ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΜΙΖΟΥΡΙ
Υποσχέσεις για έρευνα, νέο θύμα αστυνομικής βίας και μπαράζ συλλήψεων

Απέναντι στον εχθρό λαό
Απέναντι στον εχθρό λαό
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Δίκαιη και εξονυχιστική έρευνα» για τη διαλεύκανση της δολοφονίας του 18χρονου Αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν από το λευκό αστυνομικό Ντάρεν Γουίλσον υποσχέθηκε χτες ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ με άρθρο του σε ηλεκτρονική εφημερίδα του Μιζούρι, ενώ ώρες πριν (αργά το βράδυ της Τρίτης) είχε σκοτωθεί και δεύτερος Αφροαμερικανός, 23 ετών, από πυρά δύο αστυνομικών στο Φέργκιουσον του Σεντ Λούις.

Ο 23χρονος νεαρός φέρεται πως είχε πλησιάσει τους αστυνομικούς, κρατώντας μαχαίρι φωνάζοντας: «Πυροβολήστε με! Σκοτώστε με!». Υποτίθεται, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες πρακτορείων, πως επιδείκνυε «περίεργη συμπεριφορά», ωστόσο δεν έγιναν γνωστά άλλα στοιχεία σχετικά με το συγκεκριμένο περιστατικό. Γεγονός είναι ότι εκτελέστηκε και αυτός εν ψυχρώ.

Ο Χόλντερ, που συναντήθηκε χτες με τους επικεφαλής πολυμελούς ομάδας του FBI στο πλαίσιο έρευνας όχι μόνον για τη δολοφονία του Μπράουν, αλλά και για «τυχόν παραβίαση δικαιωμάτων και ελευθεριών», διαβεβαίωσε τους πολίτες του (ταραγμένου εδώ και 12 μέρες) Φέργκιουσον πως, αφενός θα υπερασπιστεί το δικαίωμα των διαδηλωτών για ειρηνική διαδήλωση, αφετέρου πως οι δημοσιογράφοι θα κάνουν τη δουλειά τους ελεύθερα, καλύπτοντας ανεμπόδιστα τα γεγονότα.

Ωστόσο, αυτές οι δύο υποσχέσεις δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα που βιώνουν από την κρατική καταστολή οι κάτοικοι της περιοχής. Ηδη έχουν καταγγελθεί 47 συλλήψεις, ανάμεσά τους και 3 δημοσιογράφοι. Επιπροσθέτως, μέσα στο περασμένο 24ωρο σημειώθηκαν και πάλι λεκτικές απειλές και κινήσεις εκφοβισμού από αστυνομικούς κατά δημοσιογράφων που κάλυπταν στο Φέργκιουσον τις κινητοποιήσεις του τελευταίου 24ωρου, ενώ οι διαδηλώσεις έχουν ειρηνικό χαρακτήρα.

Ο Αφροαμερικανός, πολιτειακός αστυνομικός αξιωματούχος, Ρόναλντ Τζόνσον, που έχει τεθεί επικεφαλής των αστυνομικών αρχών στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, έκανε λόγο για το θετικό ρόλο που έπαιξαν τοπικοί παράγοντες της φτωχής, ως επί το πλείστον, κοινωνίας του Φέργκιουσον, μεταξύ αυτών πρεσβύτεροι κληρικοί, ακτιβιστές, επικεφαλής οργανώσεων κατά των ρατσιστικών διακρίσεων, καλώντας και ενημερώνοντας άπαντες κατά της χρήσης βίας. Μάλιστα, ηγετικά στελέχη της κοινότητας του Φέργκιουσον φέρεται πως ζήτησαν από πολίτες να μείνουν μακριά από τους δρόμους μετά τη δύση του ηλίου, παρά την επίσημη άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Ωρες μετά, εκπρόσωπος του αμφιλεγόμενου εισαγγελέα της κομητείας Σεντ Λούις, Μπομπ Μακάλοχ, δήλωσε ότι εντός τρέχοντος 24ωρου θα αποφασίσει δικαστήριο ενόρκων αν θα ασκηθεί δίωξη κατά του αστυνομικού που σκότωσε τον 18χρονο Μάικλ Μπράουν στις 9 Αυγούστου με έξι σφαίρες στο κεφάλι, στο χέρι και στο στήθος γιατί, κατά τα φαινόμενα, αρνήθηκε να μπει στο περιπολικό...

