- Κυρία Παπαρήγα θέλω να σας ρωτήσω αν σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση το κόμμα σας αποκλείει οποιαδήποτε συνεργασία με ψηφοδέλτια άλλων κομμάτων, ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας, κάτι που είχε συμβεί στις προηγούμενες εκλογές σε κάποιες περιοχές και είχε δουλέψει καλά.
- Πρώτον: Στις προηγούμενες εκλογές δεν υπήρχε πολιτική συνεργασία με άλλα κόμματα σε καμία περιοχή.
Και να το ξεκαθαρίσω. Δεν είναι δυνατόν να δουλέψει καλά μια συνεργασία ανάμεσα σε κόμματα που έχουν αντιδιαμετρικές θέσεις. Το ένα θα φάει το άλλο. Και στην προκειμένη περίπτωση αυτός που θα φάει τον άλλον είναι αυτός που είναι στο χώρο της εξουσίας, είτε την ασκεί, είτε θέλει να την ασκήσει.
Ξέρω πολύ καλά πού αναφέρεστε. Υπήρχαν βεβαίως συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου τα άλλα κόμματα έκαναν κάποιες τέτοιες επιλογές, για τους δικούς τους πολιτικούς λόγους, χωρίς να υπάρχει καμία συνεργασία και καμία σύμπραξη μαζί τους. Απόδειξη γι' αυτό είναι ότι οι εκλεγμένοι δήμαρχοι ακόμα κι αν στηρίχτηκαν από αυτά τα κόμματα, από τη Νέα Δημοκρατία παραδείγματος χάρη ή από το ΠΑΣΟΚ, σε καμία περίπτωση δεν ακολούθησαν και δεν ενέχονται σε καμία υποχώρηση απέναντι στην πολιτική είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της Νέας Δημοκρατίας.
Λοιπόν, ας αφήσει η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ τα κόλπα, μπορεί παραδείγματος χάρη να σκέφτονται να υποστηρίξουν κάποιον υποψήφιο, λέω μπορεί να σκέφτονται, με κύριο στόχο τι; Να λαφυραγωγήσουν την ψήφο αλλού. Λοιπόν, δεν πρόκειται να τους το επιτρέψουμε. Κι αν στην προηγούμενη εκλογική μάχη το είπαμε δέκα φορές, τώρα θα το λέμε εκατό φορές: Δε θέλουμε τη στήριξη αυτών των κομμάτων. Δε μας ενδιαφέρει. Είναι ζημιά.
Ομως, να είναι καθαρό. Εμείς απευθυνόμαστε σε αυτούς που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες τοπικές εκλογές και στις βουλευτικές εκλογές, και τους ζητάμε να σκεφθούν με κριτήριο τα λαϊκά συμφέροντα και με τις εμπειρίες πια που έχουν από την πολιτική των δύο κομμάτων.
Αυτοί που πίστευαν ότι η ΝΔ ως αντιπολίτευση τόσα χρόνια βαπτίστηκε στη λαϊκή κολυμπήθρα, τώρα μπορούν να καταλάβουν πάρα πολύ καλά ότι η ΝΔ είναι αποφασισμένη να συνεχίσει με ακόμα ταχύτερα βήματα την πολιτική που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή την πολιτική που στηρίζει το μεγάλο κεφάλαιο.
Εμείς ζητάμε και νομίζω ότι διερμηνεύω τη θέληση όλων, την ψήφο όλων των ανθρώπων που υποφέρουν και που νομίζουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να τη ζητήσουμε. Ενα αντάλλαγμα εμείς μπορούμε να δώσουμε, τη συνέπειά μας και τη δύναμη που θα έχουν οι εκλεγμένοι από τη λαϊκή ψήφο να αντισταθούν και να αντιπαλέψουν.
Λοιπόν, πρέπει να το καταλάβουν και οι ψηφοφόροι. Δεν έχουμε ανάγκη τη στήριξη κανενός κόμματος εξουσίας. Εχουμε ανάγκη της στήριξης με ψήφους των λαϊκών ανθρώπων.
