Συνεχίζονται σε επίπεδο χαμηλόβαθμων αξιωματούχων οι συνομιλίες στο Λονδίνο και στην περίπτωση που επιτευχθεί πρόοδος την επόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί νέα Σύνοδος Κορυφής στην Ουάσιγκτον
ΛΟΝΔΙΝΟ .-
Ολοκληρώθηκε, χτες, χωρίς κανένα σημαντικό βήμα προόδου η σύνοδος του Λονδίνου, κατά την οποία η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, είχε δύο γύρους ξεχωριστών συνομιλιών με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Οπως έγινε γνωστό, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε χαμηλότερο διπωματικό επίπεδο και στην περίπτωση που επιτευχθεί πραγματική πρόοδος οι Νετανιάχου και Αραφάτ θα κληθούν επισήμως στην Ουάσιγκτον την επόμενη Δευτέρα για να έχουν συνομιλίες με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον.
Χωρίς να πετύχει το στόχο της, δηλαδή την επαναπροσέγγιση ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς, αναχώρησε από τη βρετανική πρωτεύουσα, χτες το απόγευμα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Η Μαντλίν Ολμπράιτ, που παρέτεινε τις συνομιλίες της με τους Γιασέρ Αραφάτ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου προχωρώντας και σε δεύτερο γύρο ξεχωριστών συναντήσεων μαζί τους, παραδέχτηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ότι "δεν έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές σε ορισμένα πολύ κρίσιμα σημεία", αλλά έσπευσε να συμπληρώσει ότι επιτεύχθηκε κάποια πρόοδος στα δευτερεύοντα σημεία των συνομιλιών. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της βδομάδας και σε περίπτωση που υπάρξει σύγκλιση απόψεων ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους τότε ο Γιασέρ Αραφάτ και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα προσκληθούν στην Ουάσιγκτον, την επόμενη Δευτέρα, προκειμένου να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία, παρουσία του Αμερικανού Προέδρου.
Παρ' όλα αυτά, η Μαντλίν Ολμπράιτ απέφυγε, για άλλη μια φορά, να παρουσιάσει την αμερικανική πρόταση επισήμως, αν και κάτι τέτοιο έχει επανειλημμένως ζητηθεί από την Παλαιστινιακή Αρχή ως μέσο άσκησης πίεσης στον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Εντούτοις, τόνισε ότι "υπάρχει, στην παρούσα φάση, η ευκαιρία να επιτευχθεί συμφωνία και εμείς δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη". "Είμαστε στο μέσο της προσπάθειάς μας", τόνισε και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, ο οποίος δε σχολίασε το ενδεχόμενο πραγματοποίησης συνάντησης κορυφής στην Ουάσιγκτον και αρκέστηκε να δηλώσει ότι "οι ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες δεν κατέρρευσαν".
Χωρίς να κρύψει την απαισιοδοξία του εμφανίστηκε στους δημοσιογράφους ο Παλαιστίνιος ηγέτης, ο οποίος δήλωσε ότι αποδέχτηκε την πρόσκληση για τη συνάντηση στην Ουάσιγκτον, αλλά κατηγόρησε εκ νέου την ισραηλινή κυβέρνηση ότι προβάλλει διαρκώς εμπόδια και αντιρρήσεις. Ο Αραφάτ διευκρίνισε ότι ενημερώθηκε από Αμερικανούς αξιωματούχους για τη μικρή πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια των διήμερων συνομιλιών στο Λονδίνο, όμως, δεν έκρυψε την επιφυλακτικότητά του τονίζοντας ότι "η όποια πρόοδος μένει να αποδειχθεί στην πράξη και όχι στα λόγια". Δηλώσεις εκ μέρους της Παλαιστινιακής Αρχής έκανε και ο διαπραγματευτής Ναμπίλ Σάαθ, ο οποίος εξέφρασε την παλαιστινιακή δυσαρέσκεια για την απροθυμία της Ουάσιγκτον να δημοσιοποιήσει τη μεσολαβητική της πρόταση, έτσι ώστε να μειώσει τα περιθώρια κινήσεων του Ισραηλινού πρωθυπουργού.
Ολιγόλογος εμφανίστηκε, από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος αρκέστηκε να επαναλάβει ότι "δε διαπραγματεύεται την ισραηλινή ασφάλεια". Ο Νετανιάχου υπογράμμισε ότι "η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης συνεχίζεται" και τόνισε ότι ο ίδιος θα έχει σχετικές συνομιλίες με το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο επιστρέφοντας στο Ισραήλ.
Στο Λονδίνο παραμένουν ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ντένις Ρος, ο γραμματέας του ισραηλινού Υπουργικού Συμβουλίου Ντάνι Ναβέχ και ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Γιτζάκ Μόλσχο, οι οποίοι και θα έχουν αλλεπάλληλες συνομιλίες κατά τη διάρκεια της τρέχουσας βδομάδας, με στόχο να επιτευχθεί η απαραίτητη πρόοδος, που θα καταστήσει εφικτή την πραγματοποίηση της συνάντησης στην Ουάσιγκτον την επόμενη Δευτέρα.
ΤΙΡΑΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-
Ανησυχία για τη μεγάλη συγκέντρωση σερβικών στρατιωτικών δυνάμεων στα αλβανικά σύνορα εξέφρασε χτες η κυβέρνηση του Αλβανού πρωθυπουργού Φάτος Νάνο, ενώ ώρες νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, Βόγιν Τζουκάνοβιτς υποστήριζε την πιθανότητα έναρξης διαπραγματεύσεων με τη διεθνή κοινότητα μπροστά στην απειλή νέων οικονομικών κυρώσεων κατά του Βελιγραδίου.
Συγκεκριμένα, η αλβανική κυβέρνηση κατήγγειλε τη συγκέντρωση σερβικών στρατευμάτων κοντά στη μεθόριο με την ταραγμένη νότια σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου. "Συνεχίζεται μια μεγάλης έκτασης συσσώρευση σερβικών δυνάμεων και βαρέων όπλων κατά μήκος των συνόρων με την Αλβανία" δήλωσε ο εκπρόσωπος του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σοκόλ Γκιόκα, κατηγορώντας το Βελιγράδι ότι είναι αποφασισμένο "να προχωρήσει στη στρατηγική των εθνικών εκκαθαρίσεων στο Κόσσοβο"!
Ο ίδιος Αλβανός αξιωματούχος εξέφρασε, μάλιστα, την ανησυχία της κυβέρνησής του για το γεγονός ότι "αυτή ακριβώς η στρατιωτική προετοιμασία δημιουργεί κλίμα έντασης", ενώ προειδοποίησε και για τον κίνδυνο επέκτασης των ταραχών και στο εσωτερικό της Αλβανίας. Τέλος στην ανακοίνωση του Γκιόκα, το Βελιγράδι κατηγορείται πως αγνοεί πλήρως τις πρόσφατες "συστάσεις" της Ομάδας Επαφής, που κάλεσε για αποχώρηση των σερβικών στρατιωτικών δυνάμεων και των αστυνομικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο.
Ωρες νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης Βόγιν Τζουκάνοβιτς υποστήριζε την πιθανότητα έναρξης διαπραγματεύσεων με τη διεθνή κοινότητα για το Κοσσυφοπέδιο μπροστά στο φόβο των νέων οικονομικών κυρώσεων.
"Η γιουγκοσλαβική οικονομία βρίσκεται ήδη σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Οι συνέπειες από περισσότερες, ενδεχομένως, κυρώσεις είναι απρόβλεπτες. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να αρθεί το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και να εκλείψει η απειλή για ακόμη σκληρότερες κυρώσεις", είπε ο Τζουκάνοβιτς, καθώς το επόμενο Σάββατο λήγει το "τελεσίγραφο" των πέντε από τα έξι μέλη της "Ομάδας Επαφής" σχετικά με τη λήψη περαιτέρω κυρώσεων κατά του Βελιγραδίου, εάν οι Σέρβοι δεν αρχίσουν - έως τότε - διάλογο με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου...
Οπως είναι γνωστό, στις 29 Απρίλη, η "Ομάδα Επαφής" για το Γιουγκοσλαβικό αποφάσισε στη Ρώμη το "πάγωμα" των περιουσιακών στοιχείων της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας στο εξωτερικό ως αντίποινα για τους χειρισμούς της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου από τη σερβική κυβέρνηση. Αντίθετη στις κυρώσεις ήταν μόνον η Ρωσία.
Στο μεταξύ, ο υπεύθυνος της αποστολής του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) στην Αλβανία, Νταν Εβερτς,κάλεσε τα Τίρανα και το Βελιγράδι να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, σημειώνοντας πως η κατάσταση στο Κόσσοβο είναι "πολύ ρευστή". Μάλιστα, μιλώντας στην αλβανική τηλεόραση, ο Νταν Εβερτς επέστησε την προσοχή των Τιράνων για το "ενδεχόμενο προκλήσεων στα σύνορα, σε περίπτωση κύματος Κοσσοβάρων προσφύγων προς την Αλβανία".
Τουλάχιστον οχτώ παρατηρητές του ΟΑΣΕ επιτηρούν τα βορειοανατολικά σύνορα της Αλβανίας με τη Γιουγκοσλαβία, στις κωμοπόλεις Τρόπογια και Κούκες.
Δύο ακόμη άτομα έπεσαν χτες θύματα του αυτονομιστικού "Απελευθερωτικού Στρατού του Κόσσοβου". Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο "ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ", τα θύματα ήταν ο Σέρβος ταχυδρόμος Νέναν Τζάρεντιτς στο χωριό Κλίνα (40 χλμ δυτικά της Πρίστινα) και ο Αλβανός Νασίφ Μπασότα, επειδή θεωρήθηκε συνεργάτης των Σέρβων...