ΤΟΥΡΚΙΑ
Διεργασίες στα αστικά κόμματα

ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις συνεχίζονται στην Τουρκία και έχουν έκφραση όχι μόνο ανάμεσα στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αλλά και μέσα στο ΑΚΡ, στη διαδικασία επιλογής του νέου ηγέτη μετά την εκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Προεδρία. Στις 27 Αυγούστου, μια μέρα πριν την ορκωμοσία του Ερντογάν, πρόκειται να επιλεγεί ο διάδοχός του στο κόμμα, που θα είναι και ο νέος πρωθυπουργός. Στην τελετή ορκωμοσίας του έχουν προσκληθεί οι Πρόεδροι των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σχετικά με τον διάδοχο του Ερντογάν ακούγονται τα ονόματα του νυν Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ και του νυν υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου. Για τον μεν Γκιουλ υπάρχει το κώλυμα ότι πρόκειται για μη κοινοβουλευτικό αλλά και δηλωμένο οπαδό του κοινοβουλευτικού συστήματος και ενάντια στο προεδρικό που προωθεί ο Ερντογάν, στα πρότυπα της Γαλλίας ή της Ρωσίας. Επίσης, ο Νταβούτογλου είναι αμφίβολο αν μπορεί να κρατήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες και να οδηγήσει το κόμμα σε νίκη στις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνη του 2015. Ωστόσο, η επικράτηση του ΑΚΡ είναι απαραίτητη για να προχωρήσει ο σχεδιασμός του Ερντογάν για συνταγματική αλλαγή και μετάβαση στο προεδρικό σύστημα. Πάντως, και ο Γκιουλ φαίνεται να συμφωνεί προσώρας ότι πιθανότερο είναι να είναι ο Νταβούτογλου ο νέος πρωθυπουργός.

Επίσης, τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ως πιθανό νέο υπουργό Εξωτερικών τον έως τώρα αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν.

Αλλη μια πλευρά που αναδεικνύουν αστικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία είναι ότι παρόλο η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στις 15 Αυγούστου, αυτά προς το παρόν δεν έχουν δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Ετσι, υπάρχει το ενδεχόμενο να εγκρίνει ο Ερντογάν ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας τη σύσταση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο όμως θα έχει ορίσει ο ίδιος ως πρωθυπουργός.

Οσο για το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, προχωρά σε συνέδριο στις 5 - 6 Σεπτέμβρη, όπου θα εκλέξει νέο ηγέτη. Προς το παρόν υποψηφιότητα δηλώνουν ότι θα θέσουν ο σημερινός αρχηγός, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου (που δέχτηκε έντονη κριτική για την επιλογή ως προεδρικού υποψηφίου του πρώην προέδρου του Οργανισμού για την Ισλαμική Συνεργασία Εκμελεντίν Ιχσάνογλου) και ο Μουχαρέμ Ιντζέ, που θεωρείται εκπρόσωπος της τάσης των κεμαλιστών στο κόμμα. Επίσης, δεν αποκλείεται να θέσει υποψηφιότητα και ο Ντενίζ Μπαϊκάλ, πρώην αρχηγός του κόμματος.

Διαβεβαιώσεις για συνέχιση διαπραγματεύσεων με το ΡΚΚ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η τουρκική κυβέρνηση μέσω του αντιπροέδρου της, Μπεσίρ Αταλάι, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Οπως ανέφερε σε δηλώσεις που επικαλείται ο τουρκικός Τύπος, ο αρχηγός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (MIT), Χακάν Φιντάν, συνάντησε την Παρασκευή στη φυλακή τον Οτσαλάν στο νησί Ιμραλί, στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Ο Αταλάι τάχθηκε επίσης υπέρ της διεξαγωγής απευθείας διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και το στρατιωτικό επιτελείο του PKK, το οποίο είναι εγκατεστημένο στα όρη Καντίλ στο Βόρειο Ιράκ.

ΛΙΒΕΡΙΑ - ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
Απαγόρευση κυκλοφορίας και αποκλεισμός παραγκουπόλεων

ΜΟΝΡΟΒΙΑ.--

Σε εφιάλτη εξελίσσεται η επιδημία του αιμορραγικού ιού «Εμπολα» στη δυτικοαφρικανική Λιβερία και τα κυβερνητικά μέτρα για την ανάσχεση της επιδημίας που έχει προκαλέσει μέσα στο τελευταίο πεντάμηνο το θάνατο περίπου 500 ανθρώπων.

