Στην Κυψέλη περιόδευσε χτες κλιμάκιο της «Συμπαράταξης», με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας Σπύρο Χαλβατζή
Συγκεκριμένα, χτες το απόγευμα ο Σπ. Χαλβατζής, επικεφαλής κλιμακίου της «Συμπαράταξης», στο οποίοι συμμετείχαν ανάμεσα σε άλλους οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Α. Φέτσης, Α. Χαλβατζόγλου και Σ. Λομβάρδος και ο διαμερισματικός σύμβουλος Δ. Αρμένης, περιόδευσε στην περιοχή της πλατείας Κυψέλης. Συζήτησε με κατοίκους και καταστηματάρχες της περιοχής, ενώ αργότερα μίλησε και σε συγκέντρωση φίλων του συνδυασμού.
Οπως είναι φυσικό, οι δημότες διαμαρτυρήθηκαν για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, που το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις. Εμποροι παραπονέθηκαν για την έλλειψη πελατείας και την πτώση της αγοραστικής δύναμης. Ο Σπ. Χαλβατζής εξήγησε τα αίτια της κατάστασης. Παρατήρησε ότι η αγορά στενάζει, γιατί οι εργατικές λαϊκές οικογένειες δεν έχουν λεφτά να ψωνίσουν και να αντιμετωπίσουν το φούντωμα της ακρίβειας. Εντόπισε τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης, που με την πολιτική της ενισχύει τις πολυεθνικές, θρέφει τα μονοπώλια και τα εξυπηρετεί στο να επιβάλλουν υψηλές τιμές, αφήνοντάς τα ανεξέλεγκτα. Κάλεσε δε τους εργαζομένους να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο της 3ης Σεπτέμβρη, ενάντια στις ανατιμήσεις και τα αίτιά τους.
Στις συζητήσεις στηλιτεύτηκε η φορομπηχτική πολιτική των δημοτικών αρχών της Αθήνας, απόρροια των αποφάσεων - κατευθύνσεων της ΕΕ (τις οποίες συναποφασίζει και η ελληνική κυβέρνηση) και που εφαρμόζονται πιστά από τους συμβιβασμένους αιρετούς, που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ.
Παράλληλα, και λόγω της μεσημεριανής βροχούλας που φόβισε τους Αθηναίους για νέες μεγάλες πλημμύρες και καταστροφές, καταγγέλθηκε η έλλειψη μέτρων υποδομής και η πολιτική υποταγή κυβέρνησης και δημοτικών αρχών στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Στους μεγαλοκαρχαρίες που κερδοσκοπούν με τη γη και τσιμεντοποιούν και το τελευταίο ελεύθερο τετραγωνικό μέτρο σε βάρος του περιβάλλοντος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, που καλούνται να επιβιώσουν στην τσιμεντούπολη.
Ο Σπ. Χαλβατζής κάλεσε τους Κυψελιώτες να αντιδράσουν σε αυτήν την πολιτική, που τους δημιουργεί διαρκώς και πολύπλευρα προβλήματα. Να καταψηφίσουν τις δυνάμεις που την υπερασπίζονται - με «κεντροδεξιά» ή «κεντροαριστερά» φτιασίδια. Να υπερψηφίσουν μαζικά τη «Συμπαράταξη» και να συμμετάσχουν στους αγώνες της μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο για ριζική αλλαγή της σημερινής δυσάρεστης κατάστασης.
Μέχρι τις 26 Σεπτέμβρη θα μπορούν όσοι εκλογείς δεν είναι γραμμένοι σε κάποιον εκλογικό κατάλογο, να εγγραφούν και να ψηφίσουν. Αυτό ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, μετά τη σύσκεψη που έγινε στη Διεύθυνση Εκλογών, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων, για τη διερεύνηση των προβλημάτων που υπάρχουν μετά την ολοκλήρωση της ανασύνταξης των νέων εκλογικών καταλόγων.
Με βάση τα αποτελέσματα της σύσκεψης, οι διπλοεγγεγραμμένοι ανέρχονται περίπου στις 50.000. Στους ψηφοφόρους αυτούς, σύμφωνα με τον υπουργό, θα δοθεί ένας ειδικός εκλογικός αριθμός, ενώ θα είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και των δύο δήμων, με την ένδειξη «Δ». Οσοι διπλοψηφίσουν απειλούνται με σοβαρές ποινικές κυρώσεις που φτάνουν μέχρι και τα 5 χρόνια φυλάκισης.
