Παρότι προς το παρόν φαίνεται να παγώνει η διαπραγμάτευση για το Κυπριακό, μετά το κλείσιμο του τελευταίου γύρου στην Ελβετία, το βέβαιο είναι ότι παγιώνονται δεδομένα για την παραπέρα προώθηση του διχοτομικού σχεδίου, στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος Αναστασιάδη - Ερογλου, του Φλεβάρη του 2014, που προβλέπει «δύο συνιστώντα κράτη» και συγκαλύπτεται με τη λεγόμενη «διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία» το μη ενιαίο κράτος, ενώ ταυτόχρονα όλο και περισσότερο αναβαθμίζεται το κατοχικό ψευδοκράτος με τη στήριξη της Τουρκίας και όχι μόνο.
Επίσης, όλο και περισσότερο, μέσα από την όποια αντιπαράθεση υπάρχει ανάμεσα σε αστικές τάξεις και κόμματα, τείνει να ξεχαστεί ότι το Κυπριακό είναι ζήτημα εισβολής και κατοχής και προβάλλει το αλισβερίσι που γίνεται εν μέσω των σφοδρών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή, ανάμεσα σε καπιταλιστές που θέλουν να εκμεταλλευτούν το φυσικό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου. Οι ενεργειακοί κολοσσοί εντείνουν τη δραστηριότητά τους για να αποκτήσουν πλεονέκτημα στα κέρδη που θα φέρουν οι εξορύξεις, καθώς και οι δρόμοι της Ενέργειας που θα χαραχτούν.
Πάντως, η Τουρκία φαίνεται να αποσύρει το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός», που ήταν στην περιοχή της Πάφου για αρκετό χρονικό διάστημα συνοδεία πολεμικού πλοίου, ενώ έχει εκδώσει παράνομη Navtex, η οποία έχει ισχύ έως το Δεκέμβρη, κάτι που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να βγει ξανά στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο Νορβηγός διπλωμάτης Εσπεν Μπαρθ Αϊντε, ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, ανακοίνωσε και επίσημα την παραίτησή του, προκειμένου να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές στη χώρα του με το Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα. Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ, σημείωσε: «Τους τελευταίους 27 μήνες, με σταθερή προσήλωση, δέσμευση και δημιουργικότητα, ο κ. Αϊντε βοήθησε τους δύο ηγέτες (στην Κύπρο) να επιτύχουν πρωτοφανή πρόοδο προς την ανεύρεση βιώσιμης και διατηρήσιμης λύσης για την παλιά διένεξη δεκαετιών».
Επίσης κατά τη χτεσινή τακτική ενημέρωση των εκπροσώπων των διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Στέφαν Ντούτζαριτς, ανέφερε ότι το Γραφείο του ΟΗΕ στην Κύπρο θα διευθύνεται από την αναπληρώτρια γενική σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα και επικεφαλής της UNFICYP, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, Καναδή διπλωμάτη και εν ευθέτω χρόνω ο Γενικός Γραμματέας θα αποφασίσει για τη μελλοντική πορεία. Ακόμα, απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι το Κυπριακό θα είναι ένα από τα πολλά θέματα που θα συζητηθούν στις διάφορες διμερείς συζητήσεις που θα έχει ο Γενικός Γραμματέας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το Σεπτέμβρη.
Πάντως, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, δήλωσε ότι ελπίζει στη θέση του Αϊντε να τοποθετηθεί Ευρωπαίος διπλωμάτης, καθώς, όπως είπε, το Κυπριακό είναι και ευρωπαϊκό θέμα.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ΤΡΤ επιβεβαίωσε το σκληρό παζάρι που γίνεται και στην ίδια τακτική που χρησιμοποιεί, κατηγόρησε την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν ήθελαν λύση του Κυπριακού στο Κραν Μοντάνα στην Ελβετία. Ανέφερε ότι «σε 4 κεφάλαια υπήρξε προσέγγιση και στα δύο τελευταία κεφάλαια ειδικά θέλαμε να υπάρξει αποτέλεσμα. Είπαμε τι πρέπει να γίνει σε αυτό το θέμα και καθορίσαμε τις κόκκινες γραμμές μας. Εκεί όλοι είδαν ότι η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου ήταν οι πλευρές που ήθελαν τη λύση». Και συνέχισε: «Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι και 50 χρόνια να μιλάμε με τις ίδιες παραμέτρους, αποτέλεσμα δεν θα υπάρξει. Πρέπει να καθίσουμε όλοι μαζί, συμπεριλαμβανομένων και του ΟΗΕ, για να πάρουμε μία απόφαση και να χαράξουμε έναν δρόμο. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται μια ζωή. Η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπάθησε να μας φέρει σε δύσκολη θέση στις συνομιλίες συχνά με ψευδείς πληροφορίες. Εμείς ως Τουρκία θα υποστηρίζουμε μέχρι τέλους την ειρήνη στην Κύπρο».
