ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Το νερό είναι φυσικός πόρος ζωτικής σημασίας

Η αγροτική παραγωγή κατά μήκος του Εβρου κατεστραμμένη. Το ίδιο και λίγο έξω από τα Τρίκαλα. Στην Καστοριά η λίμνη ανέβηκε στην πόλη, ενώ ακόμη και στον Πηνειό της Πελοποννήσου το νερό έφτασε από ευλογία να αντιμετωπίζεται ως κατάρα. Εκατομμύρια τόνοι νερού χάνονται τελικά στη θάλασσα, αφήνοντας πίσω τους καταστροφή. Είτε γιατί όταν βρέχει έχουμε πλημμύρες, είτε γιατί σε «στεγνές» περιόδους λείπουν εκείνα τα έργα που θα συγκρατήσουν το νερό.

Κι όμως το νερό είναι ευλογία. Μια ματιά στο χάρτη μας δίνει πάμπολλες τοποθεσίες με ονόματα από Καλό Νερό ως Μπέλα Βόδα, δείγμα του πώς αντιμετώπιζαν στο πέρασμα του χρόνου οι ντόπιοι αυτόν τον πλούτο. Δε χρειάζεται να είσαι ειδικός για να διαπιστώσεις ότι αυτό που λείπει δεν είναι το νερό κι ότι αυτό που φταίει δεν είναι η φύση. Εξάλλου, ήδη οι πολυεθνικές που εμπορεύονται το νερό έχουν απλώσει τα δίχτυα τους και στη χώρα μας, προσβλέποντας σε μια υπερκερδοφορία από την αξιοποίηση του φυσικού αγαθού που απλόχερα παρέχει η φύση στο ελληνικό τοπίο. Κι όμως δεν υπάρχει κανένας λόγος για να γίνει και αυτό το φυσικό αγαθό πηγή πλούτου για τα μονοπώλια. Αντίθετα, χρόνια τώρα το ΚΚΕ μιλάει για την ανάγκη μιας πολιτικής που θα αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και με συγκεκριμένες προτάσεις δείχνει τις λεπτομέρειες αυτής της πολιτικής. Αποδεικνύει ότι με κεντρικό σχεδιασμό από μια εξουσία που θα ασκεί πολιτική για το λαό και όχι για τα μονοπώλια, δηλαδή από μια λαϊκή εξουσία που θα οικοδομεί τη λαϊκή οικονομία, το νερό θα παραμείνει ένας φυσικός πόρος ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, τη φύση και την ανάπτυξη της κοινωνίας.

Στον αντίποδα αυτής της πρότασης ξανά και ξανά οι πολιτικές που εφαρμόζονται από τα κόμματα του κεφαλαίου οδηγούν στην καταστροφή που προπαγανδιστικά αποδίδεται στον κακό καιρό, στη «θεομηνία» και πάει λέγοντας.

Οι πρόσφατες καταστροφές στον Εβρο, στην Καστοριά, στη Θεσσαλία, στην Ηλεία έφεραν με δραματικό τρόπο ξανά το θέμα στην επικαιρότητα. Οι αρμόδιοι περιόδευσαν στις πληγείσες περιοχές και κατέληξαν σε απίθανες προτάσεις, όπως αυτή του προέδρου της ΚΕΔΚΕ, να γίνει τηλεμαραθώνιος για να αποζημιωθούν οι πληγέντες. Ωσπου να 'ρθει το καλοκαίρι και να αρχίσουν οι λιτανείες για λίγη βροχή. Κι όμως και νερό αρκετό και καλό υπάρχει και λιτανείες δε χρειάζονται και οι καταστροφές μπορούν να αποφευχθούν. Η συνέντευξη με τον Μπάμπη Ζιώγα (πολιτικό μηχανικό - υγειονολόγο, μέλος της Ομάδας Περιβάλλοντος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ) που φιλοξενεί σήμερα ο «Ριζοσπάστης» και οι θέσεις του ΚΚΕ για την αντιπλημμυρική προστασία δίνουν απαντήσεις στο γιατί και πώς.

