ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Ξέπλυμα στους κλινικάρχες, με το βλέμμα στο «νέο ΕΣΥ» της επιχειρηματικής λειτουργίας

Δεν φταίει το κράτος αλλά ο λαός που «επιλέγει ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα», λέει το υπουργείο

Eurokinissi

Με δεκάδες διασωληνωμένους να νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους και όχι σε ΜΕΘ, με τα ράντζα να πλημμυρίζουν τους διαδρόμους των νοσοκομείων μετά από κάθε εφημερία και με ασθενείς να νοσηλεύονται σε φορεία των ΤΕΠ, η κυβέρνηση, με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα», δεν χάνει στιγμή να ξεπλύνει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, που δύο χρόνια τώρα μένει αμέτοχος της πανδημίας και «συμπράττει» με το αζημίωτο, με τα κέρδη του να χαίρουν «ανοσίας».

Και όσο το δημόσιο σύστημα Υγείας παραμένει φρακαρισμένο, με αναστολή χειρουργείων, θεραπειών και εξετάσεων, με το προσωπικό να καταρρέει μέρα με τη μέρα, η κυβέρνηση έσπευσε να προβάλει τους ...«350 ασθενείς COVID που νοσηλεύονται σήμερα στις ιδιωτικές κλινικές», σε σύνολο 5.000 νοσηλευόμενων ασθενών COVID! Από τα 600 κρεβάτια που έχουν μισθώσει οι κλινικάρχες στον ΕΟΠΥΥ είναι καλυμμένα σχεδόν τα μισά, γιατί οι υπόλοιποι ασθενείς δεν πληρούν τα κριτήρια εισαγωγής σε αυτά, δηλαδή δεν είναι με το εξιτήριο στο χέρι όπως απαιτεί η «κρησάρα» των κλινικαρχών, με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Αυτές τις εικόνες βαρβαρότητας, που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μ. Γκάγκα επιχείρησε να τις δικαιολογήσει λέγοντας ότι «η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο ιδιωτικό τομέα στην Ευρώπη, 40%», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ο λαός απευθύνεται στην ΠΦΥ σε ιδιώτες, ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα γιατί «το προτιμάμε, το διαλέγουμε»! Και όχι επειδή η δημόσια ΠΦΥ είναι σχεδόν ανύπαρκτη και οι αναμονές στα νοσοκομεία πολύωρες ακόμα και για μια εξέταση. Οπως ισχυρίστηκε, «δημόσιο σύστημα είναι αυτό που φροντίζει υπό την επίβλεψη του κράτους να έχει καλές υπηρεσίες Υγείας», σηματοδοτώντας έτσι την πλήρη εμπορευματοποίηση και τη μετατροπή των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις και των ασθενών σε πελάτες.

Η κυβέρνηση απογείωσε την πρόκληση και την υποκρισία για τους εργαζόμενους του δημόσιου συστήματος Υγείας, με την αναπληρώτρια υπουργό να υποστηρίζει πως «κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να μην πιέζονται», εννοώντας τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ενώ έφτασε να υποστηρίζει ότι το υπουργείο δεν βρίσκει προσωπικό για να κάνει προσλήψεις.

Σχετικά με την άρση της υποχρεωτικότητας για εμβολιασμό στους υγειονομικούς, η αναπληρώτρια υπουργός απέφυγε να επαναλάβει την κυβερνητική θέση για την απόλυση των ανεμβολίαστων, λέγοντας ότι «δεν είναι κάτι που έχει συζητηθεί παραπάνω».

«Θα δούμε μείωση των σκληρών δεικτών τις επόμενες εβδομάδες, οι δείκτες θνητότητας όμως θα αργήσουν να πέσουν» και «έχουμε καιρό μέχρι να φτάσουμε στα 2.000 και 3.000 κρούσματα ημερησίως», παραδέχτηκαν τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά τη διάρκεια της χτεσινής επίσημης ενημέρωσης, κάνοντας λόγο περί προτεραιότητας στη χαλάρωση των μέτρων και σε μετακινήσεις χωρίς τεστ για τους εμβολιασμένους.

Τα εμβόλια σώζουν ζωές, αλλά δεκάδες χιλιάδες κατάκοιτοι περιμένουν την πρώτη δόση

Και ενώ το 30% του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο ακόμη και σήμερα, και πάνω από 35.000 άνθρωποι περιμένουν εδώ και 9 μήνες να εμβολιαστούν κατ' οίκον, ως αποτέλεσμα της «στρατηγικής» εμβολιασμού με το «μικρότερο κόστος», η νέα μελέτη των καθηγητών Σ. Τσιόδρα και Θ. Λύτρα επιβεβαιώνει την ανάγκη ενός καθολικού προγράμματος δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού με όλα τα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια, αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων φαρμάκων, δωρεάν και πλήρη προληπτικό ιατρικό έλεγχο πριν τον εμβολιασμό, εφαρμογή της φαρμακοεπαγρύπνησης, σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων για έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες, και επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού.

