ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Μάρτη 2001
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Φοιτητικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα

Στις 11.30 π.μ. το ραντεβού της Αθήνας στα Προπύλαια, στις 12 στην πλατεία Χημείου στη Θεσσαλονίκη. Διαδηλώσεις και σε άλλες πόλεις

Αγωνιστικά βγαίνουν στους δρόμους σήμερα φοιτητές και σπουδαστές, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στην πολιτική υποβάθμισης της ανώτατης παιδείας που επιβάλλει η ΕΕ και σπεύδει η κυβέρνηση να εφαρμόσει με διάφορα νομοθετήματα. Το κάλεσμα του Πανελλαδικού Συντονιστικού Αγώνα των Γενικών Συνελεύσεων Φοιτητικών Συλλόγων βρίσκει πλατιά ανταπόκριση στους φοιτητές, ενώ αποφάσεις αγώνα παίρνουν και σπουδαστές από πολλά τμήματα των ΤΕΙ.

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται, σήμερα, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα, τη Ρόδο, την Κέρκυρα και την Κομοτηνή, τη Λαμία.

Το σημερινό αγωνιστικό ραντεβού της Αθήνας είναι σήμερα, στις 11.30 το πρωί, στα Προπύλαια και καλούν σε αυτό δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Αθήνας.

Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη, το φοιτητικό συλλαλητήριο θα ξεκινήσει από την πλατεία Χημείου στις 12 το μεσημέρι και πρόκειται να συμμετάσχουν σ' αυτό τουλάχιστον πέντε φοιτητικοί σύλλογοι. Ενώ στην Πάτρα, οι φοιτητές θα διαδηλώσουν στις 7 το απόγευμα, από την πλατεία Ολγας και θα συμμετέχουν τέσσερις σύλλογοι. Στα Γιάννενα, η πορεία θα ξεκινήσει στις 12.30 το μεσημέρι από το παλίό πανεπιστήμιο Δόμπολη. Στην Κέρκυρα, το ραντεβού είναι στις 12 το μεσημέρι στο Τμήμα Ιστορίας και στη Λαμία ο σύλλογος ΣΤΕΦ ΤΕΙ καλεί σε συγκέντρωση και πορεία στη Νομαρχία, ενώ κινητοποιήσεις πρόκειται να γίνουν και στη Ρόδο. Παράλληλα στην Κομοτηνή πραγματοποιείται συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι με πορεία στη Νομαρχία, ενώ κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί και στην Πρέβεζα, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Σπουδαστών ΤΕΙ ΣΔΟ.

Διαδηλώνουν - ενώ χτες βράδυ κατατιθόταν στη Βουλή το περιβόητο νομοσχέδιο «ανωτατοποίησης» - ενάντια στα σχέδια διάλυσης συνολικά της ανώτατης εκπαίδευσης που έχουν προδιαγραφεί στην Μπολόνια κατ' επιταγήν των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι φοιτητές - σπουδαστές διεκδικούν δημόσια και δωρεάν ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, με μεταπτυχιακά ενός κύκλου, που να οδηγούν σε διδακτορικό, ειδίκευση στο πτυχίο και αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.

«ΑΝΩΤΑΤΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΕΙ
Προχωράει η υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης

Στη Βουλή κατατέθηκε χτες το επίμαχο νομοσχέδιο

Κατατέθηκε τελικά χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο για την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ, παρά τις αντιδράσεις που έχει εγείρει, καθώς όχι μόνο δεν αναβαθμίζει τα ΤΕΙ, αλλά υποβαθμίζει συνολικά την ανώτατη εκπαίδευση. Ο υπουργός Παιδείας εκτίμησε χτες, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο, ότι μετά την κατάθεσή του, δε θα πραγματοποιηθούν οι κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί, λέγοντας πως αποσαφηνίζεται ότι δε θίγονται τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα, κάτι όμως που αποδεικνύει και το ψευδεπίγραφο της ανωτατοποίησης.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παρουσίασε το νομοσχέδιο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σήμερα η χώρα μας γίνεται το 15ο μέλος της ΕΕ σε ό,τι αφορά τη διάρθρωση της εκπαίδευσης», προβάλλοντας παράλληλα το εκβιαστικό δίλλημα ότι αν η Ελλάδα δε συμμορφωθεί με τα όσα συμβαίνουν στην ΕΕ, θα σημάνει εξαίρεση του τεχνολογικού τομέα και των πτυχιούχων του από το χάρτη.

