ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μπαράζ επιθέσεων κατά συνεργατών της κατοχής

Βρετανός των κατοχικών δυνάμεων έχει δεχτεί μολότοφ στο κεφάλι

Associated Press

Βρετανός των κατοχικών δυνάμεων έχει δεχτεί μολότοφ στο κεφάλι
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΧΙΛΑ.-

Στόχος αλλεπάλληλων επιθέσεων έγιναν, χτες, ιρακινές αστυνομικές δυνάμεις που εκπαιδεύονται από τους κατακτητές σε διάφορες πόλεις του Ιράκ. Ο συνολικός απολογισμός είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων ημερών για τη «νέα» ιρακινή αστυνομία: 11 νεκροί και αρκετοί τραυματίες. Η κλιμακούμενη ένταση που παρατηρείται στο Ιράκ οδήγησε, χτες, και την αυστραλιανή ηγεσία να διατυπώσει ορισμένες ανησυχίες και να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο απόσυρσης των δυνάμεών της από τη δύναμη κατοχής, αμέσως μετά τη διαδικασία «μεταβίβασης» της εξουσίας στους Ιρακινούς.

Τουλάχιστον 9 Ιρακινοί εκπαιδευόμενοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν, χτες, από πυρά αγνώστων, ενώ μετέβαιναν με μικρό λεωφορείο σε στρατιωτική βάση κοντά στην πόλη Χίλα. Από την επίθεση επιβίωσαν μόνο 2 αστυνομικοί και αυτοί τραυματίες. Λίγο νωρίτερα, 2 Ιρακινοί αστυνομικοί (αδέλφια) σκοτώθηκαν από πυρά αγνώστων έξω από το τμήμα τους, στο Κιρκούκ, και άλλοι 2 τραυματίστηκαν από πυρά αγνώστων. Επίθεση με όλμους έγινε και εναντίον ιρακινής στρατιωτικής βάσης στη Μοσούλη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 άμαχοι Ιρακινοί περαστικοί και να τραυματιστούν άλλοι 6. Στην ίδια πόλη ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκε και 1 Αμερικανός στρατιώτης «εκτός μάχης», χωρίς να διευκρινίζονται οι συνθήκες θανάτου του.

Στο μεταξύ, γενική απεργία πραγματοποιήθηκε, χτες, στη Φαλούτζα στη μνήμη του δολοφονημένου πνευματικού ηγέτη της παλαιστινιακής οργάνωσης «Χαμάς», Σεΐκ Αχμάντ Γιασίν. Καταστήματα, σχολεία και υπηρεσίες παρέμειναν κλειστά καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Διαδήλωση στη μνήμη του Σεΐκ Γιασίν οργανώθηκε στο Ραμάντι. Οι διαδηλωτές πλησίασαν το κεντρικό κτίριο της ιρακινής αστυνομίας και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς, που αναγκάστηκαν να διαλύσουν το πλήθος χρησιμοποιώντας αληθινά πυρά. Οι διαδηλωτές έκαψαν ισραηλινές και αμερικανικές σημαίες και κατηγόρησαν, εκτός από το Ισραήλ, και τις ΗΠΑ για τη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της «Χαμάς». Από τις συγκρούσεις, στις οποίες απέφυγαν επισταμένα να συμμετάσχουν οι Αμερικανοί στρατιώτες που ήταν παρόντες, τραυματίστηκαν 2 Ιρακινοί αστυνομικοί και 3 διαδηλωτές.

Η κατοχική διοίκηση, από την πλευρά της, αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι απελευθερώθηκαν 494 «κρατούμενοι ασφαλείας», τα τελευταία δύο 24ωρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, υπάρχουν άλλοι 4.500-6.000 κρατούμενοι «ασφαλείας», ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός αγγίζει τις 8.000. Ως «κρατουμένους ασφαλείας», οι κατοχικές δυνάμεις ονομάζουν, κατά τα ισραηλινά πρότυπα, Ιρακινούς που συλλαμβάνονται, χωρίς προφανή λόγο και κρατούνται χωρίς να τους απαγγελθεί κατηγορία για αρκετούς μήνες, με την υπόνοια ότι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε αντικατοχικές επιθέσεις.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Στο στόχαστρο κριτικής ο Μπους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο αχός από τις κατηγορίες που εκτόξευσε ο πρώην «τσάρος της αντιτρομοκρατίας» τεσσάρων προέδρων μάλιστα, Ρίτσαρντ Κλαρκ, ακόμη δεν έχει καταλαγιάσει, ενώ καταθέτουν στην αρμόδια επιτροπή που διερευνά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, καθώς και οι προκάτοχοί τους στα αντίστοιχα υπουργεία επί διακυβέρνησης Κλίντον, Μαντλίν Ολμπράιτ και Ουίλιαμ Κοέν.

