Με τις πλάτες της κυβέρνησης η εργοδοσία κλιμακώνει την επίθεση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στον όμιλο «ΕΛΛΑΚΤΩΡ» |
Σε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ του Σωματείου με τη διοίκηση του ομίλου, η τελευταία ισχυρίστηκε όσα είχε πει και σε τριμερή συνάντηση. Οτι οι απολύσεις είναι... απόδοση «κοινωνικής δικαιοσύνης» απέναντι σε όσους «αποδέχτηκαν» και υπέγραψαν τις υποχρεωτικές μειώσεις στο μισθό τους! Οτι όσες απολύσεις έγιναν ήταν με τη «συναίνεση» των απολυμένων και άλλα τέτοια...
Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων του ομίλου εκφράζουν με ανακοινώσεις τους το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής.
Σε κινητοποίηση στην εταιρεία «Βαϊράμογλου ΑΒΕΕ» προχώρησε χτες το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής, καταγγέλλοντας τη διοίκηση της εταιρείας «που προχώρησε σε καταχρηστική απόλυση συναδλφου, ο οποίος έχει πρωτοστατήσει σε αγώνες και διεκδικήσεις».
Οπως επισημαίνει το Συνδικάτο, την περασμένη Τετάρτη η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε την απόλυση εργαζόμενου τεχνικού, επικαλούμενη «οικονομικές δυσκολίες» και ότι «πάρθηκαν υπόψη σαν κριτήρια η παλαιότητα και η ικανότητα προς εύρεση άλλης εργασίας, παρόλο που γνώριζε πως η γυναίκα του είναι έγκυος».
Παράλληλα, το Συνδικάτο καταγγέλλει την εργοδοσία για την άρνησή της «δύο φορές να μιλήσουμε με τους εργαζόμενους», με πρόσχημα τον κορονοϊό «για να μην έρθουν οι εργαζόμενοι σε επαφή με το Συνδικάτο. Το Συνδικάτο κάνει καθαρό στην εταιρεία ότι η επαφή και η συζήτηση με τους εργαζόμενους δεν πρόκειται να αποτραπεί».
«Η εκδικητική απόλυση του συναδέλφου μας λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης δεν θα περάσει», τονίζει.
Παρέμβαση από το κλαδικό Συνδικάτο έγινε επίσης προχτές στην «ΕΛΛΕΝΙΚΑ ΑΕ», όπου ανακοινώθηκαν 11 απολύσεις στο εργοστάσιο στο Κορωπί και αρκετές ακόμη απολύσεις αισθητικών. Χτες, το Συνδικάτο έκανε παρέμβαση στο εργοστάσιο, καλώντας τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα, να οργανωθούν στο σωματείο και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.
Στο μεταξύ, σε στάση εργασίας κατά την έναρξη της εργασίας προχώρησαν οι εργαζόμενοι στον Προμηθευτικό Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Λάρισας (ΠΡΟΣΥΦΛΑ), παρά τις απειλές της εργοδοσίας, απαιτώντας άμεση ανάκληση της άδικης και αναίτιας απόλυσης συναδέλφου τους που για 25 συναπτά χρόνια εργαζόταν στην επιχείρηση. Το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Λάρισας σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, επισημαίνει: «Αυτή η κίνηση δεν θα είναι η τελευταία στον κλάδο, καθώς οι εργοδότες θεωρούν πως οι παλιότεροι εργαζόμενοι του κλάδου κοστίζουν περισσότερο και προτιμούν να τους αντικαταστήσουν με νεότερους, φθηνότερους με όσο γίνεται πιο ευέλικτους όρους. Κάπως έτσι πάει περίπατο και το δήθεν "κοινωνικό προσωπείο" συνεταιριστικών επιχειρήσεων έναντι άλλων ιδιωτικών».
«Η υψηλή κερδοφορία της τράπεζας και του ομίλου για άλλη μια φορά πάει χέρι - χέρι με τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων, με τη μείωση του κόστους των τραπεζών, κοινώς με "εθελούσιες" απολύσεις», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής, αναφερόμενο στο νέο πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» που ανακοίνωσε ο όμιλος Eurobank.
Το πρόγραμμα τέθηκε σε ισχύ από τις 7/9, «λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση "των ιδιαίτερα ικανοποιητικών αποτελεσμάτων" με υψηλότατη καθαρή κερδοφορία για το πρώτο εξάμηνο του 2020 (...) τα καθαρά κέρδη ήταν αυξημένα άνω του 80% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, εν μέσω μάλιστα πανδημίας»!