Η ανυπαρξία πολιτικής διαχείρισης νερού τις κάνει καταστροφικές

Eurokinissi

«

Απαιτείται η επεξεργασία και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής, που θα αφορά στην έρευνα, την προστασία, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων συνολικά στη χώρα και κατά υδατικό διαμέρισμα. Να δημιουργηθεί θεσμικό πλαίσιο, που θα αντιμετωπίζει το νερό ως φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, τη φύση και την ανάπτυξη της κοινωνίας, που σημαίνει ότι το νερό αποτελεί κοινωνική ιδιοκτησία και είναι υπό κρατικό έλεγχο και διαχείριση προς όφελος της εργατικής τάξης, όλων των λαϊκών στρωμάτων». Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στον «Ρ» ο Μπάμπης Ζιώγας, πολιτικός μηχανικός - υγειονολόγος, μέλος της Ομάδας Περιβάλλοντος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή την ανύπαρκτη ουσιαστικά αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, αλλά και συνολικότερα της χώρας.

-- Η λέξη «πλημμύρα» είναι βαθιά ριζωμένη στο καθημερινό μας λεξιλόγιο. Πώς περιγράφεται το φαινόμενο αυτό με απλούς τεχνικούς όρους;

-- Εδώ και εκατομμύρια χρόνια τα νερά της βροχής και του χιονιού που λιώνει έχουν χαράξει πάνω στη γη ένα σταθερό δρόμο προς το φυσικό τελικό τους αποδέκτη, τη θάλασσα και τις λίμνες. Απλή επιφανειακή απορροή, ρυάκια, χείμαρροι ή μικρά ρέματα, παραπόταμοι, ποτάμια είναι η κλασική διαδρομή τους. Μια διαδρομή χαραγμένη ως ανοιχτοί φυσικοί αγωγοί πάνω στη γη με βάση τους νόμους της φύσης. Συμβαίνει κάποιες φορές, στη χώρα μας δυστυχώς πιο συχνά, οι φυσικοί αυτοί αγωγοί (τα «ρέματα») να μην μπορούν να χωρέσουν τις ποσότητες του νερού που καλούνται να παροχετεύσουν και η στάθμη του νερού να υπερβαίνει την όχθη τους. Σ' αυτή την περίπτωση αρχίζει να εκδηλώνεται το πλημμυρικό φαινόμενο, η πλημμύρα.

Eurokinissi

-- Ποια είναι τα γενεσιουργά στοιχεία εκδήλωσης του πλημμυρικού φαινομένου;

-- Η εκδήλωση μιας πλημμυρικής κατάστασης συναρτάται από το συνδυασμό πέντε, κυρίως, φυσικών και τεχνικών παραμέτρων, χωρίς να είναι απαραίτητη η συνέργεια όλων μαζί. Αυτοί είναι:

Η ένταση και διάρκεια της βροχόπτωσης, σε συνδυασμό πιθανά και με το λιώσιμο του χιονιού.

Η έκταση της λεκάνης απορροής του ρέματος, μέχρι τον ενδιάμεσο (π.χ. μεγαλύτερο υδατόρρευμα) ή τον τελικό αποδέκτη (θάλασσα, λίμνη).

Ο συντελεστής της επιφανειακής απορροής της λεκάνης που τροφοδοτεί το υπόψη ρέμα. Ο δείκτης αυτός εκφράζει το ποσοστό του βρόχινου νερού που ρέει επιφανειακά. Ενα άλλο μέρος κατεισδύει προς τον υπόγειο ορίζοντα και ένα πολύ μικρότερο μέρος επανέρχεται στην ατμόσφαιρα με το μηχανισμό της «εξατμισοδιαπνοής».

Η ταχύτητα της επιφανειακής απορροής, που εξαρτάται κύρια από εδαφολογικούς παράγοντες, όπως η κλίση και το είδος του εδάφους και φυσικές μικρές ανωμαλίες και εμπόδια στη ροή του νερού. Μεγάλη ταχύτητα επιφανειακής απορροής σημαίνει ταχύτερη συγκέντρωση των βρόχινων νερών στο ρέμα, επομένως αύξηση της πιθανότητας, εφόσον συντρέχουν και άλλα αίτια, να εκδηλωθεί πλημμύρα.

Η παροχετευτικότητα του ρέματος, δηλαδή η μέγιστη ποσότητα νερού που μπορεί να παροχετεύσει χωρίς να υπερχειλίσουν οι όχθες του. Με δεδομένες τις κλίσεις ενός ρέματος, καθοριστικό στοιχείο είναι η διατομή του και ιδιαίτερα το εύρος του.

Eurokinissi

-- Ποιες είναι οι συνέπειες του πλημμυρικού προβλήματος, τόσο στο περιβάλλον όσο και στους κατοίκους;

-- α. Σε ό,τι αφορά στο περιβάλλον διαπιστώνουμε τις παρακάτω, κυρίως, επιπτώσεις:

Διατάραξη, ακόμη και μερική τοπική καταστροφή, ευτυχώς προσωρινή, των οικοσυστημάτων.

Παροδική διατάραξη του ευρύτερου παράλιου οικοσυστήματος του βυθού της θάλασσας, στην ευρύτερη περιοχή εκβολής του ρέματος και σημαντική τοπική βλάβη του στη θέση εκβολής λόγω φερτών υλών.

Απώλεια υδάτινων, εν δυνάμει, αποθεμάτων.

Αλλοίωση εδαφικού και υποθαλάσσιου αναγλύφου.

β. Σε ό,τι αφορά τον άνθρωπο σημειώνονται:

Απώλεια ζωής - τραυματισμοί, που υφίστανται κύρια τα λαϊκά στρώματα, ως πλέον ευάλωτα, λόγω της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής της άρχουσας τάξης.

Απώλεια σε τεχνικές υποδομές, κινητή και ακίνητη περιουσία, παραγωγική γη.

Αντίστοιχα, αλλά πολύ σοβαρότερα, προβλήματα σε περιπτώσεις κατολισθήσεων εξαιτίας πλημμυρικών φαινομένων.

Η εμπορευματοποίηση ...πνίγει

-- Ποιες είναι οι βασικές αιτίες του πλημμυρικού προβλήματος; Είναι μόνο φυσικού και τεχνικού χαρακτήρα ή υπάρχουν και άλλες παράμετροι;

-- Οι αποκλειστικά φυσικές παράμετροι, που υπεισέρχονται σήμερα στο φαινόμενο της πλημμύρας (ένταση και διάρκεια βροχόπτωσης, έκταση και κλίσεις λεκάνης απορροής), δεν αρκούν από μόνες τους, παρά μόνο σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, για την εκδήλωση μιας πλημμύρας. Το πρόβλημα, όπως ειδικότερα εκδηλώνεται στη χώρα μας τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο, δημιουργείται εξαιτίας της εξαιρετικά επιβαρυντικής συνέργειας των άλλων παραμέτρων που σημειώσαμε απαντώντας στην πρώτη ερώτηση, καθώς αυτές έχουν «στρεβλωθεί» υπό την επίδραση της καπιταλιστικής ανάπτυξης στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα:

Motion Team

Ο συντελεστής επιφανειακής απορροής στην ύπαιθρο αυξάνεται δραματικά με την αποψίλωση (π.χ. πυρκαγιές, οικοπεδοποιήσεις) σημαντικών εκτάσεων της λεκάνης απορροής, αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης της γης και άλλων πολιτικών επιλογών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπέρ των συμφερόντων της οικονομικής ολιγαρχίας. Αντίστοιχα και στις πόλεις με τις συνεχείς τσιμεντοποιήσεις και επεκτάσεις.

Η ταχύτητα απορροής, που επιδρά κυρίως στις αστικές περιοχές, πολλαπλασιάζεται με την οικιστική επέκταση με τον τρόπο που αυτή γίνεται (π.χ. τσιμεντοποίηση, επιστρώσεις εδαφών με αδιαπέρατα υλικά, εξάλειψη ελεύθερων χώρων).

Η παροχετευτική ικανότητα των ρεμάτων έχει μειωθεί δραματικά κύρια εξαιτίας έργων στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης της γης. Σημειώνουμε ιδιαίτερα:

Μείωση της φυσικής διατομής των ρεμάτων λόγω «νόμιμων» και παράνομων οικιστικών επεκτάσεων.

Τοπικές «στενώσεις» εξαιτίας παράνομης δόμησης και πολλών αυθαίρετων παρεμβάσεων από καταπατητές ή και πλήρης ανακοπή της φυσικής ροής εξαιτίας επιχωματώσεων.

Επικαλύψεις ρεμάτων στον αστικό χώρο, μετατροπή τους σε κλειστούς οχετούς.

Η μήτρα του προβλήματος

Υπάρχουν ωστόσο και αιτίες που γεννιούνται κατ' ευθείαν από τη μήτρα του καπιταλιστικού συστήματος και αναφέρονται σε πολιτικές και μέτρα άμεσης εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου, σε πελατειακές σχέσεις με ειδικές κοινωνικές ομάδες και συμφέροντα. Μνημονεύουμε, για παράδειγμα, τη διοχέτευση ελάχιστων οικονομικών πόρων σε έργα τεχνικών υποδομών υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, μαζί και αντιπλημμυρικής προστασίας, καθώς το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τους πηγαίνει σε έργα που μεγιστοποιούν τα κέρδη του κεφαλαίου. Αλλά και στα έργα αυτά η παράμετρος της αντιπλημμυρικής, ως όφειλε, συμπεριφοράς τους είναι υποβαθμισμένη. Χαρακτηριστικές π.χ. για την Αττική είναι οι περιπτώσεις του Κηφισού, της Αττικής Οδού (επιβάρυνε την περιοχή των Μεσογείων) και του Αεροδρομίου των Σπάτων (ομοίως).

Ειδικότερο και εξαιρετικά σημαντικό αίτιο είναι η συνολικότερη φιλομονοπωλιακή πολιτική στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης των νερών, που συναποφασίζεται στα όργανα της ΕΕ. Σημειώνονται ιδιαίτερα:

Η έλλειψη πρόνοιας για τη βελτίωση της σχέσης «φυσικά αποθέματα νερού/βροχοπτώσεις», αφού το βάρος ρίχνεται αποκλειστικά στη «ζήτηση», δηλαδή στην κατανάλωσή του από τα λαϊκά στρώματα. Η βελτίωση της σχέσης αυτής με συγκεκριμένα έργα και παρεμβάσεις θα οδηγούσε αυτομάτως στον περιορισμό του ελεύθερα απορρέοντος νερού που δημιουργεί, συντρεχουσών και των άλλων αιτίων, το φαινόμενο της πλημμύρας. Και, φυσικά, καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι η έλλειψη αυτών των έργων υπηρετεί απόλυτα την ευρωενωσιακή πολιτική για την εξαφάνιση της μικρής και μεσαίας αγροτιάς με χαρακτηριστικότερη, μεταξύ πολλών άλλων, την περίπτωση του θεσσαλικού κάμπου.

Η εχθρική στάση απέναντι στη δημιουργία φραγμάτων με σύνθετη αποστολή, όπως: Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, προγραμματισμένος εμπλουτισμός παρακείμενων (εκτός της λεκάνης απορροής) επιφανειακών και υπόγειων υδροφορέων, δημιουργία τεχνητών ζωνών ανάσχεσης των πλημμυρικών παροχών και επιβράδυνσης, επομένως, της ροής προς τα κατάντι, με σημαντική συμβολή στην αποτροπή πλημμυρών (π.χ. περίπτωση εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου).

-- Πώς μπορεί τελικά να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, όταν το μπαλάκι των ευθυνών, όλα αυτά τα χρόνια, πηγαινοέρχεται από τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες στην Τοπική Διοίκηση και το αντίστροφο;

-- Είναι φανερό ότι η ουσιαστική αντιμετώπιση του πλημμυρικού προβλήματος περνάει μέσα από την άρση των αιτίων που αναφέραμε. Το ίδιο όμως φανερό είναι ότι τα αίτια αυτά, όπως συγκεκριμένα τα περιγράψαμε πριν, είναι συνυφασμένα με την ίδια τη φύση του καπιταλιστικού συστήματος, ταγμένου να υπηρετεί τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

Ιδιαίτερα στις εδαφομορφολογικές συνθήκες της χώρας μας ακόμα και τα πιο προφανή και ζωτικά μέτρα ουσιαστικής μακρόχρονης προστασίας από τις πλημμύρες (όπως π.χ. προστασία και παραπέρα ανάπτυξη των δασών σε συνδυασμό με την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών), βρίσκονται στον αντίποδα των συμφερόντων του κεφαλαίου που θέλει να επεκτείνει τις κερδοφόρες δραστηριότητές του και το κάνει σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος.

Σε αυτή του τη δράση τα όργανα της Τοπικής Διοίκησης, στην τεράστια πλειοψηφία τους τοπικά στελέχη των κομμάτων εξουσίας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με τη συναίνεση ή την ανοχή κατά περίπτωση των αιρετών του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν προβάλλουν αντίσταση, αλλά τη διευκολύνουν. Μόνο για λόγους εντυπώσεων, στην προσπάθεια να μειώσουν το όποιο πολιτικό κόστος, επιχειρούν να αποσείσουν τις δικές τους ευθύνες, όταν τους ξεσκεπάζουν οι αγωνιστικές ριζοσπαστικές δυνάμεις στην ΤΑ και το τοπικό μαζικό κίνημα, παίζοντας αυτό το πολιτικό «πινγκ πονγκ» με την κεντρική εξουσία, όπως εύστοχα σημειώνετε.