- Αν υποθέσουμε ότι ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ δεν ακούσουν αυτό που λέτε εσείς σήμερα, ότι δεν έχετε ανάγκη τη στήριξή τους και θελήσουν αυτοβούλως να στηρίξουν και να ενισχύσουν κάποιους από τους υποψηφίους που εσείς προτείνετε, πώς θα αντιδράσετε; Θα απορρίψετε αυτήν τη στήριξη;
- Θα ξεκαθαρίσουμε στους εργαζόμενους, αν γίνει αυτό - που εγώ δεν το πιστεύω ότι θα γίνει και δεν πρόκειται να γίνει - θα ξεκαθαρίσουμε στους εργαζόμενους ότι κοιτάξτε να δείτε, μην πέσετε στη φάκα.
Λέω δεν πρόκειται να στηρίξουν κανέναν, αλλά εν πάση περιπτώσει, μην πέσετε στη φάκα, θα σας ζητήσουν ανταλλάγματα να τους ακολουθήσετε σε άλλες περιοχές. Θα αποκαλύψουμε τα σχέδιά τους. Αυτό θα κάνουμε. Και με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα θα ξεσκεπάσουμε αυτά τα σχέδια και θα ζητήσουμε από τα λαϊκά στρώματα που ακολουθούν, ας πούμε τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ, να εκλάβουν αυτή την τοποθέτηση ως παγίδα.
Η απάντηση είναι να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια συνεργασίας παντού σε όλη την Ελλάδα. Ο δικομματισμός μπορεί και πρέπει να δεχτεί πλήγμα. Είναι θέμα επιλογής ψήφου.
Τέλος, πρέπει να ξέρουν και το εξής πράγμα: Δεν πρόκειται απλώς για ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, καθαρά πράγματα. Πίσω από αυτά τα ψηφοδέλτια υπάρχουν και οι επιχειρηματίες. Κάτι που στη δεκαετία, ας πούμε του '80, δεν υπήρχε. Υπάρχουν τα τοπικά συμφέροντα.
Και να προσθέσω και κάτι. Στη δεκαετία του '80, όταν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διεκδικούσαν τη διακυβέρνηση, τότε ενδεχομένως στο δεύτερο γύρο δεν είχαν πρόβλημα η ΝΔ να αφήσει ελεύθερους τους ψηφοφόρους της να στηρίξουν έναν συνδυασμό που συμμετέχουν οι κομμουνιστές, προκειμένου να μη βγει το ΠΑΣΟΚ και αντίστροφα, διότι έδιναν τη μάχη μεταξύ τους και γνωρίζοντας στο κάτω - κάτω ότι η διακυβέρνηση του τόπου δεν απειλούνταν άμεσα από κάποιο τρίτο κόμμα.
Σήμερα, ακόμα κι αν παραμένει αυτή η αντιπαράθεση μεταξύ τους, δεν το κάνουν. Διότι υπάρχουν τα οργανωμένα συμφέροντα των επιχειρηματιών, τα οποία βάζουν φρένο σε έναν τέτοιο ελιγμό και στον πρώτο και ιδιαίτερα στον δεύτερο γύρο. Οι επιχειρηματίες δε νοιάζονται αν θα είναι ο γαλάζιος ή ο πράσινος δήμαρχος, τους ενδιαφέρει να είναι εκλεγμένοι αυτοί που θα ανοίξουν τις πόρτες στους επιχειρηματίες και στις συμπράξεις για την εκμετάλλευση των τοπικών έργων, τις τοπικές υπηρεσίες.
Εχουν αλλάξει πολλά πράγματα και νομίζω ότι πριν λίγο καιρό δημοσίευσε και ο «Ριζοσπάστης» με αποδείξεις, αυτό που βεβαίως το λέγαμε εδώ και χρόνια, την περίπτωση της Πάτρας, όπου το ΠΑΣΟΚ προτίμησε καθαρά να βγει ο νεοδημοκράτης δήμαρχος παρά ο Παναγιώτης Κοσιώνης, παρά το γεγονός ότι υπήρχε ο ανταγωνισμός μεταξύ τους γιατί; Γιατί η περιοχή της Αχαΐας είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών για την αξιοποίηση των ορεινών όγκων και άλλες δραστηριότητες και ήξεραν ότι ο Κοσιώνης, δηλαδή το ψηφοδέλτιο που στήριζε το ΚΚΕ, δε θα μπορούσε να ενδώσει.
