Παράταση της ειδικής διαχείρισης μέχρι τον Φλεβάρη του 2023 για να διευκολυνθεί το ξεπούλημα
Η τροπολογία προβλέπει συγκεκριμένα ότι η παράταση αυτή δίνεται «προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η δεύτερη φάση των δύο παράλληλων διαγωνιστικών διαδικασιών που διενεργούνται από την Ειδική Διαχείριση και από το ΤΑΙΠΕΔ για τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και του ελληνικού Δημοσίου». Σε περίπτωση μάλιστα που δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα «θεωρείται ότι έχει λήξει και ο ειδικός διαχειριστής υποχρεούται να υποβάλει αίτηση πτώχευσης της επιχείρησης».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, μιλώντας στην Ολομέλεια για την τροπολογία, επισήμανε ότι «έχει στόχο να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί της ντροπής», με την αδίσταχτη απειλή της πτώχευσης. Και πρόσθεσε: «Τι θα κάνετε; Ποιος μπορεί να αναλάβει την ευθύνη αυτού του εγκλήματος; Του εγκλήματος που προετοίμασαν από κοινού ΕΕ και όλες οι κυβερνήσεις με τη σχεδιασμένη απαξίωση της ΛΑΡΚΟ και ολοκληρώνει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ σε βάρος των 1.000 και πάνω εργαζομένων και των οικογενειών τους, του λαού της Στερεάς και άλλων περιοχών».
Πρόσθεσε ότι «η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ έχει σταματήσει από την 1η Αυγούστου του 2022 και σε μια περίοδο που οι τιμές του νικελίου έχουν σταθεροποιηθεί στις 30.000 ευρώ τον τόνο. Μέσα στα 3 χρόνια που πραγματοποιείται εκκαθάριση, η ΛΑΡΚΟ έχει εγκαταλειφθεί. Στο εργοστάσιο και τα μεταλλεία δεν υλοποιείται κανένα σχέδιο συντήρησης και προετοιμασίας επαναλειτουργίας. Εάν δεν υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση, την 1η Γενάρη όλοι οι εργαζόμενοι θα βρεθούν στο ταμείο ανεργίας και θα πληρώσετε πολιτικά γι' αυτό το έγκλημα».
Τόνισε ότι «σπαταλήθηκε κρατικό χρήμα το οποίο αν είχε δοθεί τον Φλεβάρη του 2020 για τον εκσυγχρονισμό της ΛΑΡΚΟ, σήμερα θα μιλάγαμε για μία κρατική επιχείρηση που θα πρόσφερε εκατομμύρια ευρώ σε μηνιαία βάση». Αντίθετα, έγινε κλοπή του μόχθου των εργαζομένων, των μικρών αυτοαπασχολούμενων, κατακρεουργήθηκαν τα δικαιώματά τους.
Ο Γ. Μαρίνος χαρακτήρισε σκάνδαλο μεγατόνων, που τονίζει τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής της ΝΔ, το γεγονός ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εργοστάσιο, εγκαταστάσεις, εξοπλισμός, πάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα γης που περιέχουν νικέλιο και κοβάλτιο, 2 λιμάνια, 2 εργατικοί οικισμοί 1.000 περίπου διαμερισμάτων κ.ά., να δίνονται με 3 ευρώ το στρέμμα (!), «ποσό που αντιστοιχεί σε μία βδομάδα παραγωγής της ΛΑΡΚΟ».
«Η κυβέρνηση», πρόσθεσε, «θα δώσει τα μοναδικά κοιτάσματα εντός ΕΕ, με αποθέματα 2 εκατ. τόνων νικελίου, δηλαδή 60 δισ. ευρώ» έναντι των εξευτελιστικών ποσών που προσφέρουν η ιρλανδική εταιρεία και η κοινοπραξία της ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ στον διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστή. «Το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής σιδηρονικελίου στην ΕΕ, που έχει δυνατότητες παραγωγής 60 τόνων ανά μέρα, δηλαδή 1.800.000 ευρώ ανά μέρα, επιχειρείτε να το χαρίσετε έναντι 5 εκατ. ευρώ», τόνισε.
Υπογράμμισε ότι «οι εργαζόμενοι δίνουν τρία χρόνια ηρωικό αγώνα, υπερασπίζονται και θα υπερασπιστούν μέχρι το τέλος την εργασία τους, τα δικαιώματα και τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ. Αυτόν τον αγώνα στηρίζει το ΚΚΕ».
«Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», διαμηνύουν τα σωματεία που χτες πραγματοποίησαν κινητοποίηση
Το σπίτι του χαμηλοσυνταξιούχου δάσκαλου, στους Αμπελόκηπους, βγαίνει στο σφυρί για στεγαστικό δάνειο ύψους 84.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός είναι προγραμματισμένος να γίνει σήμερα, Παρασκευή. Με την παρέμβασή τους, οι εκπρόσωποι σωματείων (ΣΕΤΕΠΕ, Συνταξιούχων Δημοσίου, κ.ά.) και φορέων, όπως ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Αμπελοκήπων, απαίτησαν την αναστολή του, δηλώνοντας ότι θα βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα προκειμένου να τον εμποδίσουν.
Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και «Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός, κανένας μόνος, παντού ξεσηκωμός», διαμήνυσαν ότι δεν θα επιτρέψουν την αρπαγή της λαϊκής περιουσίας και την έξωση καμίας εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Απαίτησαν μέτρα στήριξης των λαϊκών οικογενειών που τσακίζονται από την ακρίβεια.
