ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», συνοδεία πολεμικού σκάφους
Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», συνοδεία πολεμικού σκάφους
Η τουρκική αστική τάξη συνεχίζει τις προκλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ και στη Νοτιανατολική Μεσόγειο, έχοντας τις ουσιαστικές «πλάτες» των ΗΠΑ και της ΕΕ, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου παζαριού που γίνεται στην περιοχή με τις ενεργειακές πηγές και τους δρόμους μεταφοράς τους, να είναι ο καταλύτης (αν και όχι το μοναδικό διακύβευμα) στον σφοδρό ανταγωνισμό ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και μονοπωλιακών ομίλων ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη. Χτες η τουρκική κυβέρνηση εξέδωσε ΝΑVTEX με την οποία δεσμεύει για τις 15 Αυγούστου μια μεγάλη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ για στρατιωτικές ασκήσεις, την ίδια ώρα που συνεχίζει τις ερευνητικές γεωτρήσεις μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ. Είχαν προηγηθεί οι προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Χουλούσι Ακάρ και του αντιπροέδρου Φάουτ Οκτάι για «υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Τουρκίας στην περιοχή».

Ο Ακάρ, στη γνωστή τακτική της δημιουργίας τετελεσμένων, επανέλαβε τα περί «Γαλάζιας Πατρίδας», την οποία προσδιόρισε ως μια «περιοχή 462 χλμ., στην οποία περιλαμβάνονται και η θάλασσα και ο ουρανός» και πρόσθεσε πως «έχουμε δικαιώματα που καθορίζονται από τις διεθνείς Συνθήκες και αναμένουμε από τους συνομιλητές μας και γείτονές μας να τα σεβαστούν. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένουμε να προχωρήσουμε». Ο Τούρκος αξιωματούχος είχε υπογραμμίσει ότι «η Κύπρος, για το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας, για τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις, αποτελεί εθνική μας υπόθεση. Γνωρίζουμε ότι η μοίρα μας με τους Κύπριους αδελφούς μας είναι κοινή. Είμαστε πάντα δίπλα στους Κύπριους αδελφούς μας, και στη θλίψη και στην περηφάνια». Επίσης τόνισε τον ρόλο της Τουρκίας ως «εγγυήτριας» (μαζί με την Ελλάδα και τη Βρετανία) και διαμήνυσε «κανείς να μην έχει αμφιβολία ότι θα ασκήσει το δικαίωμά της, που απορρέει από τη συγκεκριμένη Συνθήκη, αν αυτό χρειαστεί, ξανά», μια άμεση αναφορά στον «Αττίλα» του 1974, την τουρκική εισβολή που οδήγησε στην κατοχή του 1/3 του νησιού από τα τουρκικά στρατεύματα και τη μετέπειτα μαζική προσέλευση Τούρκων εποίκων.

Σε αυτό το κλίμα, προετοιμάζεται ο νέος γύρος του παζαριού στη βάση του διχοτομικού σχεδίου των «δύο συνιστώντων κρατών». Στην Κύπρο δίνονται ερμηνείες στο περιεχόμενο των απαντητικών επιστολών του γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προς τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, με κυρίαρχες αυτές που κάνουν λόγο για διάθεση του επικεφαλής του ΟΗΕ να προχωρήσει η διαδικασία «επίλυσης του Κυπριακού», με πρώτο σταθμό τριμερή συνάντηση στην έδρα του Οργανισμού στα τέλη Σεπτέμβρη. Τη συνάντηση έχει αναλάβει να προετοιμάσει η ειδική απεσταλμένη του Γκουτέρες στην Κύπρο, Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία τις επόμενες βδομάδες θα έχει συναντήσεις με τους δύο ηγέτες στο νησί.