Στο άκρως αποκαλυπτικό, όπως χαρακτηρίστηκε, βιβλίο του πρώην ανώτατου συμβούλου σε θέματα ασφαλείας, που κυκλοφόρησε, υποστηρίζεται ότι ο Μπους αγνόησε όλες τις προειδοποιήσεις για την απειλή που συνιστούσε η Αλ Κάιντα πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και επέμενε για την εμπλοκή του Ιράκ παρά τις περί αντιθέτου αποδείξεις. Κατηγορίες που διατύπωσε και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, αναφερόμενος και στον πόλεμο στο Ιράκ. Το βιβλίο και οι αλλεπάλληλες συνεντεύξεις του Κλαρκ συνιστούν σύμφωνα με αναλυτές πολύ ισχυρό «χτύπημα» στο Λευκό Οίκο, μάλιστα μετά την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, στην οποία το επιτελείο Μπους κύριο στόχο του έχει να παρουσιάσει τον ένοικο του Λευκού Οίκου ως «άοκνο πολεμιστή ενάντια στην τρομοκρατία».

Στο μεταξύ, τόσο ο Κλαρκ όσο και οι υπουργοί Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, και Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, παρουσιάζονταν στην ανεξάρτητη επιτροπή που διερευνά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. «Δε νομίζω ότι η ομάδα που ασχολείται με τα θέματα εθνικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Μπους, είχε κατανοήσει την απειλή που συνιστούσε η Αλ Κάιντα ή η τρομοκρατία γενικότερα», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Κλαρκ και κατήγγειλε στην εξεταστική επιτροπή ότι, εξαρχής, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ήθελε να χρησιμοποιήσει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ως πρόσχημα για να επιτεθεί στο Ιράκ, ενώ δεν ήθελε να γίνει στρατιωτική επέμβαση στο Αφγανιστάν, που θεωρείται η βάση της Αλ Κάιντα, γιατί εκεί δεν υπάρχουν αρκετοί στόχοι.

Οπως είναι αναμενόμενο, οι δύο Αμερικανοί υπουργοί επρόκειτο να υπερασπιστούν τις επιλογές της κυβέρνησης και θα απορρίψουν τις καταγγελίες ότι δεν έλαβαν την απειλή της Αλ Κάιντα στα σοβαρά. Με ενδιαφέρον, σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές, αναμενόταν η κατάθεση των δύο πρώην αξιωματούχων της κυβέρνησης Κλίντον: της Μαντλίν Ολμπράιτ και του Ουίλιαμ Κοέν και ειδικά η απάντησή τους στο ερώτημα εάν είχαν προειδοποιήσει τη νέα κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους με συγκεκριμένες πληροφορίες οι οποίες αγνοήθηκαν.

ΤΑΪΒΑΝ
«Κρίσης» συνέχεια

ΤΑΪΠΕΪ.- Ως... «προσβολή στην ακεραιότητα του χαρακτήρα του» χαρακτήρισε ο επανεκλεγείς με αμφισβητούμενο από την αντιπολίτευση τρόπο, Πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσεν Σούι-μπιαν, την κατηγορία ότι δυνάμεις προσκείμενες στον ίδιο και το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP) πραγματοποίησαν εκτεταμένη νοθεία, η οποία οδήγησε στη νίκη του με το ισχνό 0,2% των ψήφων. Η αντιπολίτευση του Εθνικιστικού Κόμματος (Κουομιντάνγκ ή ΚΜΤ, το κόμμα του Τσιανγκ Κάι-σεκ), υπό το Λιεν Τσαν, έχει φθάσει στο σημείο να εκφέρει τη θέση πως και η «απόπειρα δολοφονίας» του Τσεν ενδέχεται να ήταν «σκηνοθετημένη» για να αποσπαστεί πολιτική υποστήριξη στον Πρόεδρο και την αντιπρόεδρό του Ανέτ Λου.

