ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούνη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Διαρκείς συνομιλίες ενώ κλιμακώνονται οι συγκρούσεις

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΝΤΡΑΣ.-

Σκληρές ολονύχτιες μάχες διεξάγονταν, χτες, στην οροσειρά των Ιμαλαϊων, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η αντεπίθεση του ινδικού στρατού, που προσπαθεί να ανακαταλάβει όλες τις βουνοκορφές και να διώξει από το ινδικό Κασμίρ τους εισβολείς. Παράλληλα με τις σφοδρότατες και πολύνεκρες συγκρούσεις σε εξέλιξη βρίσκονται και οι προσπάθειες διπλωματικής προσέγγισης ανάμεσα στο Νέο Δελχί και στο Ισλαμαμπάντ, οι οποίες, όμως, μέχρι στιγμής φαίνεται ότι παραμένουν άκαρπες.

Σφοδρή αντεπίθεση εξαπέλυσε ο ινδικός στρατός κατά των εισβολέων στο ινδικό Κασμίρ και, όπως έγινε γνωστό από ινδικές στρατιωτικές πηγές, μετά από πολύωρες μάχες ανακατελήφθη το ύψωμα 4.700, που βρίσκεται σε 15.500 πόδια ύψος, και απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από τη Γραμμή Ελέγχου, που διχάζει το Κασμίρ. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, που διήρκεσαν όλη τη νύχτα, επλήγησαν 13 θέσεις των εισβολέων, ενώ υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους, τουλάχιστον, 3 Ινδοί αξιωματικοί, 20 στρατιώτες και 25 εισβολείς.

Πολλοί από τους νεκρούς δεν έγινε εφικτό να περισυλλεγούν, καθώς οι μάχες συνεχίζονταν, χωρίς σταματημό, και, όπως επιβεβαίωναν δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην περιοχή, τα ινδικά στρατεύματα ενισχύονταν διαρκώς, προκειμένου να κρατήσουν τις νέες τους θέσεις. Η ανακατάληψη του υψώματος 4.700 φέρνει τον ινδικό στρατό ένα βήμα πιο κοντά στην κομβική κορυφή της Τίγρης, 16.500 πόδια, μετά την κατάληψη της οποίας θα ελέγχει πλήρως τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της περιοχής Λαντάκχ, που αποτελεί και τη μοναδική οδική αρτηρία ανεφοδιασμού του βορείου Κασμίρ. Επιπλέον, ο ινδικός στρατός διέψευσε τους ισχυρισμούς κατοίκων, σύμφωνα με τους οποίους Ινδοί στρατιώτες σφαγίασαν 17 κατοίκους σε μουσουλμανική περιοχή της επαρχίας.

Διαρκής αλλά άκαρπη επικοινωνία

Παράλληλα με τις συγκρούσεις, σε διαρκή επικοινωνία βρίσκονται ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ατάλ Μπιχάρι Βατζπαγιέ και ο Πακιστανός ομόλογός του Ναουάζ Σαρίφ, όπως γνωστοποίησε το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών. Παρά τις αλλεπάλληλες συνομιλίες τους, οι δύο άνδρες δεν έχουν καταφέρει να βρουν μέση λύση και το Νέο Δελχί επιμένει ότι για να αρχίσουν οι συνομιλίες θα πρέπει να αποσυρθούν όλοι οι εισβολείς από το ινδικό έδαφος. Ο Σαρίφ είχε, χτες, συνομιλίες με την κινεζική ηγεσία κατά τη διάρκεια ολιγοήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Πεκίνο.

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός συνομίλησε με τον Κινέζο Πρόεδρο Ζου Ρονγκί και με τον Πρόεδρο της Βουλής Λι Πενγκ, αλλά φαίνεται ότι απέτυχε να αποσπάσει την υποστήριξη της συμμάχου Κίνας στην πρόταση για παραπομπή της διαμάχης στον ΟΗΕ και διεξαγωγή δημοψηφίσματος για οριστική επίλυση του καθεστώτος στο Κασμίρ. Η κινεζική ηγεσία κάλεσε και τις δύο πλευρές να αρχίσουν άμεσα διαπραγματεύσεις και αρκέστηκε να εκφράσει τη βαθιά ανησυχία της, χωρίς όμως να προχωρήσει σε περαιτέρω δηλώσεις.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Αμυνας της Ινδίας Τζορτζ Φερνάντες, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα "Λε Φιγκαρό", δεν έκρυβε την ανησυχία του για τις εξελίξεις και εκτιμούσε ότι δεν είναι διόλου απίθανο μία τόσο "ανεύθυνη ηγεσία, όπως αυτή του Πακιστάν, να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε περίπτωση κλιμάκωσης των συγκρούσεων". Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν δήλωνε ότι η Ουάσιγκτον είναι σε διαρκή επικοινωνία με το Πεκίνο και ανιχνεύει όλες τις πιθανότητες αποκλιμάκωσης της έντασης, αλλά κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει ανάληψη μεσολαβητικής πρωτοβουλίας.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Επίθεση σε γραφεία του ΟΗΕ στο ανατολικό Τιμόρ

