ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Τριβές μεταξύ «αντιπολιτευόμενων οργανώσεων»

Φουντώνουν οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΑΪΡΟ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα έληξε η σύνοδος των οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης που πραγματοποιήθηκε στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα μετά από τις ασφυκτικές πιέσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που τις στηρίζουν και ζητούν μετ' επιτάσεως να σχηματιστεί ένα ενιαίο σώμα έκφρασης της αντιπολίτευσης, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί απέναντι στο καθεστώς Ασαντ, όπως έγινε π.χ. με το Μεταβατικό Συμβούλιο στη Λιβύη. Μετά την μη συμμετοχή του βασικού ενόπλου τμήματος της αντιπολίτευσης, του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», αποχώρησε η οργάνωση «Επιτροπή Γενικής Επανάστασης» που πρόσκειται σε αυτόν και τελικά χθες αποχώρησε και το «Εθνικό Κουρδικό Συμβούλιο» επειδή δεν έγινε δεκτή η θέση του να αναγνωριστεί ως μειονότητα ο κουρδικός πληθυσμός.

Οσοι δε έμειναν, κατέληξαν σε μια σειρά επιμέρους γενικόλογα ντοκουμέντα για το πώς αντιλαμβάνονται την «πολιτική μετάβαση» ή το πώς «θα αναμορφωθεί ο στρατός, το κράτος κλπ.» ενώ φέρονται να συμφώνησαν σε ένα «πλαίσιο πολιτικής μετάβασης» που αναφέρεται σαφώς σε ανατροπή του καθεστώτος Ασαντ. Δεν συμφώνησαν, όμως, στο σχηματισμό ενιαίου σώματος εκπροσώπησης λόγω πολλαπλών διαφωνιών: από το τι είδους εξουσίες θα έχει μέχρι το ποιοι θα το αποτελούν.

Η εξέλιξη αποτελεί πλήγμα για τα σχέδια των ιμπεριαλιστικών και περιφερειακών δυνάμεων που συμμετέχουν στους «Φίλους της Συρίας» και αναμένεται να συνεδριάσουν στο Παρίσι την Παρασκευή. Ετσι, επανήλθαν στην επιφάνεια οι γνωστές ενδο-ιμπεριαλιστικές πιέσεις, με τους υπουργούς Εξωτερικών Βρετανίας και Γαλλίας να πιέζουν τη Μόσχα «να συνειδητοποιήσει τάχιστα ότι δεν έχει αποτέλεσμα να στηρίζει τον Ασαντ». Από την άλλη, ο στρατηγός Μουντ, που είναι επικεφαλής των παρατηρητών, σε μια σπάνια έκφραση άποψης για τις διπλωματικές εξελίξεις, επέκρινε όσους «συνεδριάζουν διαρκώς σε ακριβά ξενοδοχεία, ενώ στο συριακό έδαφος το αίμα ρέει».

Εντός Συρίας, συγκρούσεις σημειώνονταν σε διάφορα σημεία και στο προάστιο Ντούμα της Δαμασκού. Σε μια άλλη εξέλιξη οι τουρκικές αρχές, ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν τις σορούς των δύο πιλότων του μαχητικού αεροσκάφους που καταρρίφθηκε πριν από δύο βδομάδες από την συριακή αεράμυνα, καθώς είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Συρίας. Οι σοροί βρίσκονται σε θαλάσσια περιοχή με μεγάλο βάθος.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Πράσινο φως» για περάσματα ανεφοδιασμού του ΝΑΤΟ

IΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- To Πακιστάν ανακοίνωσε χτες πως δίνει το πράσινο φως για το άνοιγμα των γραμμών ανεφοδιασμού των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν μετά από την επίσημη απολογία της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών στην Πακιστανή ομόλογό της Χίνα Ραμπάνι Κχαρ, για το θάνατο 24 Πακιστανών στρατιωτών από αμερικανική αεροπορική επιδρομή τον περασμένο Νοέμβρη.

Η «συγγνώμη» της Χίλαρι Κλίντον κατέστη απαραίτητη αφ' ενός γιατί το κλείσιμο των διόδων ανεφοδιασμού των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής του Αφγανιστάν κόστισε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια αφ' ετέρου γιατί επίκειται η λεγόμενη αποχώρηση όλων των αμερικανικών μάχιμων στρατευμάτων από τη χώρα ως το 2014. Πληροφορίες αναφέρουν πως η εξέλιξη θα αναθερμάνει τις παγωμένες, ως τώρα, σχέσεις ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Ισλαμαμπάντ ιδιαίτερα εάν απελευθερωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα ένα δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση του πακιστανικού στρατού...