Η μελέτη αφορά την περίοδο 11/1/2020 - 8/12/2021 (ως εκ τούτου, δεν αφορά την περίοδο κυκλοφορίας της μετάλλαξης «Ομικρον») και επιβεβαιώνει την υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι βαριάς νόσου και θανάτου σε όλες τις ηλικίες, με ελάχιστα χαμηλότερη στα άτομα άνω των 80 ετών, ενώ φθίνει με το πέρασμα του χρόνου.

«Ο εμβολιασμός μειώνει τόσο "θεαματικά" τον κίνδυνο θανάτου από COVID-19, ώστε μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου εκτιμούμε πως έχει προλάβει 19.691 θανάτους!», αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση του Θ. Λύτρα. Απαντήσεις εκκρεμούν για την παραλλαγή «Ομικρον», αν και πόσο επηρεάζει την αποτελεσματικότητα έναντι βαριάς νόσου και θανάτου, καθώς και πόσο διαρκεί η προστασία της 3ης δόσης έναντι βαριάς νόσου και θανάτου.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Ειδικευόμενοι διεκδικούν μέτρα ενίσχυσης για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλοι κίνδυνοι

Το επικίνδυνο τοπίο που έχει διαμορφωθεί για υγειονομικούς και ασθενείς καταγγέλλουν σε κείμενο διαμαρτυρίας που υπογράφουν ειδικευόμενοι των Παθολογικών κλινικών Α' και Δ' του «Ευαγγελισμού», καθώς το νοσοκομείο πλέον υποδέχεται τόσο στις γενικές εφημερίες όσο και στην καθημερινή λειτουργία των Επειγόντων μεγάλο όγκο περιστατικών, COVID και non COVID.

«Η τεράστια προσέλευση ασθενών στα Επείγοντα που οδηγεί σε συνωστισμό, οι ατελείωτες ώρες αναμονής για την εξέταση περιστατικών αλλά και για τη διεκπεραίωση μιας σειράς εξετάσεων, δημιουργούν όχι μόνο ταλαιπωρία για τους ασθενείς αλλά και κινδύνους αφού καθένας με μια ματιά μπορεί να καταλάβει ότι στις συνθήκες που λειτουργεί το Τμήμα Επειγόντων είναι δύσκολο να προσφερθεί σωστά η απαιτούμενη φροντίδα». «Σε αυτήν την κατάσταση έρχεται να προστεθεί η πίεση από τη διοίκηση στους εφημερεύοντες ιατρούς για βεβιασμένη διακίνηση περιστατικών προκειμένου να μη θίγεται η εικόνα του νοσοκομείου, σε βάρος της ολοκληρωμένης αντιμετώπισης των ασθενών, την ίδια στιγμή που περιστατικά COVID παραμένουν επί ώρες σε φορεία στο Τμήμα Επειγόντων μέχρι να βρεθεί κρεβάτι ή να διακομιστούν σε άλλα COVID νοσοκομεία», υπογραμμίζουν. Υπενθυμίζουν ότι «το ίδιο είχε συμβεί και προ έτους και είχε οδηγήσει στην εξάντληση του ιατρικού προσωπικού, στην αναπόφευκτη υποβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας λόγω του τεράστιου φόρτου στα τμήματα καθώς και στο έλλειμμα εκπαίδευσης των συναδέλφων που έχουν αφιερώσει μεγάλο κομμάτι της ειδικότητάς τους αποκλειστικά στη νόσο COVID».

Σημειώνουν επίσης ότι «θα μπορούσε ωστόσο να είναι πολύ διαφορετική η κατάσταση εάν υπήρχε επαρκές μόνιμο ιατρικό προσωπικό από τη μία και από την άλλη αν ο όγκος περιστατικών δεν είχε αυξηθεί τόσο πολύ, ως αποτέλεσμα της γενικότερης απαξίωσης και αποδυνάμωσης των δημόσιων νοσοκομείων και των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με αποκορύφωμα την περίοδο της πανδημίας».

Επισημαίνουν ότι «όλα τα παραπάνω, εκτός των άλλων, διαμορφώνουν ένα επικίνδυνο για υγειονομικούς και ασθενείς τοπίο στο οποίο δεν είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε συνένοχοι». Διεκδικούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, διασφάλιση ουσιαστικής εκπαίδευσης στη διάρκεια της ειδικότητας, άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων και ενίσχυση των δομών της ΠΦΥ, άμεση πραγματική επίταξη μονάδων ιδιωτικής Υγείας με ίσους όρους.

Σήμερα η κινητοποίηση σε Σισμανόγλειο - «Φλέμινγκ»

Σε κοινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχωρούν σήμερα, στις 2 μ.μ. οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία Σισμανόγλειο και «Αμαλία Φλέμινγκ», αντιδρώντας στη μετατροπή των δύο νοσοκομείων σε μιας νόσου.

Οπως σημειώνουν μεταξύ άλλων, στο Σισμανόγλειο έκλεισαν βασικά τμήματα ενώ «για τους ασθενείς με κορονοϊό εφημερεύουν ειδικότητες όπως ουρολόγοι, χειρουργοί, αλλεργιολόγοι, ΩΡΛ... και όχι πνευμονολόγοι - παθολόγοι όπως απαιτείται».

