ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ζητούν αυτονόμηση των Σέρβων του Κοσσόβου

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Την παροχή καθεστώτος αυτονομίας για τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε πως θα ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα ο Σέρβος πρωθυπουργός Ζόραν Τζίντζιτς. Σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Φρανκφούρτε Βέστι», ο Τζίντζιτς τάχθηκε υπέρ της θέσπισης ξεχωριστών διοικητικών θεσμών για τη σερβική μειονότητα στο Κοσσυφοπέδιο πάνω στο «ίδιο ακριβώς μοντέλο που είχε προτείνει η διεθνής κοινότητα πριν 12 χρόνια για τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου».

Ο Σέρβος πρωθυπουργός πρόσθεσε πως ένας από τους βασικούς όρους που θέτουν οι εκδιωχθέντες Κοσσοβάροι Σέρβοι προκειμένου να επιστρέψουν στις εστίες τους και να λάβουν μέρος στις εκλογές που έχει προκηρύξει για τις 17 Νοέμβρη ο ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο, θα είναι «να μην τεθούν άμεσα σε ισχύ οι κεντρικοί διοικητικοί θεσμοί που θα αναδειχτούν από τις εκλογές στις περιοχές που υπάρχουν κοινότητες Σέρβων. Θα ζητήσουμε να δοθεί αυτονομία στους Σέρβους όσον αφορά την αστυνομία, τη δικαιοσύνη, την υγεία και την εκπαίδευση».

Κλιμάκιο υπουργών στις ΗΠΑ

Επίσκεψη στην Ουάσιγκτον πραγματοποιεί το τελευταίο 48ωρο τριμελές κλιμάκιο υπουργών της γιουγκοσλαβικής και σερβικής κυβέρνησης. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, Μιρολιούμπ Λάμπους, ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών Γκόραν Σβιλάνοβιτς και ο υπουργός Οικονομικών της σερβικής κυβέρνησης Μπόζιντας Ντζέλιτς θα έχουν συναντήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ και μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, κατά τις οποίες θα συζητήσουν την κατάσταση σε Κοσσυφοπέδιο, ΠΓΔΜ, την οικονομική βοήθεια που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση του Τζορτζ Ουόκερ Μπους στο Βελιγράδι, τη δυναμική αμερικανικών επενδύσεων και το γενικότερο πλαίσιο των σχέσεων των ΗΠΑ με την Ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας.

Σύμφωνα με τη γιουγκοσλαβική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, χτες, οι τρεις Γιουγκοσλάβοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν με μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (μεταξύ τους ήταν και η Κοντολίζα Ράις...), με μέλη της Γερουσίας και του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ενώ αργότερα χτες βράδυ επρόκειτο να έχουν συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Πεδίο σφοδρών συγκρούσεων

Χιλιάδες κολομβιανοί αγρότες σε διαδήλωση στη βορειοδυτική Κολομβία

Associated Press

Χιλιάδες κολομβιανοί αγρότες σε διαδήλωση στη βορειοδυτική Κολομβία
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Τα βορειοδυτικά της χώρας, επί τρεις μέρες έχουν γίνει το τελευταίο θέατρο των συγκρούσεων μεταξύ των ανταρτών και των Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, όπου φέρεται να έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 100 άνθρωποι, όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, στρατηγός Φερνάντο Ταπίας.

Σύμφωνα πάντα με τον κολομβιανό στρατό, οι πιο αιματηρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών σε μεθοριακή περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στα γεωγραφικά διαμερίσματα Αντιόκια και Κόρδοβα, στη βορειοδυτική Κολομβία. Στις συγκρούσεις αυτές σκοτώθηκαν δυο υπαξιωματικοί και 11 στρατιώτες και τουλάχιστον 60 αριστεροί αντάρτες των «Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας» -(FARC-ΕΡ), όπως διευκρίνισε ο στρατηγός. Ο διοικητής της πολεμικής αεροπορίας της Κολομβίας, πτέραρχος Εκτορ Βελάσκο, δήλωσε από την πλευρά του ότι περισσότεροι από εκατό αντάρτες σκοτώθηκαν στην περιοχή αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες που παρείχαν πιλότοι οι οποίοι υποστήριζαν από αέρος τις μονάδες του στρατού ξηράς.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Ειδική δύναμη για την αντιμετώπιση απεργιών

ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ.-

Ενα ειδικό Σώμα, την Εθνική Φρουρά, σχεδιάζει να δημιουργήσει ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Φερνάντο Ενρίκε Καρντόζο, για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο οι αστυνομικοί να προχωρήσουν σε απεργίες, όπως είχαν κάνει πρόσφατα σε πολλές επαρχίες της χώρας, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Πιθανώς, αν και ακόμη πιο συγκεκριμένες πληροφορίες δεν έχουν γίνει γνωστές, αυτό το ειδικό «στρατιωτικό σώμα» αντιμετώπισης των απεργιών των αστυνομικών, αν κριθεί αναγκαίο, θα παρεμβαίνει και για την αντιμετώπιση πάσης φύσεως απεργιών.

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, όχι μόνο μελετά αλλά σύμφωνα με την εφημερίδα «O Stado de Sao Paulo», έχει ήδη πάρει την απόφασή του για τη δημιουργία της δύναμης, η οποία θα λαμβάνει διαταγές απ' ευθείας από τον Πρόεδρο και θα αποτελείται από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, κυρίως το στρατό. Πάντως, αγκάθι παραμένει η εφαρμογή τής εν λόγω απόφασης, εάν δηλαδή θα εφαρμόσει το μέτρο με Προεδρικό Διάταγμα ή με μια τροποποίηση του Συντάγματος, που απαιτεί την έγκριση του Κογκρέσου.

