Οι βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις στην Ανατολική Ουκρανία από τις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου (στρατό και εθελοντικά τάγματα, όπου πρωτοστατούν οι φασίστες) κλιμακώνονται όλες τις προηγούμενες μέρες, με τα επίσημα στοιχεία να κάνουν λόγο για 10 νεκρούς το τελευταίο μόνο 24ωρο. Πρόκειται για άμαχους σε χωριά του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και τρεις Ουκρανούς στρατιώτες.
Οι αρχές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς (δηλαδή των θυλάκων στις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ που ελέγχουν οι πολιτοφύλακες που αντέδρασαν στην πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου) απηύθυναν έκκληση να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει η αιματοχυσία στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που επιβλέπει τη λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ στις 12 Φλεβάρη του 2015, η οποία είχε τη συμφωνία και των Γαλλίας, Γερμανίας, Ουκρανίας, Ρωσίας (σχήμα Νορμανδίας). Ο εκπρόσωπος και διαπραγματευτής του Ντονέτσκ στις συναντήσεις της λεγόμενης Ομάδας Επαφής (εκπρόσωποι Ουκρανίας, πολιτοφυλάκων, Ρωσίας και ΟΑΣΕ), Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε την Κυριακή ότι έχουν γίνει οι πρώτες συνεννοήσεις με τον ΟΑΣΕ για τον έλεγχο της απόσυρσης των οπλών διαμετρήματος πάνω από 120 mm, αφού συνεχώς ο ουκρανικός στρατός βάλλει κατοικημένες περιοχές με πολλαπλά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων τύπου Γκράντ. Επίσης, σημείωσε ότι συμφωνήθηκε να μπορεί ο Οργανισμός να έχει πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές και να ενταθεί η προσπάθεια για να προχωρήσει συμφωνία για την απόσυρση και των όπλων με διαμέτρημα χαμηλότερο από 100 mm. Επίσης, οι πολιτοφύλακες θέλουν να επισπευσθεί η νέα συνάντηση στο Μινσκ, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 29 Αυγούστου.
Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, που δήλωσε ότι υποπτεύεται πως η Ουκρανία προετοιμάζει μια νέα επίθεση κατά των πολιτοφυλάκων. «Ανησυχούμε από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, οι οποίες θυμίζουν έντονα μια προετοιμασία για περισσότερη στρατιωτική δράση» δήλωσε χτες και πρόσθεσε ότι «έτσι ήταν και τον περσινό Αύγουστο, όταν οι Ουκρανοί στρατιώτες πήραν εντολή να επιτεθούν. (...) Ετσι ήταν και φέτος το Γενάρη. Δε θα πρέπει να πειραματιζόμαστε και να δοκιμάζουμε την τύχη μας, θα πρέπει απλώς να εφαρμόζουμε αυτό που συμφωνήθηκε στο Μινσκ».
Στο ίδιο πνεύμα και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι εκρηκτική και κάλεσε και τις δύο πλευρές στη σύγκρουση να αρχίσουν γρήγορα συνομιλίες για να προλάβουν μια αναζωπύρωση της βίας.
Την ίδια ώρα, σε μια κίνηση που το Κίεβο αναμένεται με βεβαιότητα να θεωρήσει ως σκόπιμη προσβολή, καθώς ετοιμάζεται να γιορτάσει την Ημέρα Ανεξαρτησίας στις 24 Αυγούστου, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφτηκε χτες, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Κρεμλίνου, τη Γιάλτα στην Κριμαία, για να προωθήσει τον τουρισμό στην πόλη αυτή.
Ανησυχία για εκτεταμένη ρύπανση από επικίνδυνα χημικά
Το χάος επικρατεί ακόμα στον αποθηκευτικό χώρο όπου σημειώθηκε το μεγάλο δυστύχημα |
Σε εξαιρετικά σοβαρή εξελίσσεται η κατάσταση στην πόλη - λιμάνι Τιαντζίν στην ανατολική Κίνα, μετά τις εκρήξεις της περασμένης Τετάρτης σε αποθηκευτικό χώρο, όπου φυλάσσονταν ανάμεσα στα πολλά εμπορευματοκιβώτια κάθε είδους και πολλά με τοξικές ουσίες (εκρηκτικές ύλες και χημικά όπως το τοξικό κυανούχο νάτριο), με αποτέλεσμα να αυξάνει η ανησυχία για ενδεχόμενο εκτεταμένης ρύπανσης. Ως χτες, ο αριθμός των νεκρών που ανακαλύπτονται στα ερείπια είχε φτάσει τους 117, ανάμεσά τους και 39 πυροσβέστες, ενώ ακόμη 64 πυροσβέστες αγνοούνται. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 800, ενώ 59 είναι σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες, πέντε μέρες μετά τις πρώτες εκρήξεις, σημειώθηκε άλλη μια έκρηξη μικρότερης ισχύος, σε αποθήκη επίσης με επικίνδυνα χημικά υλικά.
