ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
«Στο κόκκινο» το ενδιαφέρον των ξένων μονοπωλίων

Ζωηρό ενδιαφέρον από δυτικά και ασιατικά ενεργειακά μονοπώλια διαπιστώνουν οι Ιρανοί, μετά την επίτευξη συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στη Βιέννη

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Το πιο σημαντικό πράγμα που έχουμε να κάνουμε μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης και της άρσης των κυρώσεων είναι να καταστρώσουμε αναπτυξιακά σχέδια γιατί αυτό θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες», σημείωσε χτες ο Ιρανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μπακέρ Νομπάκχτ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη, σημειώνοντας τα τεράστια ποσά που θα εισρεύσουν στην ιρανική αγορά μέσω των ακόλουθων τριών οδών: α) Ξεπάγωμα χρηματοπιστωτικών και άλλων περιουσιακών κρατικών στοιχείων του Ιράν στο εξωτερικό, β) αύξηση των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, γ) τεράστια ώθηση στις επενδύσεις από ιρανικούς και ξένους παράγοντες....

Δεν ήταν ο μόνος Ιρανός αξιωματούχος που διαπίστωνε το έντονο ενδιαφέρον των ξένων μονοπωλίων για νέες μπίζνες και επενδύσεις στη χώρα του. Ο διευθυντής της ιρανικής κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας (NIOC), Σεγέντ Μόσχσεν Καμσάρι παραδέχτηκε χτες μιλώντας στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FSA, ότι ήδη βρίσκεται σε επαφές με στελέχη ευρωπαϊκών και ασιατικών ενεργειακών εταιρειών για κοινά επενδυτικά σχέδια, σημειώνοντας ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να αυξήσει τον όγκο πετρελαϊκών εξαγωγών σε αυτούς τους πελάτες. Προ μηνών ο Ορμούζ Καλαβάντ, διευθυντής του τμήματος γεωτρήσεων της NIOC είχε αποκαλύψει πως τουλάχιστον 15 ευρωπαϊκές και τρεις ασιατικές εταιρείες «είχαν στηθεί στην ουρά» για κοινά επενδυτικά σχέδια σε 40 ιρανικά οικόπεδα πετρελαίου. Ο ίδιος σημείωσε πως το Ιράν διαθέτει κοιτάσματα αργού πετρελαίου για άλλα τουλάχιστον 70 χρόνια και ότι αυτά μπορεί να διαρκέσουν και για επιπρόσθετα 80 χρόνια εάν επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις για νέες πετρελαιοπηγές και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ερχεται ο Γερμανός αντικαγκελάριος....

Δεν είναι όμως μόνον τα στελέχη ξένων μονοπωλίων που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στο Ιράν μετά την προχτεσινή επίτευξη της ιστορικής συμφωνίας στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που οδηγεί σταδιακά στην άρση της διεθνούς απομόνωσης του Ιράν. Είναι και υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι με πρώτους τους Γερμανούς. Χτες, ανακοινώθηκε πως ο Γερμανός αντικαγκελάριος, Σίγκμαρ Γκάμπριελ, θα μεταβεί στο Ιράν τις επόμενες μέρες για επίσημη επίσκεψη, πράγμα που θα κάνει λίγους μήνες αργότερα και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, καθώς τα γερμανικά ενεργειακά (και όχι μόνον) μονοπώλια ασκούν έντονες πιέσεις στη γερμανική κυβέρνηση για άρση των διεθνών και δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης και αύξησης των επενδύσεων και των επιχειρήσεων στο Ιράν.

Στον απόηχο των σημαντικών επιπτώσεων σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο η συμφωνία της Βιέννης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ξεκίνησε άμεσα τηλεφωνικές επαφές σε συμμάχους του στη Μέση Ανατολή που έχουν δυσαρεστηθεί από την εξέλιξη, όπως το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Ο Ομπάμα επικοινωνώντας χτες με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον σεΐχη του Αμπού Ντάμπι, Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ αλ Νάχγιαν, υποστήριξε ότι σε καμία περίπτωση οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να υποβαθμίσουν τη στρατιωτική «κάλυψη» που παρέχουν στην ευρύτερη περιοχή και για να το αποδείξει ανακοίνωσε ότι στέλνει από βδομάδα τον υπουργό Αμυνας, Αστον Κάρτερ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνάντηση Νταβούτογλου με το HDP

Ο επικεφαλής του AKP έκανε λόγο για «χρήσιμη διαβούλευση»

Οι επικεφαλής του HDP υποδέχονται τον Α. Νταβούτογλου
Οι επικεφαλής του HDP υποδέχονται τον Α. Νταβούτογλου
ΑΓΚΥΡΑ.--

«Εσπασε ο πάγος» σχολίαζαν χτες τουρκικά ΜΜΕ για τη συνάντηση που είχε ο Αχμέτ Νταβούτογλου με αντιπροσωπεία του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, την οποία και ο ίδιος ο επικεφαλής του AKP χαρακτήρισε ως «χρήσιμη διαβούλευση».

Στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του HDP (στην οποία συμμετείχαν οι δύο προεδρεύοντες του κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ), ο Νταβούτογλου κάλεσε το HDP ν' αποκηρύξει γενικά τη βία και ν' απευθύνει έκκληση για παράδοση όπλων στους αντάρτες του PKK, που επιμένουν στην ένοπλη δράση. «Ο αφοπλισμός θα έρθει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Ας τον φέρουμε μαζί. Απευθύνετε ένα κάλεσμα και μετά αφήστε όλα τα όπλα στην Τουρκία να παραδοθούν» τόνισε ο Νταβούτογλου, σε δηλώσεις του, περιγράφοντας πλευρές των θέσεων που αντάλλαξαν οι δύο πλευρές. «Στη σημερινή συνάντηση, η προσέγγισή τους (σ.σ. του HDP) ήταν "είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για τα πάντα με το AKP". Πρόκειται για μια κατάλληλη προσέγγιση» πρόσθεσε ο ίδιος.

Επιπλέον, ο ηγέτης του AKP επιδοκίμασε προχτεσινοβραδινές αναφορές του Ντεμιρτάς, που σε τηλεοπτικό κανάλι τόνισε πως «ο τρόπος να σταματήσουμε το PKK να αποτελεί απειλή είναι μέσα από διαπραγματεύσεις. Αν εξαρτάται από τη δική μας έκκληση, θα απευθυνόμουν ακόμα και τώρα και τότε... Δεν είναι ζήτημα μιας έκκλησης, αλλά εγώ το λέω: το PKK πρέπει να υποστείλει εντελώς τα όπλα εναντίον της Τουρκίας».

Οι συναντήσεις στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης στην Τουρκία συνεχίζονται, μέσα σ' ένα πλαίσιο διαρκών εξελίξεων και σε περιφερειακό πεδίο, ειδικά μετά την προχτεσινή συμφωνία που επιτεύχθηκε για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η τουρκική πλουτοκρατία αναζητά τρόπους διαφύλαξης και αναβάθμισης του ρόλου της στη Μέση Ανατολή αλλά και διεθνώς, προσπαθώντας να αξιοποιήσει και «διεισδύσεις» στον αραβικό - μουσουλμανικό κόσμο.

Χτες, έκανε επίσημη επίσκεψη στην Αγκυρα ο Ιρακινός ΥΠΕΞ, Ιμπραχήμ Αλ Τζαφάρι. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπογράμμισε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει το Ιράκ στον πόλεμο κατά του «Ισλαμικού Κράτους» «σε κάθε περίσταση», τόσο ως μέλος της «διεθνούς συμμαχίας» (σ.σ. που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ) όσο και στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων. Ο Τσαβούσουγλου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι δυνάμεις της ιρακινής αστυνομίας θα εκπαιδευτούν στην Τουρκία.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, προχτές έγινε γνωστό πως το συνταγματικό δικαστήριο ακύρωσε νόμο, που ουσιαστικά επιδίωκε το κλείσιμο ιδιωτικών σχολείων του «Χιζμέτ» του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην συμμάχου αλλά σήμερα σφοδρού αντιπάλου του Ερντογάν.
  • Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Ταντζού Μπιλζίκ, απέρριψε ισχυρισμούς για εμπλοκή Τούρκων διπλωματών στην αποστολή Ουιγούρων σε Συρία και Ιράκ, για να πολεμήσουν στις γραμμές του «Ισλαμικού Κράτους». Ο Μπιλζίκ έκανε λόγο για «γελοίους» ισχυρισμούς.
ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
Ολοταχώς για στρατιωτική «δράση» εκτός συνόρων

Προχωρούν οι νομοθετικές αλλαγές που στοχεύουν στην αναβάθμιση της ιμπεριαλιστικής δράσης της ιαπωνικής πλουτοκρατίας διεθνώς

Από τις κινητοποιήσεις έξω από το ιαπωνικό κοινοβούλιο
Από τις κινητοποιήσεις έξω από το ιαπωνικό κοινοβούλιο
ΤΟΚΙΟ.--

«Τα νομοσχέδια είναι απαραίτητα για να καταστεί δυνατή η άμεση και ενιαία απάντηση και η προστασία των ζωών του λαού» μας υπογράμμισε χτες ο πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, επιχειρηματολογώντας υπέρ της ανάγκης να εγκριθεί όλο το πακέτο νομοσχεδίων που θα άρει εμπόδια στη δράση του στρατού εκτός συνόρων.