Εχουν αλλάξει τα δεδομένα, και τα δύο κόμματα ανταγωνίζονται μεταξύ τους, αλλά δεν κάνουν τους ελιγμούς που έκαναν παλαιότερα. Γι' αυτό σας λέω, οι εργαζόμενοι πρέπει να δουν με άλλο μάτι αυτές τις εκλογές και να δουν τις αρνητικές εξελίξεις που έχουν συμβεί στον ίδιο το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
- Αν μου επιτρέπετε να φύγω λίγο από το θέμα της σημερινής συνέντευξης. Χτες, ο νέος υπουργός Απασχόλησης απηύθυνε έκκληση στους βιομήχανους να μη δυναμιτίζουν τη συναίνεση. Ανάλογη πρόσκληση είχε απευθύνει και την Παρασκευή στους τραπεζίτες. Το ΚΚΕ είναι αποφασισμένο να συμβάλει για να βρεθεί ένας κοινός τόπος ή εν πάση περιπτώσει να κάτσουν οι βιομήχανοι ή οι τραπεζίτες έστω στο τραπέζι του διαλόγου;
- Οι αγώνες των εργαζομένων το τελευταίο διάστημα, των τραπεζοϋπαλλήλων, των ναυτεργατών ανάγκασαν την κυβέρνηση να παίζει, υποτίθεται, το ρόλο του «διαιτητή» ανάμεσα στους τραπεζίτες και τους εφοπλιστές και τους εργαζόμενους. Μόνο να το πούμε καθαρά. Είναι «διαιτητής», ο οποίος θα σφυρίξει πέναλτι μόνο σε βάρος των εργαζομένων. Καθαρά πράγματα.
Υπάρχει υποκρισία. Ή είσαι με τους εργαζόμενους ή είσαι με τους εφοπλιστές και τους τραπεζίτες. Δεν μπορεί να είσαι και με τον έναν και με τον άλλον.
Και με την ευκαιρία, το σλόγκαν της κυβέρνησης της σημερινής και της προηγούμενης στη Βουλή, όταν πηγαίνουν αντιπροσωπείες εργατικές, είναι το εξής. Εμείς, τώρα, στις συνθήκες απελευθέρωσης της αγοράς και με βάση τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και όλα τα άλλα, δεν μπορούμε να παρεμβαίνουμε στην εργοδοσία. Μπορούμε να σας καλούμε, να λέμε γνώμη, να βοηθάμε, να κοιτάμε αν εφαρμόζεται ο νόμος, να δούμε κάποια προγράμματα εκεί εξαμηνίτικα για την επανεκπαίδευση κλπ.
Καταρχήν, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έφτιαξαν τους νόμους. Οι επιχειρηματίες δε φτιάχνουν νόμους. Οι επιχειρηματίες επεξεργάζονται νόμους, ζητούν νόμους, αλλά τους νόμους τους ψηφίζει η κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο. Ας το πω γενικότερα, η πολιτική εξουσία καθορίζει και ο χαρακτήρας της καθορίζει τι νόμοι θα ψηφίζονται.
Η κυβέρνηση, λοιπόν, προσπαθεί να εμφανιστεί ο ουδέτερος ανάμεσα στους δυο, που λέει «ομονοείτε μεταξύ σας». Αυτή η πολιτική εξυπηρετεί την κυβέρνηση, εξυπηρετεί τους τραπεζίτες και τους εφοπλιστές και όταν εμφανίζεται μ' αυτόν τον συγκαταβατικό τρόπο.
Μπορούν να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι και να έχουν επιτυχία μόνο όταν αισθάνονται ότι είναι στην αντίπερα όχθη με τους τραπεζίτες, με τους εφοπλιστές, με τους άλλους επιχειρηματίες. Δεν υπάρχει τίποτε το κοινό που τους συνδέει. Υπάρχουν μόνο διαφορές.
Και επομένως, θα μου πείτε «καλά, δε θα κάτσουν κάποια στιγμή σε ένα τραπέζι να συμφωνήσουν τη συλλογική σύμβαση»; Φυσικά, θα κάτσουν σε ένα τραπέζι. Εκεί πια θα κριθεί ο συσχετισμός δύναμης. Αν δεν έχεις δύναμη και κάτσεις στο τραπέζι, δε θα αποσπάσεις τίποτα. Αυτό που καθορίζει είναι αυτό που εμείς λέμε «ο συσχετισμός δύναμης».
Η αντίληψη να τα βρούμε μεταξύ μας και να κερδίσουμε και οι δυο και να μη χάσουμε και οι δυο δε γίνεται. Κάποιος πρέπει να χάσει και αυτός που πρέπει να χάσει, πρέπει να είναι το εφοπλιστικό κεφάλαιο και γενικότερα η εργοδοσία.
