ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Απρίλη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Νέα αιματοχυσία του λαού με την εμπλοκή ντόπιων και ξένων δυνάμεων

Copyright 2023 The Associated

Σφοδρές μάχες και συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει από το περασμένο Σάββατο στο Σουδάν, μεταξύ δυνάμεων του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), προκαλώντας νέα αιματοχυσία και τεράστια δεινά στον σουδανικό λαό.

Μέχρι χτες, σε πάνω από 200 υπολογίζονται οι νεκροί και σε περίπου 2.000 οι τραυματίες από τις συγκρούσεις. Οι σφοδρές συγκρούσεις, που συμπεριελάμβαναν αεροπορικούς βομβαρδισμούς και ρίψεις πυρών πυροβολικού με άρματα μάχης σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, είχαν καταστήσει ανέφικτη τη μετάβαση γιατρών και νοσηλευτών σε αρκετά από τα νοσοκομεία του Χαρτούμ, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η λειτουργία τους.

Επικεφαλής των δύο στρατοπέδων της νέας ένοπλης ενδοαστικής αντιπαράθεσης - που συνδέεται άμεσα με την εμπλοκή και τους ανταγωνισμούς ισχυρών καπιταλιστικών κρατών στη χώρα και την ήπειρο - είναι από τη μια πλευρά ο αρχηγός του σουδανικού στρατού και επικεφαλής του πραξικοπήματος που έγινε τον Οκτώβρη του 2021, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, και από την άλλη πλευρά ο αντιπρόεδρος του «Στρατιωτικού Συμβουλίου» των πραξικοπηματιών, αρχηγός των RSF, στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο ή Χεμεντί.

Σημειώνεται ότι και οι δύο αποτελούσαν «πιστά» στελέχη του επί 30 χρόνια δικτάτορα της χώρας, Ομάρ Αλ Μπασίρ - ο πρώτος ως αρχηγός του στρατού και ο δεύτερος ως επικεφαλής των παραστρατιωτικών δυνάμεων «Τζανταγουίντ» που δημιουργήθηκαν από τον Μπασίρ για τις εμφύλιες συγκρούσεις στο Νταρφούρ - προτού τον ανατρέψουν το 2019, υπηρετώντας τις νέες προτεραιότητες σημαντικών τμημάτων της σουδανικής αστικής τάξης.

Οι εντεινόμενες ενδοαστικές αντιπαραθέσεις ωστόσο δεν «λύθηκαν» το 2019 και εκφράζονται με τις νέες σφοδρές συγκρούσεις, οι οποίες εκδηλώθηκαν με αφορμή την άρνηση του στρατηγού Ντάγκαλο να ενσωματώσει τη δύναμη RSF στον τακτικό στρατό (στο πλαίσιο ενός παζαριού που διεξαγόταν εδώ και καιρό).

Αναφορές για νέα πυρά μετά την ανακοίνωση 24ωρης εκεχειρίας

Να σημειωθεί ότι λίγο πριν την έναρξη των συγκρούσεων, ο Ντάγκαλο είχε εκτενή τηλεφωνική επικοινωνία με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στην Ανατολική Αφρική Πίτερ Λορντ, τον ειδικό απεσταλμένο του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ανατολική Αφρική, Ρόμπερτ Φεργουέδερ, και τον ειδικό απεσταλμένο της Νορβηγίας στην Αφρική, Τζον Αντον.

Οι δύο αντίπαλοι ανακοίνωσαν χτες πως συναίνεσαν σε μία 24ωρη παύση πυρός, ωστόσο έως αργά χτες βράδυ ακούγονταν όλμοι και ανταλλαγές πυρών στο Χαρτούμ.

Με μάσκα «ειρηνοποιού»...

Εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων που έχουν ενεργό εμπλοκή στην όξυνση των αντιπαραθέσεων στο Σουδάν, συνολικότερα στην αφρικανική ήπειρο, εμφανίστηκαν εκ νέου ως «ειρηνοποιοί».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντ. Μπλίνκεν, είχε χτες παράλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους αντίπαλους στρατηγούς Μπουρχάν και Ντάγκαλο, ζητώντας άμεση παύση πυρός.

Προηγουμένως, αμερικανικό διπλωματικό κομβόι είχε δεχθεί πυρά, ενώ και το σπίτι του πρέσβη της ΕΕ στο Χαρτούμ, Ιρλανδού διπλωμάτη Εϊνταν Ο' Χάρα, επίσης είχε δεχτεί πυρά.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του G7 κάλεσαν τις αντίπαλες πλευρές στο Σουδάν να παύσουν πυρ και τους ηγέτες τους να ξαναρχίσουν διάλογο.

