Την αλληλεγγύη της στην εργατική τάξη και το λαό της Ιαπωνίας εκφράζει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), με αφορμή την πρόσφατη δικαστική απόφαση που καταδίκασε την πολυεθνική TEPCO για την αυτοκτονία μιας γυναίκας μετά την πυρηνική καταστροφή το Μάρτη του 2011. Στην ανακοίνωσή της, η Γραμματεία της ΠΣΟ επαναλαμβάνει τη θέση της σχετικά με τους κινδύνους που δημιουργεί ο έλεγχος της πυρηνικής ενέργειας από τα μονοπώλια. Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Η χειρότερη καταστροφή στην Ιαπωνία μετά το πυρηνικό ολοκαύτωμα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι είχε τραγικό αποτέλεσμα. Περισσότεροι από 21.000 νεκροί και αγνοούμενοι, με 3.000 από αυτούς να έχουν χάσει τη ζωή τους από σχετικές ασθένειες που προκλήθηκαν. Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες δεν μπορούν να υπολογιστούν.
Η γυναίκα που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της, ήταν μεταξύ των 150.000 ανθρώπων που ακόμα διαμένουν μακριά από τα σπίτια τους λόγω της ραδιενεργού μόλυνσης της περιοχής γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο.
Η εργατική τάξη και ο λαός της Ιαπωνίας υποφέρουν από τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της πολιτικής των κυβερνήσεων του ιαπωνικού κεφαλαίου που προχώρησαν στην κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων σε μια ζώνη υψηλής σεισμικότητας, στην οποία προκαλούνται τσουνάμι, με σκοπό να χρησιμοποιήσουν την πυρηνική ενέργεια για να αναβαθμίσουν τη θέση της χώρας στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Αφησαν τον έλεγχο των εργοστασίων σε ένα γιαπωνέζικο μονοπώλιο, το οποίο όπως γνώριζαν για δεκαετίες έδινε λανθασμένα στοιχεία αναφορικά με την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και συνέχιζε να κρύβει τα ατυχήματα και τα προβλήματα στη λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων. Τα εργοστάσια κατασκευάστηκαν σε παράκτια περιοχή και μόλις λίγα μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας, έτσι ώστε η απόδοση και τα κέρδη τους να μην επηρεάζονται από την απόσταση από τη θάλασσα, ενώ ούτε το τσουνάμι στο Βόρειο Ειρηνικό το 2004 τους έπεισε να πάρουν μέτρα. Επιπρόσθετα, μια δεκάχρονη παράταση δόθηκε στη λειτουργία των αντιδραστήρων παρότι είχαν ήδη συμπληρώσει 40 χρόνια λειτουργίας και παρά τον προφανή κίνδυνο.
Η εταιρεία που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκοσίμα, η πολυεθνική TEPCO όπως και η "General Electric", ο αμερικάνικος όμιλος που σχεδίασε τον αντιδραστήρα, είναι τυπικά παραδείγματα που αποκαλύπτουν γιατί η πυρηνική ενέργεια στα χέρια των μονοπωλίων αποτελεί τεράστια απειλή για την ανθρωπότητα.
Η ΠΣΟ εκφράζει την αλληλεγγύη της στην εργατική τάξη και το λαό της Ιαπωνίας και ζητά από τις αρχές να εξασφαλίσουν την πλήρη ανακούφιση του πληθυσμού που έχει πληγεί. Μόνο ο αγώνας ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα μπορεί να επιβάλει μια ενεργειακή πολιτική υπέρ του λαού».
