ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2023
Σελ. /28
Παραπέρα αναβάθμιση του ρόλου τους στη Μέση Ανατολή διεκδικούν οι BRICS

Κίνα και Ρωσία διεκδικούν ενισχυμένη θέση σε παζάρια και ανταγωνισμούς για την «επόμενη μέρα»

Από τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της BRICS

Sputnik

Από τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της BRICS
Την προσπάθεια των χωρών της BRICS, ιδιαίτερα της Κίνας και της Ρωσίας, να αναβαθμίσουν παραπέρα τον ρόλο τους στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αποτυπώνει η χτεσινή Σύνοδος Κορυφής της BRICS με τηλεδιάσκεψη, παρά το γεγονός ότι οι διαφορετικές τοποθετήσεις των χωρών του εν λόγω σχήματος δεν επέτρεπαν την έκδοση μιας κοινής ανακοίνωσης.

Στο σχετικό δελτίο της νοτιοαφρικανικής προεδρίας μετά τη σύνοδο - η Νότια Αφρική είναι προεδρεύουσα της ομάδας BRICS αυτή την περίοδο - αναφέρεται ότι οι ηγέτες ζήτησαν τον τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα και την παύση των εχθροπραξιών «και από τις δύο πλευρές», ώστε να περιοριστεί περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας. Καταδικάζεται επίσης οποιοδήποτε σχέδιο για βίαιο εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη γη τους.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τα μέλη της BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν και οι ηγέτες των χωρών που μετά από αίτημά τους έχουν προσκληθεί να ενταχθούν στο σχήμα (Αίγυπτος, Αιθιοπία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράν και Αργεντινή - ο νέος Πρόεδρος της τελευταίας είναι αντίθετος στην ένταξη).

Ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Σ. Ραμαφόζα κατηγόρησε το Ισραήλ για «γενοκτονία» στη Γάζα, επισημαίνοντας πως «η συλλογική τιμωρία Παλαιστινίων αμάχων μέσω της παράνομης χρήσης βίας από το Ισραήλ αποτελεί έγκλημα πολέμου». Πρόσθεσε πως η «εσκεμμένη άρνηση παροχής φαρμάκων, καυσίμων, τροφίμων και νερού στους κατοίκους της Γάζας ισοδυναμεί με γενοκτονία» και απηύθυνε έκκληση ώστε η «διεθνής κοινότητα» να συμφωνήσει σε επείγουσες και συγκεκριμένες ενέργειες «για να τερματιστεί η συμφορά στη Γάζα και να ανοίξει ο δρόμος για μια δίκαιη και ειρηνική επίλυση αυτής της σύγκρουσης». Εκτός από «άμεση και πλήρη» κατάπαυση του πυρός, ζήτησε την ανάπτυξη δύναμης του ΟΗΕ, «με την εντολή να εποπτεύσει την παύση των εχθροπραξιών και την προστασία των αμάχων».

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει διαρκής ειρήνη και ασφάλεια στη Μέση Ανατολή χωρίς μια δίκαιη λύση στο ζήτημα της Παλαιστίνης», προσθέτοντας πως «η Κίνα ζητά τη διοργάνωση το συντομότερο δυνατό μιας διεθνούς διάσκεψης για την ειρήνη», προκειμένου να επιτευχθεί «διεθνής συναίνεση». «Από το ξέσπασμα της τελευταίας ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, η Κίνα προωθεί ενεργά τις ειρηνευτικές συνομιλίες και την κατάπαυση του πυρός», σημείωσε ο Σι, συμπληρώνοντας πως το Πεκίνο «παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια».

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, απηύθυνε έκκληση για πολιτική λύση στη σύγκρουση, προτείνοντας να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία και η ομάδα της BRICS. Τόνισε ότι είναι σημαντικό να μην εμπλακούν άλλες χώρες στη σύγκρουση. Τόνισε επίσης την ανάγκη μιας «μακροχρόνιας και βιώσιμης λύσης», ενώ πρόσθεσε πως «είναι σημαντικό να εμποδίσουμε την ένταξη άλλων κρατών στον πόλεμο, έτσι ώστε να μην διευρυνθεί το μέτωπο», αλλά και «να διασφαλίσουμε την εύθραυστη διαθρησκευτική ειρήνη».

Ο Σαουδάραβας πρωθυπουργός και πρίγκιπας διάδοχος, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ζήτησε άμεση εκεχειρία και την έναρξη μιας σοβαρής και συνολικής ειρηνευτικής διαδικασίας για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967.

Ο Ινδός ΥΠΕΞ Σ. Τζαϊσανκάρ, σε σαφώς πιο «ήπιους» τόνους απέναντι στο Ισραήλ, μίλησε για ανάγκη «αυτοσυγκράτησης» και «άμεσης ανθρωπιστικής υποστήριξης», αλλά και για «εξεύρεση ειρηνικής λύσης μέσω διαλόγου και διπλωματίας».

Ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί τόνισε πως οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να κάνουν δημοψήφισμα για να καθορίσουν την τύχη τους. Πρόσθεσε πως η Γάζα είναι «το σύμβολο ηθικής παρακμής της Δύσης» και πως το χειρότερο όλων είναι «η αταλάντευτη υποστήριξη της Αμερικής που έχει καταστήσει μάταιους όλους τους διεθνείς οργανισμούς».

Στη Μόσχα η αντιπροσωπεία αραβικών και μουσουλμανικών χωρών

Χθες επίσης πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα η συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ με μία αντιπροσωπεία 8 ομολόγων του από αραβικές και μουσουλμανικές χώρες και τον γγ του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Η αντιπροσωπεία των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών ξεκίνησε τις επαφές της από το Πεκίνο τη Δευτέρα και θα συνεχίσει σε όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα.

Ο Λαβρόφ είπε πως είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένας «εξωτερικός μηχανισμός» για την διευθέτηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και χώρες της περιοχής.

«Οταν σκεφτόμαστε τη δημιουργία εξωτερικού εποπτικού μηχανισμού για τους όρους μακροπρόθεσμης, βιώσιμης διευθέτησης στη βάση των δύο κρατών, πρέπει να σκεφθούμε σοβαρά πως αυτός ο μηχανισμός θα πρέπει να είναι πραγματικά αντιπροσωπευτικός και να συνυπολογίζει το προφανές, πως οι περιφερειακές χώρες κατανοούν καλύτερα από τους άλλους πώς να επιτύχουν μία λύση που θα κρατήσει για πολλά χρόνια και θα ταιριάζει στις ανάγκες του καθενός "για πάντα"» είπε ο Ρώσος υπουργός.

Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στο Ισραήλ, καταδίκασε «κάθε μορφή τρομοκρατίας» αλλά και σε ό,τι αφορά τον «αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας» επισήμανε πως θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν μέθοδοι που δεν συνιστούν συλλογική τιμωρία, ούτε παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Τάχθηκε επίσης υπέρ της επανέναρξης της «ειρηνευτικής» διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Παλαιστινιακό (που έχει «παγώσει» εδώ και 10 χρόνια με ευθύνη του Ισραήλ και των ΗΠΑ), επισημαίνοντας πως δεν θα πρέπει να παραβλέψει κανείς «ζητήματα στρατηγικής φύσης», αλλά να αρχίσει να εργάζεται για «να δημιουργήσει προϋποθέσεις για την επίλυσή τους».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο ο Λαβρόφ έθεσε τη σαουδαραβική «ειρηνευτική» πρωτοβουλία του 2002 που είχε την υποστήριξη των μελών του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και προέβλεπε ανεξάρτητο, παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Από την πλευρά του ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, ζήτησε άμεση εκεχειρία στη Γάζα, διαβεβαιώνοντας πως η χώρα του θα συνεργαστεί με τη Ρωσία και άλλες δυνάμεις για την επίλυση της κρίσης.

Την αντιπροσωπεία που πραγματοποιεί τις επαφές απαρτίζουν αξιωματούχοι από την Αίγυπτο, την Παλαιστίνη, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, την Ινδονησία, το Κατάρ, τη Νιγηρία, την Τουρκία και ο γγ του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν δεν συμμετείχε στις επισκέψεις της ομάδας σε Πεκίνο και Μόσχα, αφού συνόδευε τον Τούρκο Πρόεδρο σε επίσκεψη στην Αλγερία. Ο Φιντάν διευκρίνισε ότι θα συμμετάσχει στους υπόλοιπους σταθμούς της περιοδείας (Λονδίνο, Παρίσι, Ουάσιγκτον).

Ισραήλ: Σταθερά στο προσκήνιο τα σχέδια μαζικού διωγμού των Παλαιστινίων

Την ίδια ώρα, παρά τις περί του αντιθέτου τοποθετήσεις από τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους τους που στηρίζουν τη σφαγή στη Γάζα, η ισραηλινή κυβέρνηση κρατά σταθερά στο προσκήνιο τα σχέδια μαζικού διωγμού των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η ισραηλινή υπουργός Πληροφοριών Γκίλα Γκάμλιελ, σε άρθρο της στην εφημερίδα «The Jerusalem Post», επαναφέρει με επίσημη τοποθέτηση πλέον το «ανεπίσημο» σχέδιο που είχε διαρρεύσει από το υπουργείο της στις 13 Οκτώβρη, για τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα.

Κάνει έτσι λόγο για σχέδιο «εθελοντικής μετεγκατάστασης» των Παλαιστινίων σε άλλες χώρες, ενώ καλεί τη «διεθνή κοινότητα» αντί να στείλει χρήματα για την ανοικοδόμηση της Γάζας ή την οργάνωση αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους, να συμμετάσχει... «στη χρηματοδότηση της μετεγκατάστασης και αρωγής των κατοίκων της Γάζας ώστε να χτίσουν τη νέα τους ζωή στις νέες χώρες υποδοχής»...