Οι τελικοί εκλογικοί κατάλογοι θα δοθούν τη Δευτέρα στα κόμματα, οπότε και συνεδριάζει η Διακομματική Επιτροπή στο υπουργείο, ενώ μέχρι τις 9 Σεπτέμβρη θα αποσταλούν στους Δήμους, τις Νομαρχίες, τις Περιφέρειες και τα πρωτοδικεία της χώρας. Οι ψηφοφόροι, με ευθύνη των δήμων, θα κατανεμηθούν ανά 15.000 σε κάθε εκλογικό διαμέρισμα.
Σύμφωνα με τον υπουργό, μέχρι και σήμερα, έχει μοιραστεί το 50% των εκλογικών καρτών και υπολογίζεται ότι μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη το ποσοστό αυτό θα ανέλθει σε 70%.
Προκλητική και απαράδεκτη για το λαό της Ελευσίνας θεωρεί η «Προοδευτική Αγωνιστική Κίνηση» και ο επικεφαλής της, υποψήφιος δήμαρχος, Δήμος Κουμπούρης την πρόσκληση που απευθύνει η εταιρία ΤΙΤΑΝ σε φορείς της πόλης να συμμετάσχουν στη φιέστα, την οποία διοργανώνει σήμερα, για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της.
Σε σχετική ανακοίνωση της παράταξης και του υποψηφίου δημάρχου σημειώνεται χαρακτηριστικά για την πρόσκληση - πρόκληση: «Την επιστρέφουμε ως προκλητική και απαράδεκτη προς το λαό της Ελευσίνας. Με φιέστες και προκλητικές δαπάνες εκατομμυρίων, τη στιγμή που η εργατική τάξη βαρυγκωμά, κυριολεκτικά, κάτω από το βάρος των αντιλαϊκών πολιτικών, η όλη εκδήλωση θυμίζει "καθρεφτάκια προς ιθαγενείς". Την αθέατη πλευρά των φουγάρων της ΤΙΤΑΝ από τους προβολείς θα έπρεπε να φωτίζει ο εντεταλμένος σκηνοθέτης της φιέστας και όχι τον αρχαιολογικό χώρο. Τα εγκλήματα σε βάρος του πολιτισμού, των εργατών με τις χρόνιες παθήσεις και της πόλης δεν ξεπληρώνονται με πανηγύρια. Θα θυμίσουμε, απευθυνόμενοι όχι στην εταιρία αλλά σε τυχόν παρευρισκόμενους είτε φορείς είτε πρόσωπα ότι: Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον αυτής της πόλης ταυτίζεται με την πάντα επίκαιρη ρήση "εκάς οι βέβηλοι"».
Περιοδείες σε λαϊκές αγορές περιοχών της Αττικής θα πραγματοποιήσουν σήμερα Σάββατο 31 Αυγούστου, στελέχη της «Νομαρχικής Αγωνιστικής Συνεργασίας», προκειμένου να ενημερώσουν και συγχρόνως να καλέσουν τον κόσμο να πάρει μέρος στο πανεργατικό συλλαλητήριο που οργανώνουν τα συνδικάτα την Τρίτη στις 3 του Σεπτέμβρη και ώρα 7.00 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Γκοτζιά). Συγκεκριμένα:
- Στο Καματερό στις 9.30 π.μ. ο Γ. Θεοδωράτος.
- Στο Μαρούσι στις 10.00 π.μ. ο Γ. Σταυρόπουλος.
- Στην Ηλιούπολη στις 10.00 π.μ. ο Δ. Μαυροδόγλου.
- Στη Νέα Ιωνία στις 10.00 π.μ. ο Δ. Φέτσης.
Τις κυβερνητικές κατευθύνσεις σε μια σειρά από τρέχοντα ζητήματα εξήγησε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στους 13 Γενικούς Γραμματείς (ΓΓ) Περιφερειών της χώρας. Ο Κ. Σημίτης ουσιαστικά τους επέστησε την προσοχή στην καλύτερη εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, με αιχμή την εκλογική διαδικασία και τις ανατιμήσεις.
Συγκεκριμένα, ο Κ. Σημίτης ζήτησε από τους ΓΓ Περιφερειών να συμβάλουν στην προετοιμασία για τη σωστή διεξαγωγή των εκλογών και στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, «κοπτόμενος» περισσότερο για τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων στην εθνική οικονομία και λιγότερο βέβαια για το εισόδημα των πολιτών. Επίσης, ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες νομιμοποίησης των οικονομικών μεταναστών, διαδικασία που προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη, στη σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα του μισθολογίου. Οι όποιες αυξήσεις - όπως είπε - θα είναι στο πλαίσιο των περιθωρίων που αφήνει η ελληνική οικονομία.
Οι ΓΓ Περιφερειών, από την πλευρά τους, αναφέρθηκαν στο πρόβλημα στελέχωσης των υπηρεσιών τους.