ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Διεργασίες ΗΠΑ και συμμάχων για «πολύ ισχυρή αποτροπή» κατά της Κίνας

Από τον ελλιμενισμό αμερικανικού αεροπλανοφόρου στο Βιετνάμ στα τέλη Ιούνη

Public Domain

Από τον ελλιμενισμό αμερικανικού αεροπλανοφόρου στο Βιετνάμ στα τέλη Ιούνη
Διεργασίες παραπέρα ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας των ΗΠΑ και συμμάχων τους εντείνονται στον Ινδο-Ειρηνικό, με στόχο τη λεγόμενη «ισχυρή αποτροπή» απέναντι στην Κίνα, κάτι που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αύξηση των εξοπλισμών, νέες αμερικανικές βάσεις στην περιοχή, μεγάλες ασκήσεις - «πρόβες πολέμου», αλλά και τη συζήτηση για το ενδεχόμενο «στάθμευσης» ακόμα πιο επικίνδυνων οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ (περιλαμβανομένων και πυρηνικών) σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Τάρο Ασο, κατά τη διάρκεια τριήμερης επίσκεψης στην Ταϊβάν, δήλωσε ότι «τώρα είναι η ώρα η Ιαπωνία, η Ταϊβάν, οι ΗΠΑ και άλλες ομονοούσες χώρες να προετοιμαστούν να θέσουν σε δράση πολύ ισχυρή αποτροπή» και να δείξουν «αποφασιστικότητα να δώσουν μάχη».

Ο Ασο - που παραμένει σημαντικό στέλεχος του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας - ανέφερε κατά τ' άλλα ότι «το σημαντικότερο πράγμα τώρα είναι να εξασφαλίσουμε πως δεν θα ξεσπάσει πόλεμος στα Στενά της Ταϊβάν», σε μια περίοδο που γύρω από τα Στενά συγκεντρώνεται αρκετή «εύφλεκτη ύλη» τόσο από την Κίνα όσο και από τις ΗΠΑ.

Σημειωτέον, το 2021 ο Ασο - τότε αντιπρόεδρος της ιαπωνικής κυβέρνησης - είχε δηλώσει ότι αν η Κίνα εισέβαλλε στην Ταϊβάν (την οποία το Πεκίνο θεωρεί κινεζικό έδαφος) θα ήγειρε «απειλή για την επιβίωση της Ιαπωνίας» και τότε Τόκιο και Ουάσιγκτον θα υπερασπίζονταν μαζί τη νήσο. Η δήλωση αυτή είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Πεκίνου, που είχε κάνει λόγο για «βλάβη στα πολιτικά θεμέλια των σχέσεων Κίνας - Ιαπωνίας».

Χτες, στο μεταξύ, ταϊβανέζικα ΜΜΕ μετέδωσαν πως για δεύτερη φορά τις τελευταίες μέρες κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη εισήλθαν στη λεγόμενη Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας της Ταϊβάν (ζώνη μονομερώς ανακηρυγμένη, που περιλαμβάνει ακόμα και τμήμα της ηπειρωτικής Κίνας).

Μπάιντεν: Προαναγγέλλει επίσκεψη στο Βιετνάμ

Σε ένα τέτοιο φόντο, καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ενισχύσουν τα «πατήματά» τους στην περιοχή και να εκμεταλλευτούν αντιθέσεις χωρών με το Πεκίνο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε - στο περιθώριο συνάντησης δωρητών του κόμματός του - ότι «σύντομα» θα οργανώσει επίσημη επίσκεψη στο Βιετνάμ, «γιατί το Βιετνάμ θέλει να αλλάξει τη σχέση μας και να γίνει εταίρος μας».

Οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Ανόι εδώ και χρόνια αναπτύσσονται σταθερά, με βασικό μοχλό τη διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας, αλλά στο τραπέζι βρίσκονται και άλλες πλευρές, όπως η στρατιωτική συνεργασία.