Αυτό το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου παίζει η κυβέρνηση, ενώ είναι δήμιος. Ας τον αφήσει. Δεν μπορεί να εμφανίζεσαι, δηλαδή, σαν τον ιερέα που ευλογεί την εκτέλεση. Είναι δήμιος, πάει και τέλειωσε. Ετσι πρέπει να αισθάνονται οι εργαζόμενοι.
Τώρα, μέχρι πού θα μπορέσουν να αποσπάσουν κατακτήσεις, είναι ζήτημα συσχετισμού και γι' αυτό χρειάζεται και ευρύτερη συμπαράσταση. Κανένας κλάδος να μη μένει μόνος του. Δεν πρέπει να μένουν μόνοι τους οι τραπεζοϋπάλληλοι. Δεν πρέπει να μείνουν μόνοι τους οι ναυτεργάτες. Τίποτα δεν αφορά έναν κλάδο μόνο. Ολα αφορούν όλους.
- Εάν μια Τοπική Οργάνωση του ΚΚΕ αποφασίσει να υποστηρίξει ένα πρόσωπο που δεν ανήκει στο ΚΚΕ, ανήκει σε άλλο Κόμμα της Βουλής, αλλά κατέρχεται στις εκλογές αυτός ως ανεξάρτητος υποψήφιος, εσείς θα δεχόσασταν αυτή τη συνεργασία;
- Τι θα πει «ανεξάρτητος»; Ή ανήκεις σε ένα Κόμμα ή δεν ανήκεις. Αν είναι κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ από θέσεις, ας το πούμε, ριζοσπαστικές αριστερές, κομμουνιστικές, ριζοσπαστικές και δίνουν εγγυήσεις. Και πρέπει να έχει δώσει εγγυήσεις και σε όλο αυτό το διάστημα, δεν μπορεί δηλαδή στο παραπέντε των εκλογών να διαχωρίζεσαι από το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ να εμφανίζεσαι και να θες να σε στηρίξουν. Κάποια προηγούμενη θητεία πρέπει να έχεις, πολύ περισσότερο που ανήκες σε ένα προηγούμενο κόμμα.
Δε ζητάμε δηλώσεις μετανοίας από κανέναν. Η ζωή είναι αυτή που δείχνει. Λοιπόν, επειδή τώρα υπάρχει κι αυτή η μόδα, η μόδα των ανταρτών, των ανεξάρτητων, σε μια τοπική κοινωνία, σε έναν δήμο και τοπικά γνωριζόμαστε νομίζω καλά. Αν ένας άνθρωπος, ο οποίος πραγματικά κάνει μια κίνηση από τα Δεξιά προς τα Αριστερά, μπορεί να δοκιμαστεί και ως απλός Δημοτικός Σύμβουλος. Γιατί πρέπει να είσαι υποψήφιος δήμαρχος ντε και καλά; Ο καθένας, ο οποίος είναι σε μια πορεία που κινείται, πρέπει να έχει και εγγυήσεις, γιατί η ζωή έχει δείξει πολλούς, οι οποίοι φοράνε ένα καπέλο μια μέρα και την άλλη μέρα ένα άλλο. Είναι ένα πολύ υποθετικό ερώτημα.
Εγώ τουλάχιστον δεν ξέρω να έχουμε συναντήσει κάτι τέτοιο, πιστεύουμε όμως ότι σε τοπικό επίπεδο οι Κομματικές μας Οργανώσεις και όσοι άλλοι είναι δίπλα μας, ξέρουμε και ξεχωρίζουμε αυτόν που διαφοροποιείται με στόχο να βοηθήσει το λαϊκό κίνημα απ' αυτόν που διαφοροποιείται για να πάρει ένα χρίσμα, να εκβιάσει την Τοπική Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να του το δώσει, καθώς και αυτόν που αν με τις ψήφους μας θα τον εκλέξουμε και την άλλη μέρα θα πάει απ' αλλού. Τέτοιες επιτυχίες δεν τις θέλουμε.
- Θεωρείτε ότι αυτή η προεκλογική συνεργασία, που μας αναγγείλατε επισήμως μόλις πρωτύτερα, μπορεί να αποτελέσει προανάκρουσμα ή πρόκρισμα για παρόμοια συνεργασία στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές ή όποτε νομίζετε εσείς, αν μπορείτε να προσδιορίσετε το χρόνο.