Ο Αμερικανός στρατηγός Τζον Αλεν, διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, χαιρέτισε την απόφαση ανοίγματος των γραμμών ανεφοδιασμού από το Πακιστάν σαν ένδειξη της επιθυμίας του τελευταίου «να εξασφαλίσει» τάχα «ένα λαμπρότερο μέλλον και για το Αφγανιστάν και για την ευρύτερη περιοχή».

Στο περιθώριο αυτής της εξέλιξης, συναντήθηκαν χτες στο Νέο Δελχί Ινδοί και Πακιστανοί ανώτεροι διπλωματικοί αξιωματούχοι, σε μία προσπάθεια να τονώσουν τις διμερείς σχέσεις και να ενισχύσουν την εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία. Τον Ιούνιο, αντιπροσωπείες των δύο χωρών είχαν πραγματοποιήσει διερευνητικές συνομιλίες για την επίλυση μεθοριακών διαφορών και την αποστρατιωτικοποίηση περιοχών.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Νέα επενδυτική «επίθεση» της Κίνας

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Τα εγκαίνια της Τράπεζας της Κίνας - Βραζιλίας SA-BOC-Brazil με έδρα το Σάο Πάολο έκανε ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας - BOC, Γουέ Γι, μέσα σε μία εβδομάδα από την υπογραφή της συμφωνίας ανταλλαγής συναλλάγματος (currency swap) συνολικής αξίας 60 δισ. ρεάλ ή 190 δισ. γουάν (περίπoυ 30 δισ. δολάρια) μεταξύ του πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο και της προέδρου της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ.

Συμφωνία που θα ισχυροποιήσει τις θέσεις των δύο χωρών αφού αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν ανάλογες διακρατικές συμφωνίες με Ρωσία, Ινδία και Ν. Αφρική, δηλαδή τις χώρες που αποτελούν την ομάδα BRICS. Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στον ανταγωνισμό που φουντώνει ανάμεσα σε καπιταλιστικές χώρες και τους μονοπωλιακούς ομίλους. Οπως τόνισε ο Γουέ Γι, «οι αναδυόμενες οικονομίες της Νοτίου Αμερικής είναι στρατηγικής σημασίας για την Κίνα και την κινεζική τράπεζα και η λειτουργία της BOC στη Βραζιλία είναι το σημείο αιχμής για τη επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς της σε όλη τη Νότιο Αμερική και σε χώρες όπως η Αργεντινή, το Περού και τη Χιλή». Εκτός των εγκαινίων, παρέστη και στην υπογραφή σειράς συμφωνιών στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της BOC-Brazil και εταιρειών όπως ο κατασκευαστής βαρέων μηχανημάτων Sany Brazil, η κατασκευάστρια εταιρεία τηλεπικοινωνιακού υλικού ZTE, η κατασκευάστρια μοτοσικλετών Kasinski,η εταιρεία ηλεκτρονικών H-Buster η China Tobacco στη Βραζιλία κ.ά.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διαπάλη για το ζήτημα της γλώσσας

Επί της ουσίας πρόκειται για σύγκρουση μερίδων της αστικής τάξης που σχετίζεται με το ζήτημα των διεθνών της συμμαχιών

Στις 3 Ιουλίου το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε το νομοσχέδιο «Για την κρατική γλωσσική πολιτική», που ξεσήκωσε θύελλα πολιτικών αντιδράσεων από τις δεξιές, εθνικιστικές δυνάμεις της χώρας, αφού με το νέο νόμο αναβαθμίζεται το καθεστώς της ρωσικής γλώσσας, που τη θεωρεί «μητρική» του τουλάχιστον το 30% του πληθυσμού.

Ο νόμος ορίζει πως η επίσημη γλώσσα στην Ουκρανία είναι η ουκρανική, αλλά επεκτείνει σε μεγάλο βαθμό τη χρήση των «περιφερειακών γλωσσών», μεταξύ άλλων της ρώσικης, της λευκορώσικης, της βουλγάρικης, της αρμενικής κι άλλων. Ετσι, η ρωσική γλώσσα θα αποκτήσει το καθεστώς περιφερειακής γλώσσας στις περιοχές, όπου το 10% του πληθυσμού είναι φορείς της συγκεκριμένης γλώσσας. Κυρίως πρόκειται για τους κάτοικους του ανατολικού βιομηχανικού τμήματος της χώρας και της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας (των 13 διοικητικών διαμερισμάτων της Ουκρανίας από τα 27).

