Ενάντια στο νέο νομοσχέδιο και την επικείμενη είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα Ιδρύματα διεκδικούν ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους
Στην Αθήνα συγκεντρώνονται στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Σε συμμετοχή καλούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλοσοφικής, Οδοντιατρικής, Τούρκικων Σπουδών, Κοινωνιολογίας, ΠΤΔΕ και ΤΕΑΠΗ ΕΚΠΑ, Τοπογράφων, Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, ΣΕΤ και ΣΕΤΠ ΠΑΔΑ, ΠΑΠΕΙ και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ, ΦΕΠΑ, ΦΕΑ και ΝΦΕΕΜΠ, που μετά από σύσκεψη συντονισμού αποφάσισαν πολύμορφες δράσεις διεκδικώντας να μην κατατεθεί ο νέος νόμος - πλαίσιο και δηλώνοντας ότι η αστυνομία δεν θα μπει στις σχολές. «Κάτω τα χέρια από τους φοιτητικούς συλλόγους», δηλώνουν και απέναντι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης αντιτάσσουν τα αιτήματα για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών, με το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα και με επικαιροποιημένα προγράμματα σπουδών με βάση τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα, αναβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας. Απορρίπτουν κάθε σκέψη για κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, για νοίκια στις εστίες, για συγχωνεύσεις τμημάτων, ζητούν κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, λένε όχι στις κατηγοριοποιήσεις πτυχίων και αποφοίτων.
Στο σημερινό συλλαλητήριο συμμετέχουν επίσης οι Σύλλογοι Φυσικού και Μαθηματικού ΕΚΠΑ, Χημικών Μηχανικών, Μεταλλειολόγων, ΣΕΜΦΕ και ΗΜΜΥ ΕΜΠ.
Σε μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο απόψε, στις 7 μ.μ. στην Καμάρα Θεσσαλονίκης, καλεί ο Συντονισμός Φοιτητικών Συλλόγων - Καθηγητών - Εργαζομένων του ΑΠΘ. Η απόφαση πάρθηκε μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ, με τη συμμετοχή συλλόγων, των φοιτητών, των διδασκόντων και των εργαζομένων του Ιδρύματος. Εκεί προτάθηκε σειρά πολύμορφων κινητοποιήσεων για το επόμενο διάστημα, οι οποίες θα συζητηθούν και στις Γενικές Συνελεύσεις των επόμενων ημερών, που περιλαμβάνουν επίσης παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 3 Ιούνη στην Ανω Λέσχη του ΑΠΘ και συναυλία των φοιτητικών συλλόγων στα γρασίδια της Φιλοσοφικής την Παρασκευή 9 Ιούνη.
Στην Πάτρα επίσης Φοιτητικοί Σύλλογοι καλούν σε κινητοποίηση απόψε στις 7 μ.μ., στην πλατεία Γεωργίου.
Στα Γιάννενα, συγκέντρωση κάνουν απόψε στις 7 μ.μ. στην Περιφέρεια οι φοιτητικοί σύλλογοι που χτες προχώρησαν σε κινητοποίηση και διήμερη κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου. Για αύριο Παρασκευή στις 7 μ.μ. έχουν προγραμματίσει σύσκεψη συντονισμού, για να καθορίσουν τη δράση τους το επόμενο διάστημα.
Κινητοποιήσεις γίνονται επίσης σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι στο Ηράκλειο (πλατεία Ελευθερίας), στα Χανιά (πλατεία Δημοτικής Αγοράς) και στο Ρέθυμνο (δημαρχείο).
Στην Κοζάνη, πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα σύσκεψη συντονισμού των φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στην οποία φοιτητές από όλους τους συλλόγους του ιδρύματος συζήτησαν πώς ενιαία και οργανωμένα θα διεκδικήσουν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις σπουδές τους. Κατέληξαν στην οργάνωση κοινής μέρας δράσης, με κινητοποιήσεις σε κάθε πόλη την Τετάρτη 8 Ιούνη. Τη σύσκεψη οργάνωσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, Νηπιαγωγών, Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Καστοριάς, Πτολεμαΐδας και Καλών Τεχνών του ΠΔΜ, ενώ συμμετείχαν επίσης και εκπρόσωποι από τους Φοιτητικούς Συλλόγους Γεωπονίας και Οικονομικών Επιστημών.
Κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν χτες φοιτητές, εργαζόμενοι και διδάσκοντες του ΑΠΘ
Κοινό μέτωπο πάλης ενάντια στο οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο έντασης της καταστολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και προώθησης νέων αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων με τον νέο νόμο - πλαίσιο για τα πανεπιστήμια υψώνουν οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι και οι διδάσκοντες στο ΑΠΘ, καταδικάζοντας παράλληλα το οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για την ένταση της καταστολής.
«Στο οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για τη διάλυση του δημόσιου, δωρεάν, δημοκρατικού πανεπιστημίου, με οργανωμένο τρόπο, ενιαίο, ενωτικό, θα απαντήσει το πανεπιστημιακό κίνημα», ήταν το μήνυμα που έστειλαν από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν έξω από το κτίριο της Σχολής Θετικών Επιστημών, καλώντας παράλληλα σε μαζική συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο που οργανώνουν οι συλλογικοί τους φορείς στις 7 μ.μ. στην Καμάρα.
Στη συνέντευξη παρεμβάσεις έκαναν η Χριστίνα Σταμούλη, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Χημικού, ο Ηλίας Κονδύλης, μέλος του ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού - Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ), ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικών Εργαζομένων, ο Κώστας Μπαλτζής, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΣΕΔΙΠ-ΑΠΘ) και η Βούλα Ευσταθιάδου, πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΣΕΤΕΠ - ΑΠΘ).
Η Χριστίνα Σταμούλη, μεταξύ άλλων, τόνισε πως με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, φοιτητές, διδάσκοντες και εργαζόμενοι στέλνουν ενιαία μήνυμα στην κυβέρνηση να μην καταθέσει τον νέο νόμο - πλαίσιο, καθώς, όπως τόνισε, είναι σχεδιασμένος για τις ανάγκες της αγοράς, των επιχειρηματικών ομίλων, και όχι των φοιτητών, πατώντας στα «χνάρια» όλου του νομοθετικού πλαισίου όλων των κυβερνήσεων, ενώ επίσης αναφέρθηκε σε πλευρές του νέου νόμου που παρουσίασε η κυβέρνηση.
Από την πλευρά του ΕΣΔΕΠ, ο Ηλίας Κονδύλης σημείωσε πως μπροστά στις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει η πανεπιστημιακή κοινότητα, το ζωντανό πανεπιστημιακό κίνημα απαντά με έναν πρωτόγνωρο τρόπο, μια πρωτόγνωρη ενότητα: «Καθηγητές, μέλη ΔΕΠ, διοικητικοί υπάλληλοι, ερευνητικό προσωπικό, φοιτητές από κοινού συντονισμένα με ενιαίο μέτωπο οργανώνονται, συντονίζονται και εκφράζουν την αντίθεσή τους στον αντιδημοκρατικό κατήφορο του τελευταίου εξαμήνου».
Μάλιστα, αναφερόμενος στο «κρεσέντο βίας, καταστολής και αστυνομοκρατίας» που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο ΑΠΘ, σημείωσε πως η κυβέρνηση επιχειρεί την εμπέδωση της αστυνομοκρατίας μέσα στα πανεπιστήμια «διότι θέλει να μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις, όπου συνδικαλιστικές ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα δεν έχουν θέση, και από αυτή την έννοια παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διευκολύνει αυτό το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο.
