ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Στην εξάδα οι άνδρες

θέση στην πρώτη εξάδα εξασφάλισε η Εθνική χάντμπολ

Eurokinissi

θέση στην πρώτη εξάδα εξασφάλισε η Εθνική χάντμπολ
Σημαντική επιτυχία στην πρώτη του παρουσία σε Ολυμπιακό τουρνουά χάντμπολ σημείωσε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των ανδρών που πλέον μπορεί να διεκδικήσει μέχρι και την 5η θέση. Η χώρα μας κατάφερε να εξασφαλίσει θέση μέσα στην πρώτη εξάδα, μετά τη νίκη επί της Κορέας με 29-24 στους κατατακτήριους αγώνες. Οι διεθνείς μας θα μπορέσουν έτσι να διεκδικήσουν την 5η θέση κόντρα στη Γαλλία, την οποία είχαν αντιμετωπίσει και στον Β' όμιλο των προκριματικών και είχαν ηττηθεί πραγματοποιώντας όμως καλή εμφάνιση. Οι πρωταθλητές Ασίας, από την άλλη πλευρά, θα συγκρουστούν με την Ισπανία για τις θέσεις 7-8.

Το πρώτο ημίχρονο κύλησε με την ελληνική ομάδα να μπαίνει δυνατά και με οδηγό τον Σπύρο Μπαλωμένο να παίρνει από νωρίς κεφάλι στο σκορ, φτάνοντας μέχρι και στο +7 (16-9). Μάλιστα το συγκρότημα του Ουλφ Σέφερτ θα μπορούσε να είχε ξεφύγει περισσότερο αν δε δεχόταν πέντε δίλεπτες αποβολές στο διάστημα αυτό. Στο δεύτερο ημίχρονο οι Ασιάτες έκαναν τη μεγάλη αντεπίθεση, που είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουν σε απόσταση αναπνοής (19-18), με την Εθνική μας να μην μπορεί να βρει με την ίδια ευκολία το δρόμο προς τα δίχτυα. Το ματς κύλησε με τον ίδιο τρόπο μέχρι τα τελευταία λεπτά, με τους διεθνείς μας να φαίνονται αποφασισμένοι για τη νίκη και να τα καταφέρνουν τελικά, γράφοντας έτσι μία ακόμα λαμπρή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού χάντμπολ.

Τα δεκάλεπτα: 4-2, 9-5, 16-9, 19-15, 24-20, 29-24.

Ελλάδα: Καφάτος, Χρυσόπουλος, Βόγλης, Τζιμούρτος 2, Βασιλάκης 2, Ζαραβίνας 4, Χατσατουριάν, Μπαλωμένος 8, Κοκολοδημητράκης, Γραμματικός 3, Ζιβούλοβιτς 1, Χαλκίδης 3, Αλβανός 2, Καρυπίδης 4.

Κορέα: Κιουνγκ Τάι Χαν, Τσανγκ Γου Λι, Τέα Γουάν Κιμ, Σουνγκ Χέον Κιμ 2, Κιουνγκ Μιν Γιουν 3, Ντουκ Γιουν Λιμ, Σέουνγκ Γουκ Τσόι, Τσαν Γιονγκ Παρκ, Γιουν Σουκ Οχ, Κιουνγκ Σιν Γιουν 6, Τέα Γιουνκ Λι 3, Γιάε Γου Λι 5, Σέουνγκ Χιούν Γι, Γουόν Τσουλ Πάεκ 5.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Επιτυχία των γυναικών

Εβδομη κατατάχτηκε η ελληνική ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του γυναικείου μπάσκετ. Οι παίκτριες του Γιώργου Τσίτσκαρη, μετά το φυσιολογικό αποκλεισμό τους από τα προημιτελικά, ελέω ΗΠΑ, το καλύτερο που μπορούσαν να κάνουν σε αυτό το τουρνουά ήταν η κατάκτηση της 7ης θέσης. Αυτό το πέτυχαν, αφού η Νέα Ζηλανδία που βρέθηκε στο δρόμο τους γνώρισε την ήττα με 87-83, σε ένα συγκλονιστικό αγώνα που διεξήχθη στο κλειστό του ΟΑΚΑ.

