ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-
Σταθερά τελματωμένη παραμένει η ισραηλινο-παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία", παρά τις επίπονες και πολύωρες προσπάθειες της αμερικανικής διπλωματίας, να γεφυρώσει τις διαφορές και να επιβεβαιώσει την αναμφισβήτητη κυριαρχία της στην περιοχή. Η ατμόσφαιρα έγινε ακόμη πιο "βαριά" μετά την επίθεση με χειροβομβίδες στην πόλη Μπεερσέμπα, τη Δευτέρα, και έδωσε την ευκαιρία στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να θέσει ως προτεραιότητα την "πάταξη της τρομοκρατίας" και να αποχωρήσει από κάθε άλλη διαπραγμάτευση.
Επί ώρες συνομιλούσε με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ο οποίος, αν και κατάφερε να φέρει τους δύο άνδρες σε μία κατά πρόσωπο συνάντηση, δε φαίνεται, όμως, να πέτυχε κανένα άλλο βήμα προόδου. Απόλυτη σιωπή καλύπτει τις συνεχιζόμενες ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις στο Συνεδριακό Κέντρο Γουάι Πλαντέισον του Μέριλαντ, οι οποίες παρατάθηκαν, τουλάχιστον, μέχρι σήμερα το βράδυ, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί η ακριβής ημερομηνία λήξης τους. Σύμφωνα, πάντως, με αραβικές διπλωματικές πηγές, στο Μέριλαντ σπεύδει και ο Ιορδανός βασιλιάς Χουσεϊν, προκειμένου να λάβει και αυτός μέρος στις συνομιλίες και να επηρεάσει, τόσο τους Παλαιστίνιους, όσο και τους Ισραηλινούς.
Στο μεταξύ, ήδη, από τη Δευτέρα το βράδυ στις συνομιλίες συμμετέχει και ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν, που δεν έκρυψε διόλου την αντιπάθειά του για τον Παλαιστίνιο ηγέτη, τον οποίο απέφυγε επισταμένα να χαιρετήσει. Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αμερικανική διαμεσολάβηση έγιναν σαφή, καθώς ο Μπιλ Κλίντον αναγκάστηκε να αναβάλει την προγραμματισμένη 2ήμερη περιοδεία του στην Καλιφόρνια, ενόψει των εκλογών για το Κογκρέσο στις αρχές Νοέμβρη, για να παραμείνει στο Μέριλαντ.
Οι Ισραηλινοί διπλωμάτες τηρούν σιγήν ιχθύος μετά την ανακοίνωση, αργά το βράδυ της Δευτέρας, ότι δεν πρόκειται να συζητήσουν κανένα άλλο θέμα εκτός από αυτό της ασφάλειας και της πάταξης της δράσης των ισλαμιστών τρομοκρατών. Ομιλητικότεροι εμφανίστηκαν οι Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων ο Αχμέντ Τίμπι, στενός σύμβουλος του Γιάσερ Αραφάτ, δήλωνε, χτες, ότι η αμερικανική διπλωματία έχει συμφωνήσει με ορισμένα βασικά ζητήματα που τέθηκαν από την Παλαιστινιακή Αρχή. Συγκεκριμένα, ο Τίμπι δήλωνε ότι η Ουάσιγκτον αποδέχτηκε τη διαβεβαίωση ότι διαγράφτηκε από την παλαιστινιακή χάρτα η παράγραφος που αναφέρεται στην καταστροφή του Ισραήλ, αποδέχτηκε το αίτημα να συζητηθεί το εύρος της τρίτης και τελευταίας αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων από τη Δυτική Οχθη και να μην αποφασιστεί μονομερώς από το Ισραήλ, όπως επίσης αποδέχτηκε και το αίτημα να μην εκδοθούν στο Ισραήλ οι, περίπου, 34 Παλαιστίνιοι που κατηγορούνται για δολοφονίες Ισραηλινών, εφόσον δικαστούν από παλαιστινιακά δικαστήρια. Εντούτοις, οι ισχυρισμοί του Τίμπι δεν επιβεβαιώθηκαν από καμία αμερικανική πηγή.
Αντίθετα, ιδιαίτερα επιφυλακτικός και λακωνικός εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν, ο οποίος παραδέχτηκε ότι παραμένουν οι ουσιώδεις διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές και άφησε να εννοηθεί ότι μετά από 6 μέρες άκαρπων συνομιλιών, η αμερικανική διπλωματία πιέζει για την επίτευξη, τουλάχιστον, μερικής συμφωνίας, που απλώς θα αναφέρεται επιγραμματικά στα υπόλοιπα βασικά ζητήματα.
Ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες στις ΗΠΑ, εντείνεται η διαμάχη ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, όσον αφορά το δράστη της επίθεσης με χειροβομβίδα στην πόλη Μπεερσέμπα, που προκάλεσε τον τραυματισμό 64 Ισραηλινών. Ο 29χρονος Παλαιστίνιος Ραγιάμπ Σαρσούρ συνελήφθη αμέσως μετά την επίθεση και κατηγορείται από τις ισραηλινές αρχές, οι οποίες παρουσίασαν πλήρες χρονικό της δράσης του, ότι είναι μέλος της οργάνωσης "Χαμάς", η οποία, από την πλευρά της, με φυλλάδια ανέλαβε, χτες, την ευθύνη της επίθεσης. Η Παλαιστινιακή Αρχή, όμως, υποστηρίζει ότι ο 29χρονος είναι, εδώ και καιρό, διπλός πράκτορας και εργάζεται για λογαριασμό της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Σιν Μπετ και κατηγόρησε, άμεσα, την ισραηλινή κυβέρνηση ότι εμπλέκεται άμεσα στην επίθεση, την οποία συνέδεσε με τις συνομιλίες στις ΗΠΑ.
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.-
Σε μείζον πολιτικό ζήτημα, αλλά κυρίως διπλωματικό θέμα ανάμεσα στις τρεις εμπλεκόμενες χώρες - Ισπανία, Βρετανία, Χιλή - τείνει να εξελιχθεί η υπόθεση της σύλληψης του αιμοδιψή δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, την προηγούμενη Παρασκευή στο Λονδίνο.
Η υπόθεση κοντεύει να εξελιχθεί σε "ντέρμπι", αφού επί της ουσίας μάλλον η Βρετανία βρίσκεται στη μέση της διένεξης της ισπανικής και της χιλιανής κυβέρνησης, παίζοντας το ρόλο του διαιτητή. Με την πλευρά της ισπανικής κυβέρνησης έχουν παραταχθεί κυρίως οι ευρωπαϊκές χώρες, ενώ από την άλλη πλευρά "υπογείως" φέρεται ότι έχουν παραταχθεί οι ΗΠΑ, μια και πηγές αναφέρουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση ασκεί διακριτικά πιέσεις προς τη Βρετανία, προκειμένου να την αποτρέψει να εκδώσει τον Πινοτσέτ, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει σε χτεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα "Γκάρντιαν". Επισήμως βέβαια, η αμερικανική κυβέρνηση αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια για τη σύλληψη του Πινοτσέτ στο Λονδίνο, ο οποίος αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της γενοκτονίας, των βασανιστηρίων και της τρομοκρατίας, που διατύπωσε εναντίον του η ισπανική Δικαιοσύνη, ζητώντας την έκδοσή του στην Ισπανία. "Η ιδιότητα του Πινοτσέτ κατά την παραμονή του στο Ηνωμένο Βασίλειο και η πιθανή του συμμετοχή σε εγκλήματα που ερευνώνται από την ισπανική Δικαιοσύνη είναι θέματα που αφορούν τις κυβερνήσεις και τα δικαστήρια των ενδιαφερομένων χωρών και θα ήταν ανάρμοστο από την πλευρά μας να προβούμε σε περαιτέρω σχόλια", δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν.
Πάντως, σύμφωνα πάντα με την "Γκάρντιαν" που επιμένει, η Ουάσιγκτον με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να αποτρέψει τις αποκαλύψεις για το ρόλο που διαδραμάτισαν οι Αμερικανοί σύμβουλοι στα γεγονότα που ακολούθησαν το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1973 και στη σκοτεινή περίοδο του καταπιεστικού καθεστώτος του Πινοτσέτ, ενώ στο χορό μπήκε και η "Μίρορ", όπου με χτεσινό δημοσίευμα αναφέρει ότι περίπου 400 Αμερικανοί σύμβουλοι "προσέφεραν βοήθεια" στο στυγνό δικτάτορα.
Η στάση της ισπανικής κυβέρνησης είναι, πάντως, αμήχανη αφού μεν υποστηρίζει εμμέσως την έκδοση εξαιτίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ισπανών που τάσσονται υπέρ της προσαγωγής του σε δίκη, ενώ από την άλλη αντιμετωπίζει σκωπτικά το θέμα. Οι χθεσινές δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού, Χοσέ Μαρία Αθνάρ,ότι "η καλύτερη αντιμετώπιση της περίπτωσης Πινοσέτ είναι να μην αποφανθεί η ισπανική κυβέρνηση", δεν αποσαφηνίζει τι μέλλει γενέσθαι, αφού αφήνει την υπόθεση εξολοκλήρου στην ισπανική Δικαιοσύνη.
