ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΥ ΜΑΛΙ
Νέες εκκλήσεις για συνεργασία με τις δυνάμεις της ιμπεριαλιστικής επέμβασης

Οι στρατιωτικοί ελέγχουν την κατάσταση στο Μάλι

Copyright 2020 The Associated

Οι στρατιωτικοί ελέγχουν την κατάσταση στο Μάλι
ΜΠΑΜΑΚΟ.--

Τη στρατιωτική χούντα, που αυτοονομάζεται Εθνική Επιτροπή για τη Σωτηρία του Λαού και από την Τρίτη ανέλαβε την εξουσία στο Μάλι ανατρέποντας την κυβέρνηση, ανακοίνωσε ότι θα εκπροσωπεί ο συνταγματάρχης των ειδικών δυνάμεων Ασίμι Γκοϊτά, που είχε άμεση συνεργασία με τις αμερικανικές δυνάμεις, που μαζί με τη Γαλλία, την ΕΕ και την Αφρικανική Ενωση συμμετέχουν στον λεγόμενο «αντιτρομοκρατικό αγώνα» στη χώρα.

Ο εν λόγω ανώτερος αξιωματικός σε δηλώσεις του σε δημόσιους υπάλληλους και ΜΜΕ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε πολιτικές φιλοδοξίες, είμαστε στρατιώτες, στόχος μας είναι να μεταφέρουμε γρήγορα την εξουσία. Το κράτος θα συνεχίσει και διαβεβαιώνουμε ότι έχετε τη στήριξή μας για να εργαστούμε όλοι με ηρεμία». Στη χούντα συμμετέχουν και άλλοι συνταγματάρχες και ο αναπληρωτής αρχηγός της Αεροπορίας, σμήναρχος Ισμαήλ Ουαγκέ, που είχε πρωτοεμφανιστεί την Τρίτη στο πρώτο ανακοινωθέν των στρατιωτικών μετά τις συλλήψεις του Προέδρου Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, του πρωθυπουργού Μποουμπού Σισέ και μελών της κυβέρνησης.

Οι πραξικοπηματίες έχουν υποσχεθεί «δημοκρατικές εκλογές σε εύλογο χρονικό διάστημα», ενώ στηλιτεύουν τη διαχείριση της προηγούμενης πολιτικής εξουσίας, Προέδρου και κυβέρνησης, και στα ζητήματα της οικονομίας, της Δικαιοσύνης, των δημόσιων υπηρεσιών. Ταυτόχρονα δηλώνουν έτοιμοι να συνεργαστούν με την αποστολή του ΟΗΕ, τη γαλλική στρατιωτική δύναμη, τη δύναμη της ΕΕ (όπου με ευθύνη των αστικών κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμμετέχουν και Ελληνες στρατιωτικοί σύμβουλοι) και τη δύναμη της Αφρικανικής Ενωσης. Ολες αυτές οι δυνάμεις μετά το πραξικόπημα του 2012 προχώρησαν σε ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Μάλι, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της ισλαμιστικής τρομοκρατίας στις βόρειες περιοχές της χώρας.

Η πραγματική αιτία της επέμβασης είναι ότι το Μάλι, όπως και άλλες χώρες της «μαύρης ηπείρου», αποτελεί πεδίο ανταγωνισμού ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων - Γαλλίας, ΗΠΑ, ΕΕ, Κίνας κ.ά. - για τον πλούτο του. Είναι η τρίτη χώρα σε αποθέματα χρυσού στην Αφρική και διαθέτει σημαντικά αποθέματα ουρανίου στο βορρά, όπου δρουν γαλλικά μονοπώλια και όπου έχουν αναπτυχθεί οι ισλαμιστικές οργανώσεις. Η δε Κίνα έχει μεγάλες επενδύσεις στη χώρα και έχει αναπτύξει υποδομές (λιμάνια, δρόμους κ.λπ.).

