Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διευκολύνεται η ουκρανική υπηκοότητα για Ρώσους πολίτες

ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ.--

Στη διευκόλυνση απόκτησης της ουκρανικής υπηκοότητας από Ρώσους πολίτες που διώκονται για πολιτικούς λόγους, καθώς και από ξένους που πολέμησαν στο πλευρό του Κιέβου κατά τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, προχωρά η ουκρανική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια άσκησης πίεσης στη Ρωσία. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζέλενσκι, κάλεσε την κυβέρνηση να καταρτίσει άμεσα σχετικό νομοσχέδιο. Τον περασμένο μήνα είχε ανακοινώσει μια τέτοια κίνηση, ως απάντηση στο ρωσικό διάταγμα που πριν από λίγους μήνες είχε διευκολύνει την απόκτηση της ρωσικής υπηκοότητας από κατοίκους της Ανατολικής Ουκρανίας (περιοχή Ντονμπάς).

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημείωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποστηρίζει ως θετικό βήμα την επικοινωνία του με τον Ουκρανό ομόλογό του. Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα συνάντησης των δύο ηγετών, χαρακτήρισε τον Πούτιν «πολύ ρεαλιστή συνομιλητή», που δεν δίνει βάρος στη διαδικασία της συνομιλίας αλλά στην εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν ήδη επιτευχθεί σε προηγούμενες διαβουλεύσεις. Πούτιν και Ζελένσκι είχαν τηλεφωνικές συνομιλίες τον Ιούλη και τον Αύγουστο σχετικά με τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία και με την ανταλλαγή κρατουμένων των δύο πλευρών.

Ο Πούτιν στις 19 Αυγούστου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Γαλλία, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, επικεντρώνοντας στις διμερείς σχέσεις και στους οικονομικούς δεσμούς των δύο κρατών, στην Ουκρανία και στην προοπτική του σχήματος της Νορμανδίας (Γαλλία, Γερμανία, Ουκρανία, Ρωσία).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