- Κοίταξε να δεις, δεν μπορώ να σου απαντήσω τώρα έτσι. Η συνεργασία είναι μια συνεργασία, η οποία δοκιμάζεται στο κίνημα και σε όλες τις πολιτικές μάχες. Βήμα το βήμα η συνεργασία αναδεικνύει πού υπάρχουν κοινά, πού υπάρχουν διαφορές, πού δεν υπάρχουν. Δεν μπορώ να δεσμευτώ και να πω «θα υπάρχει ή δε θα υπάρχει».
Και να ξεκαθαρίσω κι ένα άλλο πράγμα. Στην πολιτική των άλλων κομμάτων και στην πολιτική γλώσσα ισχύει το «συνεργασία ίσον εκλογές». Για μας η συνεργασία είναι στο κίνημα, στα μέτωπα συσπείρωσης σε γενικότερο επίπεδο, βεβαίως και στις εκλογικές μάχες. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα.
Εμείς βλέπουμε τη συνεργασία με όρους κινήματος και βεβαίως πρέπει να αποκρυσταλλώνεται όπου γίνεται σε περισσότερους τομείς. Τώρα, αν σε επίπεδο βουλευτικών εκλογών μπορεί να υπάρξει συνεργασία, δεν μπορώ εγώ να το πω αυτή τη στιγμή από πριν. Αλλωστε, δεν αφορά μόνο το ΚΚΕ. Αφορά και όλους όσοι είναι στο τραπέζι μαζί μας.
Η συνεργασία δοκιμάζεται σε επιμέρους σημαντικά μέτωπα και εμείς προσδοκούμε μέσα από τη δράση μας και με όρους κινήματος να συμβάλουμε. Θα το πω καθαρά. Μπορεί να αισθάνονται μερικοί προσβεβλημένοι. Πρέπει να βγουν από το κλουβί των κομμάτων εξουσίας δυνάμεις λαϊκές, ριζοσπαστικές, δυνάμεις υγιείς. Κι αν θέλετε, αυτό θα διαμορφώσει ενδεχομένως και ένα νέο πολιτικό σκηνικό. Δε θα φτιάξουμε εμείς το πολιτικό σκηνικό.
- Ο κ. Καρατζαφέρης ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στη Θεσσαλονίκη και θέλω το σχόλιό σας, πώς βλέπετε όλου αυτού του είδους τις κινήσεις από κομματικούς χώρους συγκεκριμένους που ξέρετε την προέλευσή τους.
- Ναι. Βεβαίως δικαίωμα του καθενός είναι να ιδρύει κόμμα, να φτιάχνει κόμμα και να επιδιώκει να έχει και ένα καλό εκλογικό ποσοστό. Θα σας πω πολύ καθαρά. Και στο παρελθόν εμφανίστηκαν και ξεπήδησαν από το χώρο της ΝΔ, παλαιότερα και από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, πολιτικά σχήματα.
Τα προηγούμενα πολιτικά σχήματα, παραδείγματος χάρη, με επικεφαλής τον κ. Αβραμόπουλο και τον κ. Σαμαρά δεν επιβίωσαν. Το ΛΑΟΣ εμφανίζει σχετικά μια μεγαλύτερη αντοχή. Νομίζω ότι αυτή η αντοχή του δε βρίσκεται τόσο στη λαϊκή στήριξη, όσο στη στήριξη εκείνων που εν πάση περιπτώσει θέλουν να το χρησιμοποιήσουν, για να μπερδέψουν τα πράγματα μέσα στο λαό.
Ετσι κι αλλιώς ο κ. Καρατζαφέρης το είχε δηλώσει, θα είναι «παρτενέρ» του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Υπάρχει και μια άλλη πλευρά που έχει σημασία. Οι άλλες δυνάμεις, τα άλλα κόμματα που είχαν φτιαχτεί, όπως του κ. Αβραμόπουλου, του κ. Σαμαρά, βγήκαν με συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις. Δεν έκρυψαν το πολιτικό τους πρόγραμμα. Είχαν κάποιες αντιθέσεις με τη Νέα Δημοκρατία, όμως ήταν σαφείς οι πολιτικές τους θέσεις. Ναι, μες στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας εξ ου και μπόρεσαν να ξαναγυρίσουν. Το ΛΑΟΣ και προσωπικά ο κ. Καρατζαφέρης κρύβει απόψεις.
