«Εκπληκτος» ο πρώην Πρόεδρος ομολογεί το ρόλο του στην ανατροπή του σοσιαλισμού και τις καλές του υπηρεσίες στις ΗΠΑ
Associated Press |
Ηλικιωμένη ζητιανεύει στους δρόμους της Τιφλίδας |
Ο Σεβαρντνάντζε, μιλώντας στους δημοσιογράφους από το σπίτι του, ήταν άκρως αποκαλυπτικός (αλλά και κυνικός). Είπε ότι σαν υπουργός Εξωτερικών της Σοβιετικής Ενωσης έκανε τα πάντα προκειμένου να «απαλλάξει τον κόσμο από τον Ψυχρό Πόλεμο» (δηλαδή για να ανατρέψει το σοσιαλισμό) και ότι πάντα ήταν καλός φίλος των ΗΠΑ. «Οταν χρειάστηκαν την υποστήριξή μου στο Ιράκ, τους την έδωσα. Αυτό που συνέβη εδώ δεν μπορώ να το εξηγήσω», είπε... Μάλιστα αναφέρθηκε και στο ρόλο του Αμερικανού πρέσβη στην Τιφλίδα Ρίτσαρντ Μάιλς, που είχε σταλεί και στο Βελιγράδι πριν την ανατροπή Μιλόσεβιτς. «Οσον αφορά στον πρέσβη, έχω σοβαρές υποψίες ότι η κατάσταση στην Τιφλίδα ήταν ακριβής επανάληψη όσων συνέβησαν στη Γιουγκοσλαβία... Κάποιος είχε ένα σχέδιο».
Στο εσωτερικό της Γεωργίας τώρα χτες η Βουλή απέτυχε να συζητήσει (λόγω έλλειψης απαρτίας) διαδικαστικά θέματα σχετικά με τη διεξαγωγή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, αλλά εξέλεξε τον Ζουράμπ Ζβάνια υπουργό αρμόδιο για το συντονισμό των δραστηριοτήτων της κυβέρνησης (δηλαδή Νο. 2 της κυβέρνησης). Επίσης εξέλεξε και νέο υπουργό Εσωτερικών, τον Γκιόργκι Μπαραμίτζε. Ο Ζβάνια υποσχέθηκε να βάλει σε τάξη την οικονομία και να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία και την Αντζαρία - μάλιστα είπε ότι μίλησε και στον ηγέτη της Αντζαρίας, Ασλάν Αμπασίτζε.
Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι χτες επιχείρησε για ακόμη μία φορά να κατευνάσει (μάλλον και να καλοπιάσει) τη Ρωσία, αλλά και να υπενθυμίσει ότι η Γεωργία ανήκει στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ. «Τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντά μας συνδέονται με τη Ρωσία, αλλά ο πρώτος εγγυητής της ασφάλειάς μας είναι οι ΗΠΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σαακασβίλι σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ιζβέστια». «Εξυπακούεται ότι εάν βρούμε στη Ρωσία αυτές τις εγγυήσεις ασφαλείας, δε θα έχουμε κανένα λόγο να απομακρυνθούμε από αυτήν... Προτεραιότητά μας είναι να βρούμε μια κοινή γλώσσα με τη Ρωσία», κατέληξε ο αμερικανοθραφείς δικηγόρος.
Ακόμη, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία υποστήριξε ότι μετά την ανατροπή Σεβαρντνάντζε, μία πτέρυγα του στρατού σχεδίασε την οργάνωση πραξικοπήματος και προειδοποίησε ότι οποιοσδήποτε έχει τέτοιες βλέψεις θα λάβει την κατάλληλη απάντηση.
Αναφορικά με την Αντζαρία, ο Σαακασβίλι είπε ότι δε βλέπει λόγο να χρησιμοποιηθεί βία και έκανε λόγο για διάλογο με τις εμπλεκόμενες πλευρές, αλλά απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο παραχώρησης ανεξαρτησίας στην αυτόνομη δημοκρατία. Αναφορικά με την Αμπχαζία, ο Σαακασβίλι τόνισε ότι το πρόβλημα «δεν μπορεί να λυθεί χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας».
Τέλος ανακοινώθηκε ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ Ιγκόρ Ιβανόφ θα συναντηθεί σήμερα με τους ηγέτες των αυτόνομων περιοχών της Γεωργίας: της νότιας Οσετίας, της Αμπχαζίας και της αυτόνομης δημοκρατίας της Αντζαρίας. «Το βασικό θέμα των επαφών θα είναι η κατάσταση στη Γεωργία», δήλωσε ο Αλεξάντρ Ιακοβένκο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Χτες οι ηγέτες των τριών επαρχιών συναντήθηκαν μεταξύ τους για να συζητήσουν «οικονομικά θέματα» (είπαν) και τη δημιουργία ενός κοινού, αλλά «μη επιθετικού» μετώπου.