Το «Αμαλία Φλέμινγκ», που έχει μετατραπεί από την αρχή της πανδημίας σε μιας νόσου, «όχι μόνο νοσηλεύει τους ασθενείς του χωρίς προσωπικό, με υποδομές που καταρρέουν και ελλείψεις απαραίτητων κλινικών, ειδικοτήτων και εξοπλισμού, αλλά έχουν μετακινήσει προσωπικό σε άλλα νοσοκομεία! Μία ολόκληρη πτέρυγα ("Μπόμπολα") ρημάζει, ενώ μπορεί να αναπτύξει 100 κρεβάτια νοσηλείας, χειρουργεία και εργαστήρια, την ίδια στιγμή που ο λαός νοσηλεύεται στα ράντζα»!

Οι εργαζόμενοι απαιτούν την άμεση επαναλειτουργία των νοσοκομείων, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επιστροφή των ανεμβολίαστων, καμία απόλυση, άμεση επίταξη κλινών, απλών & ΜΕΘ, άνοιγμα όσων νοσοκομείων έκλεισαν.

Τη σημερινή κινητοποίηση στηρίζουν η ΕΙΝΑΠ και το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο».

Νέα αύξηση κατά 10% στους θανάτους, ανεξέλεγκτη η διασπορά

Κατά 10% αυξήθηκαν κι αυτήν τη βδομάδα οι θάνατοι από COVID, καθώς χτες έχασαν τη ζωή τους 106 άνθρωποι, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους 3.046 από την αρχή του χρόνου και στους 23.833 συνολικά από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 568 (78% ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι), ενώ κατά 4,99% αυξήθηκαν οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία, φτάνοντας χτες τις 547. Συνολικά νοσηλεύονται 4.500 ασθενείς COVID στα δημόσια νοσοκομεία, με το 88% των νέων εισαγωγών να είναι με τη μετάλλαξη «Ομικρον».

Σε λιγότερο από δύο μήνες, από τις 12/12/2021 μέχρι και χτες, καταγράφηκαν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο νέα κρούσματα και πλέον ο συνολικός αριθμός τους ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια (2.002.206). Χτες επιβεβαιώθηκαν 17.662 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 4.720 εντοπίστηκαν στην Αττική, 2.084 στη Θεσσαλονίκη, 657 στο Ηράκλειο, 656 στην Αχαΐα.

Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 140.000, ενώ αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται σε Θράκη, νησιά Βόρειου Αιγαίου και Δωδεκάνησα. Η θετικότητα των τεστ αυξήθηκε 7,3% από 5,7% την προηγούμενη βδομάδα, επιβεβαιώνοντας ότι η αναμενόμενη χιονόπτωση της προηγούμενης Δευτέρας είχε παραλύσει και την όποια υποτυπώδη επιδημιολογική επιτήρηση.

Ο αριθμός κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας εκτιμάται σταθερός τις τελευταίες βδομάδες: Νοσούν 40.000 ανά εβδομάδα, περίπου το 30% του συνόλου, εκ των οποίων το 90% είναι ασυμπτωματικά. Ο συνολικός αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται με COVID στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας είναι περίπου 100, κυρίως κάτω των 11 ετών, ποσοστό που αναλογεί στο 2%.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, μέχρι τα μέσα Μάρτη θα έχουν παραδοθεί 474.000 δόσεις του πρωτεϊνικού εμβολίου «Νovavax» και έχουν εγκριθεί 200 αιτήσεις για παράδοση κατ' οίκον των φαρμάκων έναντι της COVID-19.

Σημαντική ενίσχυση της ΑΣΥ στον «Ερυθρό Σταυρό»

Νέα σημαντική επιτυχία κατέγραψαν οι αγωνιστικές δυνάμεις στις αρχαιρεσίες των νοσοκομείων της Αθήνας. Στις εκλογές για το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών» (ΑΣΥ) ήταν το μόνο που βγήκε ενισχυμένο και αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη, με σημαντική άνοδο σε ψήφους, κατακτώντας 2 έδρες από 1 που είχε στις προηγούμενες εκλογές.

Συγκεκριμένα, με συμμετοχή 542 εργαζομένων, η ΑΣΥ πήρε 136 ψήφους και 2 έδρες (από 86 ψήφους και 1 έδρα). Η «Δημοκρατική Συνεργασία» (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) πήρε 286 ψήφους και 4 έδρες (στις προηγούμενες εκλογές ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ είχαν ξεχωριστό ψηφοδέλτιο λαμβάνοντας 286 και 246 ψήφους αντίστοιχα). Η «Πρωτοβουλία Εργαζομένων» (ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 53 ψήφους και 1 έδρα (από 59 ψήφους και καμία έδρα). Η «Αγωνιστική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) πήρε 18 ψήφους χωρίς έδρα (από 25 ψήφους).

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» είχε άνοδο και στις εκλογές για το Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ εκλέγοντας 3 αντιπροσώπους (από 2).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