Θα ακολουθήσει κλείσιμο υπηρεσιών και απολύσεις εργαζομένων
Στη σύσκεψη, λοιπόν, που έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών συμμετείχαν εκπρόσωποι και από το αντίστοιχο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών της αξιολόγησης στους δήμους ούτως ώστε να έχουν συγκεντρωθεί τα πρώτα στοιχεία στο τέλος Σεπτέμβρη και να έχει ολοκληρωθεί μετά από ένα μήνα. Από την αξιολόγηση των δομών αναμένεται να αντληθεί ένα μεγάλο μέρος των περίπου 9.800 υπαλλήλων που θα πρέπει να μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας το αμέσως επόμενο διάστημα για να «κλείσει» η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για τις 12.500 διαθεσιμότητες.
Χείρα βοηθείας στις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα προσφέρει ούτως ή άλλως η ΚΕΔΕ, καθώς πρόσφατα ζήτησε από τους δήμους να προχωρήσουν στην αξιολόγηση των δομών τους στο όνομα της προσπάθειας μείωσης του κόστους λειτουργίας των δήμων και της ενίσχυσης της οικονομικής τους βιωσιμότητας. Αυτό, όπως άλλωστε φαίνεται και από τη χτεσινή σύσκεψη, δε θα φέρει μόνο άμεσες ή έμμεσες απολύσεις εργαζομένων στους δήμους. Θα έχει ως φυσική συνέπεια, νέα χαράτσια από τους δήμους, υποβαθμισμένες υπηρεσίες (όσες απομείνουν) και ιδιωτικοποιήσεις φορέων.
Στη χτεσινή σύσκεψη συζητήθηκε και το πού μπορούν να «απορροφηθούν» οι 3.500 δημοτικοί αστυνομικοί που βρέθηκαν σε μία νύχτα με το ένα πόδι στην ανεργία. Για το πού μπορούν να αξιοποιηθούν είχε προϊδεάσει προχτές ο Γ. Μιχελάκης, λέγοντας πως ένα μέρος τους θα ενισχύσει την ΕΛ.ΑΣ. «για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη τον Αστυνομικό της Γειτονιάς», ενώ άλλοι θα διατεθούν ως εξωτερικοί φρουροί των φυλακών όπου υπάρχει σοβαρή υποστελέχωση. Παράλληλα, «ένα 10% των δημοτικών αστυνομικών θα μπορεί να κρατηθεί από τους δήμους, για να μπορέσουν να φτιάξουν μία υπηρεσία εσόδων, αυτό που υπήρχε παλαιότερα, την οποία από την κινητικότητα από τις άλλες υπηρεσίες να μπορέσουμε να την ενισχύσουμε για να κάνουμε αυτήν την κάλυψη».
Τόσο από αυτή τη δήλωση όσο και από το ποια υπουργεία θέλουν να απορροφήσουν τους υπαλλήλους, είναι ξεκάθαρο το ποιος είναι ο προσανατολισμός. Στόχος είναι η ενδυνάμωση της καταστολής, καθώς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης επιθυμεί να μετακινήσει τους υπαλλήλους στα γραφεία της ΕΛ.ΑΣ. για να αποδεσμεύσει ακόμα περισσότερους αστυνομικούς (άγνωστο για ποιες υπηρεσίες) αλλά και η ενίσχυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών αφού «μνηστήρες» είναι τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εσωτερικών. Το πρώτο τους θέλει για το πρώην ΣΔΟΕ, το δεύτερο για αγορανομικούς ελέγχους και το τελευταίο για «υποστελεχωμένες» υπηρεσίες.
Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει πριν ακόμα ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος για την ανάγκη να παρθούν μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών
Icon |
Από τις πυρκαγιές σε Μαραθώνα και Βαρυμπόμπη |
Πριν ακόμα ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, τον περασμένο Μάη, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τα αναγκαία μέτρα. Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για ένταση της εμπορευματοποίησης των δασικών συστημάτων επισημαίνοντας πως «η υποβάθμιση και ο παραγκωνισμός της Δασικής Υπηρεσίας σε βάρος της ενιαίας και ολοκληρωμένης διαχείρισης των δασικών μας οικοσυστημάτων, η μεταφορά και ανάθεση δασικού αντικειμένου σε ιδιώτες, οι αντιδραστικές - αντιδασικές αλλαγές στη δασική νομοθεσία, οι διαδικασίες "fast track", οι ελλείψεις σε μόνιμο δασικό προσωπικό και σε υλικοτεχνική υποδομή καθορίζουν το περιβάλλον μπροστά στη νέα αντιπυρική περίοδο». Παράλληλα, στηλίτευε τη σημαντική μείωση στα κονδύλια για το Πυροσβεστικό Σώμα συγκριτικά με αυτά του 2012 που με τη σειρά τους ήταν ήδη πετσοκομμένα. Τα αποτελέσματα τέτοιων επιλογών είναι να υπολειτουργεί η Πυροσβεστική, αποδιάρθρωση υποδομών και εγκαταστάσεων με πλήρη υποβάθμιση της συντήρησης και της επισκευής του μηχανολογικού εξοπλισμού. Οι πυροσβέστες να ζουν σε οικονομική εξαθλίωση, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, εξαντλητικά ωράρια, έλλειψη μέτρων αυτοπροστασίας κ.λπ.
Icon |
Οι σύμβουλοι του ΚΚΕ καλούσαν, τέλος, το Περιφερειακό Συμβούλιο να διεκδικήσει άμεσα - επείγοντα πρόσθετα μέτρα για την προστασία των δασών, την άμεση χρηματοδότηση και ενίσχυση των υποδομών της Δασικής και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Ζητούσαν δε να καλέσει την κυβέρνηση να προστατεύσει τα δάση με άμεσα μέτρα και σχεδιασμό. Επίσης, να μην υπάρξει καμιά εμπλοκή ΜΚΟ στο μέλλον στο έργο της πυροπροστασίας.
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες το μεσημέρι σε έκταση με πουρνάρια και ελιές στην περιοχή Πηγάδια στην Αργολίδα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά εξελισσόταν σε πλαγιά και στη συνέχεια κοντά σε κατοικημένες περιοχές όπου έπνεαν ισχυροί άνεμοι, που καθιστούσαν δύσκολο το έργο των πυροσβεστών. Στο σημείο της πυρκαγιάς επιχειρούσαν 40 πυροσβέστες με 18 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα δέκα ατόμων και τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη. Στο μεταξύ, σε ύφεση ήταν η φωτιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Τρίτης στα Δερβενάκια Αργολίδας και έκαιγε δασική έκταση.
Σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής, το 2013, το 47,81% των αγροτοδασικών πυρκαγιών οφείλεται σε εμπρησμό από πρόθεση. Το 2012 το ποσοστό ήταν 48,2%, το 2011 ήταν 48,2%, το 2010 ήταν 37,5% και το 2009 ήταν 26,2%. Για τη φετινή χρονιά και μέχρι τέλος Ιούνη ο αριθμός των πυρκαγιών ήταν 3.622, ενώ οι συλλήψεις με τη διαδικασία του αυτοφώρου μέχρι και τέλος Ιούλη είναι 115, σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός συλλήψεων από τις προηγούμενες χρονιές.