Το Σωματείο θυμίζει πως «στις αρχές του χρόνου είχαμε την "εθελοντική" μετακίνηση άνω των 450 εργαζομένων στην εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων "DoValue", στην οποία η EUROBANΚ μεταβίβασε το σύνολο σχεδόν της διαχείρισης των "προβληματικών" δανείων, μαζί με το προσωπικό, ασκώντας τους μεγάλη πίεση για να δεχτούν χωρίς αντίδραση τη μετακίνησή τους και παρουσιάζοντας την επιλογή αυτή ως μονόδρομο».
Το κλαδικό Σωματείο χαρακτηρίζει προκλητικό τον ισχυρισμό της τράπεζας ότι το προσωπικό πλεονάζει, «αφού παράλληλα συνεχίζει να "δανείζεται" εργαζόμενους από τα γνωστά "δουλεμπορικά" γραφεία, για να καλύπτουν πάγιες ανάγκες τόσο σε καταστήματα όσο και σε κεντρικές υπηρεσίες. (...) Πρόκειται καθαρά για αντικατάσταση εργαζομένων από άλλους χωρίς την κλαδική και την επιχειρησιακή ΣΣΕ, οι οποίες τόσο πολύ έχουν διαφημιστεί».
«Το νέο πρόγραμμα εθελούσιας, την ώρα που κλείνουν 25 καταστήματα της τράπεζας, είναι φανερό ότι δεν μπορεί να στεφθεί με επιτυχία χωρίς τις αντίστοιχες πιέσεις, οι οποίες ειδικά στα καταστήματα εκτός Αθήνας που πρόκειται να κλείσουν έχουν ξεκινήσει πολύ καιρό πριν» επισημάνει το κλαδικό Σωματείο.
«Για μία ακόμη φορά τα επιχειρησιακά σωματεία της τράπεζας συνδράμουν στην προσπάθεια» της τράπεζας, σημειώνει, και καλεί «κανείς συνάδελφος να μην ανεχθεί πιέσεις, είτε στον ίδιο είτε στους συναδέλφους γύρω του για να χάσει τη δουλειά του. Είναι φανερό ότι δεν θα σταματήσουν εδώ, καθώς σκοπός τους είναι η συνεχής μείωση του "εργασιακού κόστους"».
Απολύσεις στην επιχείρηση ΒΙΟΧΥΜ καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων στα Τρόφιμα ν. Χανίων, σημειώνοντας ότι «η εργοδοσία έχει προχωρήσει ήδη σε 6 απολύσεις και συνεχίζει με πιέσεις, τρομοκρατία και εκβιασμούς. Μάλιστα εκμεταλλεύεται τον νόμο περί προειδοποίησης απόλυσης για να γλιτώσει αποζημιώσεις. Τουλάχιστον είκοσι οικογένειες στο δρόμο. Εργαζόμενοι εικοσαετίας θα βρεθούν ξαφνικά χωρίς δουλειά και με την ελάχιστη αποζημίωση».
Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους «να μην υπογράψουν κανένα χαρτί, καμία απόλυση, να μην υποκύψουν σε κανέναν εκβιασμό που μπορεί να δεχτούν ή έχουν ήδη δεχτεί». Σημειώνοντας ότι η ΒΙΟΧΥΜ ανήκει σε όμιλο, απαιτεί «να απορροφηθούν άμεσα οι εργαζόμενοι σε θέσεις άλλων εργοστασίων του ομίλου και αυτοί οι εργαζόμενοι που συμφωνούν για δικούς τους λόγους να αποχωρήσουν, να αποζημιωθούν πλήρως, και χωρίς νομικίστικα τερτίπια».
Κάλεσμα στα σωματεία και συγκέντρωση την ερχόμενη Πέμπτη στα δικαστήρια
Πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους της Πάτρας να βρίσκονται την Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη στις 9 π.μ. στα δικαστήρια της πόλης, όπου συνεχίζεται η μάχη που δόθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα «για να ξεμπερδέψει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας από τη νοθεία και τις παρανομίες», απευθύνει η διοίκησή του.
Οπως τονίζει στο κάλεσμά της «την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι και συνολικά ο λαός μας, δίνει μάχη να επιβιώσει σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, το μυαλό κάποιων είναι στο πώς θα καθαιρέσουν με νομικά μέσα τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας. Μια διοίκηση που πρωτοστάτησε τα προηγούμενα χρόνια στη δημιουργία αγώνων και κλίματος ανάτασης κόντρα σε αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα.