Βεβαίως το ζήτημα των κατοχικών στρατευμάτων και το παζάρι τού πόσο και πώς θα παραμείνουν είναι σημαντικό αγκάθι, ενώ και η «εγγυήτρια» Μεγάλη Βρετανία, με την ανοχή όλων των πλευρών, της ΕΕ και του ΟΗΕ, κατοχυρώνει τις βάσεις στο νησί, προς εξυπηρέτηση φυσικά ευρύτερων σχεδιασμών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
«Βελτίωση των σχέσεων» προβλέπει ο Ερντογάν μετά τις γερμανικές εκλογές
Σχέσεις ανταγωνισμού και συνεργασίας είναι αυτές που αναπτύσσουν οι αστικές τάξεις Γερμανίας και Τουρκίας |
Σε συνέντευξή του την Τρίτη (Koelner Stadt-Anzeiger) ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επαίνεσε τη σκληρή στάση αλλά και την «οικονομική πίεση» προς την Τουρκία, που υιοθέτησε πρόσφατα η κυβέρνηση της Γερμανίας. Τον Ιούλη η τουρκική κυβέρνηση είχε δημοσιεύσει μια λίστα με 680 γερμανικές επιχειρήσεις - ανάμεσά τους η αυτοκινητοβιομηχανία «Daimler» και η εταιρεία χημικών BASF - οι οποίες κατηγορούνταν ότι είχαν διασυνδέσεις με «τρομοκρατικές οργανώσεις».
Σύμφωνα με τον Γκάμπριελ, αυτό ξεσήκωσε «μια πλατιά συζήτηση στην τουρκική κοινωνία και ανάγκασε τον Ερντογάν να παραδεχτεί ότι η "μαύρη λίστα" ήταν μια παρεξήγηση». Στο πλαίσιο της οικονομικής πίεσης προς την Τουρκία, στις γερμανικές επιχειρήσεις προτείνεται να μην επενδύουν και να μην κλείνουν επιχειρηματικές συμφωνίες στην Τουρκία, ενώ το γερμανικό ΥΠΕΞ ανανέωσε τις ταξιδιωτικές οδηγίες που υπογράμμιζαν τους κινδύνους για όσους ταξιδεύουν προς την Τουρκία, επιχειρώντας να πλήξει τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό.
Θυμίζουμε ακόμη ότι τους τελευταίους μήνες οι τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες παρακολουθούν Γερμανούς και Τούρκους σε γερμανικό έδαφος και έχουν καταρτίσει λίστες ύποπτων υποστηρικτών του λεγόμενου «κινήματος Γκιουλέν», ο οποίος θεωρείται από την τουρκική κυβέρνηση ότι υποκίνησε την απόπειρα πραξικοπήματος τον περσινό Ιούλη.
Χτες, όπως αναφέρει η τουρκική «Χουριέτ» επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, η Τουρκία απέστειλε διπλωματικό σημείωμα στη Γερμανία σχετικά με τον Αντίλ Οκσούζ, που θεωρείται ηγέτης του «κινήματος Γκιουλέν» στην Πολεμική Αεροπορία και φέρεται να έχει εντοπιστεί στη Γερμανία. Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», ο εν λόγω καθηγητής Θεολογίας συνελήφθη τη 16η Ιούλη 2016, αργότερα αφέθηκε ελεύθερος και από τότε εξαφανίστηκε.
Η τουρκική πλευρά απαιτεί από τις γερμανικές αρχές να ερευνήσουν την υπόθεση και αν όντως βρεθεί στη Γερμανία να συλληφθεί και να σταλεί στην Τουρκία, προκειμένου να δικαστεί. Η εφημερίδα επικαλείται πηγές από το γερμανικό ΥΠΕΞ που επιβεβαιώνουν την τουρκική διπλωματική ενέργεια, ωστόσο το υπουργείο δεν έχει μέχρι ώρας πληροφορίες που να καταδεικνύουν ότι ο Οκσούζ βρίσκεται στη Γερμανία.