Ο Αμπε έκανε την παραπάνω παρέμβαση μιλώντας με αφορμή χτεσινή συνεδρίαση Επιτροπής στη Βουλή των Αντιπροσώπων, για δύο νομοσχέδια που στοχεύουν να δώσουν στις Ενοπλες Δυνάμεις «δικαίωμα» δράσης στο εξωτερικό στο όνομα της προστασίας των συμφερόντων της χώρας ή και των εταίρων της.

Για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στο ίδιο το Σύνταγμα της χώρας, πρέπει μέχρι το επόμενο φθινόπωρο να έχουν «περάσει» από τα δύο Σώματα του Κοινοβουλίου μια σειρά νόμοι, η συζήτηση των οποίων διεξάγεται φυσικά στο πλαίσιο των ιδιαίτερων επιδιώξεων κάθε αστικής πολιτικής δύναμης. Ετσι, από τη χτεσινή συνεδρίαση - για την οποία εικόνες κατέγραφαν «αναμμένα αίματα» - αποχώρησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως και το ΚΚ Ιαπωνίας. Οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού των «LDP» (κόμμα του Αμπε) και «Komeito» ψήφισαν φυσικά υπέρ των νομοσχεδίων.

Η άρση περιορισμών στη στρατιωτική δράση εκτός συνόρων αποτελεί προτεραιότητα της σημερινής κυβέρνησης, στο πλαίσιο αναβάθμισης του ρόλου του ιαπωνικού ιμπεριαλισμού παγκοσμίως, ζήτημα το οποίο είχε απαγορευτεί στην Ιαπωνία από τις Συνθήκες που υπέγραψε μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μην ξεχνάμε ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη στην Ιαπωνία παραμένει αδύναμη (κατά καιρούς καταγράφονται ακόμα και τάσεις στασιμότητας ή και ύφεσης), η χώρα έχει σταματήσει εδώ και χρόνια να ανήκει στην πρώτη τριάδα των ισχυρότερων χωρών του κόσμου, ενώ και στη στενότερη «γειτονιά» της (Ασίας - Ειρηνικού) ο ανταγωνισμός οξύνεται, με τον «ασιατικό γίγαντα» (σ.σ. την Κίνα) να «πιέζει» όλο και περισσότερο τα σχέδια αντίπαλων συμφερόντων. Ετσι, το Τόκιο αναζητά τρόπους ενεργότερης «συμμετοχής» και σε ειρηνευτικές τάχα επιχειρήσεις, οι οποίες - όπως έχει αποδειχτεί επανειλημμένως - δεν είναι παρά μέσο διάνοιξης νέων δρόμων πλουτισμού για τα μονοπώλια, αφού αποτελούν ιμπεριαλιστική δράση.

«Πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στο (συνολικό) περιβάλλον της ασφάλειας», πρόσθεσε ο Αμπε, εξηγώντας έτσι ότι η πλουτοκρατία είναι αποφασισμένη να περιφρουρήσει τη θέση της με κάθε τρόπο. Να θυμίσουμε ότι τους τελευταίους μήνες η Ιαπωνία αύξηση τις στρατιωτικές της δαπάνες, αναθέρμανε τη συνεργασία της στον τομέα της «ασφάλειας» με χώρες όπως οι Φιλιππίνες, ξεκαθάρισε ότι επιδιώκει πιο διακριτή «παρουσία» και στη Νότια Κινεζική Θάλασσα κ.τ.λ.

Εξω από το Κοινοβούλιο είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές που κατήγγειλαν ότι τα σχέδια της κυβέρνησης στρώνουν το έδαφος για νέους πολέμους. Προκλητικός ο Αμπε, προανήγγειλε αύξηση της προσπάθειας κοινωνικής παραπλάνησης και ενσωμάτωσης, υπογραμμίζοντας ότι «δυστυχώς, δεν έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο στο να κερδίσουμε τη δημόσια κατανόηση. Θα κάνω μεγαλύτερες προσπάθειες σε αυτό...».

Χτες το βράδυ, η τουρκική «Χουριέτ» έκανε λόγο για ανακοίνωση του τουρκικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με την οποία, τουρκικά στρατιωτικά οχήματα που περιπολούσαν στη μεθόριο με τη Συρία, στην επαρχία Χατάι, δέχτηκαν δύο φορές πυρά προερχόμενα από συριακό έδαφος, στα οποία και απάντησαν.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