«Ειρηνευτική» μεσολαβητική προσπάθεια ξεκίνησαν οι ηγέτες του Νότιου Σουδάν, του Τζιμπουτί και της Κένυας, σε σχετικό ρόλο που τους ανατέθηκε από τη «Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη της Ανατολικής Αφρικής» (IGAD) να έρθουν από κοινού σε επαφή με τις αντιμαχόμενες πλευρές για να πετύχουν κατάπαυση του πυρός.

Επιπλέον, η Ρωσία ζήτησε από τις δύο πλευρές να σταματήσουν τις βίαιες συγκρούσεις, εκφράζοντας «σοβαρή ανησυχία» και εκτιμώντας ότι οποιεσδήποτε διαφορές «μπορούν να λυθούν μέσω διαπραγματεύσεων».

Σε αυτόν τον καμβά εξελίξεων καταγράφεται και το γεγονός ότι δεκάδες Αιγύπτιοι στρατιώτες εγκλωβίστηκαν και στοχοποιήθηκαν από τις δυνάμεις του στρατηγού Ντάγκαλο, ενώ βρίσκονταν στην αεροπορική βάση Μερόβε στο πλαίσιο εκπαιδευτικών ασκήσεων. Σε βίντεο που ανάρτησαν οι δυνάμεις της παραστρατιωτικής οργάνωσης RSF εμφανίζεται και αιγυπτιακό αεροσκάφος MiG-29 που φέρεται να κατέλαβαν στη βάση Μερόβε.

Πίσω από τις νέες συγκρούσεις στο Σουδάν

Οι πολύνεκρες μάχες που μαίνονται από το περασμένο Σάββατο στο Σουδάν, με τον πολύπαθο λαό του να πληρώνει για άλλη μια φορά βαρύ φόρο αίματος, αποτελούν νέο επεισόδιο σοβαρής κλιμάκωσης στη σφοδρή ενδοαστική αντιπαράθεση που εντείνεται εδώ και χρόνια στη χώρα, με την ενεργό παρέμβαση ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και σε άμεση διασύνδεση με τους εντεινόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς συνολικά στην αφρικανική ήπειρο.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης και των «παρεμβάσεων» τίθενται ο σημαντικός ορυκτός πλούτος του Σουδάν και η επίσης κρίσιμη γεωπολιτική του θέση, με τα «συγκριτικά πλεονεκτήματα» της χώρας να μετατρέπονται και σε αυτήν την περίπτωση σε «κατάρα» για τον λαό, ο οποίος βιώνει συνθήκες ακραίας φτώχειας, δεκαετίες πολεμικών συγκρούσεων, συνεχή πραξικοπήματα, χτύπημα των κοινωνικών και δημοκρατικών του δικαιωμάτων.

Ενδεικτικά, σε ό,τι αφορά τον ορυκτό πλούτο, το Σουδάν έχει μεγάλη παραγωγή χρυσού, από την οποία ωστόσο υπολογίζεται ότι περίπου τα δύο τρίτα μεταφέρονται λαθραία στο εξωτερικό. Διαθέτει επίσης σημαντικά κοιτάσματα ουρανίου: Σύμφωνα με παλιότερες κυβερνητικές εκθέσεις υπολογίζονται σε 1,5 εκατ. τόνους (κυρίως στο Νταρφούρ και στα νότια της χώρας, σε περιοχές κοντά στα σύνορα με το Νότιο Σουδάν), στοιχείο που εφόσον επαληθευτεί θα τα καθιστά από τα μεγαλύτερα αποθέματα ουρανίου στον κόσμο.

Ως προς τη γεωπολιτική θέση του Σουδάν, ξεχωρίζουν η σημαντική ακτογραμμή του στην Ερυθρά Θάλασσα (853 χιλιόμετρα) και γενικά η εγγύτητά του με μια σειρά περιοχές κρίσιμες για τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην ήπειρο, στη ζώνη του Σαχέλ και στην Ανατολική Αφρική.

Σε ένα τέτοιο έδαφος εκτυλίσσονται οι ένοπλες ενδοαστικές συγκρούσεις και οι ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις που ταλανίζουν εδώ και δεκαετίες τον σουδανικό λαό.

Το 2019, υπό την πίεση της τεράστιας λαϊκής αγανάκτησης και των μαζικών διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα, η ηγεσία του στρατού ανέτρεψε τον ισλαμιστή δικτάτορα Ομάρ Αλ Μπασίρ, που κυβερνούσε επί 30 χρόνια. Είχε προηγηθεί από το 2011 η επίσημη ανεξαρτητοποίηση του Νότιου Σουδάν, έπειτα από πολυετή εμφύλιο πόλεμο, με πολύμορφη ανάμειξη ξένων καπιταλιστικών χωρών στις εξελίξεις.

