Δεν υπάρχει περιθώριο για υποχωρήσεις και για περισσότερη υπομονή διαμηνύει η Ουάσινγκτον
Associated Press |
Από τη συνάντηση του Ι.Ιβανόφ με τον Χ. Μπλιξ |
«Απογοητευτικό», χαρακτήρισε η Μόσχα το νέο αμερικανικό ψήφισμα για το Ιράκ, το οποίο κατατέθηκε προς συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αργά το βράδυ της Δευτέρας. «Χρειάζεται πολλή δουλιά ακόμη», εκτιμούσε το Παρίσι, ενώ η Ουάσιγκτον άφηνε να εννοηθεί ότι δεν προτίθεται να προβεί σε περαιτέρω υποχωρήσεις και ότι η υπομονή της λιγοστεύει, δημιουργώντας ατμόσφαιρα θρίλερ στις διαβουλεύσεις του Συμβουλίου.
«Εχουν γίνει κάποιες αλλαγές, αλλά δεν ικανοποιούνται τα ρωσικά κριτήρια», δήλωνε, αργά το απόγευμα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ιντερφάξ», ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανώφ, δίνοντας το πρώτο επίσημο στίγμα της Μόσχας. Είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές συνομιλίες τόσο με τον Αμερικανό ομόλογό του, Κόλιν Πάουελ, όσο και με τον Γάλλο, Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Επίσης, «αξιόπιστες», όπως χαρακτηρίζονταν, ρωσικές πηγές είχαν, ήδη, χαρακτηρίσει «απογοητευτική» τη νέα αμερικανική πρόταση, τονίζοντας ότι δε διαφέρει σημαντικά από την προηγούμενη, παρά τις λεκτικές αμερικανικές διαβεβαιώσεις ότι τώρα θα λαμβάνονταν υπόψη και οι απόψεις των υπολοίπων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Λιγότερο αρνητική, πλην, όμως, ξεκάθαρα συγκρατημένη ήταν και η γαλλική αντίδραση. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, ντε Βιλπέν, εκτιμούσε ότι «αν και έχουν γίνει ορισμένες τροποποιήσεις, χρειάζεται ακόμη πολλή δουλιά, για να επιτευχθεί ομοφωνία» και επαναλάμβανε ότι γαλλικός στόχος είναι ο πλήρης αφοπλισμός του Ιράκ, αλλά όχι η ανατροπή του καθεστώτος. Εντονότερες ήταν, για άλλη μια φορά, οι δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου, μετά από συνάντηση που είχε με τον Δανό πρωθυπουργό, και προεδρεύοντα της ΕΕ. Ο Ζακ Σιράκ χαρακτήρισε «καλές» τις σχέσεις Γαλλίας - ΗΠΑ και τόνισε ότι «έτσι θα παραμείνουν». Εσπευσε, όμως, να συμπληρώσει πως «αυτό δε σημαίνει ότι συμφωνούμε πάντα, ούτε ότι οι σχέσεις αυτές βασίζονται στο ότι η Ουάσινγκτον έχει πάντα δίκιο και το Παρίσι πρέπει να συμφωνεί με ό,τι λέει και ό,τι πράττει».
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τα Ηνωμένα Εθνη και όλη η προσπάθεια βαίνει προς το τέλος της. Δεν μπορεί ο ΟΗΕ, επ' αόριστον, να συζητά γι' αυτό το θέμα», δήλωνε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, καθιστώντας σαφές ότι η Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να περιμένει για πολύ. Ο Αρι Φλάισερ, μάλιστα, προσπάθησε να υποβαθμίσει τις ρωσικές αντιρρήσεις, υποστηρίζοντας ότι «άλλα είναι αυτά που λέγονται επισήμως και άλλα αυτά που λέγονται πίσω από τις κάμερες». Σε ανάλογο μήκος κύματος, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που τήρησε την ανωνυμία του, δήλωνε ότι «έγιναν όλες οι δυνατές υποχωρήσεις».
