Οι δραματικές επιπτώσεις από την εφαρμογή του νέου καθεστώτος στην ακτοπλοΐα, που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Νοέμβρη, άρχισαν να γίνονται ορατές. Ηδη οι ναυτεργάτες είδαν μία από τις βασικές τους κατακτήσεις, αυτή των εκπτώσεων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τους συνταξιούχους του κλάδου, να περικόπτεται. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης στις 30 του Οκτώβρη, με απόφασή του φρόντισε, δίνοντας ένα ακόμα προνόμιο στους εφοπλιστές, να καταργήσει από τους συνταξιούχους ναυτεργάτες το δικαίωμα της έκπτωσης που είχαν για όλες τις θέσεις των πλοίων και να το περιορίσει μόνο για την τρίτη θέση όπου δεν παρέχεται κλίνη! Δηλαδή, οι συνταξιούχοι ναυτεργάτες, έχουν έκπτωση μόνο αν ταξιδεύουν χειμώνα - καλοκαίρι στο... κατάστρωμα των πλοίων! Βέβαια, ο υπουργός όταν εξήγγειλε τις εκπτώσεις στα εισιτήρια για ορισμένες κατηγορίες πολιτών, όπως οι συνταξιούχοι ναυτεργάτες, «ξέχασε» να δώσει αυτή τη διευκρίνιση, με αποτέλεσμα όσοι συνταξιούχοι θέλησαν να ταξιδέψουν αυτές τις μέρες να βρεθούν... προ εκπλήξεως και να προβάλουν την έντονη διαμαρτυρία τους.
Την περικοπή στις εκπτώσεις των εισιτηρίων καταγγέλλουν με χτεσινό κοινό δελτίο Τύπου που εξέδωσαν η ΠΕΜΕΝ και η ναυτεργατική Ενωση «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», επισημαίνοντας: «Αντί να ικανοποιηθεί το αίτημα των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτεργατών να επεκταθεί η έκπτωση των εισιτηρίων και στα ταχύπλοα σκάφη, ΥΕΝ και εφοπλιστές προχωρούν να καταργήσουν με αυτό τον τρόπο την κατάκτηση που είχαν οι ναυτεργάτες για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Αυτό είναι το τίμημα της αντιλαϊκής ανάλγητης πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, των εφοπλιστών και άλλων πολιτικών εκπροσώπων τους, προς τους ναυτεργάτες που με σκληρή δουλιά, ιδρώτα και αίμα δημιούργησαν αυτό τον τεράστιο πλούτο στον τομέα της ναυτιλίας, τον οποίο καρπώνεται το εφοπλιστικό κεφάλαιο».
Οι δύο ναυτεργατικές Ενώσεις, τονίζουν ακόμα ότι αυτή η περικοπή είναι ένα από τα τιμήματα του αντιλαϊκού νόμου 2932/2001, με τον οποίο εφαρμόστηκε το νέο καθεστώς στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και συντάχθηκε για να εναρμονιστεί με την ελληνική νομοθεσία ο διαλυτικός κανονισμός 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την άρση του καμποτάζ. Υπογραμμίζουν ακόμα τις τεράστιες ευθύνες που φέρουν και οι υπάλληλοι των εφοπλιστών και της κυβέρνησης που συγκροτούν την πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ, καθώς αυτές οι εκτρωματικές αλλαγές φέρουν και τη δική τους υπογραφή. Σημειώνεται ότι ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ι. Χαλάς και ο πρόεδρος της Ενωσης Πλοιάρχων Ευ. Κούζιλος συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.
ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ καλούν τους ναυτεργάτες και γενικότερα τους εργαζόμενους, τους κατοίκους των νησιών και τους συναφείς κλάδους με τη ναυτιλία, να παρέμβουν άμεσα μέσα από τα σωματεία τους να συγκροτήσουν επιτροπές αγώνα σε όλα τα λιμάνια, στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα για την ανάκληση του νέου νόμου και του Κοινοτικού κανονισμού, διεκδικώντας τη δημιουργία δημόσιου Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, τη διαμόρφωση των εισιτηρίων με βάση κοινωνικά κριτήρια, την επέκταση των εκπτώσεων σε όλες τις θέσεις και στα ταχύπλοα και την υποχρεωτική δρομολόγηση των πλοίων σε όλα τα νησιά 365 μέρες τον χρόνο.
Θα γίνει στις 25-26 Νοέμβρη 2002
Μια ακόμα κινητοποίηση με 48ωρη απεργία στις 25 και 26 Νοέμβρη 2002 αποφάσισε χτες η Ολομέλεια της Διοίκησης της Ομοσπονδίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ(ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), με αιχμή τη μονιμοποίηση των 5.300 συμβασιούχων γιατρών και το επίδομα βιβλιοθήκης. Ταυτόχρονα, αποφάσισε τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου της Ομοσπονδίας -θα είναι και εκλογικό- την 1.12.2002.
Φαίνεται, όμως, ότι και αυτή η απεργία θα είναι στην πεπατημένη των μέχρι τώρα κινητοποιήσεων, καθώς η ηγεσία της Ομοσπονδίας, αφενός παραδόθηκε, στην κυριολεξία, στο διάλογο, που χρησιμοποιεί ως πρόσχημα η κυβέρνηση για να μη λύνει προβλήματα ή και να αφαιρεί δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ απέφυγε να πρωταγωνιστήσει στη συγκρότηση ευρύτερου μετώπου για την από κοινού διεκδίκηση της αναβάθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μέσα απ' την οποία θα δινόταν λύση και στα προβλήματα των γιατρών.
Ακόμα και η χτεσινή εκδήλωση, που προηγήθηκε της Ολομέλειας της διοίκησης δεν είχε την ευρύτητα εκείνη, που θα έδινε την εικόνα της συμπόρευσης από εκείνους τους φορείς που βρίσκονται στο ίδιο χαράκωμα με τους γιατρούς. Επιπλέον, απ' την ομιλία του προέδρου της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ Ελ. Αθανασόπουλου φάνηκε και το αδιέξοδο, καθώς ζήτησε την «άμεση αποκατάσταση των 5.300 συμβασιούχων, έστω και με την ένταξή τους στην κοινοτική οδηγία 70/1999», όταν έχει γίνει πασιφανές ότι με αυτή τη ρύθμιση δε λύνονται προβλήματα μονιμοποίησης.
Τα πράγματα ακούστηκαν με το όνομά τους απ' τον εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Β. Γεωργαντά, που τόνισε: «Χωρίς την ενότητα των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων, των γιατρών και των εργαζομένων δεν μπορεί να γίνει τίποτε».
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Συμβασιούχων Ιατρών ΙΚΑ Αττικής προκηρύσσει για σήμερα 4ωρη στάση εργασίας (11π.μ.-3μ.μ.) με αιτήματα την άμεση ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κάλυψη όλων των συμβασιούχων γιατρών και χορήγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης.
Ταυτόχρονα, ο Σύλλογος Συμβασιούχων καλεί όλους τους γιατρούς να αγνοήσουν απειλές και συμβιβασμούς και να συμμετάσχουν στην έκτακτη Γενική Συνέλευση, που θα γίνει σήμερα και ώρα 11:30π.μ. στο ξενοδοχείο Εσπέρια (Σταδίου 22) για συντονισμό των κινητοποιήσεων και με άλλους συμβασιούχους του ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Και πώς γίνεται αυτό; Ο Δημόσιος τομέας υγείας όχι μόνο δεν αναπτύχθηκε ισόμερα αλλά άφησε πάντα τα περιθώρια της ασύδοτης δράσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στους νέους και υψηλούς τομείς της βιοτεχνολογίας. Οι επιχειρηματίες κινούνταν σε ένα παρθένο γι' αυτούς έδαφος αποκόμισης κερδών καθώς το κράτος ποτέ δε θέσπισε - έστω και με όρους αγοράς - κανόνες ενώ στο επίπεδο των τιμών «έμεινε κολλημένο» στα τιμολόγια του 1991!