Η ίδια αναφέρει ότι δοκιμάστηκαν «και απέτυχαν» οι άλλες «λύσεις», χωρίς βέβαια να αναφέρεται στη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, δίπλα στο Ισραήλ...

ΛΙΒΑΝΟΣ
Οκτώ νεκροί από νέες ισραηλινές επιθέσεις

Νέα επικίνδυνη κλιμάκωση καταγράφηκε χτες στις εχθροπραξίες που διαδραματίζονται εδώ και βδομάδες στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου, καθώς ισραηλινές επιδρομές προκάλεσαν χτες τον θάνατο τουλάχιστον 8 ατόμων.

Στους νεκρούς περιλαμβάνονται δύο δημοσιογράφοι του λιβανέζικου τηλεοπτικού δικτύου «Al Mayadeen TV», ένας ντόπιος συνεργάτης τους και μία 80χρονη γιαγιά που είχε μαζί της την επτάχρονη εγγονή της, η οποία τραυματίστηκε.

Ο διευθυντής του «Al Mayadeen», του οποίου οι μεταδόσεις απαγορεύτηκαν πρόσφατα στο Ισραήλ, Γασάν μπιν Τζίντου, υποστήριξε ότι οι δημοσιογράφοι του δικτύου επιλέχθηκαν σκόπιμα ως στόχοι από τον ισραηλινό στρατό, τονίζοντας πως το Ισραήλ θέλει να σιγήσουν οι φωνές των δημοσιογράφων.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Ν. Μικάτι, κατήγγειλε την επίθεση του Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι αποτελεί απόπειρα φίμωσης των μέσων ενημέρωσης.

Σε άλλη ισραηλινή επιδρομή στο χωριό Χαατίγιε του νότιου Λιβάνου, σκοτώθηκαν 4 μαχητές παραρτήματος της «Χαμάς» στην περιοχή.

Από την έναρξη των συγκρούσεων του ισραηλινού στρατού με τη «Χεζμπολάχ» στις 8 Οκτώβρη, καταγράφονται 92 νεκροί στον Λίβανο, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μαχητές της οργάνωσης αλλά και τουλάχιστον 10 πολίτες, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Εξι στρατιώτες και άλλοι 3 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την ισραηλινή πλευρά, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Περισσότεροι από 50 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρη, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων, εκ των οποίων οι 45 είναι Παλαιστίνιοι.

Νέα επίθεση κατά αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ

Οι αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στο Ιράκ «απάντησαν» χτες σε μια νέα επίθεση που σημειώθηκε εναντίον στρατιωτικής βάσης, κατά την οποία «τραυματίστηκαν ελαφρά» μέλη του προσωπικού τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίθεση σημειώθηκε στην αεροπορική βάση Αΐν αλ Ασαντ, στα δυτικά της Βαγδάτης.

Στο μεταξύ, χτες βράδυ, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να χαρακτηρίσουν ξανά τους Υεμενίτες Χούθι «τρομοκρατική οργάνωση», μετά την κατάληψη πλοίου ισραηλινών συμφερόντων στην Ερυθρά Θάλασσα την περασμένη Κυριακή.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Νέες εισβολές του ισραηλινού στρατού και επιθέσεις εποίκων

Οι τρομοκρατικές εισβολές του ισραηλινού κατοχικού στρατού σε πόλεις της Δυτικής Οχθης συνεχίζονται ακατάπαυστα.

Χτες, άλλη μία εισβολή έγινε στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα κοντά στην πόλη Ναμπλούς, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός 45χρονου δημοσιογράφου, ο οποίος ξεψύχησε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, και ενός παιδιού (η ηλικία του οποίου δεν έγινε άμεσα γνωστή). Ηταν η τρίτη εισβολή του ισραηλινού στρατού στον ίδιο καταυλισμό μέσα σε 24 ώρες.

Επίσης, κοντά στο χωριό Αουάρτα (νότια της Ναμπλούς) Εβραίοι έποικοι λιθοβόλησαν οχήματα Παλαιστινίων, προκαλώντας υλικές ζημιές σε πολλά από αυτά.

Νωρίτερα, δύο νεαροί Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σοβαρά στο χωριό αλ Φαντακομίαχ, νότια της πόλης Τζενίν, όταν εισέβαλαν Ισραηλινοί στρατιώτες και Εβραίοι έποικοι, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές αναπτύχθηκαν στις στέγες γύρω από ένα σχολείο.

Στα περίχωρα της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, μπουλντόζες του στρατού και του δήμου κατεδάφισαν σπίτι εξαμελούς οικογένειας Παλαιστινίων στην περιοχή Ισαουίγια, με πρόσχημα απλήρωτα βαριά πρόστιμα.

Τέλος, νωρίς χτες το πρωί ορδές Εβραίων εποίκων εισέβαλαν ξανά στον περίβολο του τεμένους αλ Ακσα, πραγματοποιώντας τελετουργίες υπό την προστασία του στρατού κατά παραβίαση του στάτους κβο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