Στο μεταξύ ένα άλλο "ντέρμπι" διεξάγεται και στην πρωτεύουσα της Χιλής, το Σαντιάγκο, αφού στους ολιγάριθμους νοσταλγούς που κατοικοεδρεύουν από το Σάββατο απέξω από τις πρεσβείες της Βρετανίας και της Ισπανίας και προκαλούν βίαια επεισόδια, απάντησαν χτες οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Χιλής, που συγκεντρώθηκαν σε μια ειρηνική εκδήλωση υποστήριξης της απόφασης για σύλληψη του Πινοσέτ.
Βέβαια οι υποστηρικτές του Πινοτσέτ δεν είναι αυθόρμητοι, αφού βρίσκονται κάτω από τις προσταγές και τα κελεύσματα του κόμματος της άκρας Δεξιάς - της "Ανεξάρτητης Δημοκρατικής Ενωσης", που έχει συντονίσει τις ενέργειές της. Ενα δεύτερο βήμα ήταν η αποστολή ομάδας Χιλιανών βουλευτών που ανήκουν σε κόμματα της Δεξιάς, που έφτασαν τη Δευτέρα το βράδυ στο Λονδίνο για να προβούν σε ενέργειες, με στόχο την απελευθέρωση του πρώην δικτάτορα, ο οποίος συνελήφθη από τη Σκότλαντ Γιαρντ και κρατείται σε κλινική της βρετανικής πρωτεύουσας. "Ηρθαμε με ξεκάθαρο στόχο: Να υποστηρίξουμε την αίτηση της χιλιανής κυβέρνησης για την αναγνώριση της διπλωματικής ασυλίας του γερουσιαστή Πινοτσέτ", δήλωσε ο γερουσιαστής Τζοβίνο Νοβόα,της "Ανεξάρτητης Δημοκρατικής Ενωσης". Μεταξύ των μελών της επιτροπής είναι ο πρόεδρος του ίδιου κόμματος Πάμπλο Λονγκουέιρα,ο πρόεδρος του μετριοπαθούς κόμματος της Δεξιάς "Εθνική Ανανέωση", Αλμπέρτο Εσπίνα και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Φελίπε Εραζούριζ.
Ο πρώην δικτάτορας βρίσκεται επί του παρόντος υπό κράτησιν σε κλινική του Λονδίνου, όπου συνεχίζεται η ανάρρωσή του από τη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, ενώ ομάδα δικηγόρων στη βρετανική πρωτεύουσα προετοιμάζεται γοργά να αντικρούσει το αίτημα της Ισπανίας για έκδοσή του, προκειμένου να λογοδοτήσει για την εξαφάνιση πολλών Ισπανών και Χιλιανών ισπανικής καταγωγής, στη διάρκεια της σκαιάς δικτατορίας του.
ΛΑΓΟΣ.-
Ωρα με την ώρα αυξάνει ο αριθμός των θυμάτων της πύρινης κόλασης που ξέσπασε στην πόλη Τζέσε, το Σάββατο το βράδυ, και, μέχρι χτες, είχε γεμίσει τον ουρανό με μαύρα σύννεφα. Ιατρικές πηγές δεν ήταν σε θέση να υπολογίσουν τον ακριβή αριθμό των νεκρών, ο οποίος, όμως, τοποθετείται πολύ παραπάνω από 600. Επιπλέον υπογραμμίζουν ότι ιδιαίτερα μεγάλος είναι και ο αριθμός των τραυματιών που δε ζήτησαν καν ιατρική περίθαλψη, καθώς φοβούνται τις συνέπειες του νόμου επειδή η έκρηξη προκλήθηκε την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούσαν να συλλέξουν πετρέλαιο από τον κακοδιατηρημένο αγωγό. Τα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των τραυματιών, ενώ και χτες συνεχίστηκε το μακάβριο έργο της διάνοιξης ομαδικών τάφων. Το φόβο και την απόλυτη σιωπή προκάλεσε και η είδηση της επίσκεψης, στην περιοχή, του επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος της χώρας στρατηγού Αμπντουλσαλάμ Αμπουμπακάρ, ο οποίος διευκρίνισε ότι θα καλυφθούν τα ιατρικά έξοδα των τραυματιών, αλλά δεν πρόκειται να δοθούν αποζημιώσεις στις οικογένειες των νεκρών.
Παρά την παρέμβαση Κλίντον δε δείχνει να προχωράει η συμφωνία...