Ο Αμερικανός Πρόεδρος επανήλθε στο θέμα, πιέζοντας εκ νέου τον ΟΗΕ να λάβει απόφαση «προκειμένου να υπάρχει ένα αποτελεσματικό διεθνές σώμα, πρέπει να αντιμετωπίσει αυτόν τον άνθρωπο. Πιστεύω ότι το Ιράκ μπορεί να αφοπλιστεί ειρηνικά και θέλω να δώσω άλλη μια ευκαιρία στη διπλωματία, αλλά σε περίπτωση που δεν επιτευχτεί πρόοδος, οι ΗΠΑ θα ηγηθούν μιας συμμαχίας που θα πετύχουν τον αφοπλισμό του Ιράκ», επαναλάμβανε ο Πρόεδρος Μπους. Για να μην προκληθούν τυχόν παρερμηνείες, πάντως, ο Αρι Φλάισερ υπογράμμισε ότι «εάν, όντως, το ιρακινό καθεστώς συμμορφωθεί πλήρως, τότε δε θα χρειάζεται η ανατροπή του διότι θα πρόκειται για ένα άλλο καθεστώς. Είναι, όμως, εντελώς απίθανο να γίνει αυτό», κατέληξε.
Το ακριβές κείμενο της νέας αμερικανικής πρότασης δε δόθηκε στη δημοσιότητα. Εντούτοις, σύμφωνα με αμερικανικές διαρροές έχει απαλειφθεί κάθε αναφορά σε αυτόματη ανάληψη στρατιωτικής δράσης, αλλά τονίζεται ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Βαγδάτης, δε θέτει ως προϋπόθεση τη σύγκληση εκ νέου του Συμβουλίου Ασφαλείας για ένα στρατιωτικό πλήγμα και δε συμπεριλαμβάνει την πρόλβεψη να συμμετέχουν εκπρόσωποι των μονίμων μελών του Συμβουλίου στις επιθεωρήσεις. Επίσης, χτες, επιβεβαιώθηκε ότι ο Πρόεδρος Μπους έδωσε άδεια να αρχίσει στρατιωτική εκπαίδευση Ιρακινών αντιφρονούντων, αλλά και γενικότερη εκπαίδευσή τους για μια «μετά-Σαντάμ» εποχή.
Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής των επιθεωρητών, από τη Μόσχα, δήλωνε ότι «είναι δυνατή η αποφυγή σύρραξης», εάν οι Ιρακινοί συνεργαστούν, ενώ ο επικεφαλής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στον Κόλπο, Τόμι Φρανκς, είχε συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, χωρίς, όμως, να γίνει γνωστή καμία λεπτομέρεια. Τέλος, χτες, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ, μιλώντας στην εφημερίδα «Μιλιέτ», κατηγορούσε τις ΗΠΑ ότι προκαλούν αβεβαιότητα που βλάπτει την Τουρκία, μιλώντας μία για επικείμενη επίθεση και μία για πιθανότητα ειρηνικής λύσης.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Ο «σκοπευτής» εξακολουθεί να δρα ανενόχλητος, σκοτώνοντας αθώους και ανυποψίαστους, παρά το ανθρωποκυνηγητό. Ανθρωποκυνηγητό που γίνεται και με συνδρομή στρατιωτικών κατασκοπευτικών αεροπλάνων...
Η πρόσφατη ανακοίνωση ότι στρατιωτικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη εξοπλισμένα με προηγμένο εξοπλισμό παρακολούθησης και κατασκοπίας ήδη έχουν τεθεί στη βοήθεια των αστυνομικών αρχών και του Πενταγώνου, προκειμένου να συλληφθεί «ο ελεύθερος σκοπευτής». Εντούτοις, όπως κατήγγειλαν πολλές οργανώσεις για τα κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ράμσεϊ Κλαρκ, το σύνταγμα και ειδικότερα ο νόμος του 1878 (Posse Comitatus Act of 1878) απαγορεύει ρητά τη δράση και την κοινή ενεργοποίηση στρατιωτικών και εγχώριων αστυνομικών οργάνων. Εκτός αυτού, οι υπέρμαχοι των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι η σύλληψη του «ελεύθερου σκοπευτή» θα αποτελέσει το πρόσχημα για την κοινή δράση Στρατού και Αστυνομίας και για την αστυνόμευση όλων των Αμερικανών πολιτών, αφού τα εν λόγω κατασκοπευτικά αεροσκάφη, εξωτερικώς μοιάζουν σαν κοινά επιβατικά. Συνεπώς η απόφαση αυτή της αμερικανικής κυβέρνησης συνιστά ένα ακόμη κεφάλαιο της στρατικοποίησης της πολιτικής ζωής, που άρχισε με αφορμή τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη. Οπως σημειώνουν οι οργανώσεις αυτές, δεν είναι η πρώτη φορά που τα αεροπλάνα αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκοπία του πληθυσμού. Ο Μπους ο πρεσβύτερος είχε δώσει εντολή για τη δράση στην Κολομβία, με αφορμή τη σύλληψη του «βαρόνου» της κοκαΐνης Πάμπλο Εσκομπάρ. Αποτέλεσμα ήταν η ενίσχυση των παραστρατιωτικών ακροδεξιών οργανώσεων...