Τον Απρίλη είχε επισκεφτεί το Βιετνάμ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, δηλώνοντας ότι «για την Ουάσιγκτον πρόκειται για μία από τις πιο δυναμικές και πιο σημαντικές σχέσεις». Οι δύο πλευρές είχαν συζητήσει για διάφορα θέματα «κοινής ανησυχίας», συμπεριλαμβανομένης της «ανάγκης για ελευθερία στη ναυσιπλοΐα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα», μια περιοχή όπου η Κίνα έχει αντικρουόμενες διεκδικήσεις με το Βιετνάμ και με άλλες χώρες, όπως οι Φιλιππίνες. Στα τέλη Ιούνη είχε ελλιμενιστεί στο βιετναμέζικο λιμάνι Ντανάνγκ το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Ronald Reagan».

Κινέζος ΥΠΕΞ: Πολυήμερες επαφές στη Νοτιοανατολική Ασία

Στο μεταξύ, σήμερα ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι ξεκινά 4ήμερες επίσημες επαφές στη Νοτιοανατολική Ασία.

Συγκεκριμένα, θα έχει επαφές σε Σιγκαπούρη, Μαλαισία και Καμπότζη, με στόχο - όπως ανακοίνωσε το Πεκίνο - την ενίσχυση της «στρατηγικής επικοινωνίας» με χώρες της περιοχής για την προώθηση της «περιφερειακής σταθερότητας». Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση από το ΥΠΕΞ, «η Κίνα επιθυμεί να εργαστεί και με τις τρεις αυτές χώρες (...) για να προωθήσει την οικονομική ανάκαμψη και να διατηρήσει την ειρήνη και την ηρεμία».

Οι τρεις χώρες αποτελούν μέλη της Ενωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), στο εσωτερικό της οποίας εντείνονται διεργασίες, υπό το βάρος και της οξυνόμενης κόντρας ΗΠΑ - Κίνας.

Ενδεικτικό ήταν το νέο επεισόδιο που σημειώθηκε προ ημερών μεταξύ Κίνας - Φιλιππίνων, όταν πλοίο της κινεζικής Ακτοφυλακής ενεργοποίησε εκτοξευτήρες νερού κατά πλοίου των Φιλιππίνων που μετέφερε εφόδια σε στρατιωτικούς σε διαφιλονικούμενη περιοχή στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ). Το Πεκίνο επέκρινε και με νέα του παρέμβαση τη σχετική αντίδραση της Ουάσιγκτον, κατηγορώντας την ότι αποτελεί «μέρος που δεν πρέπει να ενδιαφέρεται για το θέμα της ΝΚΘ και δεν έχει δικαίωμα να δίνει σχετικές οδηγίες». Η αμερικανική πλευρά είχε αντιδράσει στο επεισόδιο εκφράζοντας όχι απλά στήριξη στις Φιλιππίνες, αλλά και την ετοιμότητά της για ενεργοποίηση συμφωνίας που πρόσφατα επικαιροποίησαν οι δύο χώρες, ενισχύοντας τη στρατιωτική τους συνεργασία.

ΓΑΛΛΙΑ - ΘΑΝΑΤΟΣ 27ΧΡΟΝΟΥ ΔΙΑΝΟΜΕΑ
Υπό κράτηση αστυνομικοί της RAID

Υπό κράτηση τέθηκαν 3 από τα 5 μέλη της ειδικής αστυνομικής μονάδας RAID (για «αντιμετώπιση ταραχών» και διαδηλώσεων) που κλήθηκαν να καταθέσουν στο πλαίσιο των ερευνών για τον θάνατο του 27χρονου διανομέα Μοχάμεντ στις αρχές Ιούλη στη Γαλλία, κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων κατά της κρατικής καταστολής.

Ο 27χρονος είχε βρεθεί νεκρός στη Μασσαλία, δίπλα στο μηχανάκι του, τη νύχτα της 1ης προς 2 Ιούλη, ενώ συνεχίζονταν ολονύχτιες διαμαρτυρίες με αφορμή τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικού.

Οι γιατροί είχαν εκτιμήσει ότι ο 27χρονος κατέληξε από «καρδιακή ανακοπή», τονίζοντας όμως ότι είχε προηγηθεί βίαιο χτύπημα στο στήθος, πιθανώς ένα βλήμα «flash-ball», εξάρτημα των δυνάμεων καταστολής.

Στο κινητό του Μοχάμεντ είχαν βρεθεί πλάνα από την αγριότητα με την οποία αστυνομικοί «αντιμετώπιζαν» διαδηλωτές. Αυτόπτες μάρτυρες αργότερα κατέθεσαν πως ο Μοχάμεντ χτυπήθηκε από τους αστυνομικούς όταν αντιλήφθηκαν ότι τράβηξε χαρακτηριστικά της «δράσης» τους πλάνα...

Η κυβέρνηση Μακρόν είχε επιστρατεύσει τότε ένα μπαράζ καταστολής εναντίον των διαμαρτυριών για τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ, με τον Γάλλο Πρόεδρο να δίνει στη συνέχεια συγχαρητήρια στις αστυνομικές δυνάμεις για τη δράση τους...

Στο μεταξύ, επιχειρώντας να διασώσει ένα δήθεν «προοδευτικό» προφίλ της κυβέρνησης, το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε πως θα θέσει εκτός νόμου την ακροδεξιά οργάνωση Civitas, που συνδέεται με κύκλους της καθολικής εκκλησίας. Στελέχη της οργάνωσης - που στις προεδρικές εκλογές είχε στηρίξει ανοιχτά τον ακροδεξιό υποψήφιο Ερίκ Ζεμούρ - επέκριναν πρόσφατα τη χορήγηση γαλλικής υπηκοότητας σε Εβραίους και άλλους ήδη από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης και ζήτησαν να αναδειχτεί ο «παραδοσιακός καθολικισμός στην επίσημη θρησκεία του γαλλικού κράτους».

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζ. Νταρμαμέν δήλωσε ότι οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους «πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων για τις θέσεις της οργάνωσης και την αντίθεσή τους στις αρχές της δημοκρατίας».

Πολύνεκρη πυρκαγιά σε κέντρο φιλοξενίας αναπήρων

Εντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μετά από φωτιά που κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς κτίριο όπου παραθέριζαν άτομα με νοητικά προβλήματα, στην πόλη Βιντσενέμ της ανατολικής Γαλλίας, κοντά στο Στρασβούργο και τα σύνορα με τη Γερμανία.

Η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τις 7 το πρωί, ενώ οι παραθεριστές και οι συνοδοί τους κοιμόντουσαν ακόμα στους δύο ορόφους του κτιρίου. Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, την παραθεριστική κατοικία είχαν νοικιάσει δύο ΜΚΟ και υπολογίζεται ότι σε αυτή βρίσκονταν 28 άτομα. Τα 17 κατάφεραν να διαφύγουν, ένα από αυτά αναγκάστηκε να πηδήσει από το παράθυρο.

Ερωτήματα υπάρχουν για το αν είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τη φιλοξενία τόσων ανθρώπων και με τέτοια προβλήματα υγείας, στο συγκεκριμένο κτίριο.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανησυχίες από τον αποπληθωρισμό στην Κίνα

Ανησυχία για τις πιθανές επιπτώσεις στη διεθνή καπιταλιστική οικονομία προκαλεί η καταγραφή αποπληθωρισμού στην Κίνα τον Ιούλη, για πρώτη φορά, μετά από περίπου δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας, ο πληθωρισμός μειώθηκε κατά 0,3%, ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού συρρικνώθηκε κατά -4,4% για δέκατο συνεχόμενο μήνα. Πριν έναν μήνα η Κίνα κατέγραψε μηδενικό πληθωρισμό.

Σύντομη περίοδο αποπληθωρισμού βίωσε η Κίνα στα τέλη του 2020 και στις αρχές του 2021, ενώ η προηγούμενη ήταν το 2009.

Αρκετοί αναλυτές φοβούνται πως η τρέχουσα περίοδος αποπληθωρισμού θα είναι πιο μακρά. Ο οικονομολόγος Α. Μπάτσον της Gavekal Dragonomics ανέφερε πως η κινεζική «κρίση» στον τομέα των ακινήτων, που για καιρό αντιπροσώπευε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ στην Κίνα, είναι ο κύριος λόγος του «αποπληθωριστικού σοκ».

Οι εξαγωγές, άλλος μοχλός για την κινεζική οικονομία, βρίσκονται επίσης σε υποχώρηση. Τον Ιούλη καταγράφηκε η μεγαλύτερη υποχώρησή τους σε έναν χρόνο (14,5%), λόγω της μειούμενης ζήτησης στο εξωτερικό.