Περίπου 3.000 θεατές παρακολούθησαν δύο ομάδες να βαδίζουν χέρι χέρι στο σκορ από την αρχή του παιχνιδιού, με το πρώτο δεκάλεπτο να λήγει με 21-24 υπέρ των Νεοζηλανδέζων και τις Ελληνίδες να μη μένουν πίσω. Το δεύτερο δεκάλεπτο ήταν διαφορετικό, καθώς οι Νεοζηλανδέζες αύξησαν το προβάδισμα χάρη στα καλά ποσοστά από μέση απόσταση και στα ριμπάουντ, με αποτέλεσμα να φύγουν για τα αποδυτήρια με σκορ 50-43.

Στο τρίτο δεκάλεπτο η ελληνική ομάδα ανασυντάχθηκε και με «μπροστάρισσες» τις Μάλτση και Σαρέγκου, κατάφεραν να μειώσουν τη διαφορά, να ισοφαρίσουν και να κλείσουν την περίοδο με 66-66. Το τέταρτο δεκάλεπτο αποτέλεσε και το πλέον ενδιαφέρον, καθώς οι διαφορές ήταν πολύ μικρές και το παραμικρό λάθος κόστιζε. Στα τελευταία λεπτά, οι Ελληνίδες φάνηκαν πιο ψύχραιμες και κατάφεραν να πάρουν τη νίκη και μαζί τον τίτλο της έβδομης καλύτερης ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, γεγονός που το πανηγύρισαν δεόντως, με τους φιλάθλους στις εξέδρες.

Τα δεκάλεπτα: 21-24, 43-50, 66-66, 87-83.

ΕΛΛΑΔΑ (Γιώργος Τσίτσκαρης): Μάλτση 29, Σαρέγκου 16, Καββαδία, Κωστάκη 12, Δελλή, Καλέντζου 12, Σαμορούκοβα 15, Χριστοφοράκη, Κλιγκοπούλου 3

ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ (Τομ Μάχερ): Γουόκερ 3, Κότον, Μαρίνο 18, Βιέλενς, Κομπέιν 3, Λοφχάγκεν 23, Φάρμερ 21, Τούπου 5, Τίνι, Κερ 10

ΙΠΠΑΣΙΑ
Στην 36η θέση ο Πετρής

Μπορεί ο Αντώνης Πετρής και το άλογό του Gredo La Daviere να έριξαν τέσσερα εμπόδια στον τελικό της υπερπήδησης εμποδίων, όμως τόσο ο ίδιος, όσο και γενικότερα η ελληνική ιππασία, πραγματοποίησαν γενικά μια πολύ καλή πορεία. Η διαδρομή ήταν ιδιαίτερα τεχνική και ο Ελληνας πρωταθλητής πλήρωσε κάπου την απειρία του αλόγου του, ωστόσο η παρουσία του σ' αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν πέρα ως πέρα πετυχημένη και ο ίδιος περνά πλέον ως ο πρώτος Ελληνας στην ιστορία, που πήρε μέρος σ έναν τελικό ιππασίας Ολυμπιακών Αγώνων. Με τα τέσσερα εμπόδια που έριξε, συγκέντρωσε 16 βαθμούς ποινής και πήρε την 36η θέση.

Από τους 46 ιππείς που έλαβαν μέρος στον 1ο γύρο του τελικού, μόνο δύο πραγματοποίησαν άπταιστη διαδρομή και έχουν 0 β.π. Η Ιρλανδέζα Τζέσικα Κουέρτεν με το άλογό της Castle Forbes Maike και ο Βρετανός Νικ Σκέλτον με το άλογό του Arko III και προπορεύονται στη βαθμολογία, ενόψει του 2ου γύρου του τελικού, που θα πραγματοποιηθεί απόψε το βράδυ. Θα λάβουν μέρος οι 25 καλύτεροι του 1ου γύρου του τελικού.