Σύμφωνα με πηγές της κυπριακής κυβέρνησης, κρίσιμο ζήτημα «είναι αν τελικά θα συμβάλει και η Τουρκία σε επανέναρξη διαπραγματεύσεων, εγκαταλείποντας τη σημερινή επιθετική τακτική των παραβιάσεων και της έντασης». Πάντως, ενδεικτικά του παζαριού που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι και όσα διαρρέονται στον κυπριακό Τύπο, ότι ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης προετοιμάζει προτάσεις για το ζήτημα της διαχείρισης του φυσικού αερίου, όπως ζητάει το ψευδοκράτος. Οπως σημειώνεται μέχρι τώρα, ο Ν. Αναστασιάδης θα εκφράσει τη διάθεσή του να «εξετάσει πρόσθετους μηχανισμούς διασφάλισης προς όφελος των Τουρκοκυπρίων από τα έσοδα, όταν και εφόσον προκύψουν, από την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού».

ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Την ανάπτυξη νέων πυραύλων «με συναίνεση» προωθούν οι ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε «διαβούλευση» και «συνεννόηση» με τους συμμάχους τους σε Ασία και Ειρηνικό προωθούν οι ΗΠΑ τα σχέδιά τους για νέα κούρσα πυραυλικών εξοπλισμών, στο φόντο της γεωπολιτικής κόντρας με Ρωσία, Κίνα και άλλες δυνάμεις. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίστηκε χτες μιλώντας στο πρακτορείο «Associated Press» η Αμερικανίδα βοηθός υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδια για τον Ελεγχο των Οπλων και της Διεθνούς Ασφάλειας, Αντρεα Τόμσον.

Η Τόμσον ισχυρίστηκε ότι το σχέδιο ανάπτυξης νέων πυραύλων σε χώρες της περιοχής (π.χ. Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Αυστραλία, που έχουν συνάψει αμυντικό σύμφωνο με τις ΗΠΑ) θα γίνει μόνο αν συναινέσουν οι κυβερνήσεις τους. «Δεν πρόκειται για μονομερείς αποφάσεις των ΗΠΑ», πρόσθεσε, εκφράζοντας στη συνέχεια την ελπίδα πως η Κίνα θα αλλάξει στάση και θα συμμετάσχει μαζί με τη Ρωσία σε συζητήσεις για τον «περιορισμό των πυρηνικών όπλων» πριν λήξει η συμφωνία START το 2021.

Οι δηλώσεις της Τόμσον έγιναν μετά και τις πρόσφατες έντονες αντιδράσεις Κινέζων αξιωματούχων, που επανέλαβαν πως δεν προτίθενται να καθίσουν στο τραπέζι και να παζαρέψουν με τις ΗΠΑ για το πυραυλικό και πυρηνικό τους πρόγραμμα. Προειδοποίησαν μάλιστα με αντίποινα και κυρώσεις όποιες χώρες - συμμάχους των ΗΠΑ συναινέσουν σε αυτά τα σχέδια και επιτρέψουν στο έδαφός τους νέους αμερικανικούς πυραύλους.

ΡΩΣΙΑ
Η πυρηνική έκρηξη σχετίζεται με δοκιμές σε νέους τύπους όπλων

Ενώ αυξήθηκαν τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή μετά το δυστύχημα της Πέμπτης

ΜΟΣΧΑ.--

Η έκρηξη πυρηνικής φύσης που προκάλεσε τουλάχιστον πέντε θανάτους σε στρατιωτική βάση στη βόρεια Ρωσία την Πέμπτη σχετίζεται με τις δοκιμές «νέων όπλων», αναγνώρισαν τελικά οι ρωσικές αρχές. Ο ρωσικός οργανισμός πυρηνικής ενέργειας («Rosatom»), αποτίοντας φόρο τιμής στα πέντε μέλη του προσωπικού του που έχασαν τη ζωή τους, δήλωσε ότι σκοπεύει «να συνεχίσει τη δουλειά του πάνω στους νέους τύπους όπλων, σε κάθε περίπτωση, μέχρι τέλους», όπως είπε ο γενικός διευθυντής Αλεξέι Λιχατσόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη ρωσική κρατική μετεωρολογική υπηρεσία, μετά την έκρηξη αυξήθηκαν έως και 16 φορές τα επίπεδα ραδιενέργειας στη ρωσική πόλη Σεβεροντβίνσκ, ενώ χτες ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων (TASS, «Interfax») μετέδωσαν ότι οι γιατροί που περιέθαλψαν τα θύματα του δυστυχήματος στάλθηκαν στη Μόσχα για ιατρικές εξετάσεις. Παράλληλα, οι ρωσικές αρχές συνέστησαν στους κατοίκους του χωριού Νιονόσκα να εγκαταλείψουν από σήμερα την περιοχή ενόσω διεξάγονται εργασίες σε κοντινή απόσταση.