Το νομοσχέδιο, που τελικά κατατίθεται παρά τις αντιδράσεις, διαχωρίζει την ανώτατη εκπαίδευση σε δύο τομείς: τον πανεπιστημιακό και τον «τεχνολογικό ή μη πανεπιστημιακό». Σύμφωνα με το άρθρο 1 του νομοσχεδίου, «τα ιδρύματα του πανεπιστημιακού τομέα δίνουν έμφαση στην προαγωγή και ανάπτυξη της επιστήμης, στη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα και στην υψηλή θεωρητική και ολοκληρωμένη κατάρτιση του επιστημονικού και ακαδημαϊκού δυναμικού της χώρας», ενώ τα ΤΕΙ «στην εκπαίδευση στελεχών εφαρμογών υψηλής ποιοτικής στάθμης», τα οποία «αποτελούν συνδετικό κρίκο μεταξύ γνώσης και εφαρμογής, αναπτύσσοντας την εφαρμοσμένη διάσταση των επιστημών και των τεχνών στα αντίστοιχα επαγγελματικά πεδία», «μεταφέρουν, χρησιμοποιούν και προάγουν σύγχρονη τεχνολογία, καθώς και μεθόδους, πρακτικές και τεχνικές στο χώρο των εφαρμογών» και «συνδυάζουν την ανάπτυξη κατάλληλου θεωρητικού υπόβαθρου σπουδών με υψήλου επιπέδου εργαστηριακή και πρακτική άσκηση, ενώ παράλληλα διεξάγουν τεχνολογική έρευνα και αναπτύσσουν τεχνογνωσία και καινοτομίες στα αντίστοιχα επαγγελματικά πεδία».

Ο Π. Ευθυμίου δήλωσε χτες ότι το υπουργείο δεν αποδέχεται την πρόταση των πρυτάνεων για ένταξη των ΤΕΙ στα Πανεπιστήμια, λέγοντας ότι αυτό συνιστά μια εντελώς αντίθετη φιλοσοφία από αυτή του νομοσχεδίου.

Μέσα από το άρθρο 15 του νομοσχεδίου ορίζεται ότι «το πτυχίο που χορηγείται από τμήματα ΤΕΙ είναι βασικός τίτλος σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών σε ελληνικά ή ξένα πανεπιστήμια, με τις προϋποθέσεις που εκάστοτε ισχύουν για τους πτυχιούχους της ανώτατης εκπαίδευσης», ενώ δίνεται η δυνατότητα στα ΤΕΙ να συμμετέχουν σε μεταπτυχιακά που διοργανώνονται σε πανεπιστήμια, τα οποία και θα χορηγούν τους τίτλους μεταπτυχιακών σπουδών.

Ο μεγαλύτερος όγκος του νομοσχεδίου αναφέρεται στο προσωπικό των ΤΕΙ και εισάγει τη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή ανάμεσα στις βαθμίδες καθηγητή και επίκουρου καθηγητή. Οι υπηρετούντες εκπαιδευτικοί στα ΤΕΙ εντάσσονται σε προσωποπαγείς θέσεις από τη θέση του αναπληρωτή καθηγητή και κάτω, δηλαδή οι θέσεις των καθηγητών, επίκουρων καθηγητών ή καθηγητών εφαρμογών ΤΕΙ που υπηρετούν κατά την έναρξη ισχύος του νόμου ή που θα διοριστούν μετά από προκηρύξεις που εκκρεμούν, μετατρέπονται σε προσωποπαγείς θέσεις αναπληρωτών καθηγητών, επίκουρων καθηγητών ή καθηγητών εφαρμογών, αντίστοιχα. Οσοι κατέχουν προσωποπαγείς θέσεις μπορούν να ζητήσουν μέχρι δύο φορές να κριθούν για τη μετατροπή της προσωποπαγούς θέσης τους σε μόνιμη τακτιτκή θέση της ίδιας βαθμίδας ή για τη μετατροπή της προσωποπαγούς θέσης τους σε μόνιμη τακτική θέση της επόμενης βαθμίδας, με την προϋπόθεση να έχουν τριετή τουλάχιστον προΰπηρεσία στην προσωποπαγή θέση τους.

Προβλέπεται επίσης ρύθμιση για το έκτακτο προσωπικό που υπηρετούν ως επιστημονικοί ή εργαστηριακοί συνεργάτες, το καθεστώς των οποίων εναρμονίζεται με αυτό των ΑΕΙ και θα είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης.

Χρηματοδότηση ΤΕΙ

Μαζί με το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έδωσε χτες στη δημοσιότητα και το 4ετές πρόγραμμα χρηματοδότησης των ΤΕΙ σε ζητήματα υποδομών, επιχειρώντας να εμφανίσει δείγματα «αναβάθμισης» των ιδρυμάτων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται 4ετής αντί για ετήσιος προγραμματισμός της χρηματοδότησης των ΤΕΙ για ζητήματα των υποδομών, με 60 δισ. από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων, το ΕΠΕΑΕΚ 2 και τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του Γ` ΚΠΣ για την 4ετία 2001-2004. Παράλληλα, εξήγγειλε την έγκριση πιστώσεων για 450 θέσεις ΕΠ για το 2001 και 450 για το 2002 και επιπλέον 240 θέσεις κάθε έτος από το ΕΠΕΑΕΚ. Εξήγγειλε, επίσης, 150 προσλήψεις διοικητικού προσωπικού μέσα από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και 250 θέσεις ΕΔΤΠ.

