Συνέντευξη Τύπου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας
Πάνω από 20.000 βαμβακοπαραγωγοί είτε δεν έχουν πάρει τίποτα, είτε πήραν μέρος, είτε ακόμα βγήκαν και χρεωμένοι... |
Στη συνέντευξη Τύπου έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι ροδακινοπαραγωγοί και αχλαδοπαραγωγοί, οι βαμβακοπαραγωγοί και οι καπνοπαραγωγοί.
Οσον αφορά στους ροδακινοπαραγωγούς και τους αχλαδοπαραγωγούς υπογραμμίστηκε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τους αφήνει έρμαια στην ασυδοσία των μεγαλοβιομηχάνων μεταποιητών, που θέλουν να πάρουν σε εξευτελιστικές τιμές την παραγωγή τους. Οπως τόνισε ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ, οι παραγωγοί, που βρίσκονται σε αγωνιστικό αναβρασμό, διεκδικούν τιμές που ν' αφήνουν ένα λογικό κέρδος. «Είναι απαράδεκτο - είπε - να πουλούν τα προϊόντα τους σε πολύ χαμηλότερες τιμές απ' αυτές των προηγούμενων χρόνων, όταν το κόστος παραγωγής ανεβαίνει συνεχώς».
Σχετικά με τους βαμβακοπαραγωγούς, ο Γ. Πατάκης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πολλοί δεν πήραν τις 38 δρχ. επιστροφής που δικαιούνται, κάτι που αποδεικνύει την υποκρισία της κυβέρνησης που πανηγύριζε ότι η καταβολή του αποτελεί «επιτυχία της πολιτικής» που εφαρμόζει. «Είναι χαρακτηριστικό - σημείωσε - ότι πάνω από 20.000 βαμβακοπαραγωγοί σε όλη τη χώρα, με διάφορα προσχήματα και αλχημείες της κυβέρνησης που "έκοψε και έραψε" την παραγωγή βαμβακιού, έτσι ώστε να την προσαρμόσει στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, είτε δεν έχουν πάρει δραχμή, είτε πήραν μέρος από το 38δραχμο, είτε ακόμα βγήκαν και χρεωμένοι». Επίσης, πρόσθεσε ότι για το συντονισμό της αγωνιστικής δράσης των βαμβακοπαραγωγών, η ΕΟΑΣΝΛ θα συγκαλέσει σύσκεψη, τις επόμενες μέρες.
Επιπλέον, ο Γ. Πατάκης μίλησε και για τους καπνοπαραγωγούς της Ελασσόνας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους, εξαιτίας της άρνησης της κυβέρνησης να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των ζημιών - φτάνουν μέχρι και το 90% των καλλιεργειών - που προκάλεσε ήδη ο ιός του κηλιδωτού μαρασμού της τομάτας, του εντόμου «θρίπα», στα καπνά της επαρχίας Ελασσόνας.
Αξιώνουν να αρπάξουν την παραγωγή ροδάκινου με τιμή 22,7% χαμηλότερη από πέρσι
Eurokinissi |
Δεκαεφτά λεπτά δίνουν όλο κι όλο οι εμποροβιομήχανοι στον παραγωγό για το ροδάκινο, αλλά όλοι εμείς στην αγορά το χρυσοπληρώνουμε |
Την όρεξη πάντως των βιομηχάνων ανοίγει ακόμη περισσότερο η στάση των εκπροσώπων της Ενωσης Ομάδων Παραγωγών Βιομηχανικού Ροδάκινου, οι οποίοι κατά τη χτεσινή σύσκεψη φάνηκαν διατεθειμένοι να ρίξουν ακόμη περισσότερο την τιμή διεκδίκησης στα 23 λεπτά. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι για τους ροδακινοπαραγωγούς η φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Και αυτό γιατί εμφανίστηκε και φέτος μία ασθένεια που πλήττει τα ροδάκινα, το «κλαδοσπόρειο» - η οποία πέρσι προκάλεσε σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειές τους - αναγκάζοντας τους παραγωγούς να διενεργήσουν διπλούς και τριπλούς ψεκασμούς. Αυτό, σε συνδυασμό και με την αύξηση των μεροκάματων στους εργάτες γης, εκτίναξε στα ύψη τα καλλιεργητικά έξοδα, με αποτέλεσμα η τιμή των 17 λεπτών που προτείνουν οι κονσερβοποιοί μόνο ως κοροϊδία μπορεί να χαρακτηριστεί.