Ο Βαλεντίν Κοστιούκοφ, επικεφαλής του πυρηνικού κέντρου, το οποίο είναι τμήμα της «Rosatom», αποκάλεσε τους πυρηνικούς επιστήμονες «εθνικούς ήρωες».

Στο μεταξύ, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα και τις συνέπειες που ενδέχεται να έχει για τους κατοίκους, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας δεν διστάζουν να κάνουν επίδειξη ισχύος και να ανταγωνίζονται ποιος κατέχει τα πιο σύγχρονα και αποτελεσματικά πυραυλικά συστήματα.

Τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα είναι μοναδικά και επισκιάζουν τους ξένους ανταγωνιστές τους, παρά την ανάπτυξη τέτοιων όπλων στις ΗΠΑ, σημείωσε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, παραπέμποντας και σε παλιότερες δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου. Ο Πεσκόφ απάντησε σε δήλωση που είχε κάνει νωρίτερα ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ότι «οι ΗΠΑ μαθαίνουν πολλά από την αποτυχημένη έκρηξη πυραύλων στη Ρωσία. Εχουμε παρόμοιες, αν και πιο προηγμένες, τεχνολογίες».

ΒΑΛΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Αναχαίτιση ΝΑΤΟικού αεροσκάφους από ρωσικά μαχητικά

ΜΟΣΧΑ.--

Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη απώθησαν χτες ένα πολεμικό αεροσκάφος του ΝΑΤΟ, το οποίο επιχείρησε να προσεγγίσει το αεροπλάνο του Ρώσου υπουργού Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, πάνω από διεθνή χωρικά ύδατα στη Βαλτική Θάλασσα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ρωσικού πρακτορείου ο οποίος επέβαινε στο αεροπλάνο του Σόιγκου, αυτό πετούσε από το Καλίνινγκραντ στη Μόσχα όταν το πλησίασε μαχητικό ΝΑΤΟικό αεροσκάφος «F-18», αλλά ρωσικά μαχητικά το αναχαίτισαν.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διευκολύνεται η ουκρανική υπηκοότητα για Ρώσους πολίτες

ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ.--

Στη διευκόλυνση απόκτησης της ουκρανικής υπηκοότητας από Ρώσους πολίτες που διώκονται για πολιτικούς λόγους, καθώς και από ξένους που πολέμησαν στο πλευρό του Κιέβου κατά τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, προχωρά η ουκρανική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια άσκησης πίεσης στη Ρωσία. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζέλενσκι, κάλεσε την κυβέρνηση να καταρτίσει άμεσα σχετικό νομοσχέδιο. Τον περασμένο μήνα είχε ανακοινώσει μια τέτοια κίνηση, ως απάντηση στο ρωσικό διάταγμα που πριν από λίγους μήνες είχε διευκολύνει την απόκτηση της ρωσικής υπηκοότητας από κατοίκους της Ανατολικής Ουκρανίας (περιοχή Ντονμπάς).

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημείωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποστηρίζει ως θετικό βήμα την επικοινωνία του με τον Ουκρανό ομόλογό του. Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα συνάντησης των δύο ηγετών, χαρακτήρισε τον Πούτιν «πολύ ρεαλιστή συνομιλητή», που δεν δίνει βάρος στη διαδικασία της συνομιλίας αλλά στην εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν ήδη επιτευχθεί σε προηγούμενες διαβουλεύσεις. Πούτιν και Ζελένσκι είχαν τηλεφωνικές συνομιλίες τον Ιούλη και τον Αύγουστο σχετικά με τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία και με την ανταλλαγή κρατουμένων των δύο πλευρών.

Ο Πούτιν στις 19 Αυγούστου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Γαλλία, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, επικεντρώνοντας στις διμερείς σχέσεις και στους οικονομικούς δεσμούς των δύο κρατών, στην Ουκρανία και στην προοπτική του σχήματος της Νορμανδίας (Γαλλία, Γερμανία, Ουκρανία, Ρωσία).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