Συνάντηση με πρυτάνεις

Κανένα σημείο σύγκλισης δε βρέθηκε ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και τους εκπρόσωπους της Συνόδου των πρυτάνεων για το θέμα της «ανωτατοποίησης» κατά τη χτεσινή τους συνάντηση. Αυτό δήλωσε ο προεδρεύων της Συνόδου, πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Γ. Φίλης, ο οποίος επανέλαβε την απόφαση της Συνόδου για 3ήμερη αναστολή της λειτουργίας των ιδρυμάτων μετά τις φοιτητικές εκλογές, που θα γίνουν στις 28 Μάρτη, με πιθανότερες ημερομηνίες 2, 3 και 4 Απρίλη, ενώ το ενδεχόμενο επ' αόριστον κλεισίματος των ιδρυμάτων θα συζητήσει η επόμενη Σύνοδος Πρυτάνεων.

Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τη συγκρότηση του ΕΣΥΠ και του ΕΣΑΠ, ενώ άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναγνώρισης των πτυχίων μετά από 5ετείς σπουδές ως Μάστερ, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει η υποχρεωτικότητα της 5ετίας.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΟΑΕΔ
Αγωνιστικά ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Καθημερινά πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας που αντιστέκονται στη μετατροπή του ΟΑΕΔ σε ΑΕ, αυξάνονται οι σχολές Μαθητείας που βρίσκονται υπό κατάληψη, πυκνώνουν οι δρόμοι της Ελλάδας, με τους σπουδαστές να απαιτούν τη διατήρηση του δημόσιου και ενιαίου χαρακτήρα του Οργανισμού.

Σε κατάληψη βρίσκονται οι σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ στον Πειραιά, στο Καλαμάκι, στο Αιγάλεω, στα Γιάννενα, στην Κέρκυρα, στην Καλαμάτα, στον Πύργο και την Πάτρα.

Στην Πάτρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι δεκάδες σπουδαστές έκλεισαν χθες το πρωί το δρόμο στον οποίο βρίσκεται το κτίριο της Διοίκησης του Οργανισμού. Εκεί ήρθαν αντιμέτωποι με τον εισαγγελέα και την αστυνομία. Η αστυνομία ανάγκασε τους σπουδαστές να αποχωρήσουν από το δρόμο και να διακόψουν τη διαμαρτυρία τους και ούτε λίγο, ούτε πολύ τους είπε ότι τέτοιου είδους τρόποι διαμαρτυρίας είναι παράνομοι και αναποτελεσματικοί.

Είναι φανερό ότι, όσο πυκνώνουν οι φωνές αντίστασης στο ξεπούλημα του ΟΑΕΔ, η κυβέρνηση προχωρά στις γνωστές μεθόδους τρομοκρατίας, εκβιασμών και απειλών.

  • Η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Λειτουργών του ΟΑΕΔ στα πλαίσια των ομόφωνων αποφάσεων που λήφθηκαν στη συνδιάσκεψη της Λαμίας κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις της και ξεκινάει απεργία διαρκείας τη Δευτέρα 26 Μάρτη. Την ίδια στιγμή, οι διευθυντές και οι υποδιευθυντές των Σχολών Μαθητείας, ΚΕΚ και ΙΕΚ έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού. Στην απεργία που προκήρυξε η ΟΕΛ συμμετέχει και η Ενωση Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΟΑΕΔ.
Μαζί και οι πανεπιστημιακοί

Αμεση είναι η απάντηση της πανεπιστημιακής κοινότητας και των αποφοίτων των ΑΕΙ, με διαμαρτυρία που διοργανώνουν μαζί με τους φοιτητές στα Προπύλαια σήμερα στις 12 το μεσημέρι. Διαμαρτύρονται για την ανατροπή της συνολικής υποβάθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης και απαιτούν την υλοποίηση ενιαίας και αναβαθμισμένης Ανώτατης Παιδείας.

Απαιτούν σταδιακή ένταξη των ΤΕΙ μέσα στα Πανεπιστήμια, ώστε να επιτευχθεί η ουσιαστική ανωτατοποίηση των ΤΕΙ και να αποκτήσουν πραγματικό πανεπιστημιακό κύρος. Ανάθεση σε ειδικής συστάσεως ολιγομελές όργανο, από εκπροσώπους των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και του υπουργείου Παιδείας, του καθορισμού εντός ευλόγου χρόνου της διαδικασίας, των όρων και των κριτηρίων της σταδιακής αυτής ένταξης, με ορατή ημερομηνία έναρξης των εντάξεων, την 1η Σεπτέμβρη 2001 (αξιολόγηση με ακαδημαϊκούς όρους των γνωστικών αντικειμένων και των υπαρχουσών δομών και υποδομών, βαθμίδες και προϋποθέσεις ένταξης του προσωπικού των ΤΕΙ στο ΔΕΠ ή σε άλλες κατηγορίες διδακτικού προσωπικού, καθορισμός των ΑΕΙ στα οποία μπορούν να γίνουν οι εντάξεις κλπ.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