Στη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στο Μάλι, υπήρξε καταδίκη του πραξικοπήματος και απευθύνθηκαν εκκλήσεις για απελευθέρωση των πολιτικών και αυτοσυγκράτηση από το στρατό. Επίσης έχουν καταδικάσει το πραξικόπημα η Γαλλία, που ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τις «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις στο βορρά, οι ΗΠΑ, η Ενωση της Δυτικής Αφρικής, των 15 χωρών που δηλώνουν ότι θα κλείσουν τα σύνορα, χερσαία και εναέρια, καθώς επίσης η Ρωσία και η Κίνα.

Στο ίδιο το Μάλι οι πραξικοπηματίες έχουν τη στήριξη του του λεγόμενου Κινήματος της 5ης Ιούνη - Συσπείρωση Πατριωτικών Δυνάμεων (Μ5 - RFP) της αντιπολίτευσης, το οποίο έχει δηλώσει ότι σήμερα στο Μπαμακό θα γιορτάσει την «ανατροπή της διεφθαρμένης πολιτικής ηγεσίας». Το Μ5 - RFP διοργάνωνε εδώ και μήνες διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση του Προέδρου και επικεφαλής του είναι ο ιμάμης Μαχμούντ Ντικό, που εμφανίζεται να είναι ενάντια στο «βίαιο Ισλάμ» και δηλώνει ότι ο ίδιος δεν έχει πολιτικές βλέψεις.

Πάντως, όπως φαίνεται, οι πραξικοπηματίες αντιμετωπίζονται από όλες τις δυνάμεις ως εν δυνάμει συνομιλητές, καθώς τα συμφέροντα στο Μάλι και στην ευρύτερη περιοχή είναι αυτά που μπαίνουν ως προτεραιότητα, παρά τις κορόνες περί «προστασίας των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού».

ΜΕΡΚΕΛ - ΜΑΚΡΟΝ
Συνομιλίες για Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη και Λευκορωσία

Από τις χτεσινές συνομιλίες στη νότια Γαλλία

Copyright 2020 The Associated

Από τις χτεσινές συνομιλίες στη νότια Γαλλία
ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη, τη Λευκορωσία αλλά και το πραξικόπημα στο Μάλι συνομίλησαν χτες μεταξύ άλλων ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν, τη γαλλική προεδρική εξοχική κατοικία.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να προστατεύει την κυριαρχία των μελών της στην Ανατολική Μεσόγειο, όταν τίθεται υπό αμφισβήτηση. Γαλλία και Γερμανία μοιράζονται τον «ίδιο στρατηγικό στόχο», της «ευρωπαϊκής κυριαρχίας» και της «σταθερότητας» στην Ανατολική Μεσόγειο, πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι Γαλλία και Γερμανία «θα ενεργήσουν συντονισμένα» επιζητώντας την «αποκλιμάκωση των εντάσεων» και τον σεβασμό της κυριαρχίας.

«Ο καθένας μας έχει τα δικά του μέσα να το κάνει, έχουμε ο καθένας μας την ιστορία του. Πρέπει να λειτουργούμε συμπληρωματικά», ισχυρίστηκε ο Μακρόν. Από την πλευρά της η Μέρκελ σημείωσε ότι «αν Γερμανία και Γαλλία ενώσουν τις δυνάμεις τους θα έχουμε ενδιαφέρουσες λύσεις, θα επιτύχουμε την αποκλιμάκωση». «Χρειαζόμαστε σταθερότητα εκεί κι όχι ένταση», πρόσθεσε και τάχθηκε «υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μέσω συνομιλιών κι όχι μέσω της κλιμάκωσης της έντασης. Αυτό ισχύει για όλους τους εμπλεκόμενους», ενώ συμπλήρωσε πως Γαλλία και Γερμανία «δεν θα αποδεχθούμε επιθέσεις στην κυριαρχία κρατών - μελών της ΕΕ».

«Η Ευρώπη είναι δυνατή μόνο αν μιλά με μία φωνή», τόνισε η καγκελάριος αναφορικά με τις «διεθνείς κρίσεις», όπως στη Λιβύη, στην Ανατ. Μεσόγειο και στη Λευκορωσία.

Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν την προχτεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δηλαδή ότι η ΕΕ «θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό των διαδηλωτών της Λευκορωσίας», ενώ ο Μακρόν συμπλήρωσε ότι «επαφίεται στο λαό της Λευκορωσίας να βρει μια λύση, όμως η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει». Μάλιστα ο Γάλλος Πρόεδρος πρότεινε να υπάρξει μεσολάβηση της ΕΕ για να ξεκινήσει διάλογος στη Λευκορωσία, «συμπεριλαμβάνοντας τη Ρωσία».

Αλλα θέματα συζήτησης ήταν το πραξικόπημα στο Μάλι, η εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το «Ταμείο Ανάκαμψης» και οι εξελίξεις σε Λίβανο και Λιβύη.

ΗΠΑ
Συνελήφθη ο Στιβ Μπάνον

Στη σύλληψη του πρώην επικεφαλής στρατηγικής του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Μπάνον, προχώρησαν οι αμερικανικές αρχές. Ο ακροδεξιός, πρώην συνεργάτης του Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος εξακολουθεί να τον στηρίζει, κατηγορείται ότι εξαπάτησε εκατοντάδες χιλιάδες δωρητές μέσω της καμπάνιας «We Build the Wall» (Χτίζουμε το Τείχος).

Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος και άλλοι τρεις κατηγορούνται πως απέσπασαν μεγάλα ποσά από δωρητές, υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα θα κατευθύνονταν στη δημιουργία του τείχους που είχε υποσχεθεί ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στα σύνορα με το Μεξικό για την ανάσχεση της μετανάστευσης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, ο Μπάνον κατηγορείται ότι έλαβε πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια. Συνολικά, από την καμπάνια συγκεντρώθηκε ποσό άνω των 25 εκατομμυρίων δολαρίων.

Με τη συνέργεια του Στιβ Μπάνον, ένα μέρος των χρημάτων φέρεται να πέρασε στα χέρια ενός εκ των επικεφαλής της καμπάνιας, του Μπράιαν Κόλφατζ. Σύμφωνα με τα έγγραφα της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας των ΗΠΑ, σημαντικό μέρος των χρημάτων χρησιμοποιήθηκε για κάλυψη «προσωπικών δαπανών πολυτελείας» του Κόλφατζ.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Αντιδράσεις για νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τους γάμους παιδιών

Τις έντονες επικρίσεις έχει προκαλέσει στη Σομαλία η πρόταση βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος που προβλέπει τη νομιμοποίηση του γάμου στην εφηβεία, ακόμη και στην ηλικία των 10 ετών για κάποια κορίτσια.

Στη Σομαλία δεν ορίζεται βάσει νόμου κατώτατη ηλικία γάμου. Στοιχεία από κυβερνητική έρευνα που διεξήχθη φέτος δείχνει ότι σχεδόν το ένα τρίτο των κοριτσιών στη Σομαλία παντρεύονται πριν γίνουν 18 ετών, λίγο λιγότερα από τα μισά εξ αυτών προτού γίνουν 15. Η Ντίπα Παντιάν, εκπρόσωπος της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, σημειώνει ότι «κάποιες οικογένειες παντρεύουν τις κόρες τους για να μειώσουν το οικονομικό τους βάρος ή για να κερδίσουν χρήματα. Αλλες το κάνουν διότι πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουν το μέλλον τους ή τις προστατεύουν».

Ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ανμπτιουέλι Μουντέι, ο οποίος παρουσίασε το νομοσχέδιο, δήλωσε στους συναδέλφους του ότι το έχουν ελέγξει ιερείς και τόνισε ότι «αυτό το νομοσχέδιο είναι το σωστό βάσει του Ισλάμ».

Η Ναντίφα Χουσέιν, που είναι υπεύθυνη για τρία καταφύγια στο Μογκαντίσου για γυναίκες που θέλουν να γλιτώσουν από την ενδοοικογενειακή βία, καταγγέλλει ότι σε αυτά μένουν πολλά κορίτσια που αναγκάστηκαν να παντρευτούν και κακοποιούνταν από τους συζύγους τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