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Περισσότεροι από 100 επικεφαλής πολυεθνικών επιχειρήσεων και τραπεζών, όπως η BHP Billiton Plc, η HSBC Holdings Plc, η Cairn Energy Plc, η Aggreko Plc, τάχτηκαν χτες κατά της ανεξαρτησίας της Σκοτίας για το δημοψήφισμα της 18ης Σεπτέμβρη. Το συγκεκριμένο δημοψήφισμα, που επιχειρείται να εγκλωβιστεί και λαϊκός κόσμος, στην πραγματικότητα αφορά τη διαφορετική προσέγγιση τμημάτων του κεφαλαίου σε σχέση με το πώς μπορούν καλύτερα να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά τους. Από αυτό το κίνητρο κινείται και η επιστολή των συγκεκριμένων καπιταλιστών, αλλά και η στάση όσων στηρίζουν την ανεξαρτησία ως προσφορότερη για τη διασφάλιση της κερδοφορίας του.
Η Σκοτία των 5,3 εκατομμυρίων κατοίκων (γεωγραφικά το 1 / 3 της Βρετανίας στο βορειότερο σημείο της) έχει σημαντικό πλούτο και στα δικά της εδάφη και νερά βρίσκεται το 95% των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχει η ενιαία χώρα. Αρα το διακύβευμα για τους κεφαλαιοκράτες και τους πολιτικούς τους εκφραστές είναι σημαντικό, ωστόσο, με δεδομένο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, επί της ουσίας δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε με τη μια ή την άλλη έκβαση του δημοψηφίσματος για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.
Αστυνομικές δυνάμεις σε φτωχογειτονιά στη Μονρόβια της Λιβερίας |
«Χαοτική και ανεπαρκής» είναι η στάση της «διεθνούς κοινότητας» στην αντιμετώπιση της επιδημίας του αιμορραγικού ιού «Εμπολα» στη Δυτική Αφρική, υποστήριξε χτες ο εκπρόσωπος της διεθνούς Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Γιατροί χωρίς Σύνορα» (MSF), Μπρις ντε λε Βιν, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το γεγονός ότι οι σοβαρές συζητήσεις για διεθνή συνεργασία στην αντιμετώπιση της επιδημίας ξεκινούν πέντε μήνες μετά από την εκδήλωσή της...
Το ίδιο 24ωρο, ένας Σενεγαλέζος γιατρός, στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που προσβλήθηκε από τον ιό μεταφέρθηκε στη Γερμανία για νοσηλεία. Ο Σενεγαλέζος επιδημιολόγος προσβλήθηκε από τον ιό όταν εργαζόταν σε ένα εργαστήριο στην πόλη Καϊλάχουν, κοντά στα σύνορα με τη Γουινέα.
Παράλληλα, οι αρχές της Νιγηρίας ανακοίνωσαν την αναστολή για ένα μήνα της έναρξης της σχολικής χρονιάς, σε μια προσπάθεια να συρρικνώσουν τους κινδύνους πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων. Ετσι, η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει στις 13 Οκτώβρη, προκειμένου «να τεθούν σε εφαρμογή τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης προτού οι μαθητές ξεκινήσουν τα μαθήματά τους». Ο Νιγηριανός υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι στο διάστημα αυτό τουλάχιστον δύο εργαζόμενοι ανά σχολείο θα εκπαιδευτούν για να αντιμετωπίζουν κάθε ύποπτο κρούσμα.
Εξάλλου χτες ανακοινώθηκε πως ο ΟΗΕ αποδέσμευσε περίπου 1.500.000 δολάρια για να βοηθήσει τη ΛΔ Κονγκό να αντιμετωπίσει την επιδημία του ιού «Εμπολα», δίχως να αποκλείεται ο διπλασιασμός του ποσού τις επόμενες μέρες, εάν χρειαστεί.
