Πέμπτη 22 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΑΝΩΤΑΤΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΕΙ
Προχωράει η υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης

Στη Βουλή κατατέθηκε χτες το επίμαχο νομοσχέδιο

Κατατέθηκε τελικά χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο για την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ, παρά τις αντιδράσεις που έχει εγείρει, καθώς όχι μόνο δεν αναβαθμίζει τα ΤΕΙ, αλλά υποβαθμίζει συνολικά την ανώτατη εκπαίδευση. Ο υπουργός Παιδείας εκτίμησε χτες, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο, ότι μετά την κατάθεσή του, δε θα πραγματοποιηθούν οι κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί, λέγοντας πως αποσαφηνίζεται ότι δε θίγονται τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα, κάτι όμως που αποδεικνύει και το ψευδεπίγραφο της ανωτατοποίησης.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παρουσίασε το νομοσχέδιο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σήμερα η χώρα μας γίνεται το 15ο μέλος της ΕΕ σε ό,τι αφορά τη διάρθρωση της εκπαίδευσης», προβάλλοντας παράλληλα το εκβιαστικό δίλλημα ότι αν η Ελλάδα δε συμμορφωθεί με τα όσα συμβαίνουν στην ΕΕ, θα σημάνει εξαίρεση του τεχνολογικού τομέα και των πτυχιούχων του από το χάρτη.

Το νομοσχέδιο, που τελικά κατατίθεται παρά τις αντιδράσεις, διαχωρίζει την ανώτατη εκπαίδευση σε δύο τομείς: τον πανεπιστημιακό και τον «τεχνολογικό ή μη πανεπιστημιακό». Σύμφωνα με το άρθρο 1 του νομοσχεδίου, «τα ιδρύματα του πανεπιστημιακού τομέα δίνουν έμφαση στην προαγωγή και ανάπτυξη της επιστήμης, στη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα και στην υψηλή θεωρητική και ολοκληρωμένη κατάρτιση του επιστημονικού και ακαδημαϊκού δυναμικού της χώρας», ενώ τα ΤΕΙ «στην εκπαίδευση στελεχών εφαρμογών υψηλής ποιοτικής στάθμης», τα οποία «αποτελούν συνδετικό κρίκο μεταξύ γνώσης και εφαρμογής, αναπτύσσοντας την εφαρμοσμένη διάσταση των επιστημών και των τεχνών στα αντίστοιχα επαγγελματικά πεδία», «μεταφέρουν, χρησιμοποιούν και προάγουν σύγχρονη τεχνολογία, καθώς και μεθόδους, πρακτικές και τεχνικές στο χώρο των εφαρμογών» και «συνδυάζουν την ανάπτυξη κατάλληλου θεωρητικού υπόβαθρου σπουδών με υψήλου επιπέδου εργαστηριακή και πρακτική άσκηση, ενώ παράλληλα διεξάγουν τεχνολογική έρευνα και αναπτύσσουν τεχνογνωσία και καινοτομίες στα αντίστοιχα επαγγελματικά πεδία».

Ο Π. Ευθυμίου δήλωσε χτες ότι το υπουργείο δεν αποδέχεται την πρόταση των πρυτάνεων για ένταξη των ΤΕΙ στα Πανεπιστήμια, λέγοντας ότι αυτό συνιστά μια εντελώς αντίθετη φιλοσοφία από αυτή του νομοσχεδίου.

Μέσα από το άρθρο 15 του νομοσχεδίου ορίζεται ότι «το πτυχίο που χορηγείται από τμήματα ΤΕΙ είναι βασικός τίτλος σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών σε ελληνικά ή ξένα πανεπιστήμια, με τις προϋποθέσεις που εκάστοτε ισχύουν για τους πτυχιούχους της ανώτατης εκπαίδευσης», ενώ δίνεται η δυνατότητα στα ΤΕΙ να συμμετέχουν σε μεταπτυχιακά που διοργανώνονται σε πανεπιστήμια, τα οποία και θα χορηγούν τους τίτλους μεταπτυχιακών σπουδών.