(...) Διορισμένος πρύτανης, διορισμένα συμβούλια διοίκησης, διορισμένος εκτελεστικός διευθυντής και κοσμήτορας, τουρνικέ, κάμερες, αστυνομία. Αυτό είναι το μέλλον του πανεπιστημίου, το οποίο οραματίζεται η κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι αν αυτό είναι το μέλλον του πανεπιστημίου που οραματίζεται η κοινωνία, οι εργαζόμενοι, το λαϊκό - εργατικό κίνημα», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Το πραγματικό δίλημμα κατά τη γνώμη μας δεν είναι "με τη βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα", όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος», είπε με τη σειρά του ο Γιάννης Κουρμούλης και τόνισε πως το δίλημμα είναι «πανεπιστήμιο ή πολυκατάστημα», προσθέτοντας: «Πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί για τις ανάγκες των φοιτητών, για να μορφώνει, και για την κοινωνία για να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες, ή πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα δικά τους συμφέροντα;».
Μάλιστα, αναφερόμενος στον «επικοινωνιακό πόλεμο που έχουν εξαπολύσει η κυβέρνηση και η πρυτανεία» με αιχμή δήθεν τη βιβλιοθήκη, σχολίασε πως με τον νέο νόμο - πλαίσιο παύουν να αποτελούν αυτοτελείς διοικητικές μονάδες οι βιβλιοθήκες και τα κέντρα πληροφόρησης, ενώ καταργείται και ο σύνδεσμος ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την πρόσβαση στα επιστημονικά άρθρα και περιοδικά που απολαμβάνει ολόκληρη η ακαδημαϊκή κοινότητα.
Σε σχέση με τις υποδομές, που όπως σημείωσε «ξαφνικά οι πρυτανικές αρχές δείχνουν υπερβολικό ζήλο και ευαισθησία», υπενθύμισε πως στην κεντρική βιβλιοθήκη στάζουν νερά κάθε φορά που βρέχει, ενώ το κτίριο διοίκησης, στο οποίο συχνά οι εργαζόμενοι κλειδώνονται μέσα, αντιμετωπίζει προβλήματα από τον σεισμό του '78, τα οποία αποτυπώνονται σε αναφορές της Πυροσβεστικής και της Επιθεώρησης Εργασίας που αποδίδουν ευθύνες. «Παρ' όλα αυτά εκεί δεν έχουν δείξει την ίδια ευαισθησία», σχολίασε ο Γ. Κουρμούλης.
Με τη σειρά τους, ο Κώστας Μπαλτζής και η Βούλα Ευσταθιάδου μετέφεραν τα αντίστοιχα ψηφίσματα των Ομοσπονδιών τους, της ΠΟΣΕΕΔΙΠ και της ΠΟΕΤΕΠ, στα οποία καταδικάζεται η ένταση της καταστολής στο ΑΠΘ και το περιεχόμενο του νέου νόμου - πλαίσιο της κυβέρνησης.
Μήνυμα της ΚΝΕ: «Ψηλά το κεφάλι! Είστε ήδη νικητές!»
Eurokinissi |
Σε μήνυμά της προς τις μαθήτριες και τους μαθητές που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις, η ΚΝΕ καλεί:
«Ψηλά το κεφάλι! Είστε ήδη νικητές! Τα βάλατε με την κούραση, το άγχος, τη στέρηση της βόλτας με την παρέα σας, με μια ύλη - βουνό, και είστε εδώ!
Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, μπροστά σας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, γεμάτο με σημαντικές επιλογές. Να τις κάνετε, κρατώντας από τα σχολικά σας χρόνια αυτά που σας έκαναν να αισθανθείτε πιο γεμάτοι, πιο αισιόδοξοι, που η δύναμη και η αντοχή σας μεγάλωσε.
Ναι, κάποιες στιγμές είχαν αυξημένο συντελεστή βαρύτητας! Ηταν οι στιγμές που επιλέξατε να ζήσετε, να μην τα παρατήσετε, να ψάξετε την αλήθεια, να τολμήσετε, να αγωνιστείτε μαζί με τους συμμαθητές σας για τα δικαιώματά σας στη μόρφωση και τη ζωή, να αποδείξετε πως "η νέα γενιά έχει ιδανικά"!
Αν αυτές τις στιγμές τις κάνετε κανόνα ζωής, "όποιο θέμα και να πέσει, θα γράψετε καλά"!
Είμαστε μαζί σας! Καλή επιτυχία!».