Αυξάνονται οι τρομοκρατικές απολύσεις. Παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων, χτες, στη Θεσσαλονίκη
Από τη χτεσινή παρέμβαση στο «Public» στη Θεσσαλονίκη |
Οπως κατήγγειλε στο «Ριζοσπάστη» η Β. Κατρανά, το συνέδριο έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο και μόλις η εργοδοσία έλαβε γνώση της επιστολής της έβαλε την υπεύθυνη του καταστήματος όπου εργαζόταν να τηλεφωνήσει σπίτι της (Κυριακή) και να της πει ότι απολύεται γιατί δε συμμετείχε στο συνέδριο. Η Β. Κατρανά την επόμενη μέρα, Δευτέρα, πήγε κανονικά στη δουλειά της όπου ο Β. Πασχόπουλος της είπε να φύγει και ότι δεν δουλεύει πια στο κατάστημα. Μόλις, βέβαια, η εργαζόμενη του είπε ότι αυτό είναι παράνομο και δεν μπορεί να την απολύσει, ο εργοδότης βρήκε άλλο λόγο απόλυσης, ότι «έχει μούτρα». Τελικά, ο εργοδότης αναγκάστηκε να δώσει άδεια στην εργαζόμενη Δευτέρα και Τρίτη, για να της πει ξανά την περασμένη Πέμπτη ότι απολύεται και αφού την προηγούμενη μέρα η Β. Κατρανά συμμετείχε στην 24ωρη πανελλαδική απεργία. Η εργαζόμενη, βέβαια, δεν υπέγραψε χαρτί απόλυσης, ενώ έχει κάνει ήδη καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας.
Στην απόλυση εργαζόμενης, επειδή διαμαρτυρήθηκε ότι δούλευε 6 μήνες συνεχόμενα απόγευμα, προχώρησε και η γερμανική πολυεθνική «LIDL» στην Κόρινθο. Την τρομοκρατική απόλυση καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κορινθίας, δηλώνοντας ότι «είναι γελασμένη η εργοδοσία αν νομίζει ότι θα μείνουν αναπάντητες οι προκλήσεις της».
Mε μεγάλη συμμετοχή στην κινητοποίηση που έγινε χτες το βράδυ έξω από το κατάστημα «Public» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης απάντησαν οι εργαζόμενοι και οι νέοι της Θεσσαλονίκης στις απολύσεις 8 εργαζομένων, στις οποίες προχώρησε τη Δευτέρα η εταιρεία.
Οι συγκεντρωμένοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης κρατούσαν σημαίες του ΠΑΜΕ και με τα συνθήματα και το πανό που ανάρτησαν στην κεντρική είσοδο του καταστήματος ζητούσαν άμεσα να ανακληθούν όλες οι απολύσεις, όπως και να σταματήσει η τακτική των περιοδικών απολύσεων στα «Public».
Σε ανακοίνωση της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης που μοιραζόταν στους διερχόμενους, τονίζονταν μεταξύ άλλων:
«Για τα 11 καταστήματα της "Public" δεν αρκούν οι απλήρωτες υπερωρίες, οι περικοπές ρεπό και διαλειμμάτων, οι συσσωρευμένες μέρες άδειας από προηγούμενα έτη, η απλήρωτη εργασία τις Κυριακές, οι διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου από εταιρείες υπενοικίασης εργαζομένων. Ούτε η τρομοκράτηση των υπαλλήλων με απειλές απόλυσης... Η εταιρεία τώρα προχωρά σε περιόδους μειωμένης κίνησης σε απολύσεις προσωπικού».
Μετά από τρίωρη παραμονή έξω από το κατάστημα οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.
Με στόχο να βάλουν νέο τσεκούρι στο μισθολογικό κόστος στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τόσο συνολικά μέσω των μαζικών απολύσεων που δρομολογούν όσο και για τον καθένα εργαζόμενο ξεχωριστά, τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών κοινοποίησαν χτες προσχέδιο μελέτης που είχαν παραγγείλει σε ιδιωτική εταιρεία σχετικά με τις μισθολογικές εξελίξεις.
Με βάση τα ευρήματα, οι κάθε είδους μέσες μεικτές αποδοχές (μισθοί, επιδόματα κ.ά.) για το 50% των εργαζομένων είναι από τα 1.639 ευρώ, παρά τα όσα συκοφαντικά διαδίδουν οι κυβερνώντες και τα διάφορα παπαγαλάκια τους όλο το τελευταίο διάστημα. Ενα ποσοστό της τάξης του 30% των δημοσίων υπαλλήλων έχει συνολικές αμοιβές μέχρι 2.078 ευρώ μεικτά το μήνα. Αξιοποιώντας τη μελέτη, η κυβέρνηση από το β' εξάμηνο του 2011 θα προχωρήσει στην καθιέρωση του λεγόμενου «ενιαίου μισθολογίου», τάχα για την εξάλειψη των διαφορών που παρατηρούνται από υπουργείο σε υπουργείο. Να σημειωθεί ότι η παραπέρα κλιμάκωση δεν έχει να κάνει με τα τυχόν ευρήματα, αλλά με τον πήχη των εξοικονομήσεων που ήδη έχουν αποφασίσει και που φτάνει στα 600 εκατ. ευρώ το χρόνο!
