Αλλά η πολιτική ηγεσία επιμένει ότι πρόκειται για μουσικοχορευτική εκδήλωση!
Οταν ο υπουργός Πολιτισμού παίρνει υπ' όψη του την "πρακτική της χρήσης" του Ηρωδείου, πρακτική που πολλές φορές έχει καταδικαστεί και αντί να θέσειφραγμούς συνυπογράφει στον εκχυδαϊσμό των παραχωρήσεων, τότε το μέλλον των αρχαιοτήτων μάλλον διαγράφεται δυσοίωνο. Αυτό ήταν ένα από τα επιχειρήματα του υπουργού έναντι του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβούλιου, που πλέον δυσκολεύεται να κρατήσει ακόμα και τα προσχήματα, δεδομένου ότι το θέμα των παραχωρήσεων των αρχαίων θεάτρων παίρνει διαστάσεις ανεξέλεγκτες. Πολύ περισσότερο, όταν γνωμοδοτεί σε έναν υπουργό που δε χάνει ευκαιρία να παράγει ιδεολογήματα, προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Δηλαδή την παραχώρηση του Ηρώδειου στο σχεδιαστή μόδας Κάλβιν Κλάιν. Ετσι ξαφνικά η μόδα είναι κομμάτι της αισθητικής της εποχής και γι' αυτό έχει θέση στα μνημεία. Αυτό ήταν το δεύτερο επιχείρημα. Με άλλα λόγια η μόδα δεν είναι μια τεράστια επιχείρηση, που επιβάλλει αισθητική, για να γεμίζει τα ταμεία της.
Από την άλλη, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ, Ευγένιος Γιαννακόπουλος, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, επέμενε ότι δεν πρόκειται για επίδειξη μόδας, αλλά για ποιοτική καλλιτεχνική εκδήλωση, για την οποία όμως δεν υπάρχει καν σαφής εικόνα του τι θα περιλαμβάνει. Μάλιστα, δήλωσε ότι δεν παραχωρείται το Ηρώδειο "αλλά υιοθετείται η ιδέα αυτής της καλλιτεχνικής εκδήλωσης"! Το μόνο γνωστό είναι ότι τη μουσική θα υπογράφει γνωστός Ελληνας συνθέτης (ακούγεται ο Βαγγέλης Παπαθανασίου) και ότι οι χορευτές θα φοράνε τζιν του σχεδιαστή. Παρ' όλα αυτά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ επιμένει ότι το Ηρώδειο δε θα χρησιμοποιηθεί ως διαφημιστικό τέχνασμα για πώληση συγκεκριμένου προϊόντος, όπως άλλοτε είχε χρησιμοποιηθεί ο Παρθενώνας για διαφήμιση της κόκα-κόλα. Αρκεί να πούμε ότι ήδη το θέμα έχει πάρει διαστάσεις κωμικές μεταξύ Ελλήνων σχεδιαστών μόδας, αφού κάποιοι άρχισαν να διαμαρτύρονται γιατί δεν τους δόθηκε το Ηρώδειο όταν το ζήτησαν.
Ολα αυτά με δόλωμα τη διάθεση των εσόδων για την ανέγερση του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, που φαίνεται μάλλον με αποδοχή ελεημοσύνης και όχι με "επικοινωνιακή πολιτική", όπως αρέσκεται να λέει ο υπουργός Πολιτισμού. Είναι τουλάχιστον λυπηρό να υποβιβάζει την Αρχαιολογική Υπηρεσία σε θέση "ζητιάνου στα φανάρια".
Την ίδια στιγμή, κατά τα λεγόμενα του γενικού γραμματέα του ΥΠΠΟ, οι αντιρρήσεις της πλειοψηφίας του ΚΑΣ ήταν σε λεπτομέρειες της υπόθεσης. Κι όμως η αρνητική γνωμοδότηση ήταν επί της αρχής των παραχωρήσεων. Μπορεί, λοιπόν, ο υπουργός Πολιτισμού να λέει ότι θα τηρηθούν οι όροι προστασίας, αλλά πρώτος αυτός φέρεται παρανόμως, εφ' όσον μέσα στην προστασία ενυπάρχει η χρήση των μνημείων και η διατήρηση της αισθητικής τους και του μνημειακού τους χαρακτήρα. Εξάλλου, η πολιτική του ΥΠΠΟ ως προς τις παραχωρήσεις δεν μπορεί να εξαντλείται σε αυτό που είπε χτες ο Ευ. Γιαννακόπουλος: "Για κάθε χρήση καταβάλλεται τέλος", άρα η Αρχαιολογική Υπηρεσία σε ρόλο φοροεισπράκτορα. Υποτίθεται πως θα συντάξει κανονισμό παραχωρήσεων του Ηρωδείου...