Βεβαίως, πολλές φορές του βγαίνουν και αν δε βγαίνουν στον ίδιο, βγαίνουν από τους συνεργάτες του. Κρύβει αυτές τις απόψεις που ξέρει ότι ο λαός αν τις μάθει θα τον επικρίνει.
Συνεχίζοντας η Αλ. Παπαρήγα την απάντησή της στο ερώτημα επισήμανε: «Εχει αντιδραστικές, εθνικιστικές, ρατσιστικές απόψεις. Και μόνο το ότι κρύβει επιμελημένα τις λειαίνει και μόνο αυτό αρκεί για να μη δώσει κανείς εμπιστοσύνη.
Δε θέλω τώρα να κάνω παρελθοντολογία για το κόμμα του κ. Σαμαρά και του κ. Αβραμόπουλου, δεν είναι αυτό για μένα το θέμα.
Είναι για να δείξω ότι ακριβώς εμφανίστηκαν πολιτικά σχήματα με πολιτικές θέσεις σαφείς, ανεξάρτητα ποιες ήταν οι αιχμές τους. Εδώ, το ΛΑΟΣ αντιπροσωπεύει αντιδραστικές, οπισθοδρομικές, εθνικιστικές και ρατσιστικές απόψεις που δεν τις ομολογεί.
Ισως πήρε και την πείρα του Λεπέν στη Γαλλία, γιατί βλέπω ότι και το κόμμα του Λεπέν έχει αμβλύνει τις οξείες γωνίες. Εφόσον με ρωτήσατε, τοποθετούμαι.
Δεν είναι τυχαία και η υποψηφιότητά του στη Θεσσαλονίκη. Και να σας πω και κάτι άλλο, δεν ξέρω αν το θέμα είναι αν παίζει μόνο το ρόλο να πάρει ένα κομμάτι από τη ΝΔ. Νομίζω ίσως επιδιώκει να παίξει κάποιον άλλο ρόλο.
Θα μου απαντήσει τώρα ότι είμαι σταλινική κλπ. Μόλις λέω κάτι, έτσι απαντάει. Και μόνο αυτό να δείτε, καταλαβαίνετε το είδος της αντιπαράθεσης που κάνει. Εκεί δεν μπορεί, εκεί βγαίνει αυτό που υπάρχει μέσα του.
- Από τη στιγμή που το είπατε, πρέπει να σας ρωτήσουμε. Ποιον άλλο ρόλο παίζει ο κ. Καρατζαφέρης και επιπλέον γενικά εσείς στο δεύτερο γύρο των εκλογών τι θα πράξετε;
- Ο,τι κάναμε και στον πρώτο γύρω. Δεν είναι δυνατό να διαιρέσουμε τον πρώτο από το δεύτερο γύρο. Δε θα σταθώ σε γενικότερα πολιτικά, ιδεολογικά ζητήματα.
Το 2006, ας το πω έτσι, είναι αδιανόητο να επιλέγεις ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ ή ανάμεσα σε ένα συνδυασμό και σε έναν άλλον, ο οποίος κινείται σε αυτή τη λογική ή έχει συμπράξει με αυτή τη λογική.
Αυτή η μάχη των τοπικών εκλογών, ξαναλέμε, πρέπει να δώσει την ευκαιρία σε ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων που προβληματίζονται, δεν έχουν κατασταλάξει, να αναζητήσουν μια διαφορετική εναλλακτική λύση. Ο,τι συμβάλλει στον εγκλωβισμό στη σημερινή κατάσταση είναι έγκλημα, να το πω καθαρά, όταν μάλιστα ασκείται από ανθρώπους ριζοσπάστες, προοδευτικούς, αριστερούς.
Εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να αποσπάσουμε μυστικά ή να συλλέξουμε πληροφορίες. Ομως βλέπουμε ένα πολιτικό φαινόμενο, δεν το λέω με την έννοια του εξαιρετικού φαινομένου που βλέπουμε, δηλαδή ένα χώρο ο οποίος, πώς να σας πω τώρα, εμφανίζεται με επιμελημένη απόκρυψη θέσεων που τις είχε διατυπώσει πριν και που σε κάποιες καίριες στιγμές βγαίνουν στην επιφάνεια.
Αρα, έχει κάποιο σκοπό. Αυτό το ερωτηματικό που βάζουμε δεν οφείλεται σε μας, οφείλεται στο ότι δεν ανοίγει τα χαρτιά του ή έχει κρύψει μερικά από τα χαρτιά. Δεν είμαστε εμείς δηλαδή που έχουμε υποψία. Αυτό θέλουμε να πούμε.