ΣΚΟΠΙΑ - ΤΙΡΑΝΑ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-
Φόβους για διακύβευση της κατάστασης ασφαλείας ή και για αύξηση της εκδήλωσης βίαιων περιστατικών που συνδέονται με τη δράση εγκληματικών ομάδων εξέφρασαν χτες, μεμονωμένα, στα Σκόπια η εκπρόσωπος των αστυνομικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ, Μιριάνα Κόντεσκα και ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στην περιοχή, Κρεγκ Ράτκλιφ.
Η Κόντεσκα αναφέρθηκε στη σημαντική, όπως είπε, αύξηση βίαιων περιστατικών που σχετίζονται με τις προσπάθειες αστυνομικής καταδίωξης εγκληματιών τις τελευταίες μέρες, λέγοντας πως αυτού του είδους η εξέλιξη αντανακλά «τα σχέδια και τις επιθυμίες κάποιων ομάδων να υποβαθμίσουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια της ΠΓΔΜ για πολιτικούς ή εγκληματικούς λόγους». Ανέφερε ως ενδεικτικά περιστατικά τον - προ λίγων ημερών - θάνατο ενός φυγόδικου υπόπτου, γνωστού ως «Ταχυδρόμου» που καταζητούνταν απ' τις αστυνομικές αρχές για σειρά ένοπλων ληστειών και επιθέσεων, κατά τη διάρκεια καταδίωξής του απ' τις αρχές. Σε άλλο περιστατικό, το περασμένο 48ωρο αστυνομικοί στο βόρειο τμήμα της ΠΓΔΜ, διερευνώντας αναφορές για ένοπλο περιστατικό, εντόπισαν ΙΧ αυτοκίνητο διάτρητο από βλήματα και δύο κρατήρες που δημιουργήθηκαν απ' την έκρηξη ρουκετών και χειροβομβίδων. Το αυτοκίνητο ανήκε σε πρώην μέλη των ειδικών μονάδων της αστυνομίας που συμμετείχαν στις μάχες με τους Αλβανούς αυτονομιστές το 2001.
Συμπτωματικά, το ίδιο 24ωρο ο ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος Κρεγκ Ράτκλιφ δήλωσε πως «θα πρέπει να επανεξεταστεί η κατάσταση ασφαλείας όλης της χώρας», δίχως ωστόσο να αναφέρει για ποιους ακριβώς λόγους θεωρεί απαραίτητο κάτι τέτοιο. «Το ΝΑΤΟ», είπε, «επαναλαμβάνει πως οιαδήποτε βίαιη πράξη επιδρά στην κατάσταση ασφαλείας της Μακεδονίας και προκαλεί ανησυχίες», κατέληξε...
Πάντως, ας αναφερθεί πως προ ημερών αξιωματούχοι της 350μελούς αποστολής του ευρωστρατού, «CONCORDIA», στην ΠΓΔΜ εξέφρασαν προειδοποιήσεις για την «επισφαλή και ασταθή κατάσταση που επικρατεί στο βόρειο και βορειοδυτικό τμήμα» της χώρας...
Μετά την αναβολή για ακόμη ένα 24ωρο, οι αλβανικές αρχές αναμένεται σήμερα να ανακοινώσουν εάν τελικώς θα κηρύξουν ή όχι ανεπιθύμητους στη χώρα τους Γκαφούρ Αντίλι και Τάικ Μουστάφαϊ, Αλβανούς της ΠΓΔΜ, που θεωρούνται ηγετικά στελέχη του αυτονομιστικού «Αλβανικού Εθνικού Στρατού» (ΑΝΑ). Οι Αντίλι και Μουστάφαϊ έχουν αφεθεί προσωρινά ελεύθεροι, μετά από απόφαση του πρωτοδικείου των Τιράνων σχετικά με την απαγγελία κατηγορίας περί «προώθησης μίσους μεταξύ εθνοτήτων με διαφορετικές θρησκείες». Οι δύο έχουν ήδη χαρακτηριστεί ανεπιθύμητα πρόσωπα στην Ελβετία και στην ΠΓΔΜ, με τις κατηγορίες της εγκληματικής και αυτονομιστικής δράσης.