Πάντως τη στιγμή που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καταβάλλει... «επίπονες προσπάθειες» για να στηριχτεί το εισόδημα των ροδακινοπαραγωγών, οι βιομηχανίες της Βόρειας Ελλάδας ήδη έχουν ανακοινώσει αυτήν την τιμή στους παραγωγούς, ενώ ορισμένες τη ρίχνουν ακόμη περισσότερο στα 16,9 λεπτά το κιλό, δείχνοντας έτσι πόσο πολύ υπολογίζουν τις διάφορες «Διεπαγγελματικές Ενώσεις» που «στήνει» το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Τη Θεσσαλονίκη επέλεξε η κυβέρνηση για να διαφημίσει τα κατορθώματά της - όπως η ίδια διατυμπανίζει - στο τομέα της λεγόμενης απορρόφησης των κονδυλίων του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Σε μία προσπάθεια να φανεί θετική η εικόνα των απορροφήσεων την περίοδο της ΝΔ, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρ. Φώλιας, παρουσίασε ως σημαντικό γεγονός την αύξηση του ρυθμού απορρόφησης κατά 4%. Προέκυψε - είπε - μετά από «σκληρές» διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όπως εξήγησε - προφανώς στα πλαίσια των εντονότατων αντιθέσεων ανάμεσα στις διάφορες δυνάμεις της ΕΕ, αλλά και για να μεγεθύνει το ρόλο της κυβέρνησης και των στελεχών της - οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ γίνονταν «με το μαχαίρι στο λαιμό». Ο ίδιος, ο οποίος με κάθε τρόπο έδωσε έμφαση στα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, υποστήριξε ότι μπήκε «το νερό στο αυλάκι», ομολόγησε ωστόσο προβλήματα από παρατυπίες και παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας που μεταφράστηκαν σε απώλεια εισροής κονδυλίων.
Ο υφυπουργός δεν παρέλειψε να κάνει αναφορές στα αποτελέσματα του αναπτυξιακού νόμου, λέγοντας ότι μέχρι τις 7 Ιούλη έγιναν 250 αιτήσεις για επενδύσεις ύψους 560 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ από αυτές εγκρίθηκαν οι 52 επενδυτικού ύψους 115 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες - όπως ανέξοδα υποστήριξε - δημιουργούν 800 νέες θέσεις εργασίας. Οσο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είπε ότι για να αποφύγουν τη γραφειοκρατία φορέας υλοποίησης της ενίσχυσής τους, ύστερα από συναπόφαση της κυβέρνησης με την Ενωση των Τραπεζών, ορίστηκαν οι τράπεζες ως οι καθ' ύλην αρμόδιοι «αξιολογητές» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ευρύ κάλεσμα στις διοικήσεις των σωματείων, των Ενώσεων ΕΒΕ και των Εμπορικών Συλλόγων απευθύνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, να συμμετέχουν στη σύσκεψη που διοργανώνει τη Δευτέρα 18 του Ιούλη στα γραφεία της στις 7 το απόγευμα. «Σας καλούμε στη σύσκεψη για να συζητήσουμε και να συντονίσουμε την πάλη μας, να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας, να δώσουμε αποφασιστική απάντηση στην επίθεση κυβέρνησης - μονοπωλίων - ΕΕ», τονίζει η Ομοσπονδία.
Στην πρόσκλησή της επισημαίνει ότι η «κυβέρνηση, παρά την ολοκληρωτική απόρριψη από το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ και των εργαζομένων, που εκφράστηκε με το δυναμικό "παρών" στις κινητοποιήσεις στις 6 του Ιούλη, κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου και προχωρά σε νέα αντιλαϊκά μέτρα για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων». Προσθέτει ότι «οι συμβιβασμένες και ξεπουλημένες ηγεσίες των ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ συμμετέχουν στο στημένο "κοινωνικό διάλογο" που θέλει να δώσει άλλοθι στο σφαγιασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τον αφανισμό των αυτοαπασχολούμενων, μικρών ΕΒΕ».