Ο μεγαλύτερος όγκος του νομοσχεδίου αναφέρεται στο προσωπικό των ΤΕΙ και εισάγει τη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή ανάμεσα στις βαθμίδες καθηγητή και επίκουρου καθηγητή. Οι υπηρετούντες εκπαιδευτικοί στα ΤΕΙ εντάσσονται σε προσωποπαγείς θέσεις από τη θέση του αναπληρωτή καθηγητή και κάτω, δηλαδή οι θέσεις των καθηγητών, επίκουρων καθηγητών ή καθηγητών εφαρμογών ΤΕΙ που υπηρετούν κατά την έναρξη ισχύος του νόμου ή που θα διοριστούν μετά από προκηρύξεις που εκκρεμούν, μετατρέπονται σε προσωποπαγείς θέσεις αναπληρωτών καθηγητών, επίκουρων καθηγητών ή καθηγητών εφαρμογών, αντίστοιχα. Οσοι κατέχουν προσωποπαγείς θέσεις μπορούν να ζητήσουν μέχρι δύο φορές να κριθούν για τη μετατροπή της προσωποπαγούς θέσης τους σε μόνιμη τακτιτκή θέση της ίδιας βαθμίδας ή για τη μετατροπή της προσωποπαγούς θέσης τους σε μόνιμη τακτική θέση της επόμενης βαθμίδας, με την προϋπόθεση να έχουν τριετή τουλάχιστον προΰπηρεσία στην προσωποπαγή θέση τους.

Προβλέπεται επίσης ρύθμιση για το έκτακτο προσωπικό που υπηρετούν ως επιστημονικοί ή εργαστηριακοί συνεργάτες, το καθεστώς των οποίων εναρμονίζεται με αυτό των ΑΕΙ και θα είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης.

Χρηματοδότηση ΤΕΙ

Μαζί με το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έδωσε χτες στη δημοσιότητα και το 4ετές πρόγραμμα χρηματοδότησης των ΤΕΙ σε ζητήματα υποδομών, επιχειρώντας να εμφανίσει δείγματα «αναβάθμισης» των ιδρυμάτων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται 4ετής αντί για ετήσιος προγραμματισμός της χρηματοδότησης των ΤΕΙ για ζητήματα των υποδομών, με 60 δισ. από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων, το ΕΠΕΑΕΚ 2 και τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του Γ` ΚΠΣ για την 4ετία 2001-2004. Παράλληλα, εξήγγειλε την έγκριση πιστώσεων για 450 θέσεις ΕΠ για το 2001 και 450 για το 2002 και επιπλέον 240 θέσεις κάθε έτος από το ΕΠΕΑΕΚ. Εξήγγειλε, επίσης, 150 προσλήψεις διοικητικού προσωπικού μέσα από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και 250 θέσεις ΕΔΤΠ.

Συνάντηση με πρυτάνεις

Κανένα σημείο σύγκλισης δε βρέθηκε ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και τους εκπρόσωπους της Συνόδου των πρυτάνεων για το θέμα της «ανωτατοποίησης» κατά τη χτεσινή τους συνάντηση. Αυτό δήλωσε ο προεδρεύων της Συνόδου, πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Γ. Φίλης, ο οποίος επανέλαβε την απόφαση της Συνόδου για 3ήμερη αναστολή της λειτουργίας των ιδρυμάτων μετά τις φοιτητικές εκλογές, που θα γίνουν στις 28 Μάρτη, με πιθανότερες ημερομηνίες 2, 3 και 4 Απρίλη, ενώ το ενδεχόμενο επ' αόριστον κλεισίματος των ιδρυμάτων θα συζητήσει η επόμενη Σύνοδος Πρυτάνεων.

Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τη συγκρότηση του ΕΣΥΠ και του ΕΣΑΠ, ενώ άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναγνώρισης των πτυχίων μετά από 5ετείς σπουδές ως Μάστερ, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει η υποχρεωτικότητα της 5ετίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