ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ολοταχώς προς πρόωρες εκλογές

Μπουλέντ Ετσεβίτ. «Θα προτιμούσα να εξαντλήσουμε την τετραετία, αλλά δε μου φαίνεται πιθανό», είπε χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός

Associated Press

Μπουλέντ Ετσεβίτ. «Θα προτιμούσα να εξαντλήσουμε την τετραετία, αλλά δε μου φαίνεται πιθανό», είπε χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός
ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-

Θέσεις μάχης λαμβάνουν οι πολιτικοί της Τουρκίας - όλοι εναντίον όλων - καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις πως όταν συγκληθεί εκτάκτως η Βουλή, την 1η του Σεπτέμβρη, θα προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές.

Οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της γείτονος συνέχιζαν να είναι ραγδαίες, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο. Ο πρόεδρος της Βουλής, Ομέρ Ιζγκί, ανακοίνωσε χτες ότι η έκτακτη σύγκληση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης, που έχει ζητήσει το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) για να συζητηθεί το αν και πότε θα στηθούν κάλπες, θα πραγματοποιηθεί σε ενάμιση μήνα από τώρα, την 1η Σεπτέμβρη. Το κόμμα, που έχει τις ρίζες του στο ακροδεξιό κίνημα των Γκρίζων Λύκων, συγκέντρωσε - όπως απαιτεί το τουρκικό σύνταγμα - 110 υπογραφές προς αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρόιτερς» και του Γαλλικού Πρακτορείου το κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που διαθέτει σήμερα 127 βουλευτές, αξιώνει να γίνουν πρόωρες εκλογές το Νοέμβρη.

Είναι ένα χρονοδιάγραμμα που μοιάζει να «βολεύει» και τον κορυφαίο «αποστάτη» της κυβέρνησης, τον Ισμαήλ Τζεμ, που είπε πως το υπό ίδρυση κόμμα του (στο οποίο ήδη φέρονται να έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χουσαμετίν Οζκάν και ο «τσάρος» της οικονομίας Κεμάλ Ντερβίς), «χρειάζεται κάπου τρεις μήνες για να ετοιμαστεί για μια εκλογική δοκιμασία».

Το αναπόφευκτο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες αναγνώρισε χτες και ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN ότι αν και ο ίδιος θα ήθελε εξάντληση της τετραετίας, κάτι τέτοιο «δεν του φαίνεται εφαρμόσιμο». Η... φυλλορροή του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς συνεχιζόταν και χτες: Αλλοι επτά βουλευτές αύξησαν σε 53, πλέον, τους αποχωρήσαντες/παραιτηθέντες, καθιστώντας το DSP τέταρτο κατά τάξη ισχύος στη Βουλή, με 75 βουλευτές. Πλέον ακόμη και το κόμμα της Τανσού Τσιλέρ, του Ορθού Δρόμου (DYP) έχει περισσότερους βουλευτές - 85 συγκεκριμένα.

Η αποχώρηση που ίσως αποδειχθεί καθοριστική είναι αυτή που προσέφερε ο Κεμάλ Ντερβίς, αλλά δεν έγινε δεκτή. Ο Ετσεβίτ, όταν ρωτήθηκε σχετικώς, είπε πως εάν ο Ντερβίς εξαναγκαστεί να αποχωρήσει, «η πτώση της κυβέρνησης θα είναι αναγκαστική». Και αυτό επειδή «έχουμε πολύ ευαίσθητες σχέσεις με το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα» και η αποχώρηση αυτού που θεωρείται από πολλούς «ο άνθρωπός τους» στην κυβέρνηση θα τις διαταράξει καθοριστικά. Η αποχώρηση του Ντερβίς όμως μοιάζει ζήτημα ημερών, αφού η εφημερίδα «Ορταντογκού», που πρόσκειται στο ΜΗΡ, αναφέρει πως ο Μπαχτσελί θα κορυφώσει τις επόμενες μέρες την πίεσή του για αποπομπή του Ντερβίς και απειλεί να μη συμμετέχει στο εξής στις κυβερνητικές συναντήσεις μέχρι να γίνει αυτό. Μιλώντας στην «Χουριέτ», ο Μπαχτσελί εξήγησε το σκεπτικό του: «Αν κάποιο μέλος της κυβέρνησης αναμειγνύεται με κάποιο νέο κίνημα εκτός κυβέρνησης, πρέπει να κάνει την προσωπική του επιλογή... δεν μπορεί να κάνει και τα δύο... είναι ανήθικο».

Ταυτόχρονα κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για πιθανή συνεργασία του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το υπό σύσταση κόμμα της τριπλέτας Τζεμ, Οζκάν και Ντερβίς, κάτι πάντως που μοιάζει αρκετά απίθανο με δεδομένες τις προγραμματικές θέσεις των δύο νεοπαγών πολιτικών σχημάτων.

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Αγκυρα συνεχίζονται - σύμφωνα με τη «Ραντικάλ» τουλάχιστον 13 ακόμη βουλευτές του DSP αναμένεται να παραιτηθούν μέσα στην εβδομάδα - προκαλώντας εμφανώς δυσφορία στο ΔΝΤ, αλλά και στις ΗΠΑ. Το Σαββατοκύριακο στην Αγκυρα έφθασαν αξιωματούχοι τόσο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για να συζητήσουν τα μέτρα «αναδόμησης της οικονομίας» που συνδέονται με το δανειοδοτικό πρόγραμμα, αλλά και ο Πολ Γούλφοβιτς, αναπληρωτής υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, επισήμως για να μιλήσει σε συμπόσιο, αλλά στην πραγματικότητα για να διερευνήσει τα πράγματα σε μια εποχή που προετοιμάζεται μια ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ. Ηταν χαρακτηριστική η φράση σε σχετικό άρθρο των «Νιου Γιορκ Τάιμς» για τα τουρκικά πολιτικά πράγματα: Οι ΗΠΑ, έγραψε η εφημερίδα, «χρειάζονται έναν υπάκουο και σταθερό σύμμαχο σε μιαν ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ»...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κριτική στην «πολιτική εκβιασμών» των ΗΠΑ

Ασυνήθιστη, και κάπως εντονότερη παρουσιάζεται πρόσφατα η δημόσια γερμανική κριτική στην εκβιαστική πολιτική των ΗΠΑ.

Παίρνοντας αφορμή από την απόφαση 1422 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, η Γερμανίδα υπουργός Αναπτυξιακής Βοήθειας Χαϊντεμαρί Βιτσόρεκ - Τσόιλ (σοσιαλδημοκράτισσα), δήλωσε ότι πρόκειται για «μόνο αδύνατα καμουφλαρισμένο εκβιασμό» των ΗΠΑ. Η απόφαση αυτή - τόνισε η υπουργός - αποτελεί ένα «εντελώς εσφαλμένο σύνθημα» στις υπό ανάπτυξη χώρες ότι επιβάλλεται «το δίκαιο του ισχυροτέρου στη δύναμη του δικαίου».

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γιόσκα Φίσερ (Πράσινος) δήλωσε για το συμβιβασμό που επιτεύχθηκε σχετικά με την απόφαση αυτή: «Εξακολουθούμε να έχουμε την άποψη ότι τα μέλη των ειρηνευτικών αποστολών δεν έχουν ανάγκη ασυλίας».

Η γερμανική κυβέρνηση - πρόσθεσε - θέλει να εργαστεί μαζί με τους Eρωπαίους εταίρους της προς την κατεύθυνση η Ουάσιγκτον «μακροπρόθεσμα να παρακινηθεί να αλλάξει σκέψη».

Σε ολοσέλιδη συνέντευξή του στην «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (15 Ιούνη) ο ίδιος υπουργός παίρνει - εκτός από ενδογερμανικά ζητήματα - θέση και στη στάση των ΗΠΑ στο θέμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου: «Οι ΗΠΑ και εμείς οι Eρωπαίοι - είπε - έχουμε διαφορετική αντίληψη στο θέμα του Ποινικού Δικαστηρίου. Οσο πιο συσπειρωμένοι οι Eρωπαίοι αντιπροσωπεύουν τη θέση τους, τόσο περισσότερο κινείται η άλλη πλευρά. Αυτό φάνηκε εντυπωσιακά τώρα. Αν και μπορώ να εγκρίνω το αποτέλεσμα μόνο περιορισμένα, η αντίδραση της δεξιάς πτέρυγας των ρεπουμπλικάνων δείχνει ότι η ενωτική στάση της Ευρώπης προκάλεσε κάτι σημαντικό».

Ενδιαφέρον είναι το κύριο άρθρο της ίδιας εφημερίδας. Σ' αυτό υπογραμμίζεται ότι ο χαρακτηρισμός της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας σα συμβιβασμός αποτελεί «στάχτη στα μάτια». Γιατί «οι ΗΠΑ με τον αυθάδη εκβιασμό των Ηνωμένων Εθνών, των εταίρων τους στο ΝΑΤΟ και πολλών άλλων χωρών... πέρασαν αυτό που ήθελαν... Το συμπέρασμα από την ήττα θα μπορούσε να είναι να μη τα βάζουμε πια με τους Αμερικανούς. Το ότι κανένα ευρωπαϊκό κράτος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν απείχε τουλάχιστο... δείχνει δυστυχώς προς αυτή την κατεύθυνση. Από την οπτική των ΗΠΑ το συμβάν έχει το χαρακτήρα παραδείγματος. Το μάθημα που πρέπει να μαθευτεί σημαίνει: Οποιος σε βασικά ζητήματα δεν είναι χωρίς όρους μαζί μας, έχει να υπολογίζει με το ρόπαλο».

Τέλος, σε πεντάστηλο ρεπορτάζ η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ», της ίδιας μέρας, παρουσιάζει κατάλογο διεθνών συμφωνιών που η Ουάσιγκτον παραβιάζει. Ο κύριος τίτλος είναι «Επίθεση στο διεθνές δίκαιο» και ο υπέρτιτλος: «ΗΠΑ - ο αριθμός των διεθνών συμφωνιών τις οποίες η Ουάσιγκτον μπλοκάρει, προσπαθεί να παρεμποδίσει ή απλούστατα αγνοεί, γίνεται διαρκώς μεγαλύτερος. Και όλο συχνότερα η αμερικανική πολιτική των ελεύθερων χεριών οδηγεί σε αντιπαράθεση με τους Ευρωπαίους».

Στο κείμενο αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα: «Η φιλονικία για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι το ως τώρα αποκορύφωμα μιας ρότας, η οποία υπό τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπους έγινε δόγμα... Η παγκόσμια κυριαρχούσα οικονομική και στρατιωτική δύναμη ακολουθεί με επιτάχυνση μια πολιτική των ελεύθερων χεριών, μέσα στην οποία ο ΟΗΕ μόνο από περίπτωση σε περίπτωση θα έχει μια θέση για να προσφέρει υπηρεσίες. Με τις πρόσφατες απειλές, ότι στον αγώνα εναντίον εχθρών των ΗΠΑ θέλει να καταφέρει πρώτη πλήγματα, η Ουάσιγκτον κήρυξε μάλιστα το κεντρικό στοιχείο του μοντέρνου διεθνούς δικαίου σαν τιποτένιο - την απαγόρευση επιθετικών πολέμων».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Υπέγραψαν συμφωνίες...

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.--

Σε συμφωνίες για τον ευκολότερο επαναπατρισμό των προσφύγων, την ανάπτυξη των εμπορικών τους σχέσεων και συνεργασίας όσον αφορά στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, υπέγραψαν χτες στο Σεράγεβο, η τριμερής προεδρία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και οι Πρόεδροι της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας Βόγισλαβ Κοστούνιτσα και Κροατίας, Στίπε Μέσιτς.

Ο Υπατος Εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Πάντι Ασντάουν, χαρακτήρισε την τριμερή συνάντηση ως «σημαντική στιγμή στην ιστορία της περιοχής», προσθέτοντας ωστόσο πως μένουν να γίνουν ακόμη πολλά όσον αφορά στη σύσφιξη των σχέσεων και τη συνεργασία των τριών βαλκανικών χωρών.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Πολύνεκρο τροχαίο

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Πέντε άτομα σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν τη Δευτέρα το πρωί, 15 του Ιούλη, όταν τουριστικό λεωφορείο που μετέφερε Πολωνούς μαθητές ηλικίας 12-17 ετών ξέφυγε από την πορεία του και προσέκρουσε σε συστάδα δέντρων έξω από την πόλη Ντέβα της Ρουμανίας. Οπως δήλωσε η Αστυνομία, 4 από τους τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. «Το λεωφορείο έπεσε πάνω στα δέντρα με ταχύτητα 95 χλμ», δήλωσε ο συνταγματάρχης Πέτρου Κοτολάν, προσθέτοντας ότι διατάχθηκε ήδη διενέργεια έρευνας γύρω από τις συνθήκες του δυστυχήματος. Οπως ανακοίνωσε το τουριστικό πρακτορείο «Skierniewice» στην κεντρική Πολωνία, στο λεωφορείο επέβαιναν 43 άτομα ηλικίας 12-17 ετών, που πήγαιναν για διακοπές στο Μπούργκας της Βουλγαρίας. Την 1 Ιούλη 19 Πολωνοί τουρίστες σκοτώθηκαν και 32 τραυματίστηκαν, όταν το πούλμαν τους ξέφυγε από την πορεία του σε κάποιο δρόμο της Ουγγαρίας, για να προκαλέσει το χειρότερο τροχαίο δυστύχημα που είχε να συμβεί στη χώρα αυτή εδώ και δεκαετίες. Στις 4 του Ιούλη δύο Πολωνοί τουρίστες σκοτώθηκαν και 28 τραυματίστηκαν όταν το πούλμαν τους συγκρούστηκε με ένα άλλο όχημα σε αυτοκινητόδρομο της Αυστρίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