ΝΤΙΛΙ.-

Επίθεση από αγνώστους δέχτηκε μία από τις αποστολές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην ταραγμένη επαρχία του Ανατολικού Τιμόρ κατά τη διάρκεια διαδήλωσης αντιτιθέμενων στο ενδεχόμενο ανεξαρτησίας από την Ινδονησία. Από την επίθεση υπέστησαν σοβαρές ζημιές οι εγκαταστάσεις του ΟΗΕ και τραυματίστηκαν 7 μέλη της αποστολής. Είναι η πρώτη επίθεση κατά των αξιωματούχων του διεθνούς οργανισμού που έχουν αναπτυχθεί στην επαρχία ενόψει του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας του Αυγούστου.

"Προσχεδιασμένη και διόλου τυχαία" χαρακτήρισε την επιδρομή, που έγινε στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στην κωμόπολη Μαλιάνα, 60 χλμ νοτιοδυτικά του Ντίλι, ο Ιαν Μάρτι, επικεφαλής της Αποστολής Βοηθείας του ΟΗΕ. Ο Μάρτι. Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες, επέρριψε την ευθύνη της επιδρομής στις παραστρατιωτικές ομάδες που αντιτίθενται στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα καθορίσει αν το ανατολικό Τιμόρ θα ανεξαρτητοποιηθεί ή θα παραμείνει στην κυριαρχία της Ινδονησίας έχοντας αυτονομία. Οπως ανακοίνωσε ο Μάρτι, οι 30 αξιωματούχοι του ΟΗΕ που επάνδρωναν το συγκεκριμένο γραφείο εγκατέλειψαν το ανατολικό Τιμόρ και μετέβησαν στην Τζακάρτα, αλλά οι υπόλοιποι 7 παραμένουν στη θέση τους.

Οι δηλώσεις του Μάρτι προκάλεσαν τις αντιδράσεις της κυβέρνησης στην Τζακάρτα, καθώς, όπως είναι γνωστό, ο ινδονησιακός στρατός, εμμέσως, αφήνει ελεύθερο το πεδίο δράσης στις παραστρατιωτικές οργανώσεις στο ανατολικό Τιμόρ. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Σουλαϊμάν Αμπντουλμανάν, κάλεσε τους υπευθύνους του ΟΗΕ να μην προβαίνουν σε "πρόωρες εκτιμήσεις" και τόνισε ότι η επίθεση δε στρεφόταν άμεσα κατά του ΟΗΕ, αλλά ήταν άλλο ένα επεισόδιο στις πολύχρονες μάχες ανάμεσα στους μαχητές του Απελευθερωτικού Κινήματος του ανατολικού Τιμόρ και στα μέλη των παραστρατιωτικών οργανώσεων. Το δημοψήφισμα πρόκειται να πραγματοποιηθεί γύρω στις 20 Αυγούστου, δύο βδομάδες μετά την αρχικώς ορισμένη ημερομηνία, εξαιτίας προβλημάτων υποδομής. Ο ΟΗΕ, υπό την αιγίδα του οποίου διεξάγεται, έχει δεσμευτεί να αποστείλει 300 διοικητικούς αξιωματούχους και 200 συμβούλους ασφαλείας, εκ των οποίων οι περισσότεροι βρίσκονται, ήδη, στην Ινδονησία.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονταν μέχρι χθες το βράδυ στην ινδονησιακή πρωτεύουσα οι συνομιλίες ηγετικών στελεχών του Απελευθερωτικού Κινήματος και των παραστρατιωτικών που στοχεύουν στην επίτευξη συμφωνίας ενόψει της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για το καθεστώς στο ανατολικό Τιμόρ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη διαδικασία του εκατέρωθεν αφοπλισμού, αλλά έμεναν ακόμη μία σειρά από άλυτα ζητήματα να διευθετηθούν μέχρι το πέρας το συνομιλιών σήμερα το βράδυ.