Επιπλέον, αίσθηση προκάλεσε χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "ΠΟΛΙΤΙΚΑ", το οποίο ανέφερε πως περίπου 100 ένοπλοι Αλβανοί αυτονομιστές, όταν περικυκλώθηκαν από Σέρβους στρατιώτες στο Πονόσεβατς (70 χλμ νοτιοδυτικά της Πρίστινα), χρησιμοποίησαν ως "ζωντανές ασπίδες" ηλικιωμένους Αλβανούς! Η πληροφορία αυτή δεν έγινε δυνατόν να διασταυρωθεί από άλλη πηγή.
ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -
Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν υπέγραψε χτες διάταγμα, με το οποίο δίνεται στη νέα κυβέρνηση της χώρας μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, δηλαδή κατάργησε την υποχρεωτική διαδικασία συντονισμού των κυβερνητικών αποφάσεων με την προεδρική διοίκηση του Κρεμλίνου. "Δεν εμπιστευόμασταν σε όλα την κυβέρνηση Τσερνομίρντιν. Τώρα δίνουμε στην κυβέρνηση περισσότερα δικαιώματα, αλλά και μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι στον Πρόεδρο και τη χώρα", δήλωσε ο Γιέλτσιν πριν από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Σεργκέι Κιριένκο. Κατά την άποψή του, η κυβέρνηση θα είναι πιο δεμένη, απ' ό,τι η προηγούμενη. "Η παλιά κυβέρνηση έμοιαζε με σπασμένη σκάλα, περιλαμβανομένων του πρωθυπουργού, των αναπληρωτών του, των υπουργείων και των υπηρεσιών. Τώρα θα υπάρχουν λιγότερα υπουργεία και η διοίκηση της κυβέρνησης θα διαιρεθεί στα δύο", πρόσθεσε ο Γιέλτσιν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι λιγότερο γραφειοκρατική από την προηγούμενη. Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση, κρίνοντας από τη σύνθεσή της και τις δηλώσεις ανωτάτων κρατικών αξιωματούχων, σκοπεύει να συνεχίσει τη χρεοκοπημένη κοινωνικοοικονομική πολιτική που εφάρμοσε ο Ανατόλι Τσουμπάις και η ομάδα του κατ' υπαγόρευση του ΔΝΤ. Ολα δείχνουν, επίσης, ότι και οι μέθοδοι δουλιάς των "νεαρών μεταρρυθμιστών" δε θα διαφέρουν από τις προηγούμενες.
Από την άλλη μεριά, ενώ στο Κρεμλίνο συνεχίζεται η διαδικασία ολοκλήρωσης του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, νέα εξέλιξη παίρνουν τα σκάνδαλα γύρω από πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ετσι, η εισαγγελία της Μόσχας απήγγειλε επίσημη κατηγορία κατά του Αλφρέντ Κοχ, δεξί χέρι του Τσουμπάις στην υπόθεση του ξεπουλήματος της παλλαϊκής περιουσίας μέσω των "ιδιωτικοποιήσεων". Ο Κοχ κατείχε θέσεις στο υπουργείο Οικονομικών και διετέλεσε πρόεδρος της Κρατικής Επιτροπής Διαχείρισης της Δημόσιας Περιουσίας. Πέρσι απολύθηκε από τη θέση του μετά το σκάνδαλο με την παχυλή αμοιβή (90.000 δολάρια) για άγραφο βιβλίο για την ιστορία των ιδιωτικοποιήσεων στη Ρωσία. Στην ίδια υπόθεση είναι μπλεγμένος και ο Τσουμπάις, που κατηγορήθηκε από τον Τύπο για καλυμμένη δωροληψία. Αυτός, όμως, έκανε αγωγή κατά των δημοσιογράφων για την "προάσπιση της τιμής και της αξιοπρέπειάς του", αλλά έχασε τη δίκη στις 29 Απρίλη. Παρ' όλα αυτά, στις 30 Απρίλη, με σύμφωνη γνώμη του Γιέλτσιν, διορίστηκε πρόεδρος της μεγάλης ρωσικής ενεργειακής εταιρίας "ΡΑΟ ΕΕΣ ΡΩΣΙΑΣ". Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι θα απαγγελθούν κατηγορίες για ιδιοποίηση κρατικής περιουσίας και εναντίον άλλων "επιφανών" μεταρρυθμιστών.
Αγνοείται η τύχη του εκπροσώπου του Προέδρου Γιέλτσιν στην Τσετσενία Βαλεντίν Βλάσοφ, ο οποίος απήχθη την 1 Μάη. Ο Πρόεδρος της Τσετσενίας Ασλάν Μασχάντοφ, με επιστολή του στον Γιέλτσιν ζήτησε συγνώμη για το συμβάν και πρότεινε να γίνουν κοινές προσπάθειες για την αναζήτηση και απελευθέρωση του Βλάσοφ. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας Βλαντίμιρ Βασίλιεφ δήλωσε στις 5 Μάη ότι η απαγωγή μπορεί να έχει ως σκοπό όχι μόνο τη συνηθισμένη αποκόμιση κάποιου χρηματικού ποσού, αλλά και να αποβλέπει στη ματαίωση της διαδικασίας διευθέτησης των σχέσεων Ρωσίας - Τσετσενίας και της βελτίωσης της όλης κατάστασης στο Βόρειο Καύκασο.