Πετυχημένος ιστορικός περίπατος για μαθητές έγινε την περασμένη Κυριακή στην Πάτρα
Στιγμιότυπο από τον ιστορικό περίπατο στην Πάτρα |
Αφετηρία ήταν το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», όπου έγινε προβολή του dvd της ΚΝΕ για την 28η Οκτωβρίου και πρώτος σταθμός το σημείο που στις 28 Οκτώβρη του '40 βομβαρδίστηκε αστικό λεωφορείο, σκοτώνοντας δεκάδες αμάχους, μεταξύ τους γυναίκες και παιδιά. Αναδείχτηκε ότι η Πάτρα αποτελούσε ουσιαστικά ανοχύρωτη πόλη, ότι σκοπός του αστικού κράτους δεν ήταν να αμυνθεί για την υπεράσπιση της πατρίδας από την επίθεση, αλλά ίσα ίσα να ρίξει μερικές ντουφεκιές «για την τιμή των όπλων».
Δεύτερος σταθμός, τα γραφεία του ΕΑΜ μετά την απελευθέρωση στην Πάτρα, όπου έγινε συζήτηση για το ρόλο του ΕΑΜ, που όχι μόνο οργάνωσε και πρωτοστάτησε στην ένοπλη πάλη κατά του κατακτητή, αλλά έσωσε και το λαό της Πάτρας από την πείνα, την εξαθλίωση και την επιστράτευση για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και το μέτωπο κατά της ΕΣΣΔ.
Στη συνέχεια, έγινε επίσκεψη στις φυλακές Μαργαρίτη. Με αφορμή τις χειρόγραφες εφημερίδες των κρατουμένων, έγινε αναφορά στις άθλιες συνθήκες κράτησης που είχαν ως αποτέλεσμα το ξέσπασμα εξανθηματικού τύφου που σκότωσε 120 κρατούμενους τον Ιούλη του '42, στην πρωτοπόρα δράση του ΕΑΜ μέσα και έξω από τη φυλακή για να αντιμετωπιστεί η εξαθλίωση και οι άθλιες συνθήκες, αλλά και στην ανυποχώρητη στάση των κομμουνιστών που κράτησε ψηλά το ηθικό όλων των κρατουμένων απέναντι στις κατοχικές δυνάμεις και τους ντόπιους συνεργάτες τους.
Στη συνέχεια, οι μαθητές κατευθύνθηκαν στα Ψηλαλώνια, στην πλατεία όπου στις 9 Μάη του '44 οι δυνάμεις κατοχής διέταξαν τον απαγχονισμό δέκα στελεχών του ΕΑΜ ως αντίποινα για την εκτέλεση δύο Γερμανών ναυτών και δύο ταγματασφαλιτών. Στο σημείο αναδείχτηκε η πολύτιμη βοήθεια που πρόσφεραν στους Γερμανούς οι ντόπιοι συνεργάτες τους, οι γερμανοτσολιάδες, οι ταγματασφαλίτες που ήταν το δεξί τους χέρι στις συλλήψεις, στους βασανισμούς και τις εκτελέσεις κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών.
Ο ιστορικός περίπατος ολοκληρώθηκε στην πλατεία Ελευθερίας, στα Προσφυγικά, όπου στις 3 και 4 Δεκέμβρη του 1943 στήθηκε μπλόκο, που κατέληξε στη σύλληψη 200 - μετά τις υποδείξεις των συνεργατών των ναζί - και την εκτέλεση 84 αγωνιστών, στη συντριπτική τους πλειοψηφία μελών της ΕΠΟΝ.
Οπως αναφέρει η Τομεακή Οργάνωση Μαθητών Αχαΐας της ΚΝΕ, μέσα από τον ιστορικό περίπατο, αναδείχτηκαν χρήσιμα συμπεράσματα για το σήμερα, «έγινε φανερή η δύναμη που έχει ο οργανωμένος λαός, όταν παλεύει για το δίκιο του, για να απαλλαγεί από το σύστημα της εκμετάλλευσης που γεννά τη φτώχεια, τις κρίσεις και τους πολέμους».
Το πλήθος των εκδηλώσεων της ΚΝΕ για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου συνεχίζονται όλη αυτή τη βδομάδα. Αυτές τις μέρες είναι προγραμματισμένες οι εξής εκδηλώσεις:
Η βεβήλωση θα αποκατασταθεί στην εκδήλωση της ΚΝΕ |
Στην εκδήλωση θα γίνει αποκατάσταση του μνημείου που είχε στηθεί από την ΠΕΑΕΑ (Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης) και το οποίο βεβηλώθηκε πρόσφατα από φασιστοειδή και νοσταλγούς του Χίτλερ.
Η Νομαρχιακή Οργάνωση Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για την 28η Οκτώβρη με τίτλο «Το ηρωικό ΟΧΙ του λαού και το δίδαγμά του σήμερα», το Σάββατο 27 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου.