ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--
Εγκρίθηκε μετά από έντονη ανταλλαγή απόψεων στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το σχέδιο απόφασης που προώθησαν, κυρίως οι πετρελαιομοναρχίες και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που στηρίζουν τους αντικαθεστωτικούς, το οποίο επικρίνει τη συριακή ηγεσία για την «κλιμάκωση της βίας» και αναγνωρίζει ως «αποτελεσματικό και αντιπροσωπευτικό συνομιλητή απαραίτητο για την πολιτική μετάβαση» την αντικαθεστωτική «Εθνική Συριακή Συμμαχία». Η απόφαση εγκρίθηκε με 107 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 59 αποχές.
Την κάθετη διαφωνία του εξέφρασε ο πρέσβης της Συρίας στον ΟΗΕ, Μπασάρ αλ Τζαφάαρι, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεισφέρει σε καμία πολιτική λύση μια απόφαση ανισοβαρής που υποστηρίζει μόνο τους αντικαθεστωτικούς. Αναλόγου περιεχομένου ήταν και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν. Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης διαμορφώνουν «κλίμα», αλλά δεν είναι δεσμευτικές.
Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι επαφές σε διάφορα επίπεδα στο πλαίσιο που διαμόρφωσε η ρωσο-αμερικανική συμφωνία επί της αρχής «της αναγκαιότητας εξεύρεσης πολιτικής μεταβατικής λύσης» και για την πραγματοποίηση Διεθνούς Διάσκεψης. Σήμερα, αναμένεται να συναντηθούν εκπρόσωποι των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας για να ανταλλάξουν απόψεις επί του θέματος και αύριο εκπρόσωποι των Κίνας και Ρωσίας. Η συριακή ηγεσία έχει ζητήσει περαιτέρω εξηγήσεις για ν' αποφασίσει τι θα κάνει και οι αντικαθεστωτικοί έχουν προγραμματίσει σειρά επαφών με «συμμάχους» και τελική συζήτηση επί του θέματος στις 23 του μήνα.
Κατά τα άλλα, συγκλονίζει πάντα το βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και δείχνει διοικητή ομάδας ενόπλων αντικαθεστωτικών να αφαιρεί από σορό στρατιώτη την καρδιά και το συκώτι του και ν' απειλεί να τα «φάει». Ο αντικαθεστωτικός «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» πήρε αποστάσεις από την ομάδα του συγκεκριμένου ατόμου δηλώνοντας ότι δεν εντάσσεται στις γραμμές του και δεσμεύτηκε για απόλυτη απόδοση δικαιοσύνης και για τιμωρία όσων κάνουν τέτοιες πράξεις.
Εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η κατάσταση και στα τουρκο-συριακά σύνορα μετά τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις, το Σάββατο, στην τουρκική πόλη Ρεϊχανλί της επαρχίας Χατάι, εξαιτίας των οποίων επισήμως έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 51 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 100. Η συριακή και η τουρκική ηγεσία αλληλοκατηγορούνται για τις ευθύνες του μακελειού στην περιοχή όπου βρίσκονται οι προσφυγικοί καταυλισμοί και έχει γίνει πέρασμα για αντικαθεστωτικούς και για τον εξοπλισμό τους. Η συριακή ηγεσία δήλωσε έτοιμη για κοινή έρευνα με την Αγκυρα για τα αίτια του μακελειού, κάτι που Τούρκοι αξιωματούχοι απέρριψαν τουλάχιστον σε πρώτη φάση.
Στο πεδίο της μάχης, μαζική επίθεση εξαπέλυσαν, χτες, αντικαθεστωτικοί κατά των φυλακών του Χαλεπιού, ενώ κυβερνητικά στρατεύματα επανακατέλαβαν συνοικίες στη Χομς.
Από την καταστολή των διαδηλώσεων κατά της πολιτικής της Τουρκίας στη Συρία |
Σε νέες κινητοποιήσεις προχώρησαν χτες φοιτητές από πέντε σχολές στην Αγκυρα, με αφορμή τη διπλή βομβιστική επίθεση στο Ρέιχανλι στην Τουρκία, καταδικάζοντας για ακόμα μία φορά την πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης, που στηρίζει την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, καλώντας τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου να παραιτηθεί. Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν και φοιτητές από το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ), με τους διαδηλωτές να δέχονται βίαιη επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις που τους χτύπησαν με καταιγισμό από δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και στη συνέχεια με αντλίες νερού για να τους διαλύσουν, με αποτέλεσμα αρκετούς τραυματίες, εκ των οποίων κάποιοι σοβαρά.
Την ίδια στιγμή, το ΤΚΡ σε έκθεσή του αναφορικά με τις επιθέσεις του περασμένου Σαββάτου στο Ρέιχανλι, καταγγέλλει την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για απόκρυψη του πραγματικού αριθμού των νεκρών, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνά τους 100 και για παράλληλη καταστροφή των αποδεικτικών στοιχείων στην περιοχή των επιθέσεων. Σημειώνει ότι ο λαός της Τουρκίας πληρώνει τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, για τη Συρία και δηλώνει ότι το ΑΚΡ θα πληρώσει για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και κατά του λαού της Συρίας.
ΡΑΜΑΛΑ - ΚΑΪΡΟ.--
Με συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις, δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι τίμησαν, χτες, τη συμπλήρωση 65 χρόνων από τη «Νάκμπα», δηλαδή από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ που σημαδεύτηκε από την εκδίωξη περίπου 760.000 Παλαιστινίων από τις εστίες τους και το σβήσιμο από το χάρτη περισσοτέρων των 500 χωριών και πόλεων. Διαδηλώσεις έγιναν στη Δυτική Οχθη σε Ραμάλα, Χεβρώνα, Βηθλεέμ, Νάμπλους αλλά και στην ανατολική Ιερουσαλήμ και στην πόλη της Γάζας. Σε Ραμάλα, Χεβρώνα και ανατολική Ιερουσαλήμ σημειώθηκαν συγκρούσεις με τον ισραηλινό κατοχικό στρατό όπου τραυματίστηκαν 15 Παλαιστίνιοι.
Στην ανατολική Ιερουσαλήμ, μάλιστα, η ισραηλινή αστυνομία προπηλάκισε και συνέλαβε και έναν εικονολήπτη του αραβικού δικτύου «αλ Αραμπίγια» κατηγορώντας τον για «επίθεση κατά αστυνομικού». Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα και η, εδώ, παλαιστινιακή παροικία.
Σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο Πρόεδρος Αμπάς υπογράμμισε ότι πλέον κανένας στον κόσμο δεν αρνείται το δικαίωμα των Παλαιστινίων σε ένα ανεξάρτητο βιώσιμο κράτος στα όρια του 1967. Χτες, επίσης, έγινε γνωστό ότι αντιπροσωπείες των «Φατάχ» και «Χαμάς» συμφώνησαν στο Κάιρο, εντός τριμήνου, να έχουν καταλήξει σε νέο εκλογικό νόμο και ημερομηνία εκλογών ενώ ήδη συζητιέται ο σχηματισμός «μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας».
ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Νέες επιθέσεις σημειώθηκαν χτες τόσο στο βόρειο Ιράκ όσο και στην πρωτεύουσα. Από εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων που είχαν ως εμφανή στόχο αμάχους, στο Κιρκούκ και στην Ταρμίγια, σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 21. Στη Βαγδάτη, άγνωστοι ένοπλοι επιτέθηκαν σε καταστήματα πώλησης αλκοόλ στη συνοικία Ζαγιούνα σκοτώνοντας 15 ανθρώπους και τραυματίζοντας τέσσερις, όλοι χριστιανοί, ενώ ακολούθησαν εκρήξεις πέντε παγιδευμένων αυτοκινήτων σε σιιτικές συνοικίες όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον άλλοι 29 άνθρωποι.
ΑΓΚΥΡΑ.--
Η οικονομική συνεργασία και οι γενικότερες εξελίξεις στα Βαλκάνια, με αιχμή τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, κυριάρχησαν στην τριμερή Βαλκανική Σύνοδο Κορυφής, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα, με τη συμμετοχή της Τουρκίας, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και της Σερβίας και κατέληξε σε μία κοινή διακήρυξη για την ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας και στόχο την «ειρήνη και τη σταθερότητα» στην περιοχή. Οι πρόεδροι των τριών χωρών τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης της επενδυτικής και εμπορικής συνεργασίας, αλλά και του συντονισμού σε μία σειρά από θέματα, από τον πολιτισμό μέχρι την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».