Τέλος, η γαλλική κυβέρνηση συνέστησε στους Γάλλους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία, λόγω του κινδύνου που μπορεί να αντιμετωπίσουν εξαιτίας της επιδημίας του «Εμπολα», ζητώντας παράλληλα από την αεροπορική εταιρεία Air France - KLM να διακόψει τα δρομολόγιά της από και προς τη Φριτάουν, την πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Νέα υπόθεση οπλοχρησίας συγκλονίζει τις ΗΠΑ, καθώς λίγες βδομάδες μετά από τον αδικοχαμένο νεαρό Μάικλ Μπράουν από τα πυρά αστυνομικού στο Μιζούρι, χτες ένα εννιάχρονο κορίτσι σκότωσε κατά λάθος τον εκπαιδευτή της, ενώ επιχειρούσε να της... διδάξει πώς να χρησιμοποιεί ένα αυτόματο όπλο «Ούζι» σε πεδίο βολής στο Χουάτ Χιλς της νοτιοδυτικής πολιτείας Αριζόνα.
Ο 39χρονος Τσαρλς Βάκα χτυπήθηκε στο κεφάλι και πέθανε κατά την αεροδιακομιδή του στο νοσοκομείο του Λας Βέγκας. Οι γονείς της ακούσιας εκτελέστριας, που είχαν εν πλήρει συνειδήσει οδηγήσει το παιδί τους στο ράντσο για «εκπαίδευση», βιντεοσκοπώντας το «μάθημα» για την προσωπική τους συλλογή, απέφυγαν τις δηλώσεις στον Τύπο. Ο διευθυντής του ράντσου, όπου βρισκόταν το πεδίο βολής, ισχυρίστηκε ότι παρόμοιο συμβάν δεν είχε εκδηλωθεί ποτέ στα 12 χρόνια λειτουργίας του κέντρου, στο οποίο επιτρέπεται η εκπαίδευση παιδιών στα όπλα ακόμη και οκτώ ετών!
Η πολυπλόκαμη «κουλτούρα» της βίας και της οπλοχρησίας στις ΗΠΑ, η καλλιέργεια του «τσαμπουκά» του ιμπεριαλιστή και του «παγκόσμιου χωροφύλακα», είναι αυτά που οδηγούν στην κατάντια οι γονείς να προσφέρουν στα παιδιά τους την... εκπαίδευση στη χρήση όπλων για διασκέδαση.
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Η αστυνομική διεύθυνση της μικρής βόρειας αγγλικής πόλης Ρόδερχαμ γνώριζε για τα ανατριχιαστικά εγκλήματα σε βάρος παιδιών και εφήβων, όπως βιασμοί και βασανισμοί, εκμετάλλευση και διακίνηση τουλάχιστον 1.400 ανηλίκων από το 1997 ως το 2013 με δράστες κυρίως υπηκόους Πακιστάν, αλλά έμενε άπρακτη για να μην κατηγορηθεί για... ρατσισμό! Η συνταρακτική αποκάλυψη, που καταγράφεται σε έκθεση βρετανικής οργάνωσης που ασχολείται με κακοποιημένα παιδιά, προκάλεσε σάλο σε μεγάλη μερίδα του βρετανικού και διεθνούς Τύπου και υποκριτικές αντιδράσεις από το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, που περιορίστηκε να ζητήσει την... παραίτηση του αστυνομικού επιτρόπου στην πόλη. Ο καθηγητής Αλέξις Τζέι που υπογράφει την έκθεση σημειώνει πως τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν καταγράφουν ανείπωτα βασανιστήρια παιδιών ακόμη και 11 χρόνων, που απήχθησαν, βιάστηκαν πολλαπλώς, διακινήθηκαν σε άλλες πόλεις της Αγγλίας, δέχτηκαν άγριους ξυλοδαρμούς και κακοποιήσεις κάθε είδους από συμμορίες ανδρών πακιστανικής καταγωγής.
Μέλη της πακιστανικής κοινότητας στη Βρετανία καταδίκασαν τα εγκλήματα και εξέφρασαν αποτροπιασμό για το γεγονός πως τόσα παιδιά κακοποιήθηκαν και βασανίστηκαν τόσα χρόνια εν γνώσει των βρετανικών αρχών. Απαίτησαν μάλιστα άμεσα δικαιοσύνη για τα θύματα.