Σε αυτό το πλαίσιο προετοιμάζουν το έδαφος και για τη συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων με τον αρχικό κανόνα του μνημονίου τους για μία πρόσληψη σε κάθε 5 «αποχωρήσεις» να ανεβαίνει σε αναλογία μέχρι και 1 προς 8, στην οποία περιλαμβάνουν και τους υπό μετάταξη υπαλλήλους! Η συγκεκριμένη μελέτη είναι κομμάτι από το συνολικότερο σχεδιασμό τους, έγινε προκειμένου να συνδυαστεί στη συνέχεια με «ομοειδείς δραστηριότητες» και κλάδους του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, η μελέτη θα ολοκληρωθεί από την επεξεργασία δεδομένων της «Ενιαίας Αρχής Πληρωμών» από τη μισθοδοσία του Μάρτη 2011.
Με την ανακοίνωση της δημοπράτησης έργων ύψους 250 εκατ. ευρώ επιχείρησε χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προσπεράσει τα αδιέξοδα που προκαλεί η κυβέρνηση στα δημόσια νοσοκομεία, στα ασφαλιστικά ταμεία και στους ίδιους τους εργαζόμενους.
Τα έργα, που θα δημοπρατηθούν μέσα στο Μάρτη και τον Απρίλη, συγχρηματοδοτούνται απ' την Ευρωπαϊκή Ενωση και αφορούν κυρίως σε ανακατασκευές και αναδιαρρυθμίσεις σε παλιές υποδομές. Ελάχιστες, δηλαδή, είναι οι νέες προσθήκες στις υποδομές ενώ δεν υπήρξε καμιά αναφορά για προσλήψεις προσωπικού, τη στιγμή που μειώνεται δραματικά το προσωπικό των νοσοκομείων. Ακόμα και αυτά τα έργα δε θα προχωρήσουν αν δεν εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση με 25% απ' το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων - που συχνά δε δίνεται - με αποτέλεσμα οι απορροφήσεις και αυτών των κοινοτικών κονδυλίων να φτάνουν μόλις στο 13% από το υπουργείο Υγείας. Επίσης και αυτά τα κονδύλια είναι υποταγμένα στη λογική της κερδοφορίας του κεφαλαίου που δρα στο χώρο της Υγείας. Ηταν αποκαλυπτικός ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, που υπογράμμισε ότι αυτά τα κονδύλια «θα παράσχουν ρευστότητα στην αγορά το 2011 και το 2012 θα αρχίσουν να δίνουν τις κατασκευές, άρα θα εμπλουτίσουν το σύστημα Υγείας».
Κατά τ' άλλα ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε ότι οι φαρμακοποιοί έχουν δίκιο, καθώς ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία - και κυρίως ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου - δεν μπορούν να εκταμιεύσουν τα χρήματα για την αποπληρωμή στην Αθήνα, στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα στο Λεκανοπέδιο να σταματήσει η επί πιστώσει χορήγηση των φαρμάκων. Ιδια είναι η κατάσταση και με τους συμβεβλημένους γιατρούς, τους οποίους ο ΟΠΑΔ έχει απλήρωτους εδώ και 14 μήνες, ενώ κάποια άλλα Ταμεία τους χρωστούν χρήματα τουλάχιστον δύο ετών. Οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί αποφάσισαν να μη δέχονται τα βιβλιάρια των ασφαλισμένων απ' τις 7.3.2011 και για μια βδομάδα. Ετσι, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν τις επισκέψεις απ' την τσέπη τους και στη συνέχεια θα τα εισπράττουν απ' τα ασφαλιστικά ταμεία.
Τέλος, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι έγινε συζήτηση για την τύχη του κοινωφελούς νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» σε διυπουργική συνάντηση υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλο. Ωστόσο, όμως, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να παρουσιάσει τις αποφάσεις για το νοσοκομείο.
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ: Σε γενική συνέλευση προχωρούν αύριο, Πέμπτη, στις 3 το μεσημέρι (σε αίθουσα του ξενοδοχείου) οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Olympic Royal», προκειμένου να συζητήσουν την κλιμάκωση του αγώνα τους για την καταβολή όλων των δεδουλευμένων κι ενώ συνεχίζεται η επίσχεση εργασίας. Χτες, η εργοδοσία προχώρησε σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας από το δικαστήριο να υποχρεώσει τους εργαζόμενους που συμμετέχουν στην κινητοποίηση να συνεχίσουν να εργάζονται απλήρωτοι. Η συζήτηση της προσωρινής διαταγής για το ζήτημα αυτό θα γίνει στις 10/3/2011.
ΚΕΡΚΥΡΑ: Σε απολύσεις 4 εργαζομένων προέβη η εργοδοσία του ξενοδοχείου «GRAD MEDITΕRANE». Απολύσεις ενόψει της νέας σεζόν που καταδεικνύουν τις προσπάθειες των μεγαλοξενοδόχων να φορτώσουν στις πλάτες των εργαζομένων τα σπασμένα της κρίσης για τη διατήρηση και ενίσχυση της επιχειρηματικής κερδοφορίας Σε αυτήν την κατεύθυνση, άλλωστε, η εργοδοσία «CORFU PALACE» έβγαλε σε διαθεσιμότητα εργαζόμενους στο ξενοδοχείο λόγω ανακαίνισης όπως ισχυρίστηκε, την οποία όμως τελικά δεν έκανε ποτέ. Οι εργαζόμενοι μετά και από την παρέμβαση του ταξικού σωματείου επέστρεψαν στις δουλειές τους. Ωστόσο, παραμένει το ζήτημα της ανάκλησης των τριών απολύσεων καθώς και της καταβολής στο ακέραιο των μισθών για το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι λόγω της ανακαίνισης έπαιρναν το 50% αυτών.