Το δυστύχημα σε αυτό το εμπορικό λιμάνι εγείρει εκ νέου πολλά ερωτηματικά για τα μέτρα ασφαλείας που παίρνουν οι επιχειρήσεις για την προστασία της ζωής των εργαζομένων. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, που επισκέφτηκε την πληγείσα περιοχή, δήλωσε ότι πρέπει να επανεξεταστεί όλο το πλαίσιο της νομοθεσίας για την ασφάλεια στην εργασία. Οπως είπε, όλοι οι φορείς «θα πρέπει να εγγυηθούν την ασφάλεια της παραγωγής, καθώς και της κοινωνικής σταθερότητας και να εξασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν και να εργαστούν σε συνθήκες ειρήνης. Οι εκρήξεις στην Τιαντζίν και άλλα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα με την ασφάλεια στο χώρο εργασίας». Επίσης, ο πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, ζήτησε από τις επιχειρήσεις «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ελέγχουν τα μέτρα ασφαλείας τους». Είπε ότι «οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνική σταθερότητα περιλαμβάνουν την ασφάλεια της παραγωγής. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να βεβαιώνουν ότι τα επικίνδυνα χημικά και εύφλεκτα προϊόντα αποθηκεύονται σωστά. Πρέπει να παρθούν μακροπρόθεσμα μέτρα για την πρόληψη των ατυχημάτων». Ωστόσο, όσο αναπτύσσονται οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, το κυνήγι του κέρδους από τους μονοπωλιακούς ομίλους, αποδεικνύεται ότι πληθαίνουν τα εργατικά ατυχήματα (πιο συχνές αναφορές γίνονται στα ορυχεία) και χειροτερεύουν οι συνθήκες εργασίας των εργατών.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από την καταστροφή στην Τιαντζίν έχουν πληγεί 17.000 νοικοκυριά, 1.700 επιχειρήσεις, ενώ 6.000 κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Σε ό,τι αφορά τα τοξικά υλικά που υπάρχουν στην περιοχή, γίνεται λόγος για 700 τόνους κυανούχου νατρίου, που σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν μείνει ανέπαφοι, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί πόση ποσότητα έχει διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα. Οι αρμόδιες περιβαλλοντολογικές αρχές δηλώνουν ότι παρατηρούν και καταγράφουν τις επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα και σε τρεις περιπτώσεις καταγράφτηκε ότι το κυανούχο νάτριο ξεπερνάει κατά 27,4 φορές τα επιτρεπτά όρια. Επίσης, επιτόπου βρίσκονται 4.000 υγειονομικοί και έχουν στηθεί καταυλισμοί για τους πληγέντες.
Ηδη οι συγγενείς θυμάτων και αγνοούμενων, ειδικά των πυροσβεστών που κάνουν ηρωική προσπάθεια να ελέγξουν την κατάσταση, αλλά και κάτοικοι της πληγείσας περιοχής, έχουν προχωρήσει σε διαμαρτυρίες τόσο για το γεγονός της ανυπαρξίας μέτρων ασφαλείας, όσο και για τον τρόπο που γίνεται η ενημέρωση για το δυστύχημα.
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--
Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν, χτες το απόγευμα, έναν Παλαιστίνιο νεαρό στη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης, με τον ισχυρισμό ότι τους πλησίασε απειλητικά με μαχαίρι.
Ο νεαρός, που φέρεται να είναι γύρω στα 20, ξεψύχησε κατά τη μεταφορά του σε νοσοκομείο της περιοχής. Είναι ο δεύτερος που χάνει τη ζωή του από το περασμένο Σάββατο, καθώς σε παρόμοιες συνθήκες πυροβολήθηκε θανάσιμα από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών σε φυλάκιο ελέγχου 21χρονος Παλαιστίνιος.
Τα νέα θύματα της ισραηλινής κατοχής δεν είναι τα μόνα που δυναμιτίζουν το κλίμα στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη. Την Παρασκευή, έπεσε σε κώμα ο 31χρονος Παλαιστίνιος δικηγόρος Μουχάμαντ Αλαν, που κρατείται φυλακισμένος επειδή θεωρείται ύποπτος για σχέσεις με την «Ισλαμική Τζιχάντ» από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές, έπειτα από απεργία πείνας 2,5 μηνών. Η εύθραυστη κατάσταση της υγείας του έκανε χιλιάδες Παλαιστίνιους της Δυτικής Οχθης να διαδηλώσουν, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή του. Ωστόσο, οι Ισραηλινοί το αρνήθηκαν, βάζοντας ως όρο να δεχτεί ο κρατούμενος την αυτοεξορία του στο εξωτερικό επί τουλάχιστον μία τετραετία...
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--
«Η συμφωνία για τα πυρηνικά που επετεύχθη μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων δε θα ανοίξει τις πύλες της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην πολιτική ή την οικονομική επιρροή των ΗΠΑ» δήλωσε χτες ο Ιρανός ανώτατος Σιίτης ηγέτης στη χώρα, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, διευκρινίζοντας ότι η συμφωνία του περασμένου Ιούνη που υπογράφηκε στη Βιέννη, μπορεί ακόμη και να απορριφτεί από κάποια από τις δύο χώρες.
«Νόμιζαν ότι η συμφωνία αυτή - και δεν είναι σαφές αν θα υιοθετηθεί στο Ιράν ή στην Αμερική - θα ανοίξει τις πύλες του Ιράν στην επιρροή τους» δήλωσε ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σε συνάντηση που είχε με μέλη της Ενωσης της Ισλαμικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης. Διαβεβαίωσε ότι δε θα επιτραπεί «η αμερικανική πολιτική, οικονομική ή πολιτιστική επιρροή στο Ιράν», αποφεύγοντας από την άλλη να σχολιάσει επί της ουσίας τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.