Είναι αυτοί που δεν έβγαλαν άχνα όλο το προηγούμενο διάστημα για όλα τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετώπιζαν οι εργαζόμενοι, για τις ελλείψεις στην Υγεία εν μέσω πανδημίας, για την προσπάθεια απαγόρευσης των διαδηλώσεων κ.ά. Καρφί δεν τους καίγεται για το τι περνάει ο εργαζόμενος, τα παιδιά και τα εγγόνια του, οι χιλιάδες άνεργοι της πόλης μας. Είναι αυτοί που θέλουν το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα υποταγμένο, να είναι το δεξί χέρι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών. Γι' αυτό και δεν παραιτούνται σήμερα από την προσπάθεια να βάλουν πάλι στο χέρι το ΕΚ Πάτρας, να το οδηγήσουν σε περιπέτειες με τη βλέψη να είναι ξανά το εργαλείο τους στην πόλη μας, έτσι ακριβώς όπως το είχαν τα προηγούμενα χρόνια.
Καμία εμπιστοσύνη σε τέτοιες δυνάμεις (...) Η μάχη που δώσαμε τα τελευταία χρόνια για να ξεμπερδέψει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας από τέτοιες δυνάμεις, δεν είναι μια μάχη για τα κουκιά και τις καρέκλες. Είναι μια ουσιαστική μάχη για το τι προσανατολισμό θα έχει το ΕΚ Πάτρας, με ποιανού το μέρος θα είναι. Ηταν συνολικά μια μάχη ζωτικής σημασίας για το τι κίνημα χρειάζεται σήμερα, τι αγώνες.
Υπάρχει ελπίδα! Η αλλαγή προσανατολισμού της νέας διοίκησης τα προηγούμενα χρόνια κινητοποίησε μάζες, ζωντάνεψε το ΕΚΠ πετώντας έξω τους νόθους και παράνομους, έδωσε ελπίδες σε εργαζόμενους.
Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα για ενότητα και συσπείρωση σε όλους τους εργαζόμενους, δίπλα στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, στα σωματεία τους, τα ζωντανά, αγωνιστικά συνδικάτα που τα τελευταία χρόνια έχουν βάλει τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις. Αυτοί είναι και οι εγγυητές για να συνεχίσει το ΕΚΠ να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, για να οργανώνει την πάλη των εργατών για όλα όσα έχουμε πραγματικά ανάγκη, κόντρα σε κυβέρνηση και εργοδοσία».
Τέλος, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας ενόψει της δίκης στο εφετείο υπογραμμίζει: «Ταυτόχρονα, έχουμε τη γνώμη ότι κανένας τίμιος δικαστής δεν θα μπορούσε να βγάλει απόφαση σε βάρος μιας τέτοιας διοίκησης, νόμιμα εκλεγμένης, που έχει τη στήριξη των εργαζομένων και αγωνίζεται αταλάντευτα για τα δικαιώματά τους. Μια διοίκηση που πλέον βρίσκει ανταπόκριση και αποδοχή από το λαό της περιοχής μας και άλλους μαζικούς φορείς».
Να εφαρμόσουν τον κατάπτυστο νόμο για τις διαδηλώσεις επιχείρησαν κυβέρνηση και αστυνομία και στην περίπτωση της κινητοποίησης στην «ΕΛΛΑΚΤΩΡ». Διαμεσολαβητής ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας έκανε «τηλεφωνική όχληση» λίγη ώρα αφότου αναρτήθηκε, στον ιστότοπο του Σωματείου, το κάλεσμα στην κινητοποίηση. Επεσήμανε τις «υποχρεώσεις των συγκεντρωμένων», τις νομικές ευθύνες που έχει το προεδρείο του Σωματείου και ζήτησε στοιχεία για τον αριθμό των συγκεντρωμένων, τη διάρκεια της συγκέντρωσης και το πώς ακριβώς θα «τοποθετηθούν» οι διαδηλωτές στην πύλη των γραφείων της «ΕΛΛΑΚΤΩΡ». Με την έναρξη της κινητοποίησης, οι αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να «οριοθετήσουν» τη συγκέντρωση και την τοποθέτηση του πανό σε ένα πεζοδρόμιο μακριά από την είσοδο των γραφείων και να επιβάλουν «περιορισμό» στον αριθμό των συνδικαλιστών που μπορούν να στέκονται στην είσοδο και να μοιράζουν ανακοίνωση στους εργαζόμενους που προσέρχονταν για δουλειά. Η αποφασιστική στάση των συγκεντρωμένων εμπόδισε την προσπάθεια περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης από τις δυνάμεις καταστολής.