Υποδηλώνοντας τις προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης για αποκλιμάκωση της έντασης με τη Γερμανία, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, είπε το Σάββατο μιλώντας σε συγκέντρωση ότι οι σχέσεις με το Βερολίνο θα βελτιωθούν μετά τις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτέμβρη, καθώς η ένταση προκαλείται από την Ευρώπη για «εσωτερική κατανάλωση».
«Η κριτική από την Ευρώπη αφορά την εσωτερική πολιτική. Η Γαλλία και η Αυστρία το έκαναν αυτό, βλέπουμε ότι και η Γερμανία ακολουθεί την ίδια στρατηγική. Πιστεύω ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί μετά τις εκλογές», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--
Η «σκιαγράφηση» των περιοχών του Κοσσυφοπεδίου που κατοικούνται από Σέρβους, Αλβανούς και άλλες εθνότητες, θα μπορούσε «να εξαλείψει τις αιτίες για πόλεμο» μεταξύ Αλβανών και Σέρβων, δήλωσε χτες ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάσιτς, στο σερβικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTS, επαναλαμβάνοντας ότι η Σερβία «ποτέ» δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Υποστήριξε ότι η πρότασή του θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία «διαρκή λύση», γιατί βασίζεται, όπως ισχυρίστηκε, στο συμβιβασμό μεταξύ «ιστορικών και εθνοτικών δικαιωμάτων» ώστε «να σκιαγραφηθεί τι είναι σερβικό και τι αλβανικό». Υποστήριξε ότι η πρότασή του δεν συνιστά σχέδιο διχοτόμησης του προτεκτοράτου και επισήμανε πως «δεν μπορεί να υπάρξει μόνιμη λύση για το Κοσσυφοπέδιο χωρίς συμφωνία με τη Σερβία», τονίζοντας πως το προτεκτοράτο «δεν θα γίνει ποτέ μέλος του ΟΗΕ».
Νωρίτερα η καθημερινή σερβική εφημερίδα «Βετσέρνιε Νόβοστι», με αφορμή την έκκληση του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς για «ευρύ εθνικό διάλογο για το Κοσσυφοπέδιο», υποστήριξε ότι αυτή όπως και «άλλες σερβικές προτάσεις» δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν ευνοϊκά, «ούτε από τη Δύση, ούτε από την Ανατολή», επειδή τους συμφέρει περισσότερο η διατήρηση του σημερινού καθεστώτος, που τους δίνει δικαίωμα για ανάμειξη στις υποθέσεις των Βαλκανίων ώστε να διατηρήσουν την επικυριαρχία τους. Ο εκπρόσωπος του σερβικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκών Μελετών, Αλεξάνταρ Γκάτζιτς, σχολίασε ότι «δεν είναι προς το συμφέρον των μεγάλων παικτών να προωθήσουν λύση ειρήνης στο Κοσσυφοπέδιο, γιατί θέλουν να συνεχίσουν να κάνουν τον διαιτητή και να διατηρούν την κυρίαρχη θέση τους στα Βαλκάνια». Αναφερόμενος στα διαφορετικά συμφέροντα «μεγάλων δυνάμεων», ο Γκάτζιτς εκτίμησε ότι η Γερμανία είναι υπέρ της επίλυσης του ζητήματος του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου πριν ενταχθεί η Σερβία στην ΕΕ, ενώ «αντίθετα είναι προς το συμφέρον της Αμερικής, που δεν θέλει μία σταθερή ΕΕ, να ενταχθεί στην ΕΕ η Σερβία έχοντας ανοικτό το ζήτημα του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου». Αναφερόμενος στη θέση της Ρωσίας για το θέμα αυτό, ο Γκάτζιτς ισχυρίστηκε ότι έχει «ευέλικτη στάση» και ότι δεν είναι κατά του διαλόγου, «έχοντας ωστόσο την επίγνωση ότι εάν γίνουν συγκεκριμένες υποχωρήσεις σε αυτόν τον διάλογο, τότε μπορεί να ακολουθήσουν υποχωρήσεις και σε άλλους τομείς και ότι οι αρχές που θα εφαρμοστούν εκεί μπορεί να χρησιμοποιηθούν σαν παράμετρος για την αντιμετώπιση και άλλων ζητημάτων «σε άλλες περιοχές του κόσμου».