Η ανατροπή του Αλ Μπασίρ από «δικούς» του ανθρώπους το 2019 εξέφραζε σημαντικά τμήματα της σουδανικής αστικής τάξης, που επιδίωκαν καλύτερους όρους για τα παζάρια τους με τα ισχυρότερα ιμπεριαλιστικά κέντρα που παρεμβαίνουν στην περιοχή. Πράγματι, την επόμενη περίοδο επιταχύνθηκαν μια σειρά χαρακτηριστικές εξελίξεις.

Μετά από παζάρια με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, τον Δεκέμβρη του 2020 η σουδανική κυβέρνηση υπέγραψε μία από τις περιβόητες «Συμφωνίες του Αβραάμ» για την εξομάλυνση των σχέσεων αραβικών και μουσουλμανικών κρατών με το Ισραήλ. Ως «αντάλλαγμα» για τη συμφωνία, οι ΗΠΑ έβγαλαν το Σουδάν από τη μαύρη λίστα των «χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία» και υποσχέθηκαν σημαντική οικονομική βοήθεια.

Τον Οκτώβρη του 2021, ο αρχηγός του στρατού, Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, προχώρησε σε νέο πραξικόπημα, καταλύοντας την «πολιτικο-στρατιωτική» κυβέρνηση που είχε σχηματιστεί ως «μεταβατικό σχήμα», μετά την ανατροπή του Αλ Μπασίρ. «Νούμερο 2» στη νέα πραξικοπηματική κυβέρνηση έγινε ο αρχηγός της πανίσχυρης παραστρατιωτικής οργάνωσης «Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης» (RSF), Μοχάμαντ Χαμντάν Ντάγκαλο ή Χεμεντί.

Λίγους μήνες μετά, τον Δεκέμβρη του 2021, ανακοινώθηκε συμφωνία της σουδανικής στρατιωτικής κυβέρνησης με τη Ρωσία για τη δημιουργία στρατιωτικής ναυτικής βάσης στην Ερυθρά Θάλασσα. Ούτε αυτή η συμφωνία βέβαια «έπεσε από τον ουρανό», αφού η Μόσχα είχε ενισχύσει επί χρόνια τα «πατήματά» της στο Σουδάν, μεταξύ άλλων και μέσω της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας «Wagner». Δημοσιεύματα και καταγγελίες από τις ΗΠΑ και αλλού επισημαίνουν, εκτός των άλλων, ενεργό εμπλοκή της «Wagner» στο λαθρεμπόριο χρυσού, σε άμεση διασύνδεση με την ηγεσία του σουδανικού στρατού και των παραστρατιωτικών.

Τόσο η συμφωνία με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, ωστόσο, όσο και αυτή με τη Ρωσία, έχουν «παγώσει», στο έδαφος της συνεχιζόμενης ενδοαστικής αντιπαράθεσης στο Σουδάν.

Ισχυρά συμφέροντα στο Σουδάν διατηρούν παράλληλα και άλλα κέντρα, όπως η Κίνα (1η σε εισαγωγές του Σουδάν, με 31%, και 2η σε απορρόφηση εξαγωγών από το Σουδάν, με 19%), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (1η χώρα σε απορρόφηση εξαγωγών, με 31%, και 3η σε εξαγωγές στο Σουδάν, με 11%), η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος κ.ά.

Την ίδια ώρα, σε μια χώρα με τέτοιο πλούτο και δυνατότητες, περίπου ένας στους δύο Σουδανούς εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας... Οι λαϊκές κινητοποιήσεις για δημοκρατικά και οικονομικά δικαιώματα συνεχίζονται όλα αυτά τα χρόνια, με πολυμορφία, παρά την κρατική καταστολή, που έχει ενταθεί ιδιαίτερα μετά το πραξικόπημα του 2021, με τις δυνάμεις της δικτατορίας να έχουν δολοφονήσει και τραυματίσει εκατοντάδες διαδηλωτές.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αμέριστη αλληλεγγύη στον λαό του Σουδάν που βιώνει μια ακόμα ενδοαστική ένοπλη σύγκρουση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις στο Σουδάν το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:

«Το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη στην εργατική τάξη, στον λαό του Σουδάν και στο Σουδανικό ΚΚ, που βιώνουν μια ακόμη ενδοαστική ένοπλη σύγκρουση, στην οποία εμπλέκονται και ξένες δυνάμεις, που προκαλεί μια νέα αιματοχυσία.

Η σύγκρουση ανάμεσα στις αστικές δυνάμεις, ντόπιες και ξένες, αφορά τη μοιρασιά του σημαντικού ορυκτού πλούτου του Σουδάν, καθώς και τη γεωπολιτική του θέση.