Επη και έπεα

Αμέσως μετά τη μεγάλη νίκη της στο δρόμο των 400 μέτρων μετ' εμποδίων, η χρυσή Ολυμπιονίκης, Φανή Χαλκιά, δήλωσε: «Οι Ελληνες είμαστε γεννημένοι για πρώτοι». Ασυγχώρητη είναι, έτσι κι αλλιώς, άσχετα αν μίλησε από απλή παρόρμηση της στιγμής είτε από άγνοια, πολύ περισσότερο δε, ασυγχώρητη αν μίλησε και εκ πεποιθήσεως! Ιδιαίτερα σοβαρό είναι το γεγονός αυτό, αφού, από τούδε και στο εξής, θα λειτουργεί και ως πρότυπο για τη νεολαία.

Αν η Λαρισαία αθλήτρια πιστεύει, πράγματι, ότι η ελληνική φυλή είναι, εκ γενετής, πρωταθλήτρια και «υπεράνω όλων», κάνει μεγάλο κι επικίνδυνο λάθος. Δεν είναι στο κύτταρο των Ελλήνων ο πρωταθλητισμός, ο πρωταθλητής δε γεννιέται, γίνεται. Αυτό έπρεπε να το γνωρίζει κι από την ενασχόλησή της με τον αθλητισμό κι ας πρόσεχε, ώστε «η γλώττα μη προτρεχέτω της διανοίας».

Μια μεγάλη «αθλητική φούσκα» έφτιαξαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, προωθώντας το «σχέδιο παραγωγής πρωταθλητών». Τα πολυδιαφημιζόμενα «προϊόντα» αυτής της «βιομηχανίας» θα «καταναλώνονταν» στην Ολυμπιάδα των Αθηνών, η οποία προβλήθηκε ως η νέα «μεγάλη ιδέα του έθνους». Μια «φούσκα» που, τώρα, σπάει, εκκρίοντας πύον κι αφόρητη δυσοσμία.

Το χειρότερο είναι ότι ο «μύθος» περί ισχυρής Ελλάδας του αθλητισμού, συνδυάστηκε με την καλλιέργεια ενός αθλητικού εθνικισμού, που είναι πιο δηλητηριώδης και πιο επικίνδυνος από το ντόπινγκ. Και μπορεί ο «εθνικιστικός ιός» να μην είναι ορατός διά «γυμνού οφθαλμού», αλλά την κάνει τη ζημιά του, όπως δείχνουν και οι δηλώσεις που έκανε η χρυσή ολυμπιονίκης.

Αυτός ο «άρρωστος εθνικός εγωισμός» ουδεμία σχέση έχει με την εθνική αξιοπρέπεια και την περηφάνια των Ελλήνων. Ο λαός μας έχει ένδοξη ιστορία στα βάθη των αιώνων, αλλά δεν είναι ο περιούσιος, ούτε διαθέτει τα γονίδια του νικητή. Είναι, βεβαίως, εκ παραδόσεως, αγωνιστής. Κι έχει μεγαλύτερη αξία η κατάκτηση της κορυφής, όταν είναι το αποτέλεσμα σκληρού και τίμιου αγώνα...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ
Αποκλείστηκαν από τα ημιτελικά

Δεν τα κατάφεραν οι Ελληνες καταδύτες να πάρουν το εισιτήριο για τον ημιτελικό των καταδύσεων από βατήρα 10μ. που θα διεξαχθεί σήμερα το μεσημέρι. Ο λόγος για τους Γιάννη Γαβριηλίδη και Σωτήρη Τράκα, οι οποίοι - στην πρώτη τους συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες - δεν μπόρεσαν να συγκεντρώσουν βαθμολογία τέτοια που να τους επιτρέψει να προκριθούν στην 18άδα και να δώσουν το «παρών» στον ημιτελικό του αγωνίσματος, από τον οποίο θα προκύψει η 12άδα για το βραδινό τελικό του Σαββάτου. Ειδικότερα, ο 22χρονος Γαβριηλίδης κατέλαβε την 22η θέση με 395,94 βαθμούς, ενώ ο 17χρονος Σωτήρης Τράκας πήρε την 26η θέση με 361,56 βαθμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