Μέχρι την τελευταία ώρα, οι πολυεθνικές ζητούσαν και τα ρέστα τους στα παζάρια με την πρόθυμη κυβέρνηση
Επί ξύλου κρεμάμενοι βρίσκονται οι 1.300 εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία, ενώ πολυεθνικές και κυβέρνηση έχουν ήδη αφαιρέσει από το λαό ένα στρατηγικό τομέα της παραγωγής |
Μέχρι εκείνη την ώρα, στο υπουργείο Αμυνας συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των νομικών συμβούλων των δύο πλευρών για την τελική διατύπωση των κειμένων, που σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς θα έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι την Πέμπτη.
Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για «μικροπροβλήματα» στη διαπραγμάτευση, επιβεβαιώνοντας ότι οι πολυεθνικές ζητούσαν μέχρι τελευταία ώρα τα ρέστα τους για τα Ναυπηγεία, έχοντας ήδη εξασφαλίσει πανωπροίκι τις επιπλέον παραγγελίες του πολεμικού ναυτικού, αλλά και το σφράγισμα του πολιτικού τμήματος των Ναυπηγείων.
Η γερμανική πολυεθνική κατήγγειλε στις 21 Σεπτέμβρη 2009 τη σύμβαση για τα υποβρύχια με το ελληνικό δημόσιο, χωρίς να έχει παραδοθεί τίποτα στο πολεμικό ναυτικό και ενώ το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων - ύψους 2,8 δισ. ευρώ - είχε μπει στα ταμεία της «Thyssen». Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση έχει παραιτηθεί από τις ποινικές ρήτρες ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για τις πολυετείς καθυστερήσεις στις παραδόσεις των υποβρυχίων.
Σήμερα μεθοδεύει τη λειτουργία ενός μόνο μέρους των Ναυπηγείων, αυτό που κατασκευάζει πολεμικά σκάφη, με στόχο να κλείσει το τμήμα που κατασκευάζει και επισκευάζει εμπορικά πλοία και τροχαίο υλικό, ώστε οι πολυεθνικές να κρατήσουν τα Ναυπηγεία απαλλαγμένα από το πρόστιμο των 250 εκατ. ευρώ που έχει επιβάλει η Κομισιόν για «παράνομες» κρατικές επιδοτήσεις.
Στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας, η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε ακόμα να παραλάβει το υποβρύχιο που «γέρνει», τα τρία που είναι υπό κατασκευή στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αλλά και την παραγγελία δύο επιπλέον, ανεβάζοντας το αρχικό τίμημα του κατασκευαστικού προγράμματος από 2,85 δισ. ευρώ στα 4 δισ. ευρώ περίπου, με ανοιχτό το ενδεχόμενο και άλλων παραγγελιών από το Πολεμικό Ναυτικό διαφόρων τύπων πλοίων επιφανείας.
Εξελίξεις αναμένεται να δρομολογήσει η σημερινή συνεδρίαση της Γραμματείας του σχήματος
Σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καταλήξει σε απόφαση για τον ποιον θα στηρίξει ως υποψήφιο στην Περιφέρεια Αττικής, μεταξύ των Αλ. Μητρόπουλο, Αλ. Αλαβάνο και Μ. Γλέζο. Μέχρι και χτες όλα τα ενδεχόμενα ήταν ανοιχτά, ακόμη και αυτό της συγκρότησης ξεχωριστών ψηφοδελτίων.
Στο πλαίσιο της διαμάχης που μένεται για τις καρέκλες, ο μισός ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας Αλαβάνου, ο άλλος μισός με επικεφαλής τον ΣΥΝ υπέρ του Αλ. Μητρόπουλου, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η συμβιβαστική πρόταση για τον Μ. Γλέζο, καθώς συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι αυτός δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος και έχει ήδη εκφράσει τη στήριξή του στον Αλ. Αλαβάνο.
Χτες, εννιά μέλη της Γραμματείας κατέθεσαν πρόταση για σύγκληση του πανελλαδικού συντονιστικού που θα πάρει τις τελικές αποφάσεις, καθώς αναφέρουν ως «ορατό τον κίνδυνο της διάσπασης». Επισημαίνουν ακόμα ότι καμία απ' τις δύο προτάσεις - Μητρόπουλος και Αλαβάνος - δεν εξασφαλίζει τη «συναίνεση» στο σχήμα και εμμέσως τάσσονται υπέρ της υποψηφιότητας Γλέζου.
Στελέχη της ΔΕΑ αποδίδουν στον ΣΥΝ «λαθεμένη τακτική που χρεώνει στην Αριστερά προβληματικές προσωπικότητες, ενώ ξεπλένει διάφορα σοσιαλδημοκρατικά κέντρα, που ενεργοποιούνται με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ», χαρακτηρίζουν την υποψηφιότητα του Αλ. Αλαβάνου «ελκτική» και εκτιμούν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει στο παρά πέντε μιας σοβαρής κρίσης».
Ο Γ. Μπανιάς, τέλος, στο «Κανάλι 1» υπερασπίστηκε το «όχι» του ΣΥΝ στον Αλ. Αλαβάνο λέγοντας ότι αυτός κρατά καιρό τώρα αποστάσεις απ' τον ΣΥΡΙΖΑ και έχει δημιουργήσει αντιπαλότητες στο σχήμα, αναρωτώμενος «μόνο ο Αλ. Αλαβάνος υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ;». Κατηγορηματικά όμως απέκλεισε τον Α. Μητρόπουλο λέγοντας ότι δεν μπορεί να εκπροσωπήσει το χώρο.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
Προφορική ανταλλαγή απόψεων και προπαρασκευαστική συζήτηση επί του περιουσιακού, με στόχο να προετοιμάσουν τις εντατικές διαπραγματεύσεις στις 8 και 10 Σεπτέμβρη (αντί 7 και 9 που είχε συμφωνηθεί αρχικά), είχαν χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου.
Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι έγινε προφορική αναφορά, χωρίς κατάθεση εγγράφων στις θέσεις της κάθε πλευράς σχετικά με το περιουσιακό, με την ουσία να παραμένει μπροστά, αφού η συζήτηση θα αρχίσει την επόμενη βδομάδα. Ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι εξέφρασε την ελπίδα πως στις συνομιλίες θα τηρηθεί η εμπιστευτικότητα, την οποία χαρακτήρισε απαραίτητη, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος.
Την ίδια στιγμή, ο τουρκικός Τύπος ανοίγει ξανά το ζήτημα της έγκρισης των κανονισμών της ΕΕ που επιτρέπουν το απευθείας εμπόριο των κρατών - μελών με τα Κατεχόμενα, «προβλέποντας» ότι ακόμα και αν η ελληνοκυπριακή πλευρά φέρει προσκόμματα στην αποδοχή τους από τους Ευρωπαίους εταίρους, ορισμένες χώρες μπορεί να ξεκινήσουν το εμπόριο και χωρίς αυτούς.