ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Μόλις 2,39% πάνω από τα επίπεδα του ΄93 η παραγωγή

Λίγους μήνες πριν την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, η ελληνική βιομηχανία εξακολουθεί να ασθενεί, αν παρθεί υπόψη το γεγονός ότι ο όγκος της παραγωγής στους 10 από τους 22 κλάδους της μεταποίησης είναι κάτω  από τα επίπεδα του 1993

Με έντονα τα σημάδια της προβληματικότητας πορεύεται η ελληνική βιομηχανία και το Μάρτη του 2000 - λίγους μήνες πριν την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ - βεβαιώνοντας έτσι την αναποτελεσματικότητα των γαλαζοπράσινων πολιτικών μονόπλευρης λιτότητας που εφάρμοσαν τόσο οι κυβερνήσεις της ΝΔ, όσο και του «παλιού» και «νέου» ΠΑΣΟΚ. Του λόγου το αληθές βεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ), που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τα οποία ο όγκος της παραγωγής στους 10 από τους 22 κλάδους της μεταποιητικής βιομηχανίας ήταν φέτος το Μάρτη κάτω από τα επίπεδα του 1993.

Αναλυτικότερα, τα στοιχεία της ΕΣΥΕ μας πληροφορούν μεταξύ άλλων ότι με περίοδο βάσης το 1993 (1993= 100 μονάδες) ο όγκος της παραγωγής στο πρώτο τρίμηνο του 2000 (διάστημα Γενάρης - Μάρτης), συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, παρουσιάζει:

  • Ανοδο κατά 11,26% στα ορυχεία και τα λατομεία. Ομως, από τους 4 κλάδους μόνο οι δύο παρουσιάζουν άνοδο (η εξόρυξη μεταλλούχων μεταλλευμάτων κατά 22,5% και τα λοιπά εξορυκτικά και λατομικά) και οι άλλοι δύο πτώση (η εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη κατά 1,83% και η άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 100%, που μηδενίστηκε).
  • Ανοδο κατά 4,96% στη μεταποιητική βιομηχανία . Ομως, από τους 22 κλάδους της μεταποίησης οι 9 παρουσιάζουν πτώση της παραγωγής που κινείται από 0,15% (μη μεταλλικά ορυκτά) και φτάνει το 60,93% (μηχανές γραφείου και ηλεκτρονικοί υπολογιστές). Από τους 13 κλάδους με άνοδο η βιομηχανία ξύλου και φελλού παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής (45,68%) και τη μικρότερη η βιομηχανία παραγωγής ιατρικών οργάνων και οργάνων ακριβείας (0,99%).
  • Ανοδο κατά 16,08% στον ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο και νερό.

Αν όμως, η σύγκριση γίνει με το 1993 (μέση μηνιαία παραγωγή 1993 = 100 μονάδες), τότε προκύπτει ότι το φετινό πρώτο τρίμηνο ο όγκος της παραγωγής ήταν:

  • Μεγαλύτερος κατά 2,31% στα λατομεία και τα ορυχεία.
  • Μεγαλύτερος κατά 7,25% στη μεταποιητική βιομηχανία. Η άνοδος του όγκου της παραγωγής στη μεταποιητική βιομηχανία κατά 7,25% στο φετινό τρίμηνο, συγκριτικά με το 1993, οφείλεται κυρίως στην αύξηση του όγκου της παραγωγής που παρουσίασαν οι 12 από τους 22 κλάδους, με σημαντικότερη άνοδο της παραγωγής στους κλάδους παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα (80,63%), μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού (49,76%), βασικών μετάλλων (36,83%), ιατρικών οργάνων και οργάνων ακριβείας (35,19%) κλπ. Αντίθετα σε 10 κλάδους της μεταποιητικής βιομηχανίας η παραγωγή συρρικνώθηκε και εξακολουθούσε στο φετινό πρώτο τρίμηνο να είναι κάτω από τα επίπεδα της παραγωγής του 1993. Ανάμεσα στους κλάδους αυτούς, που η παραγωγή εξακολουθεί και φέτος να κινείται κάτω από τα επίπεδα του 1993, είναι οι κλάδοι των μηχανών γραφείου - ηλεκτρονικών υπολογιστών (μείον 89,74%), ειδών ενδυμασίας (μείον 37,53%), συσκευών ραδιοφωνίας - τηλεόρασης και επικοινωνιών (μείον 31,19%) κλπ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η παραγωγή «κεφαλαιουχικών αγαθών» - δηλαδή εργαλειομηχανών ή προϊόντων που ανήκουν στη βαριά βιομηχανία - παρά την αύξηση που εμφανίζει στο φετινό πρώτο τρίμηνο κατά 3,5% (σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο) υπολείπεται κατά 11,64% συγκριτικά με τον όγκο της παραγωγής του 1993.

ΚΑΠΝΑ
Κυβερνητικές πλάτες στην ασυδοσία των καπνεμπόρων

Οι καπνέμποροι για άλλη μια χρονιά κατακλέβουν το μόχθο των καπνοπαραγωγών και η κυβέρνηση τους δικαιολογεί με αποπροσανατολιστικές ανακοινώσεις

Να δικαιολογήσει τους καπνεμπόρους, για τις ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές που έδωσαν φέτος στους καπνοπαραγωγούς, έσπευσε η κυβέρνηση!