Β. ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Εκπνέει το χρονικό περιθώριο, συνεχίζονται οι συνομιλίες

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Με επίκεντρο τις προτάσεις του Καναδού στρατηγού Τζον ντε Σαστελέν για τον αφοπλισμό τόσο του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, όσο και των παραστρατιωτικών προτεσταντικών φιλοβρετανικών οργανώσεων, συνεχίστηκαν, χτες, οι συνομιλίες επίτευξης οριστικής συμφωνίας για τη νέα κυβέρνηση στη Βόρεια Ιρλανδία. Η προθεσμία επίτευξης συμφωνίας λήγει σήμερα αργά το βράδυ και συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατούσε και στις δύο πλευρές, αν και οι διαφωνίες παρέμεναν.

Σε ιδιαίτερα εντατικούς ρυθμούς διεξάγονται οι συνομιλίες ανάμεσα στον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, τον Ιρλανδό ομόλογό του Μπέρτι Αχερν και τους ηγέτες 8 βορειοϊρλανδικών κομμάτων, με στόχο τη σύσταση κυβέρνησης από καθολικούς και προτεστάντες, που θα βάλει την οριστική τελεία στην "ειρηνευτική συμφωνία" στη Βόρεια Ιρλανδία και θα δώσει τέλος στην άμεση διακυβέρνηση του Λονδίνου. Ο Βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμιζε, χτες, ότι "όλα έχουν διευθετηθεί, όλες οι θεσμικές και συνταγματικές λειτουργίες έχουν δρομολογηθεί και είναι έτοιμες να τεθούν σε εφαρμογή και απομένει μόνο η σύσταση της κυβέρνησης". Εντούτοις, ο Μπλερ απέφυγε να προχωρήσει σε προβλέψεις και εκτιμήσεις, καθώς εξαντλούνταν τα χρονικά περιθώρια και η διαφωνία σχετικά με τον αφοπλισμό του IRA δεν είχε διευθετηθεί.

Ο, επικρατέστερος, επικεφαλής της νέας 12μελούς κυβέρνησης και ηγέτης του φιλοβρετανικού προτεσταντικού Ενωτικού Κόμματος του Ολστερ, Ντέιβιντ Τριμπλ, επέμεινε στην άποψή του ότι ο IRA θα πρέπει να παραδώσει τα όπλα του πριν το πολιτικό του σκέλος, το Σιν Φέιν, καταλάβει 2 θέσεις στον 12μελή κυβερνητικό σχηματισμό. Από την πλευρά του, το Σιν Φέιν αρνείται να προχωρήσει σε αφοπλισμό πριν το σχηματισμό κυβέρνησης και υπογραμμίζει ότι η επιτευχθείσα "ειρηνευτική συμφωνία" δε δεσμεύει τον IRA να καταθέσει τα όπλα παρά μόνο μέχρι το Μάη του 2000. Στο διαφαινόμενο αδιέξοδο παρενέβη, χτες, και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ο οποίος κάλεσε το Σιν Φέιν, του οποίου τις αμφιβολίες και τις εντάσεις χαρακτήρισε "απολύτως δικαιολογημένες", να συγκατατεθεί, γιατί "το κόστος μιας αποτυχίας θα είναι μεγαλύτερο από το κόστος ενός συμβιβασμού".

ΡΩΣΙΑ - ΙΡΑΝ
Πυρηνική συνεργασία

ΜΟΣΧΑ.-

Ο πρωθυπουργός Σεργκέι Στεπάσιν ενέκρινε χτες την πρόταση του υπουργείου Ατομικής Ενέργειας να αρχίσουν μέσα στις επόμενες μέρες οι συνομιλίες με το Ιράν για την κατασκευή τριών πυρηνικών μονάδων στη χώρα, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Οπως είναι γνωστό, η Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή ενός πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ιράν στο Μπουσέρ με βάση τη διμερή συμφωνία ύψους 800.000.000 δολαρίων. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν ζητήσει πολλές φορές από τη Ρωσία να διακόψει τη συνεργασία στον τομέα αυτό με το Ιράν, φοβούμενες ότι η Τεχεράνη μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Επιπλέον, η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει κυρώσεις σε μια σειρά ρωσικά επιστημονικά ινστιτούτα και εταιρίες, που συνεργάζονται με το Ιράν στον τομέα της πυρηνικής για παραγωγή ηλεκτρενέργειας. Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες, επισημαίνοντας πως η συνεργασία της με το Ιράν έχει καθαρά ερευνητικό χαρακτήρα.

Ινδοί στρατιώτες στην περιοχή του Ντρας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