Η ιδέα της δημιουργίας μιας ειδικής δύναμης συναντά αντιδράσεις, όπως στην περίπτωση του υπουργού Δικαιοσύνης, Ζοζέ Γκρεγκόρι, που δήλωσε ότι οι στρατιώτες «δεν έχουν προετοιμαστεί να λειτουργούν ως αστυνομικοί και δε θα πρέπει να διαταχτούν να αντικαταστήσουν την αστυνομία». Οι αντιδράσεις είναι πιο γενικευμένες, καθώς η ανάμειξη του στρατού στις εσωτερικές υποθέσεις επαναφέρει στη μνήμη, το σκοτεινό παρελθόν των δικτατοριών από το στρατό.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Απόφαση της Βουλής θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Λύση ευελπιστούν ότι βρήκαν στην ενεργειακή κρίση που μαστίζει τις ΗΠΑ οι Αμερικανοί νομοθέτες. Ετσι, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες περιεκτικό νομοσχέδιο για την ενέργεια, το οποίο υιοθετεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης Μπους για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων στο Εθνικό Καταφύγιο Αγριων Ζώων στην Αλάσκα.

Το άνοιγμα μικρού μέρους του καταφυγίου αυτού στις πετρελαϊκές εταιρίες κατέχει κεντρική θέση στις μακροπρόθεσμες προσπάθειες του Λευκού Οίκου να αυξήσει τα εγχώρια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και να μειώσει την εξάρτηση των ΗΠΑ από τις εισαγωγές πετρελαίου από άλλες χώρες. Το νομοσχέδιο αυτό για την «ενεργειακή ασφάλεια των ΗΠΑ» αφορά επίσης σε περισσότερα από 33 δισεκατομμύρια δολάρια σε φοροαπαλλαγές για τη βιομηχανία ενέργειας, σε χρηματοδότηση για την προώθηση της τεχνολογίας του «καθαρού άνθρακα» και των ανανεώσιμων καυσίμων και σε άλλα μέτρα για τη διατήρηση της ενέργειας. Ετσι η αμερικανική Βουλή εγκρίνοντας το νομοσχέδιο απέρριψε με 223 ψήφους έναντι 206 τροπολογία που αφαιρούσε από το ευρύτερο νομοσχέδιο για την ενέργεια τις διατάξεις που επιτρέπουν στις πετρελαϊκές εταιρίες να έχουν πρόσβαση στο καταφύγιο αυτό στην Αλάσκα.

Ωστόσο, η ψηφοφορία αυτή μπορεί να αποδειχθεί μια βραχύβια νίκη για την κυβέρνηση Μπους, καθώς η Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς θα πραγματοποιήσει τον Σεπτέμβριο ψηφοφορία για την υιοθέτηση νομοθεσίας για την ενέργεια, η οποία θα μπλοκάρει τις γεωτρήσεις στο καταφύγιο.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Μια απόφαση ενδεικτική προθέσεων...

ΧΑΓΗ.-

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία καταδίκασε χθες τον στρατηγό ε.α. Ράντισλαβ Κέρστιτς σε ποινή 46 χρόνων κάθειρξης, κρίνοντάς τον «ένοχο για γενοκτονία» και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Σρεμπρένιτσα. Οι δικηγόροι του Σερβοβόσνιου στρατηγού βάσισαν την άμυνά τους στο ότι ο Κέρστιτςδεν ήταν στη Σρεμπρένιτσα, αλλά στη Ζέπα από τις 10 έως τις 19 Ιούλη του 1995, όταν, όπως κατηγορήθηκε, οι σερβοβοσνιακές δυνάμεις «δολοφόνησαν 8.000 μουσουλμάνους άνδρες και εφήβους». Το Δικαστήριο όμως χρειαζόταν μια απόφαση που θα επιδείκνυε την ισχύ του - και την πήρε. Και η εκπρόσωπος του εισαγγελέα του ΔΠΔ Φλόρενς Χάρτμαν έδωσε μια πρόγευση του τι έχουν κατά νου στο Δικαστήριο: «Αυτή η απόφαση είναι πολύ σημαντική γι' αυτό το δικαστήριο... Ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε στη μεγαλύτερη ποινή που επιδόθηκε ποτέ και τώρα είναι σαφές ότι είναι σημαντικό να παραδοθούν στο δικαστήριο οι Κάρατζιτς και Μλάντιτς αμέσως».

Ο στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς ήταν το 1995 διοικητής του Κέρστιτς και ο Ράντοβαν Κάρατζιτς ο πολιτικός του προϊστάμενος. Και αφού το πράγμα τα φέρνει βολικά, η αρχιεισαγγελέας της Χάγης Κάρλα ντελ Πόντε έχει αφήσει να εννοηθεί ότι και ο πρώην Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ενδέχεται να κατηγορηθεί για «γενοκτονία» στον πόλεμο της Βοσνίας (παρά το ότι ο Κλίντον τον είχε αποκαλέσει στο όχι και τόσο πολύ μακρινό παρελθόν «στυλοβάτη της ειρήνης στη Βοσνία», για να μην ξεχνιόμαστε)...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