Την ίδια στιγμή, ο Σέρβος Πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς ζήτησε από την Τουρκία να μην προτρέπει «άλλα κράτη υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και να μην ασκεί παρασκηνιακή πολιτική πίεση για την ένταξή του σε διεθνείς οργανισμούς», ευχαριστώντας παράλληλα τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη γιατί δεν έχει αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο.
ΒΙΕΝΝΗ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--
Δύο συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν χτες με επίκεντρο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η μία πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη ανάμεσα σε αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, με επικεφαλής τον νούμερο 2 της επιτροπής και υπεύθυνο για τους επιθεωρητές που ασχολούνται με το Ιράν, Χέρμαν Νακάερτς, και την ιρανική αντιπροσωπεία στη ΔΕΑΕ. Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στην εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια Κάθριν Αστον, που εκπροσώπησε την ομάδα των «6» -τις πέντε χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία) και τη Γερμανία- και τον επικεφαλής Ιρανό διαπραγματευτή για το πυρηνικό πρόγραμμα, Σαγιάντ Τζαλίλι.
Πριν τη συνάντηση, ο Νακάερτς δήλωνε ότι η ΔΕΑΕ είναι αποφασισμένη να βρει μια λύση διά μέσου του διαλόγου. Το ίδιο επανέλαβε και μετά τη συνάντηση αναγνωρίζοντας ότι για μια ακόμη φορά δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για το πλαίσιο των επιθεωρήσεων. Ο Ιρανός Τζαλίλι, από την άλλη, καθιστούσε σαφές ότι η στάση της ιρανικής ηγεσίας ως προς το θέμα του πυρηνικού προγράμματος δεν πρόκειται ν' αλλάξει μετά τις προεδρικές εκλογές της 14ης Ιουνίου, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμά τους.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Η κυβέρνηση Ομπάμα ανακοίνωσε χτες τη «χρηματοδότηση με ένα δισεκατομμύριο δολάρια καινοτομιών που θα επιφέρουν αλλαγές στα ομοσπονδιακά προγράμματα του τομέα της Υγείας». Οι πρωτοβουλίες αποτελούν μέρος της εφαρμογής του νόμου μεταρρύθμισης της Υγείας (Affordable Care Act-ACA) και στοχεύουν ώστε δήθεν να μειωθούν οι δαπάνες και να βελτιωθούν οι παροχές, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για παράδοση ακόμα περισσότερο της Υγείας στα ιδιωτικά συμφέροντα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, το ποσό του ενός δισ. δολαρίων θα χορηγηθεί για να επιβραβευτούν και να αξιολογηθούν εγχειρήματα που δοκιμάζουν νέα μοντέλα πληρωμών και παροχών για τα ομοσπονδιακά προγράμματα. Αφορούν κυρίως στο ασφαλιστικό σύστημα Υγείας (Medicare), το πρόγραμμα Υγείας για οικογένειες και άτομα με χαμηλά εισοδήματα (Medicaid) και το ασφαλιστικό πρόγραμμα Υγείας για τα παιδιά (Children's Health Insurance Program).
Το παρασκήνιο αυτής της ανακοίνωσης έχει ειδική σημασία ως προς το περιεχόμενό της, καθώς σύμφωνα με την εφημερίδα «Washington Post», η υπουργός Υγείας, Κάθριν Σιμπέλιους, έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου ανεύρεσης κεφαλαίων μέσω «χορηγιών» από τις μεγάλες εταιρείες (φαρμάκων, ασφαλιστικές κ.ά.) που λυμαίνονται το χώρο της Υγείας, με ανταλλάγματα φυσικά την κάλυψη του προϋπολογισμού του υπουργείου και την εφαρμογή της μεταρρύθμισης μετά τις αλλεπάλληλες αρνήσεις του Κογκρέσου να εγκρίνουν τις αντίστοιχες δαπάνες.