Το νομοσχέδιο στήριξαν τόσο το κόμμα του Προέδρου, Β. Γιανουκόβιτς, όσο και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας, που ζήτησαν την πραγματοποίηση ψηφοφορίας. Ο κομμουνιστής προεδρεύων αντιπρόεδρος της Βουλής, Α. Μαρτινιούκ, έθεσε το θέμα σε ψηφοφορία, παρά την προσπάθεια των εθνικιστών βουλευτών να τη ματαιώσουν, προκαλώντας επεισόδια. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 248 βουλευτές από τους 450 που έχει το ουκρανικό κοινοβούλιο. Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Γενάρη του 2013, εφόσον υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα τοπικά κρατικά όργανα μπορούν να επιτρέψουν τη χρήση μιας περιφερειακής γλώσσας σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες κι οργανισμούς, διευκολύνοντας τη ζωή του ρωσόφωνου πληθυσμού.

Την έντονη αντίδραση της εθνικιστικής αντιπολίτευσης προκάλεσε η όλη εξέλιξη. Περίπου 1.000 διαδηλωτές συγκρούστηκαν στις 4 Ιουλίου με αστυνομικές δυνάμεις στο κέντρο του Κιέβου, ζητώντας από τον Πρόεδρο της χώρας να ασκήσει βέτο στο νόμο. Η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «απειλή για την εθνική κυριαρχία» της Ουκρανίας.

Στο μεταξύ, την παραίτησή του υπέβαλε και ο κεντρώος πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας, Βλαντίμιρ Λιτβίν, καθώς και ο αντιπρόεδρος της Βουλής από το κεντροδεξιό κόμμα της πρώην πρωθυπουργού Γουλιάς Τιμοσένκο «ΜΠΙΟΥΤ», Νικολάι Τομένκο, αντιδρώντας στην ψήφιση του νομοσχεδίου.

Είναι προφανές πως το ζήτημα της γλώσσας χρησιμοποιείται άλλη μια φορά για να διαιρέσει τους εργαζόμενους της Ουκρανίας στη βάση της γλωσσικής προτίμησης, ενώ από πίσω του κρύβονται τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα μερίδων της αστικής τάξης της Ουκρανίας, που επιλέγουν διαφορετικές διεθνείς στρατηγικές συνεργασίες. Κάποια μερίδα από αυτούς με τη Ρωσία και κάποια άλλη ενάντια σ' αυτήν.


Ι.Π.

Να γυρίσει πίσω ο ελληνικός στρατός από το Αφγανιστάν

Τραυματίες στην κατοχική ελληνική δύναμη

Οπως ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Αμυνας, «την Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012 στις 14.40 ώρα Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε έκρηξη φιαλών προπανίου σε πρατήριο καυσίμων που βρίσκεται πλησίον του στρατοπέδου στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, στο οποίο στρατωνίζεται η Ελληνική Δύναμη, μαζί με άλλες Συμμαχικές Δυνάμεις.

Δύο στελέχη της Ελληνικής Δύναμης, στην προσπάθειά τους να ασφαλίσουν τις πόρτες του κτιρίου, υπέστησαν ελαφρά εγκαύματα στα χέρια από τη θερμότητα. Στα στελέχη δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τον ιατρό της αποστολής και δε χρειάστηκε περαιτέρω ιατρική ή νοσοκομειακή φροντίδα. Η κατάστασή τους παρακολουθείται».

Αυτό λέει επίσημα το υπουργείο. Είναι όμως έτσι τα πράγματα, σε μία εμπόλεμη περιοχή όπου η Ελλάδα έχει στείλει στρατό, στα πλαίσια συμμετοχής της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, δολοφονώντας άλλους λαούς προκειμένου οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι να συμμετέχουν στη μοιρασιά της λείας για να ενισχύεται η δράση τους, η δύναμή τους και η κερδοφορία τους μέσω της διαπλοκής με το διεθνικό κεφάλαιο; Ανεξάρτητα λοιπόν από το αν το συμβάν είναι όπως τα λέει το υπουργείο ή όχι, δηλαδή αν έγινε άλλη, πολεμική ενέργεια από τους Αφγανούς, το περιστατικό αυτό φέρνει για άλλη μια φορά στο προσκήνιο το ζήτημα της συμμετοχής της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Αφγανιστάν, με ευθύνη των αστικών κυβερνήσεων, και κάνει πιο επιτακτική την επιστροφή όλων των στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται εκτός συνόρων και τον τερματισμό της συμμετοχής Ελλήνων στρατιωτών στις ιμπεριαλιστικές κατοχικές επεμβάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