Να σας πω κάτι, είναι ένας πολιτικός φορέας. Πολιτικό κόμμα ή πολιτική κίνηση σημαίνει πολιτικό πρόγραμμα. Ποιο είναι το πρόγραμμά του; Μπορεί να διαφωνείς με ένα πολιτικό πρόγραμμα, αλλά λέω, πρόγραμμα.
Δεύτερον, για να δούμε τι συνείδηση καλλιεργεί σήμερα στο λαό; Επειδή εμφανίζεται ως εκπρόσωπος των λαϊκών συμφερόντων. Λέει, όλη η ιστορία του τόπου έχει ταλαιπωρηθεί από 3 οικογένειες. Την οικογένεια Καραμανλή, την οικογένεια Μητσοτάκη, την οικογένεια Παπανδρέου. Σοβαρά, αυτό είναι το πολιτικό πρόβλημα του τόπου; Οι 3 οικογένειες; Θα ήταν πολύ εύκολα τα πράγματα.
Αυτή η τοποθέτησή του συμβάλλει στη λαϊκή συνείδηση; Στο να δει ο κόσμος τι του φταίει; Εκεί είναι δηλαδή το ζήτημα, σε κάποιες οικογένειες; Θέλω να σας πω ότι χρησιμοποιεί μέσα προπαγάνδας, τα οποία είναι και λίγο κλασικά για αντιδραστικές, εθνικιστικές απόψεις που συνήθως κρύβονται όταν δεν τους παίρνει το περιβάλλον.
Εν πάση περιπτώσει πολύ ρόλο δώσαμε σε αυτή την υπόθεση. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε αστυνομικά ρεπορτάζ ούτε τίποτα, λέμε απλώς ότι επιμελημένα κρύβει αυτό που στον πυρήνα του έχει. Ο ίδιος ξέρει γιατί το κρύβει.
Εμείς, για να μιλήσω για μας, αλλά νομίζω και όλους όσοι είναι σε αυτό το τραπέζι είμαστε ανοιχτά χαρτιά. Ο,τι πιστεύουμε το λέμε. Κάποιος μπορεί να μη συμφωνεί, αλλά εν πάση περιπτώσει μπορεί κανείς να πει για το ΚΚΕ ότι κάτι κρύβει, ότι είναι κάτι άλλο; Οχι. Οπως, να το πούμε καθαρά, ξέρουμε τι είναι η Νέα Δημοκρατία, ξέρουμε τι είναι το ΠΑΣΟΚ.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο δημοσιογράφος από τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA Δημήτρης Αλειφερόπουλος απηύθυνε ερώτημα προς τον υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων Σπύρο Χαλβατζή σχετικά με το εάν θα αρθρώσει έναν πολιτικό προεκλογικό λόγο, τέτοιο που να μπορέσει να προσελκύσει ψηφοφόρους άλλων κομμάτων. Η απάντηση του Σπ. Χαλβατζή είναι η εξής:
«Δεν έχω να δώσω καμιά απάντηση, με την έννοια τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από αυτά που εισηγήθηκε η συντρόφισσα η Αλέκα. Εχουμε μια συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση, έχουμε θέσεις, έχουμε πολιτική και βεβαίως με αυτήν την πολιτική, με αυτήν με την οποία δουλέψαμε και την προηγούμενη τετραετία θα συνεχίσουμε. Και ασφαλώς απευθυνόμαστε σε όλους τους εργάτες, σε όλους τους εργαζόμενους, στα μικρομεσαία στρώματα της πόλης, απευθυνόμαστε στην εργαζόμενη διανόηση, στη νεολαία, σε όλους όσοι πλήττονται από την εφαρμοζόμενη πολιτική. Συνεπώς τι άλλο θα κάνουμε; Δε θα πούμε ούτε ψέματα, ούτε θα κολακέψουμε κανέναν. Τα πράγματα όπως ακριβώς έχουν έτσι θα τα πούμε, και θα προσπαθήσουμε, για άλλη μια φορά, να πείσουμε και είμαστε σίγουροι ότι θα πείσουμε πολύ περισσότερους».
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση της Συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές του 2006, θα μεταδώσει σήμερα Τρίτη 21/2 στις 12:45 το μεσημέρι η ΕΤ1.