Στη χτεσινή συνεδρίαση της Βουλής της Ταϊβάν σημειώθηκαν βίαια επεισόδια με αποτέλεσμα τη διακοπή της, χωρίς να υπάρξει απόφαση σχετικά με την επανακαταμέτρηση των ψήφων. Η πρόταση του Τσεν ήταν να περάσει ένας νέος νόμος που θα δε θα επιτρέπει την εκλογή Προέδρου εάν το ποσοστό της διαφοράς είναι μικρότερο από 1%, με αναδρομική ισχύ, που σημαίνει ότι θα άρχιζε άμεση επανακαταμέτρηση. Μετά τα επεισόδια στη Βουλή, όμως, τα σχέδια αυτά ακυρώθηκαν και το κυβερνών κόμμα κατηγόρησε τα στελέχη του ΚΜΤ ότι «δε θέλουν επανακαταμέτρηση, αλλά την πρόκληση κοινωνικού χάους».

Στο μεταξύ, ενδείξεις από το Πεκίνο δείχνουν ότι η κινεζική ηγεσία μοιάζει να επιλέγει την τακτική της «λελογισμένης υποστήριξης» προς το ΚΜΤ, με το πρακτορείο Xinhua (Νέα Κίνα) να κάνει λόγο για «πολιτική απάτη» από πλευράς Τσεν. Σε ευρύτερο, διπλωματικό επίπεδο, το Πεκίνο κάλεσε τις ΗΠΑ - από τις οποίες ο Τσεν αναμένει στήριξη, σε περίπτωση που τα πράγματα εκτραχυνθούν - να βοηθήσουν στη διατήρηση της «ειρήνης και της σταθερότητας» στη νήσο, που η Κίνα θεωρεί επαρχία της, και στις σχέσεις της Ταϊβάν με την Κίνα. Σχετική τηλεφωνική συνομιλία είχαν χτες ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Λι Ζαοσίνγκ με τον Αμερικανό Κόλιν Πάουελ. Δεν έγινε γνωστή η απάντηση, αν υπήρξε τέτοια, στην κινεζική έκκληση.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, πάντως, έχουν κι άλλα σκαμπανεβάσματα εκτός του θέματος της Ταϊβάν: χτες, το Πεκίνο ανέστειλε τις εν εξελίξει συνομιλίες με τις ΗΠΑ για θέματα «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», μετά από τον εξακοντισμό βαριών κατηγοριών από την Ουάσιγκτον, κατηγορώντας την ότι χρησιμοποιεί το διάλογο ως πρόσχημα για να επεμβαίνει σε «εσωτερικά της ζητήματα». Παρ' όλ' αυτά, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μπάουτσερ, δήλωσε ότι οι διμερείς σχέσεις σε άλλες διαστάσεις τους «βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδό τους εδώ και δεκαετίες».

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Φαντάζονται «τρομοκράτες» στην Παπούα Νέα Γουινέα...

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Μετά τα Νησιά του Σολομώντα, όπου πραγματοποιούν επέμβαση «αστυνόμευσης» τα τελευταία δύο χρόνια, οι Αυστραλοί βάζουν τώρα στο «μάτι» και την Παπούα Νέα Γουινέα!

Το πρόσχημα που χρησιμοποίησε χτες ο Αυστραλός υπουργός Μεταφορών Τζον Αντερσον, ασφαλώς και ήταν... η «τρομοκρατία» αφού, όπως ισχυρίστηκε, θα μπορούσαν τα αεροδρόμια της συγκεκριμένης νησιωτικής χώρας του νότιου Ειρηνικού να χρησιμοποιηθούν σαν ορμητήριο για την εξαπόλυση επιθέσεων στην Αυστραλία!

Ο Αντερσον πρόσθεσε πως αντιπροσωπεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα αναχωρήσει για την Παπούα Νέα ΓουΪνέα προκειμένου «σε πρώτο επίπεδο» να «καταγραφεί» η κατάσταση των «ανεπαρκών μέτρων ασφάλειας» στα αεροδρόμια όχι μόνον της συγκεκριμένης νησιωτικής χώρας αλλά και άλλων όπως τα νησιά Φίτζι και Βανουάτου... Σε δεύτερο επίπεδο να υποθέσουμε πως θα ακολουθήσει η αποστολή Αυστραλών «ειδικών δυνάμεων»;

ΣΟΥΗΔΙΑ
Ισόβια στον Μιχάιλοβιτς

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Σουηδικό δικαστήριο καταδίκασε χτες σε ισόβια τον Μιχάιλο Μιχάιλοβιτς κρίνοντάς τον ένοχο για τη δολοφονία της υπουργού Εξωτερικών Ανα Λιντ τον περασμένο Σεπτέμβρη. Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως Αγκνέτα Μπλίντμπεργκ, η οποία ζήτησε την επιβολή ισόβιας κάθειρξης, με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι ο Μιχάιλοβιτς είχε την πρόθεση να σκοτώσει και όχι απλώς να τραυματίσει, όπως ισχυρίστηκε, την υπουργό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