Ετσι λοιπόν όλες εκείνες οι εξετάσεις που άρχισαν μετά το 1991 πληρώνονταν με όρους αγοράς. Υπολογίζεται ότι κάθε βδομάδα εμφανίζεται και μια καινούρια τέτοια εξέταση, που κοστολογείται με όρους αγοράς...
... Κι όταν ο ασφαλισμένος επέστρεφε στα γκισέ του ταμείου του, άκουγε τα περί μη κάλυψης, μη συμβολής με τη συγκεκριμένη (ιδιωτική) μονάδα και χίλια άλλα δυο με αποτέλεσμα να δίνει τόπο στην οργή και να πληρώνει το χαράτσι.
***
Κι όταν αποκαλύπτεται αυτό το εφιαλτικό τοπίο, έρχονται οι περισπούδαστες δηλώσεις των αρμόδιων - φερ' ειπείν οι χτεσινές του υφυπουργού Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλου, που υπογράμμισε: «Τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να λειτουργήσουν έτσι, που ο ανταγωνισμός ο οποίος υπάρχει μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, να λειτουργεί υπέρ της υγείας, υπέρ της προσφοράς των υπηρεσιών, αλλά και υπέρ της διασφάλισης στοιχειωδών όρων βιωσιμότητας στα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι και στο χώρο της υγείας έχουν διαμορφωθεί όροι και προϋποθέσεις για τη λειτουργία ενός οικονομικού ανταγωνισμού. Τον ανταγωνισμό αυτό τον αντιμετωπίζουμε θετικά. Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις δυνατότητες και τα συμφέροντα των ασφαλιστικών Ταμείων. Αρα πρέπει να διευρύνουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που έχουμε».
***
Κι απ' ό,τι φαίνεται τώρα που τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας αντιμετωπίζουν ζόρια, έρχεται η κυβέρνηση να τους ξελασπώσει.
Μακάρι να κάνουμε λάθος. Αλλά...
Την πόρτα της ανεργίας δείχνει σε 35 εργαζόμενους από τους εναπομείναντες 120 της σωληνουργίας «ΜΗΧΑΝΙΚΗ» (πρώην Τσαουσόγλου) στην περιοχή Γλύφα της Χαλκίδας ο μεγαλοκατασκευαστής Πρ. Εμφιετζόγλου. Η μείωση προσωπικού ανακοινώθηκε από τη διοίκηση του εργοστασίου με τη δικαιολογία ότι υπάρχουν «δυσκολίες» και έλλειψη παραγγελιών. Πριν από αυτό όμως, είχε προηγηθεί συνάντηση του σωματείου με τη διοίκηση, η οποία ζήτησε να «κατανοήσουν τις δυσκολίες» και να αποδεχτούν καθυστέρηση των πληρωμών κατά 15 ημέρες. Βέβαια, απέναντι στα όσα υποστηρίζει η εργοδοσία περί δυσκολιών, το σωματείο των εργαζομένων κάνει λόγο για «εικονική πραγματικότητα» και «παιχνίδια» του ιδιοκτήτη - μεγαλοκατασκευαστή ώστε να ασκήσει πίεση και να συμμετέχει στα «μεγάλα έργα». Είναι ενδεικτικό πάντως ότι πριν από λίγο καιρό είχαν απολυθεί όλοι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ το μόνιμο προσωπικό συνεχώς μειώνεται. Αποτέλεσμα να έχει γίνει καθεστώς η πολυειδικότητα, η εντατικοποίηση και άλλες μορφές έντασης της εκμετάλλευσης, εξελίξεις τις οποίες το σωματείο απλώς παρακολουθεί.
Ακόμα τέσσερις εργαζόμενους απέλυσε με το όριο του 2% την περασμένη Παρασκευή και η συρματουργία «ΔΑΡΙΓΚ» του ομίλου Κουταλίδη, φτάνοντας το συνολικό αριθμό απολύσεων σε 34 τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ενώ ακόμα 15 εργαζόμενοι αποχώρησαν «οικειοθελώς». Η εργοδοσία της επιχείρησης επικαλείται για τις απολύσεις έλλειψη πρώτης ύλης.