Στο Αρχαίο Θέατρο Σικυώνος,σήμερα, στις 9:15 μ.μ., η όπερα της Κίνας "Χομπέι Μπαγκ Τζι",παρουσιάζει τη "Μήδεια" του Ευριπίδη,σε σκηνοθεσία του διευθυντή της Κεντρικής Ακαδημίας Θεάτρου του Πεκίνου, Λούο Τζιν Λιν,ενώ τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει η πρώτη καλλιτέχνιδα όπερας της Κίνας, Πενγκ Χουί Χενγκ.Ενώ, αύριο, η "Μήδεια" θα παρουσιαστεί, στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας,στις 9:15, υπό την αιγίδα της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Καλαμάτας και του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας.
Ενα έργο επαναστατικής πνοής, μια παράσταση του αριστουργηματικού έργου του αιώνα μας "Ο κύκλος με την κιμωλία" του Μπέρτολτ Μπρεχτ,που ανεβάζει το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου θα παρουσιαστεί, σήμερα, ως προσφορά στο "Στρατόπεδο Σπύρου Μουστακλή",προς τιμήν του ηρωικού Μεσολογγίτη αντιστράτηγου. Την παράσταση θα παρακολουθήσουν 1.000 νεοσύλλεκτοι, ενώ θα παραστούν η σύζυγος και η κόρη του Σπύρου Μουστακλή.Ο Σταύρος Παράβας (ερμηνεύει το ρόλο του δικαστή Αζντάκ), που υπήρξε επιστήθιος φίλος του αντιστασιακού αξιωματικού, θα απονείμει στην κόρη του Σπύρου Μουστακλή αναμνηστική πλακέτα εκ μέρους του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου.
Θυμίζουμε ότι η παράσταση ανεβαίνει με μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη,σε σκηνοθεσία Κώστα Ν. Φαρμασώνη,σκηνικά - κοστούμια Μιχάλη Σδούγκου και μουσική Κώστα Θωμαϊδη.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Σταύρος Παράβας, Ελευθερία Βιδάκη, Γιάννης Κρανάς, Γιάννης Παπαθανάσης, Αντώνης Κουτσελίνης, Στέλλα Φάιτ, Γιώργος Σουξές, Νίκος Γκεσούλης,κ.ά.
"Ο κύκλος με την κιμωλία" - όπως σημειώνει ο Κώστας Ν. Φαρμασώνης - "είναι στο βάθος από τα πλέον αισιόδοξα έργα της ευρωπαϊκής δραματουργίας. Ενώ οι εξουσιαστές πολεμούν, δοκιμάζοντας τα όπλα και τη ματαιοδοξία τους, η ζωή στο πρόσωπο ενός καταζητούμενου αθώου μωρού διασώζεται. Χάρη στην ανθρώπινη καλοσύνη. Σ' αυτήν την τρυφερή καλοσύνη, ο αντισυμβατικός δικαστής χαρίζει και το μωρό".
Στην ακμή της επιστημονικής του δραστηριότητας και σε ηλικία μόλις 49 ετών, ο βραβευμένος αναστηλωτής του Ερεχθείου, αρχιτέκτονας και στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού Αλέκος Παπανικολάου έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο. Η κηδεία του θα γίνει, σήμερα, στις 5.30 μμ από το νεκροταφείο Ζωγράφου.
Ο Αλέκος Παπανικολάου,σεμνός και διακριτικός, εργατικός και με χαμηλό προφίλ, μέσα σε μια οχταετία, ολοκλήρωσε ένα από τα πολυτιμότερα ιστορικά έργα, την αναστήλωση του Ερεχθείου.Το έργο κρίθηκε υποδειγματικό και τιμήθηκε με τη διεθνή αρχιτεκτονική διάκριση, το Βραβείο της Εουρόπα Νόστρα.Ο Αλέκος Παπανικολάου μόλις αποφοίτησε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο προσελήφθη το 1975 - 1976 από την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης,μαζί με τον Μανόλη Κορρέ και τον Κώστα Ζάμπα. Ο Α. Παπανικολάου πρόλαβε να συγγράψει τη λεπτομερή επιστημονική απόδοση του έργου του "Η αποκατάσταση και αναστήλωση του Ερεχθείου", η οποία μελετάται από την Επιτροπή Συντήρησης των Μνημείων της Ακρόπολης, προκειμένου να δημοσιευτεί. Τη βαθιά του θλίψη για τον πρόωρο θάνατο του Αλέκου Παπανικολάου, εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος."Θέλω ιδιαιτέρως να τονίσω - αναφέρει μεταξύ άλλων - την υψηλή διακριτικότητα και αξιοπρέπειά του, που δεν του επέτρεψε να επικαλεστεί προς την υπηρεσία του ποτέ το πρόβλημα υγείας, που τον ταλαιπωρούσε τα τελευταία χρόνια".