Ο χαμηλοσυνταξιούχος δάσκαλος σταμάτησε να εξυπηρετεί το δάνειο όταν μειώθηκε η σύνταξή του σχεδόν κατά 50%. Εξαιτίας της οικονομικής του αδυναμίας έφτασε να μην μπορεί να πληρώσει ούτε τη θέρμανση, με αποτέλεσμα να του κόψουν και την παροχή αερίου, πρόκειται δηλαδή για μία ακόμα περίπτωση ενδεικτική για το ξεσάλωμα των «κορακιών» με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων.
Οι εκπρόσωποι των φορέων καλούν τον λαό να σταθεί δίπλα σε συνανθρώπους μας που τους έχουν περάσει τη θηλιά του χρέους στον λαιμό, και μαζικά, μαχητικά να απαιτήσει να σταματήσουν τώρα οι εκβιασμοί, να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, να γίνουν «κουρέματα» στο κεφάλαιο και διαγραφή τόκων και πανωτοκίων. Απέναντι στο ενιαίο μέτωπο τραπεζιτών - κυβέρνησης, να αντιτάξουν τα όπλα της συλλογικής πάλης και της αλληλεγγύης.
Οι εργαζόμενοι έκαναν μηχανοκίνητη πορεία που ξεκίνησε από την πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και κατέληξε στον μώλο της ΔΕΗ, όπου έγινε συγκέντρωση. Η COSCO σχεδιάζει να μετατρέψει τον μώλο της ΔΕΗ σε car terminal οδηγώντας σε σημαντική συρρίκνωση τη ναυπηγοεπισκευή, εξέλιξη που απειλεί τις θέσεις εργασίας στη Ζώνη. Μάλιστα, εκβιάζει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να δεχθούν τη μετατροπή αυτή διώχνοντας πλοία που φτάνουν για επισκευή και απειλεί ότι αν δεν συναινέσουν δεν πρόκειται να ξαναδέσει πλοίο. «Στην απειλή της ανεργίας απαντάμε μαζικά - δυναμικά», διαμηνύουν τα συνδικάτα. Η χτεσινή ήταν η δεύτερη στάση εργασίας που οργανώθηκε στη Ζώνη αυτήν τη βδομάδα ενώ ξεκαθαρίζουν πως οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν.
«Συνεχίζουμε ενωμένοι και με αποφασιστικότητα τη μάχη μέχρι τέλους» τονίζουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ
Από την άμεση αγωνιστική παρέμβαση για να ακυρωθούν οι έξι απολύσεις |
Συγκεκριμένα, νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης 24 Νοέμβρη, η διεύθυνση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα ενημέρωσε το Σωματείο ότι ο εργολάβος της ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ ανακάλεσε τις 6 απολύσεις που είχε ανακοινώσει και ότι οι συνάδελφοί τους θα προσέλθουν κανονικά για δουλειά σήμερα Παρασκευή.
Μετά και απ' αυτήν τη θετική εξέλιξη, δεν θα πραγματοποιηθούν οι κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγελθεί για την ερχόμενη Δευτέρα από το επιχειρησιακό σωματείο στη Λάρυμνα και το κλαδικό Σωματείο Μετάλλου Φθιώτιδας.
Η αγωνιστική ετοιμότητα των εργαζομένων, η πίεση που άσκησαν οι παρεμβάσεις τους και η άμεση προκήρυξη των δυναμικών κινητοποιήσεων στις σημερινές δύσκολες συνθήκες κατάφεραν να βάλουν εμπόδια στις απολύσεις, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά ότι μόνο ο οργανωμένος αγώνας μπορεί να φέρει αποτελέσματα προς όφελος των εργαζομένων.
Την ίδια στιγμή και με τους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης να έχουν οδηγήσει στο σταμάτημα της λειτουργίας ΛΑΡΚΟ, να καθιστούν αβέβαιη την ενιαία επαναλειτουργία και τις θέσεις εργασίας, αλλά και να αφήνουν ανοιχτές προϋποθέσεις για ακόμη αρνητικές εξελίξεις, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έστειλαν το μήνυμα ότι παραμένουν όρθιοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον μεγαλειώδη αγώνα που δίνουν εδώ και τρία χρόνια.
«Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ένα ακόμη παράδειγμα της δύναμης που έχουν εργαζόμενοι στα χέρια τους. Είναι αποτέλεσμα της άμεσης απάντησης που δόθηκε με την προκήρυξη δυναμικών κινητοποιήσεων, της ενότητας των εργαζομένων και της συσπείρωσης στα Σωματεία τους, στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον αγώνα που δίνουμε τρία χρόνια τώρα και έχουμε καταφέρει να είμαστε ακόμη όρθιοι, μέσα στις εργασίες και τα σπίτια μας», δηλώνει ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας και προσθέτει:
«Ετσι θα συνεχίσουμε, ενωμένοι και με αποφασιστικότητα θα δώσουμε τη μάχη μέχρι το τέλος. Για την ενιαία επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά μας. Δεν περιμένουμε σωτήρες, ξέρουμε καλά ότι σύμμαχός μας είναι μόνο οι συνάδελφοί μας και ο απλός κόσμος που μας εκφράζουν καθημερινά την αλληλεγγύη τους».