Σε κάθε περίπτωση, η ουσιαστική αντιμετώπιση του πλημμυρικού προβλήματος, η άρση των αιτίων που το προκαλούν, θέτει ως προϋπόθεση την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της άρχουσας τάξης στη χώρα μας, θέτει δηλαδή επί τάπητος το ζήτημα της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας.


Ν. ΤΣ.

Θέσεις του ΚΚΕ για την αντιπλημμυρική προστασία

Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει την αντιπλημμυρική προστασία καθώς και τη διαχείριση του νερού συνολικά ως ένα από τα βασικά ζητήματα της προστασίας της ζωής και της υγείας της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και τα θεωρεί αδιαπραγμάτευτα σε αντίθεση με την πολιτική των αστικών κομμάτων που εντάσσουν το ζήτημα του νερού και της αντιπλημμυρικής προστασίας στο πλαίσιο της δράσης του κεφαλαίου. Τόσο το νερό και τη γη ως εμπορεύματα, όσο και την ανυπαρξία ανάλογων έργων αφού δε λειτουργούν ανταποδοτικά, δηλαδή δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν κερδοφόρα. Οι προτάσεις του ΚΚΕ μπορούν και πρέπει να γίνουν υπόθεση λαϊκής πάλης. Απαιτούν δε κεντρικό σχεδιασμό από μια εξουσία που θα ασκεί πολιτική για το λαό και όχι για τα μονοπώλια, δηλαδή τη λαϊκή εξουσία που να οικοδομεί λαϊκή οικονομία.

Γι' αυτό οι προτάσεις του ΚΚΕ που προβάλλονται ως στόχοι λαϊκής πάλης είναι:

-- Δημιουργία θεσμικού πλαισίου, που θα αντιμετωπίζει το νερό ως φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, τη φύση και την ανάπτυξη της κοινωνίας, που σημαίνει ότι το νερό αποτελεί κοινωνική ιδιοκτησία και είναι υπό κρατικό έλεγχο και διαχείριση.

-- Επεξεργασία και εφαρμογή ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής, που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων συνολικά στη χώρα και κατά υδατικό διαμέρισμα.

-- Σχεδιασμός με μακρόχρονο χρονικό ορίζοντα προβλέψεων, που περιλαμβάνει μέτρα για δασοκαλύψεις, απαγορεύσεις επεκτάσεων πόλεων, ορθολογικών χρήσεων γης, διάνοιξη ρεμάτων, μικρά φράγματα κατακράτησης φερτών υλών, τοπικά έργα εκτροπής υδάτων κλπ.

-- Συνολική διαχείριση των υδρολογικών λεκανών, των χειμάρρων από τις πηγές, δασοτεχνικά έργα διευθέτησης της κοίτης τους.

-- Δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα κατασκευής των αντίστοιχων έργων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιεράρχησή τους.

-- Δέσμευση των απαιτούμενων αντίστοιχων κονδυλίων με σαφή καταγραφή τους στους προϋπολογισμούς του κράτους.

-- Δημιουργία κρατικού φορέα, που θα έχει την ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων και μέτρων, ώστε να εξασφαλίζονται:

  • Αυστηρή τήρηση της επιβαλλόμενης χρονικής ιεράρχησης των έργων, ενιαία και όχι αποσπασματική κατασκευή τους.
  • Περιφρούρηση από την επίσημη και ανεπίσημη αυθαιρεσία στα έργα που εκτελούνται.
  • Ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός των αντιπλημμυρικών έργων να εναρμονίζεται με την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων.
  • Επικαιροποιημένο και αξιόπιστο σχέδιο δράσης και μηχανισμός με το απαραίτητο προσωπικό και τα μέσα για την αντιμετώπιση αντίστοιχων φαινομένων.
  • Βραχυπρόθεσμα μέτρα, έργα, παρεμβάσεις, που θα περιορίζουν τουλάχιστον τις επιπτώσεις από αντίστοιχα φαινόμενα.
  • Προστασία κάθε ελεύθερου χώρου, μεγάλου ή μικρού, και αντίσταση στην τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων.
  • Προστασία των θαλασσών από τη βιομηχανική ρύπανση, των παραλίων από τα φερτά υλικά. Κατασκευή και ολοκλήρωση των δικτύων ομβρίων στις πόλεις, αλλά και συντήρησή τους, μόνιμος καθαρισμός από φερτά υλικά.
  • Ειδικά μέτρα, για τις καταλήψεις της κοίτης χειμάρρων, τις παράνομες συνδέσεις, τον καθαρισμό των χειμάρρων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