Οι αποψιλώσεις των αρχαιολογικών χώρων και η εγκατάσταση πυροσβεστήρων είναι τα άκρως απαραίτητα για να αντιμετωπιστούν οι φωτιές. Αλλά το υπουργείο Πολιτισμού αναγνώρισε ότι αυτά δεν αρκούν... Ετσι, έσπευσε να ανακοινώσει ένα νέο μέτρο. Με εγκύκλιο που εστάλη στις Εφορείες Αρχαιοτήτων, απαγορεύτηκε το τσιγάρο στους αρχαιολογικούς χώρους. Τώρα, μπορούμε να είμαστε ήσυχοι.
Θα πάω, λοιπόν, στον κύριο Βενιζέλο με τον οποίο έχουμε πολλά κοινά. Είμαστε από την ίδια πόλη (τη Σαλονίκη). - Το ότι είμαστε "ξένοι στην ίδια πόλη" δεν είναι της παρούσης. - Είναι συμπαθητικός και στρουμπουλούλης. Είναι υπουργός Πολιτισμού, με τον πολιτισμό, ας πούμε, πως ασχολούμαι κι εγώ. Θα τον παρακαλέσω να μεσολαβήσει στον κύριο Κάλβιν Κλάιν να μου φτιάξει εκεί μια κελεμπία από τζιν να μου φύγει το μεράκι. Και μανεκέν να νιώσω και στο Ηρώδειο να μπω. Γιατί με παράσταση δεν το βλέπω. Ασε που χρειάζεται να μάθεις και τα λόγια.
Ελένη ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΟΥ
Αφιερωμένη στην Κύπρο είναι η αποψινή ποιητική βραδιά στη Μακρινίτσα. Στην αυλή του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου,στις 9 το βράδυ, οι ηθοποιοί Μαρία Φιλίππου και Πασχάλης Τσαρούχας "ταξιδεύουν" μέσα από τους στίχους Κυπρίων ποιητών. Οι ποίησή τους μας μεταφέρει τους αγώνες, τις αγωνίες, τον έρωτα, τη χαρά, τις θλίψεις, τις δοκιμασίες και τους καημούς των Κυπρίων. Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης είναι το Σπίτι της Κύπρου.Τη βραδιά προλογίζει ο μορφωτικός ακόλουθος της πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα, Γιώργος Γεωργής.Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ο θεατρικός συγγραφέαςΙάκωβος Καμπανέλλης,που θα αναφερθεί στη σύγχρονη κυπριακή λογοτεχνία. Ο Ι. Καμπανέλλης πρόσφατα μάλιστα ανακηρύχτηκε επίτιμος διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ως εξαίρετος φίλος της Κύπρου.
Μια συναυλία μνήμης και ιστορίας στην Κάντανο, θα δώσουν στις 16 Αυγούστου, ο Μάριος Τόκας με τον Μανώλη Μητσιά.Η ιστορία της Καντάνου αρχίζει από τα βάθη των αιώνων. Είναι μια από τις 100 πόλεις του Ομήρου (κωμόπολης του Νομού Χανίων). Η Κάντανος θυμάται την ιστορία της με αυτή τη μεγάλη λαϊκή συναυλία που πραγματοποιείται με χορηγία της Γενικής Τράπεζας. Κατά τη μάχη της Κρήτης, το 1941, οι ναζί κατέστρεψαν εκ θεμελίων την Κάντανο, σκότωσαν όσους κατοίκους κατάφεραν να συλλάβουν και τοποθέτησαν τις μοναδικές πινακίδες που σώζονται μέχρι σήμερα. Στις πινακίδες αναγράφεται ότι η καταστροφή έγινε ως αντίποινα για το φόνο 25 Γερμανών στρατιωτών, με θύματα άνδρες, γυναίκες, παιδιά και παπάδες, επειδή τόλμησαν να αντισταθούν στο Ράιχ. Στη συναυλία εκτός από τον Μάριο Τόκα και τον Μανώλη Μητσιά, συμμετέχουν επίσης και οι Κ. Χατζηχριστοδούλου, Μαρία Αλεξίου, Δημήτρης Φάνης.