Οι αιματηρές εξελίξεις στο Σουδάν είναι μέρος της ευρύτερης σύγκρουσης στην περιοχή του Σαχέλ, όπου εμπλέκονται τόσο τα ευρωατλαντικά μονοπωλιακά συμφέροντα όσο και αυτά της Κίνας και της Ρωσίας. Στην αντιπαράθεση στην ευρύτερη περιοχή εμπλέκεται και η χώρα μας, με την αποστολή της πυροβολαρχίας "Πάτριοτ" στη Σαουδική Αραβία, αλλά και με τη "Στρατηγική εταιρική σχέση για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια" μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, που προβλέπει τη στρατιωτική συνδρομή της Ελλάδας στο πλευρό των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών της Γαλλίας και της ΕΕ στην Αφρική.

Το ΚΚΕ είναι αλληλέγγυο με την πάλη του λαού του Σουδάν για την κατάκτηση των οικονομικών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων του, για τη διαμόρφωση προϋποθέσεων ώστε να γίνει ο ίδιος κυρίαρχος στον τόπο του.

Καλεί την ελληνική κυβέρνηση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή επιστροφή των Ελλήνων που έχουν εγκλωβιστεί στο Σουδάν και επιθυμούν να επαναπατριστούν.

Απαιτεί την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς μεταξύ άλλων και από τη ζώνη του Σαχέλ και την επιστροφή όλων των ελληνικών στρατιωτικών τμημάτων από ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΣΟΥΔΑΝ
Πλήρης «συντονισμός» με τα ευρωατλαντικά σχέδια

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, S. Shoukry, με θέμα την κατάσταση στο Σουδάν είχε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας.

Σημειώνεται ότι από τις συγκρούσεις στο Χαρτούμ τραυματίστηκαν 2 Ελληνες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε νοσηλευτικό ίδρυμα. Παράλληλα, στο κτίριο της Μητρόπολης στη σουδανική πρεσβεία έχουν εγκλωβιστεί από το πρωί του Σαββάτου 15 Ελληνες, Αιθίοπες, Σουδανοί και Ρώσοι.

Σύμφωνα με όσα διέχεε ο Ελληνας ΥΠΕΞ μετά την επικοινωνία του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, συζητήθηκε μεταξύ άλλων η «πιθανή συνεργασία σε ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού, συμπεριλαμβανομένων των ομογενών, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες». Συζητήθηκαν ακόμα η «ανάγκη άμεσης ανακωχής» και η «τήρηση της αρχής μη ανάμειξης τρίτων στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών».

Ο Ν. Δένδιας είχε επαφή και με τον Ελληνα πρέσβη στην Αίγυπτο, ζητώντας του και «διαρκή επικοινωνία» με την αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Χαρτούμ, για τον «καλύτερο συντονισμό».

Ετσι κι αλλιώς άλλωστε και η σημερινή κυβέρνηση «συντονίζεται» πλήρως με τα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή, μετέχοντας με τα μπούνια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή.

Χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση έχει υπογράψει στρατιωτικές συμφωνίες με τη Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, όπου έστειλε μάλιστα συστοιχία «Patriot» και χειριστές με τις κάννες στραμμένες ενάντια στο Ιράν και την Υεμένη.

Η δε εφαρμογή της «Συμφωνίας για την Εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Αμυνα και την Ασφάλεια», που υπεγράφη μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Γαλλίας, εξειδικεύτηκε μέσα από «Οδηγίες» που συγκεκριμενοποιούν πώς θα υλοποιηθεί μεταξύ άλλων και στον τομέα των Επιχειρήσεων, με τις γαλλικές Ενοπλες Δυνάμεις να παρατάσσουν τμήματά τους σε μια σειρά χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής.

Θυμίζουμε ενδεικτικά πέρυσι τέτοιον καιρό ο Ν. Δένδιας μετείχε στην υπουργική διάσκεψη του Διεθνούς Συνασπισμού για το Σαχέλ («πρωτοβουλία» του τότε Γάλλου ΥΠΕΞ), τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση «αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής», παραπέμποντας π.χ. στην ίδρυση ελληνικής πρεσβείας στο Ντακάρ, όπως και στο γεγονός ότι ο Ελληνας πρέσβης στη Σενεγάλη έχει οριστεί επίσης Ειδικός Απεσταλμένος της Ελλάδας για το Σαχέλ.

Εξάλλου, ήδη από τον Μάρτη του 2021 ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος μετείχε σε τηλεδιάσκεψη για την Υποσαχάρια Αφρική που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της τότε Γαλλίδας ομολόγου του, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν «θέματα αμύνης και ασφαλείας που αφορούν τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής».

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν εξάλλου με στελέχη στη στρατιωτική αποστολή της ΕΕ στο Μάλι (EUTM Mali), ενώ ελληνική στρατιωτική παρουσία καταγράφεται και νοτιότερα, στη Μοζαμβίκη, όπου στελέχη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ μετέχουν σε έτερη στρατιωτική αποστολή της ΕΕ, την EUTM Mozambique.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