέων που συνδιοργάνωσαν τη χτεσινή κινητοποίηση. Κρατώντας πικέτες, πανό και φωνάζοντας συνθήματα, δήλωσαν την απόφασή τους ότι ακόμη και αν ψηφιστεί η δασοκτόνα αναθεώρηση, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για να την ανατρέψουν στην πράξη. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα, όπως «Λαλιώτη προχώρα κατάστρεψε τη χώρα» και «Δώστε ένα οικοπεδάκι σε Βενιζέλο και Μητσοτάκη», ενώ από τα μεγάφωνα που είχαν στήσει στο χώρο της συγκέντρωσης ενημέρωναν τους περαστικούς για το τι θα σημάνει η αναθεώρηση: «Πρώτος στόχος της αναθεώρησης είναι ο αποχαρακτηρισμός και στη συνέχεια η οικοπεδοποίηση των δασών και των δασικών εκτάσεων. Εκατομμύρια στρέμματα δασών παραδίδονται στα οργανωμένα κερδοσκοπικά συμφέροντα, εκατομμύρια στρέμματα δημόσιας και δασικής γης περιέρχονται σε ιδιώτες και έτσι επιβραβεύονται και ενθαρρύνονται οι καταπατητές, οι καταστροφείς, οι εμπρηστές. Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι τρομακτικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2000, ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος».


Η χτεσινή κινητοποίηση χαρακτηρίστηκε από τη φαντασία των διαδηλωτών, στα πανό και στα συνθήματά τους, αλλά και στον πλούτο των ενεργειών που τη «γέμισαν». Η πικέτα με ζωγραφισμένο το πρόσωπο του Β. Βενιζέλου, εισηγητή της σχετικής αναθεώρησης από πλευράς κυβέρνησης, να τρώει λαίμαργα ένα δέντρο και οι «στόχοι» στις πλάτες των συγκεντρωμένων ήταν μερικές ακόμη από τις πολύχρωμες εικόνες που περικύκλωσαν τη Βουλή.

Οι διοργανωτές επέλεξαν μικρά παιδιά να δώσουν το ψήφισμα της συγκέντρωσης στη γραμματεία της Βουλής, δείχνοντας έτσι εναντίον ποιων στρέφεται πρώτα και κύρια η συγκεκριμένη αναθεώρηση.

Το ΚΚΕ

Στη χτεσινή συγκέντρωση συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, η οποία έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους συγκεντρωμένους. Στο σύντομο χαιρετισμό της, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι οι κομμουνιστές θα προσπαθήσουν για να συνειδητοποιήσει το σύνολο του ελληνικού λαού τι σημαίνει περιβαλλοντικό πρόβλημα. Συγκεκριμένα, είπε: «Για μας τους κομμουνιστές δεν είναι η ώρα των λόγων, αλλά η ώρα των έργων. Ανεξάρτητα του τι θα καταφέρουμε στο τέλος, αυτό που έχουμε ευθύνη όλοι μας είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα για να ανατρέψουμε τις αποφάσεις στην πράξη. Θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό ότι έγινε μια συνάντηση όλων των οικολογικών οργανώσεων, μια συνάντηση πηγαία, αυθόρμητη και συνειδητή μαζί. Πρέπει, σήμερα, πιο αποφασιστικά να σταθούμε στο πλευρό των οικολογικών οργανώσεων και να συνεργαστούμε, διότι το πρόβλημα του περιβάλλοντος πάντα ήταν αλλά σήμερα είναι ακόμη βαθύτερα πολιτικό».




Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