Πόσο όμως έχουν βοηθήσει και την υπόθεση της σύλληψης του «ελεύθερου σκοπευτή»; Καθόλου, αφού σύμφωνα με τις αρχές του Μέριλαντ ένας άνδρας πυροβολήθηκε στο στήθος τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης στην κομητεία Μοντγκόμερι, στα περίχωρα του Μέριλαντ. Πίσω από την επίθεση πιστεύεται ότι κρύβεται ο μυστηριώδης ένοπλος. Το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και νοσηλεύεται. Από τις 2 Οκτώβρη ο ελεύθερος σκοπευτής δολοφόνησε 9 ανθρώπους, ενώ έχει τραυματίσει άλλους τρεις.
Την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς και το πόσο κοντά βρίσκονται οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στο ενδεχόμενο άμεσης ανάμειξης σε πολεμικές επιχειρήσεις πολύ μακριά από τα ελληνικά σύνορα, αποκαλύπτει το επεισόδιο που καταγράφηκε το βράδυ της Κυριακής στα στενά του Χορμούζ, στην είσοδο του Περσικού Κόλπου, όπου ένα ταχύπλοου, που θεωρήθηκε ύποπτο για τρομοκρατική ενέργεια, προσέγγισε την ελληνική φρεγάτα «Αδρίας» η οποία περιπολεί για λογαριασμό των Αμερικανών στην περιοχή.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, τις βραδινές ώρες της Κυριακής 20 του Οκτώβρη, το ελληνικό πολεμικό πλοίο που συμμετέχει στην επιχείρηση «ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΙΡΗΝΗ» κατά τη διάρκεια συνηθισμένης περιπολίας στη νότια πλευρά των στενών του Ορμούζ, το προσέγγισε ένα μικρό ταχύπλοο σκάφος στο οποίο επέβαινε ένα μόνο άτομο. Το πλήρωμα της φρεγάτας προκειμένου να αναγνωρίσει το εν λόγω σκάφος έριξε αρχικά μια φωτοβολίδα και στη συνέχεια, προληπτικά και για να αποτρέψει την προσέγγιση, προειδοποιητικές βολές με φορητό οπλισμό.
Αμέσως μετά το αγνώστου εθνικότητας ταχύπλοο απομακρύνθηκε προς τις ακτές του Ομάν. Το περιστατικό, από την ελληνικά πλευρά χαρακτηρίζεται ως ασήμαντο και όπως εκτιμάται, το ταχύπλοο δεν είχε πρόθεση να πλησιάσει το πολεμικό πλοίο, για αυτό εξάλλου και απομακρύνθηκε αμέσως μόλις το αντελήφθη.
Πάντως, από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία που μετέδωσαν την είδηση, αναφέρεται ότι ενδεχομένως αποτράπηκε τρομοκρατική επίθεση. Η πληροφορία για το συμβάν αποκαλύφθηκε χτες το πρωί, από Ιάπωνα αξιωματούχο. Να σημειωθεί ότι πέντε ιαπωνικά σκάφη βρίσκονταν σε απόσταση 20 μιλίων από το ελληνικό πολεμικό σκάφος, καθώς η Ιαπωνία προσφέρει επιμελητειακή υποστήριξη στη στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή.