ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 24 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Επιταχύνονται εξελίξεις σε πλαίσιο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Eurokinissi

Επιταχύνονται διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά μετά και τη συνάντηση την Τετάρτη των Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στόχος τους σε κάθε περίπτωση είναι η διασφάλιση της ευρωατλαντικής συνοχής στην Ανατολική Μεσόγειο, κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και συνολικά οι μπίζνες του κεφαλαίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.

Θυμίζουμε ότι στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε:

-- Συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στις 16/10, επί των λεγόμενων «πολιτικών συνομιλιών» και του «σχεδίου κοινής δράσης». Από ελληνικής πλευράς τον «πολιτικό διάλογο» θα «τρέξει» η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

-- Συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας, Κ. Φραγκογιάννη, και του Τούρκου ομολόγου του, Μπ. Ακσαπάρ, στις 17/10 στην Αθήνα, με αντικείμενο την προώθηση της λεγόμενης θετικής ατζέντας, των διμερών μπίζνες.

-- Επανεκκίνηση τον Νοέμβρη των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (συζητούν για μέτρα ύφεσης στο στρατιωτικό πεδίο, αλλά δρομολογείται να τεθεί ξανά επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διπλωμάτης και όχι στρατιωτικός, όπως ίσχυε τα τελευταία 8 χρόνια) και - κατά τον Τούρκο ΥΠΕΞ Φιντάν - «συμβουλευτικές συνομιλίες».

-- Στις 7/12 θα συνεδριάσει υπό την προεδρία Μητσοτάκη - Ερντογάν το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, καθώς και υπουργών από τα λεγόμενα «οικονομικά» υπουργεία, ώστε να κλείσουν συμφωνίες για παραπέρα επιτάχυνση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας.

Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα, ο πρωθυπουργός, μιλώντας, χαράματα Παρασκευής, ώρα Ελλάδας, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, διαβεβαίωσε ότι προσεγγίζει «με ανοιχτό πνεύμα» τις σχέσεις με τη γείτονα. Εκτίμησε ταυτόχρονα ότι «έχουμε σημειώσει καλή πρόοδο τους τελευταίους μήνες», χωρίς και πάλι να ενημερώνει σχετικά με το ποιο είναι το πραγματικό περιεχόμενο των συνομιλιών.

Εβαλε, δε, μπροστά ως πρώτα πεδία συνεννόησης (προκειμένου να φτιάξουν κλίμα και για τα επόμενα, τα «βαριά γεωπολιτικά», όπως τα έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος) την κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση. Ωστόσο πρόσθεσε ότι «η κύρια διαφορά μας σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά σημαντική, και παραμένει. Μπορεί, ωστόσο, να επιλυθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ειδικά τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας», αποσιωπώντας ότι όλα αυτά τα κείμενα κόβονται και ράβονται στο ιμπεριαλιστικό παζάρι, αναλόγως πώς εξυπηρετούνται σχεδιασμοί του κεφαλαίου.

Αλλωστε, με την πλάτη ζεσταμένη από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, η τουρκική αστική τάξη βάζει στις διμερείς επαφές μια μεγάλη ατζέντα θεμάτων που αφορούν από τη «συνδιαχείριση» και «συνεκμετάλλευση» στο Αιγαίο μέχρι και το Κυπριακό και τη διανομή της καπιταλιστικής λείας στην Ανατολική Μεσόγειο. Διόλου τυχαία, ο Ερντογάν στη δική του ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε ανοιχτά αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο, διαψεύδοντας τον εφησυχασμό που καλλιεργούν η κυβέρνηση και άλλα κέντρα για τη διπλωματία των «ήρεμων νερών».

Είναι, εξάλλου, αυτό το πλαίσιο όπου γίνεται η «συζήτηση» για τα Ελληνοτουρκικά: Οι εξελίξεις ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ανατολική Ευρώπη, κόντρα στη διείσδυση άλλων κέντρων, όπως η Ρωσία και η Κίνα, με την Τουρκία να παζαρεύει στο εσωτερικό του ευρωατλατικού άξονα την αγκίστρωσή της στο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο και τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση, βάζοντας στο κρεβάτι του Προκρούστη ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.

Διόλου τυχαία, την προηγούμενη Κυριακή, ερωτηθείς σχετικά στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο Μητσοτάκης χαρακτήρισε «αυτονόητο» ότι «σε μια διαπραγμάτευση δεν μπορεί να πετύχει ποτέ κανείς το 100% των διεκδικήσεών του». Παίζοντας, εξάλλου, με τις λέξεις και στο πλαίσιο του «μασάζ» που έχουν ξεκινήσει στον λαό, αντί για «υποχωρήσεις» αντέτεινε ότι πρόκειται για «αμοιβαίες κινήσεις που πρέπει να γίνουν και από τις δύο πλευρές».

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, φρόντισε μετά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν να συναντήσει στη Ν. Υόρκη και τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, δείχνοντας ξανά ότι τα Ελληνοτουρκικά είναι κομμάτι ευρύτερων διεργασιών και ανταγωνισμών με «πυξίδα» και τα ΝΑΤΟικά σχέδια. Ενδεικτικά, στη συνάντηση επισήμως «συζητήθηκαν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα. Ειδικότερα, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και η συνεχιζόμενη στήριξη της Συμμαχίας, όπως αυτή αποτυπώθηκε πιο πρόσφατα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη στήριξη που παρείχε η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή στην Ουκρανία», όπως τονίζουν από το Μαξίμου, ενώ και στην παρέμβασή του στη ΓΣ του ΟΗΕ διαβεβαίωσε ότι «δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ την Ουκρανία», διεκδικώντας «δάφνες εμπλοκής» στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ.

Στο ίδιο φόντο, από το Μαξίμου αναφέρεται ότι Μητσοτάκης και Στόλτενμπεργκ «αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», προϊδεάζοντας ότι ο πρωθυπουργός έδωσε κανονικό ραπόρτο στον ΝΑΤΟικό αξιωματούχο για το τι συζητήθηκε με τον Ερντογάν και την παραπέρα πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ταυτόχρονα, καθώς έχουν ενεργοποιηθεί μια σειρά από Ευρωατλαντικοί παράγοντες για την καλλιέργεια κλίματος συναίνεσης, εφησυχασμού και ευθυγράμμισης προς επικίνδυνες εξελίξεις, δεν περνά απαρατήρητη μια πληροφορία ότι το βράδυ της Τετάρτης, κι ενώ υπήρχε ήδη μια πρώτη εικόνα όσων συζητήθηκαν στη Ν. Υόρκη, η επιτετραμμένη στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, Μαρία Ολσον, κανόνισε να έχει συνάντηση με «παράγοντες διαμόρφωσης» της λεγόμενης κοινής γνώμης.

Η ταχύτητα και η σοβαρότητα των εξελίξεων υποχρεώνουν την κυβέρνηση να ενημερώσει υπεύθυνα και αναλυτικά για το περιεχόμενο των συνομιλιών, όπως τις διεξάγει σε όλα τα επίπεδα και στα κρυφά, πίσω απ' τις κλειστές πόρτες. Επιβάλλουν ο λαός να παραμείνει σε εγρήγορση, απέναντι σε κάθε προσπάθεια εφησυχασμού.


Πατριδογνωμόνιο
Αφθαρτος;

Είναι σχεδόν ακατόρθωτο να μπορέσει κανείς να αφομοιώσει τα γεγονότα των τελευταίων μηνών και ημερών, έτσι ώστε να μπορεί όχι να σχεδιάσει, αλλά στοιχειωδώς να οργανώσει την επόμενη μέρα της ζωής του. Γιατί όταν λέω γεγονότα, σύντροφοι, εννοώ αυτά που επιδρούν στη ζωή μας, κυρίως ερήμην μας, ή καλά κρυμμένα πίσω από τη φανταχτερή ατζέντα της κυρίαρχης τάξης. Οσες διαλεκτικές ικανότητες να 'χει κανείς στην εικονολατρική μας εποχή, αν δεν έχει και γνώσεις και εμπειρία δεν θα μπορεί να διακρίνει τη λάμψη των σταρ από τη λάμψη του Ναζίμ Χικμέτ και του Φεστιβάλ της ΚΝΕ, μισόν αιώνα τώρα. Θα γραπωθώ λοιπόν απ' την αντίφαση αυτών των δύο λάμψεων. Η μία σε γκαβώνει. Η άλλη σε ξεστραβώνει.

Το σύστημα, το πολιτικό-επικοινωνιακό, παίζει με αυτή την αντίφαση με μοναδικό σκοπό να ελέγχει την κρίση, τη δράση, την αντίδραση, τις αποφάσεις, τις ενοχές, τη ζωή, το θάνατο, και κυρίως την ελευθερία αυτή καθαυτή των πολιτών. Πλασάρει ως νέο κι άφθαρτο ένα αμερικανάκι στην κεντρική πολιτική σκηνή με τόσο εκτυφλωτικούς προβολείς, ώστε να υπάρχει ρεπόρτερ που τον ρωτάει αν μπορεί να σηκώσει τα βάρη της ηγεσίας ενός σουρομαδημένου αριστεροειδούς κοπής κόμματος, με την ίδια ευκολία που σηκώνει τα βάρη στο γυμναστήριο... Τι να πεις τώρα για τη λέξη βάρη, μετά τις πλημμύρες στον κάμπο και τα σάπια πτώματα ζώων που σπέρνουν μπόχα, αθροισμένη στους ώμους χιλιάδων ανθρώπων, που είδαν τη ζωή τους να διαλύεται απ' τη μια στιγμή στην άλλη. Δε θα σταθώ στο νέος. Γιατί όταν λέω νέος, τον βλέπω πάντα ως Κνίτη της κάθε εποχής, αγέραστο, εντός εκτός Φεστιβάλ, να σηκώνει τον ίδιο του τον εαυτό στο μπόι των ανθρώπων που είναι αλληλέγγυοι και συντροφικοί, και εκτός προβολέων. Θα σταθώ στο άφθαρτος. Αυτή την επικίνδυνη πασπαλισμένη με παραλυτικό αόρατο δηλητήριο καραμέλα της εποχής, που πιπιλίζεται καταργώντας στο τέλος τη γεύση της ίδιας της πραγματικότητας. Ανηλεής παγίδα. Η Εκκλησία μιλάει για άφθαρτη ψυχή. Κι όμως, το ερώτημα παραμένει «τι ψυχή θα παραδώσεις», στο απροσδιόριστο μετά θάνατο του σώματος ταμείο. Η Πολιτική όταν μιλάει για άφθαρτο εννοεί τον... ουρανοκατέβατο. Με drone, με συστημένη επιστολή από τον Λευκό Οίκο, με επιλογή Ρωμαίου αυτοκράτορα παλιότερα, ή δαχτυλίδι τέως αρχηγού, κι άλλα τέτοια τετριμμένα, πανάρχαια, φθαρμένα και πάντως γνωστά. Ετσι στη σύγχρονη πολιτική σκηνή άφθαρτος είναι ο άγνωστος ως χθες, που όμως προετοιμάστηκε, προγραμματίστηκε και εμφανίζεται, καβάλα σε επικοινωνιακό αλγόριθμο επί μακρό χρονικό διάστημα κάτω από τη μύτη μας, την πλέον ευεπίφορη στιγμή για να εκτελέσει μια αποστολή που όλοι την ξέρουν και κανείς δε θέλει να την παραδεχτεί. Το μπέρδεμα του άφθαρτου με τον μηντιακής λάμψης Μεσσία, που θα σου φτιάξει μια θέση παραδείσου ανάμεσα σε λάσπες, φτώχεια, αγωνία και σκατά, είναι το βαθύτερο πρόβλημα μιας κοινωνίας που ήδη βρίσκεται στην προηγούμενη, την τωρινή και την επόμενη μέρα τόσο μεγάλων καταστροφών, ώστε το λάδι να φέρει στα ράφια των σούπερ μάρκετ αντικλεπτικό μηχανισμό, για να μην το βουτήξουν οι πεινασμένοι.

Δεν είναι τυχαίο ότι αν δεν υπήρχε ο φόβος των Κομμουνιστών και της ολοένα και μεγαλύτερης συνειδητοποίησης των μαζών του τι σημαίνει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δεν θα εμφανίζονταν στην πολιτική σκηνή, και εδώ και διεθνώς, διάττοντες αστέρες της μιας χρήσης, ώστε το Κεφάλαιο να κερδίζει χρόνο μπας και ματαιώσει, παρελκύσει ή διαστρέψει την Επανάσταση. Ετσι πλασάρεται το άφθαρτο των προσώπων ως τάχα μου δήθεν επαναστατική διαδικασία πολιτικής παρθενογένεσης.

Εγώ όμως είμαι παλιά και μελετηρή. Βρήκα λοιπόν ένα βίντεο του Stefanos, όπως, θυμηθείτε με, θα τον αποκαλούν από τούδε όλοι οι αλλόγλωσσοι. Ηταν 21η Απριλίου του 2015! Σημαδιακή μέρα για φθαρμένους, όχι για άφθαρτους. Επί είκοσι λεπτά μιλάει στο Σύλλογο Αποφοίτων του Κολλεγίου Αθηνών, για το δίκτυο που έχει στήσει για να βοηθάει παιδιά να πάνε στο εξωτερικό, συμπληρώνοντας καλύτερο βιογραφικό. Το CVfromGreece, οχτώ χρόνια πίσω, με λίγο λιγότερες από 40.000 προβολές, κατά σύμπτωση όσες και οι εγγραφές νέων μελών για να τον ψηφίσουν τώρα, είναι αποκαλυπτικό. Τι δεν λέει ο άνθρωπος εκεί μέσα, από τότε, για όλα τα ήδη φθαρμένα εργαλεία που τώρα πουλάει ως καινούρια. Εχει ξεχάσει τα ελληνικά κατά δήλωσή του, δέχεται συμμετοχή στη συμπλήρωση αιτήσεων με μια εθελοντική φιλανθρωπία έστω της μιας μέρας όπως λέει, ή 100 ευρώ, που μπορεί όμως να είναι κατά δήλωσή του και κάπου 300.000 δραχμές, γιατί τότε (2015) ήταν επίκαιρο. Λέει πως τα καλά μυαλά πρέπει να φεύγουν από την Ελλάδα και να γυρίσουν όταν λειτουργήσουν οι δομές. Πού 'σαι Κόπολα με την Αποκάλυψή σου!...

Τώρα ξέρω (YOUTUBE: Πήρα Πτυχίο. Η Επόμενη Μέρα - Κος Στέφανος Κασσελάκης '05, CV from Greece). Αφθαρτος σημαίνει να ανακατεύεις για μια μέρα, στους πλημμυρισμένους, μια χύτρα συσσιτίου και να δοκιμάζεις τη γεύση του, χωρίς να σε εμποδίζει η διάχυτη οσμή της λάσπης και της πτωμαΐνης. Μετά απ' αυτό λοιπόν, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους άοκνους ψήστες - Κνίτες, που επί τρεις μέρες σε κάθε Φεστιβάλ, 49 χρόνια τώρα, σερβίρουν τα θρυλικά πια ευωδιαστά σουβλάκια μας!


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