Πάντως, οι Αντίλι και Μουστάφαϊ έδωσαν χτες συνέντευξη Τύπου στα Τίρανα, ισχυριζόμενοι πως θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την επανένωση, όπως είπαν, όλων των αλβανικών περιοχών στα Βαλκάνια...
ΚΙΝΣΑΣΑ.- Τα επισφαλή πλοιάρια που διεκπεραιώνουν καθημερινά τη μεταφορά εκατοντάδων Κογκολέζων σε λίμνες, και κυρίως, κατά μήκος του ποταμού Κονγκό, δίχως σχεδόν καμία επίβλεψη από τις μάλλον ανύπαρκτες ακτοπλοϊκές αρχές, είναι εδώ και πολλά χρόνια μία παλιά ιστορία. Η χτεσινή σύγκρουση δύο πλοιαρίων στη λίμνη Μαϊντόμπε της ΛΔ Κονγκό ήταν και θέμα καιρικής συγκυρίας: μία απρόσμενη καταιγίδα φούσκωσε τα ταραγμένα νερά, προκαλώντας τη σύγκρουση δύο πλοιαρίων, με αποτέλεσμα το θάνατο 160 ανθρώπων, μόλις 300 μέτρα απ' την όχθη! Η τύχη πάνω από εκατό άλλων αγνοείται και οι αρχές εκφράζουν φόβο πως πολλοί απ' αυτούς ίσως προστεθούν σύντομα στον αριθμό των νεκρών. Σύμφωνα πάντως με χωρικούς της περιοχής, οι διασωθέντες ανέρχονται σε 222.
Το ρόλο σωστικών συνεργείων ανέλαβαν ψαράδικα της περιοχής, που έσπευσαν να διασώσουν όσους μπορούσαν - απ' τους συνολικά περίπου 500 - επιβάτες. Αρκετοί απ' αυτούς σώθηκαν όχι γιατί πιάστηκαν απ' τα (ούτως ή άλλως ανύπαρκτα...) σωσίβια, αλλά από άδεια μεταλλικά βαρέλια που μετέφερε το ένα απ' τα δύο πλοιάρια.
Το δυστύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στη λίμνη Μαϊντόμπε («Μαύρο Νερό») της επαρχίας Μπαντούντου περίπου 400 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κινσάσα, αλλά ανακοινώθηκε μόλις χτες. Η λίμνη Μαϊντόμπε καλύπτει 2.300 τ.χλμ., ενώ το μέγεθός της διπλασιάζεται ή τριπλασιάζεται κατά την περίοδο των βροχών.
Στις 26 Νοέμβρη τα όργανα ασφαλείας της Γεωργίας επέστρεψαν στον Παντελεμόν Γκεοργκάντζε, πρόεδρο του Ενιαίου Κομμουνιστικού Κόμματος Γεωργίας, το περίστροφο τύπου «Μακάροφ», που του είχε χαρίσει ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο το 1982, όταν ο Π. Γκεοργκάντζε υπηρετούσε στην Κούβα.
Οπως μεταδίδει το πρακτορείο «ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ», οι αρχές είχαν κατασχέσει το περίστροφο τον Οκτώβρη του 1995, μετά από έρευνα στο σπίτι του προέδρου του ΕΚΚΓ. Κι αυτό γιατί ο γιος του Ιγκορ Γκεοργκάντζε, πρώην υπουργός Ασφάλειας της Γεωργίας, είχε κατηγορηθεί για την απόπειρα δολοφονίας του Εντουάρντ Σεβαρντνάντζε.
Από τη μεριά του, ο Ιγκορ Γκεοργκάντζε, που ηγείται των «πατριωτικών» δυνάμεων, δήλωσε στο «ΡΙΑ-ΝΟΒΟΣΤΙ» πως ετοιμάζετε να γυρίσει στη Γεωργία για να πάρει μέρος στις προεδρικές εκλογές. Ο ίδιος σημείωσε πως οι κατηγορίες που εκκρεμούν σε βάρος του ήταν κατασκευασμένες και προέρχονταν αποκλειστικά από τον πρώην Πρόεδρο της χώρας κι εκτιμά πως δε θα έχει πρόβλημα να κατέβει υποψήφιος Πρόεδρος στις νέες εκλογές. Ο Ι. Γκεοργκάντζε σημείωσε και στη νέα του δήλωση πως η άνοδος των εθνικιστών στην κεντρική κυβέρνηση της Γεωργίας θα απομακρύνει ακόμη περισσότερο τις 3 εθνικές αυτόνομες περιοχές της χώρας. Τάχθηκε επίσης υπέρ της αναβάθμισης των σχέσεων της χώρας του με τη Ρωσία.