Τους 240 προβλέπεται να φτάσουν φέτος οι νεκροί από τα ναρκωτικά. Οι παλιοί χρήστες "γερνούν" και φεύγουν...
Θλιβερές προβλέψεις για τον αριθμό των θανάτων από ναρκωτικά κάνουν οι επιτελείς του υπουργείου Δημόσιας Τάξης με βάση τα πρώτα στοιχεία για το 1995. Πέρυσι, κάθε 54 ώρες ένας χρήστης ναρκωτικών έχανε τη ζωή του, ενώ φέτος από τις πρώτες κιόλας μέρες του χρόνου φαίνεται ότι η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο. Ηδη μέσα στο Γενάρη έχουν αναφερθεί 20 θάνατοι, δηλαδή κάθε 39 ώρες είχαμε κι ένα νεκρό. Αν συνεχιστεί η ίδια τάση εκτιμάται ότι το 1995 οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 240. Η μάστιγα των ναρκωτικών εξακολουθεί να ντύνει οικογένειες στα μαύρα και να δηλητηριάζει τις φλέβες των νέων ανθρώπων.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, το 1994 αναφέρθηκαν στις διωκτικές αρχές 162 θάνατοι τοξικομανών. Μέχρι στιγμής έχει βεβαιωθεί και ιατροδικαστικά ότι οι 140 οφείλονται στη χρήση ναρκωτικών. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι ο αριθμός των θανάτων έχει διπλασιαστεί σε μία πενταετία, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται ότι αυξάνονται οι αριθμοί των θανάτων που σημειώνονται στην επαρχία. Το 1987 για παράδειγμα, από τους 56 βεβαιωθέντες θανάτους οι 42 σημειώθηκαν στην Αθήνα, οι εννιά στη Θεσσαλονίκη και οι πέντε στην υπόλοιπη χώρα. Το 1994, από τους 140 βεβαιωθέντες, πάλι η συντριπτική πλειοψηφία (102) προήλθε από την Αθήνα. Διπλασιάστηκαν (20) όμως οι νεκροί της Θεσσαλονίκης και σχεδόν τετραπλασιάστηκαν (18) στην επαρχία. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν καθαρά ότι τα ναρκωτικά έχουν απλωθεί από τα μεγάλα αστικά κέντρα σε κάθε περιοχή της Ελλάδας. Πέρυσι θρήνησαν νεκρούς το Αγρίνιο, η Δράμα, το Ηράκλειο, η Καβάλα, η Σαντορίνη, οι Σέρρες, το Αλιβέρι και άλλες επαρχιακές πόλεις.
Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα αναφορικά με την "ταυτότητα" των τοξικομανών και ειδικότερα με την ηλικιακή τους κατάσταση. Από τους 140 νεκρούς του 1994 οι 68 ήταν ηλικίας 21 - 30 χρόνων, οι 65 πάνω από 31 χρόνων και οι εφτά μέχρι 20 χρόνων. Αν ρίξει μια ματιά κανείς στα προηγούμενα χρόνια διαπιστώνει ότι οι περισσότεροι θάνατοι σημειώνονται στις ηλικίες μεταξύ 21 - 30 χρονών. Από το 1990 όμως παρατηρείται ότι ο θάνατος χτυπά και μεγαλύτερες ηλικίες χρηστών, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ψαλίδα με τις ηλικίες των 31 χρονών και άνω. Φέτος ειδικά, παρατηρούνται θάνατοι πολλών 30άρηδων, ακόμα και 45άρηδων. Η τάση αυτά αναμένεται να συνεχιστεί, αφού οι ειδικοί εκτιμούν ότι έχει επέλθει "γήρανση" πολλών χρηστών ηρωίνης.
Τόσο αστυνομικοί, όσο και φορείς που ασχολούνται με την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, μας είπαν ότι το φαινόμενο αυτό παρατηρείται γιατί κλείνει ο κύκλος ζωής πολλών τοξικομανών που πρωτογνώρισαν τον κόσμο των ναρκωτικών τη δεκαετία του '80. Τη δεκαετία αυτή διαδόθηκε πολύ η χρήση της ηρωίνης κυρίως στην Αττική και σήμερα εμφανίζονται τα αποτελέσματα τής υποτυπώδους αντιμετώπισης του φαινομένου από την πολιτεία. Η πρόληψη ουδέποτε απασχόλησε τους αρμόδιους, εκτός από τα τελευταία χρόνια, όταν πια ο κόμπος είχε φτάσει στο χτένι, με τους απανωτούς θανάτους των δύο και τριών ατόμων μέσα σε μια μέρα. Ο μέσος όρος ζωής αυτών των ανθρώπων είναι εφτά με οκτώ χρόνια. Ο οργανισμός τους είναι πλέον εξασθενημένος και υποκύπτει, σε συνδυασμό με τις υψηλές σε καθαρότητα δόσεις ηρωίνης, που κυκλοφορούν από το 1993 και μετά στην "πιάτσα". Οι χρήστες αυτοί δε ζουν κατ' ανάγκην σήμερα στην πρωτεύουσα, έχουν μετακομίσει στην επαρχία, όπου συνεχίζουν να κάνουν χρήση ναρκωτικών.
Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει επίσης ότι τα περισσότερα θύματα ήταν άγαμοι χρήστες (125, το 1994). Στην πλειοψηφία τους ήταν άεργοι (79), ενώ διαπιστώθηκε ότι 22 ήταν εργάτες, οι 15 ήταν ιδιωτικοί υπάλληλοι, τρεις δημόσιοι υπάλληλοι, δύο δημοσιογράφοι και οι υπόλοιποι 18 διαφόρων άλλων επαγγελμάτων.
Μανόλης ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ
Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