Το υπουργείο Γεωργίας έβγαλε χτες μια ανακοίνωση - κοροϊδία για να ανακοινώσει ότι «ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες σύναψης συμβολαίων μεταξύ των ομάδων παραγωγών και των μεταποιητικών καπνεμπορικών επιχειρήσεων», προσθέτοντας ότι «προηγήθηκε διεπαγγελματικός διάλογος». Τον καταποντισμό των εμπορικών τιμών στα καπνά, που επέβαλαν για άλλη μια χρονιά εκβιαστικά οι καπνέμποροι με τη στήριξη του σχετικού κανονισμού της ΕΕ, το υπουργείο Γεωργίας επιχειρεί με δόλιο τρόπο να τον αποκρύψει. Και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, για να συγκαλύψει τις ευθύνες της για τη νέα δραματική μείωση που επιφέρει η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, πασχίζει να αποπροσανατολίσει.

Αυτό φαίνεται καθαρά στη χτεσινή ανακοίνωση, η οποία ανάμεσα σε άλλα αναφέρει επί λέξει: «Παρά το γεγονός ότι στις διεθνείς αγορές επικρατεί γενικευμένη πτωτική τάση των τιμών και υπάρχει συσσώρευση υψηλών αποθεμάτων, οι συμβατικές τιμές των ελληνικών καπνών "άντεξαν" στις πιέσεις, καθώς διαμορφώθηκαν στα ίδια επίπεδα περίπου με τις αντίστοιχες της προηγούμενης εσοδείας 1999. Ορισμένες ποικιλίες καπνών σημείωσαν οριακή βελτίωση στις συμβατικές τιμές και ορισμένες οριακή κάμψη».

Ομως η ίδια η πραγματικότητα διαψεύδει την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Γιατί σε όλες τις ποικιλίες καπνών οι τιμές πήραν τον κατήφορο. Εξαίρεση μόνο υπήρξε για την ποιότητα Α` στον Μπασμά όπου δόθηκε αύξηση 100 δραχμές και την ποιότητα Α` στα Μπέρλεϊ όπου δόθηκε αύξηση 30 δραχμές, αλλά η ψευτοαύξηση αυτή εξανεμίζεται, αφού οι καπνέμποροι έδωσαν ακόμα μικρότερες τιμές για την ποιότητα Β` και Γ`. Και με την αλλοίωση των ποιοτικών συνθέσεων που επιβάλλουν εκβιαστικά οι καπνέμποροι, οι καπνοπαραγωγοί των δύο αυτών ποικιλιών θα εισπράξουν ακόμα λιγότερα χρήματα σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές.

Τα ίδια και χειρότερα θα ισχύσουν και για τις υπόλοιπες ποικιλίες, αφού για παράδειγμα: Για την Α` ποιότητα στην Κατερίνη οι καπνέμποροι δίνουν 1.400 δρχ./κιλό, τη στιγμή που πέρσι ήταν 1.450, ενώ για τη Β` δίνουν 100 δρχ. λιγότερα (από 700 - 600 δρχ./κιλό). Το μεγάλο «χτύπημα», όμως, έρχεται για τους καπνοπαραγωγούς που καλλιεργούν Μυρωδάτα Αγρινίου, αφού από 800 δρχ./κιλό που πήραν πέρσι για την Α` ποικιλία, 400 δρχ./κιλό για τη Β` και 150 για τη Γ`, φέτος οι μεταποιητές τούς δίνουν 400 δρχ./κιλό για την Α`, 200 για τη Β` και 50 για τη Γ` ποιότητα. Αλλά και στα Τσεμπέλια - Μαύρα, η κατάσταση προβλέπεται δραματική, αφού οι μεταποιητές δίνουν 100 δρχ. λιγότερο από πέρσι για την Α` ποικιλία (από 400-300 δρχ./κιλό), για τη Β` ποιότητα δίνουν 100 δρχ./κιλό από 150 που ήταν πέρσι και για τη Γ` μόλις 25 από 50 που ήταν. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα Βιρτζίνια, όπου οι μεταποιητές δίνουν 400 δρχ./κιλό για την Α` κατηγορία (από 450 που ήταν πέρσι) και 200 για τη Β` (από 250 που ήταν) και στη Γ` 50 (από 75 πέρσι).

Αφεντικά του τζόγου

Τα αφεντικά της «Μόργκαν Στάνλεϊ» ξαναχτύπησαν. Δημοσιοποίησαν έκθεση, σύμφωνα με την οποία οι τιμές των εταιριών που συμμετέχουν στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη της οδού Σοφοκλέους είναι πολύ υψηλές σε σχέση με τις μερισματικές αποδόσεις των εταιριών. Στη βάση αυτής της ανάλυσης εκτιμούν ότι ο Γενικός Δείκτης πρέπει να «πέσει» 20-25%... Οπως ήταν φυσικό, ο Δείκτης χτες «γκρεμίστηκε» ακόμα περισσότερο.

Τα αφεντικά του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας απαντούν από την πλευρά τους ότι η έκθεση στηρίχτηκε σε αμφισβητούμενες υποθέσεις και πως δεν είναι δυνατόν η επικείμενη ένταξη στην ΟΝΕ και η πτώση των επιτοκίων να ρίξει το Χρηματιστήριο.

Τα αφεντικά της... λογικής αναρωτιούνται γιατί και οι μεν και οι δε λένε κάθε φορά τα πράγματα κατά πώς τους συμφέρει. Γιατί οι μεν εκπρόσωποι της πολυεθνικής (που μάλλον κάποια μεγάλη δουλιά θα θέλουν να πάρουν και γι' αυτό πιέζουν) πριν λίγες μέρες έκαναν λόγο για επικείμενη αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου, το οποίο τώρα κρίνουν πως είναι ακριβό, οι δε επιτελείς του υπουργείου, που τώρα φαίνεται να υποστηρίζουν για τις θετικές προοπτικές του χρηματιστηριακού τζόγου, πριν δυο - τρεις (διά στόματος Παπαντωνίου) έλεγαν πως «το Χρηματιστήριο έχει ήδη προεξοφλήσει και την ένταξη στην ΟΝΕ και πολλά άλλα...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