Ιταλική κυβέρνηση: Μερική «αναδίπλωση» στον τραπεζικό φόρο

«Διορθωτικές» κινήσεις έκανε χτες η κυβέρνηση της Ιταλίας, μετά τη μείωση της αξίας των τραπεζικών μετοχών (από 7% έως 10%) με αφορμή την επιβολή φόρου 40% στα υπερκέρδη που αποκόμισαν τραπεζικά μονοπώλια από την αύξηση των επιτοκίων.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χτες πως θα θεσπιστεί ένα «ανώτατο όριο» που θα περιορίζει τον αντίκτυπο σε πολλές τράπεζες που βίωσαν προχτές ένα χρηματιστηριακό κύμα ρευστοποιήσεων, «εξαλείφοντας» περίπου 10 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή τους.

Το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι ο φόρος θα επιβληθεί «επί της διαφοράς των καθαρών εσόδων από τόκους των τραπεζών» μεταξύ 2022 και 2021, όταν υπερβαίνει το 5% ή μεταξύ 2023 και 2021 όταν υπερβαίνει το 10% (αντί των ποσοστών 3% και 6% που προέβλεπε η προηγούμενη εκδοχή του σχεδίου).

Σε άλλη δήλωση το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ως ανώτατο όριο του φόρου το 0,1% επί του ενεργητικού των τραπεζών.

Μείωση κερδών από το πετρέλαιο

Η σαουδαραβική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία «Aramco» ανακοίνωσε πως τα κέρδη της το δεύτερο τρίμηνο του 2023 έφθασαν περίπου τα 30 δισ. δολάρια, ποσό μειωμένο κατά 38% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, λόγω της μείωσης στις διεθνείς τιμές πετρελαίου.

Αντίστοιχα, τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού της Ρωσίας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο ανακοινώθηκε πως μειώθηκαν κατά 41,4% σε ετήσια βάση, φτάνοντας μεταξύ Γενάρη - Ιούλη 2023 περίπου στα 43,4 δισ. δολάρια.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στον Ιμράν Καν

Μετά την πρόσφατη σύλληψη και την καταδίκη του πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν, Ιμράν Καν, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για διαφθορά και απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων, η Εκλογική Επιτροπή της χώρας ανακοίνωσε χθες ότι ο Καν θα στερηθεί και τα πολιτικά του δικαιώματα για πέντε χρόνια. Κατ' επέκταση, δεν θα μπορέσει να είναι υποψήφιος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Οι συνήγοροι του Καν άσκησαν έφεση, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι για να εκδώσει απόφαση αναμένει σχετική γνωμοδότηση από την κυβέρνηση.

Ολα αυτά ενώ αργά χτες αναμενόταν και επίσημα να διαλυθεί η πακιστανική Βουλή, ώστε μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα να διεξαχθούν νέες εκλογές.

Και ενώ οι μέχρι τώρα αποφάσεις κρατούν τον Καν στη φυλακή και τον βγάζουν εκτός εκλογικής κούρσας, εντύπωση προκαλεί η «ηρεμία» που επικρατεί στη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι κατά την προηγούμενη σύλληψη του Καν, στις αρχές του καλοκαιριού, το κόμμα του (PTI, κυβερνών κόμμα μέχρι τον Απρίλη του 2022) οργάνωσε μεγάλες διαδηλώσεις σε διάφορες περιοχές, ενώ δεν έλειψαν και συγκρούσεις δυνάμεων της αστυνομίας και του στρατού με υποστηρικτές του Καν.

Λίγο πριν τη νέα του σύλληψη, ο Καν δήλωσε στο BBC ότι στο Πακιστάν έχει επιβληθεί «στρατιωτικός νόμος, χωρίς να έχει κηρυχθεί επίσημα» και «φασίστες» οδηγούν τη χώρα σε «σκοτεινές εποχές». Επέμεινε ότι το ΡΤΙ είναι «το μοναδικό κόμμα που δεν δημιουργήθηκε από στρατιωτικούς δικτάτορες» και ότι «μόνη λύση είναι να γίνουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