Η Πρόεδρος της χώρας (πρώην μεγαλοστέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας) Ελεν Τζόνσον Σερλίφ επέβαλε από χτες το βράδυ (από τις 9.00 έως τις 6.00 το πρωί) νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και κλείσιμο όλων των θεάτρων, κινηματογράφων και κέντρων νυχτερινής διασκέδασης σε όλη τη χώρα «για να σωθούν ανθρώπινες ζωές». Βέβαια, η Πρόεδρος δεν εννοούσε τις ζωές των απλών πολιτών, πολλοί από τους οποίους έχουν παγιδευτεί σε μία ζωή φτώχειας και εξαθλίωσης, αλλά της οικονομικο-κοινωνικής ελίτ που επιβιώνει από εμφύλιες συγκρούσεις, περιφερειακούς πολέμους ακόμη και επιδημίες επικίνδυνων ιών... Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς την απόφασή της να προχωρήσει στον αποκλεισμό της μεγαλύτερης παραγκούπολης «Γουέστ Πόιντ» στην πρωτεύουσα Μονρόβια και του νότιου προαστίου, Ντόλο Τάουν, χωρίς απολύτως καμία προειδοποίηση;

Ξαφνικά, οι πάνω από 70.000 κάτοικοι της παραγκούπολης Γουέστ Πόιντ (μερικές εκατοντάδες της οποίας το περασμένο Σάββατο είχαν κάνει επιδρομή σε κέντρο καραντίνας, παίρνοντας ασθενείς από τον ιό «Εμπολα» και μολυσμένα κλινοσκεπάσματα...) ξύπνησαν χτες το πρωί, διαπιστώνοντας πως η φτωχική συνοικία με τις τενεκεδένιες στέγες, τα χαμόσπιτα και τις κραυγαλέες ελλείψεις σε τρεχούμενο νερό, αποχέτευση και ηλεκτρικό, είχε περικυκλωθεί από τα σιδερένια συρματοπλέγματα της αστυνομίας και του στρατού. Το αποτέλεσμα; Κανείς δεν μπορούσε ούτε να μπει, ούτε να βγει. Ούτε καν για να πάει στους χώρους δουλειάς. Ούτε καν για να προμηθευτεί είδη πρώτης ανάγκης.

Η κατάσταση προκάλεσε τεράστια αναστάτωση και αντιδράσεις προς τη μεριά του πλήθους των αστυνομικών και στρατιωτών που «περιφρουρούσαν» την αποκλεισμένη παραγκούπολη. Οι πρώτες διαδηλώσεις διαλύθηκαν με μπαράζ δακρυγόνων.

«Είναι απάνθρωπο αυτό που έκανε αυτή η κυρία. Δεν μπορούν να μας αποκλείουν αιφνιδίως χωρίς να μας προειδοποιούν, πώς θα θρέψουμε τα παιδιά μας», είπε ένας κάτοικος της συνοικίας, ο Πάτρικ Ουέσε.

Πολλοί κάτοικοι κάλεσαν εξάλλου τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και δήλωσαν πως οι έμποροι στη συνοικία διπλασίασαν ήδη τις τιμές. Ενα σακί με 25 κιλά ρύζι από 18 δολάρια χτες έκανε 36 σήμερα», είπε ένας από τους κατοίκους, ο Ρίτσαρντ Κίε, στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Sky FM της Λιβερίας.

Νέα επιδημία παρόμοια με «Εμπολα» σε ΛΔ Κονγκό

Κλιμάκιο ειδικών επιστημόνων και τον υπουργό Υγείας Καμπάνγκε Νούμπι στο Μποεντέ της βόρειας απομακρυσμένης επαρχίας Εκαουατέρ της ΛΔ Κονγκό έστειλε χτες η κυβέρνηση του Κογκολέζου Προέδρου Τζόζεφ Καμπίλα, καθώς στην περιοχή αναφέρθηκε πως πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το ξέσπασμα ασθένειας με συμπτώματα παρόμοια με αυτά του «Εμπολα».

Εντούτοις, δεν έγινε άμεσα σαφές εάν υπάρχει κάποια σύνδεση της ασθένειας αυτής με το ξέσπασμα του «Εμπολα» στη Δυτική Αφρική, μια επιδημία η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.350 ανθρώπους σε Γουινέα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Νιγηρία (όπου χτες απεβίωσε από τον ιό και η γνωστή Νιγηριανή γιατρός Στέλλα Αμέγιο Ανταντέβο που είχε συμβάλει στον περιορισμό της επιδημίας στη χώρα της).

Κάτοικος της επαρχίας Εκουατέρ, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι έχουν πεθάνει περίπου 10 άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερα μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Είχαν υψηλό πυρετό, διάρροια και αιμορραγία από τα αυτιά και τα ρουθούνια. Δηλαδή συμπτώματα ταυτόσημα με εκείνα του «Εμπολα» που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1976 στο τότε Ζαΐρ (νυν ΛΔ Κονγκό) κοντά στον ομώνυμο ποταμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