ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάρτη 2004
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κλιμάκωση αναμένει ο Μπρέμερ

Κατοχή...

Associated Press

Κατοχή...
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Κλιμάκωση της βίας και των επιθέσεων όσο περισσότερο πλησιάζει η ώρα της μεταβίβασης της εξουσίας, προέβλεψε ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ εκτιμώντας ότι αυτό θα συμβεί γιατί όσοι κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις «γνωρίζουν πολύ καλά ότι μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας δε θα έχουν κανένα πρόσχημα για τις ενέργειές τους». Παρ' όλα αυτά, όμως, ο Αμερικανός διοικητής των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ, Ρικάρντο Σάντσες, υποστήριζε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν, τουλάχιστον, άλλον ένα χρόνο στο Ιράκ. «Του χρόνου τέτοια εποχή, πιθανώς θα διεξάγονται οι πρώτες εκλογές και εμείς πρέπει να είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε την ασφάλεια» δήλωσε ο Σάντσες συμπληρώνοντας, πάντως, ότι μέχρι τότε τα κατοχικά στρατεύματα θα γίνει προσπάθεια να έχουν μειωθεί δραστικά και το μεγαλύτερο βάρος να έχει περάσει στα χέρια «των νέων ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας».

Στο μεταξύ, χτες, στη Χαμπάνιγια σκοτώθηκαν άλλοι 2 Αμερικανοί στρατιώτες και ένας τρίτος τραυματίστηκε, όταν το όχημά τους έπεσε πάνω σε βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου. Στη Βαγδάτη, εκατοντάδες σιίτες, οπαδοί ενός ακραίου κληρικού που έχει αυτοανακηρυχτεί σε Αγιατολάχ, χωρίς, όμως, να έχει γίνει αποδεκτός από τη θρησκευτική ηγεσία των Σιιτών, διαδήλωσαν κατά του κειμένου του νέου Συντάγματος της χώρας, κατηγορώντας το Κυβερνητικό Συμβούλιο και τις κατοχικές δυνάμεις ότι επιδιώκουν να έχουν μόνιμα υποτελείς τους Ιρακινούς.

Παράλληλα, χτες, συνεχίστηκαν οι δολοφονίες κληρικών που τείνουν να λάβουν διαστάσεις επιδημίας, κυρίως στην ιρακινή πρωτεύουσα. Με σχεδόν παρόμοιο τρόπο και με διαφορά λίγων 24ωρών, έχουν δολοφονηθεί, τις τελευταίες βδομάδες, σουνίτες και σιίτες κληρικοί, με διαδοχική σειρά, που δημιουργεί την εντύπωση ότι υπάρχει δράση και εκδίκηση. Παρ' όλα αυτά, εκπρόσωποι και των δύο πλευρών διαβεβαιώνουν ότι όσο και αν προσπαθούν οι δράστες αυτών των επιθέσεων να προκαλέσουν εμφύλια διαμάχη μεταξύ των δύο εθνοτικών κοινοτήτων, δε θα το πετύχουν. Στα κηρύγματά τους, οι κληρικοί και των δύο πλευρών καλούν σε ηρεμία και αλληλεγγύη ανάμεσα σε όλους τους Ιρακινούς.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Στον «πάγο» για έξι μήνες ο πρόεδρος μετά την κίνηση μομφής!

ΣΕΟΥΛ.--

Η νεόκοπη (ενόψει των γενικών εκλογών της 15ης Απρίλη) συμμαχία ενός πρώην φιλοκυβερνητικού κόμματος με εκείνο της αξιωματικής αντιπολίτευσης οδήγησε χτες σε μία άνευ προηγουμένου διαδικασία ψήφισης πρότασης μομφής κατά του προέδρου Ρο Μου Γιουν, με την οποία ο τελευταίος τίθεται εκτός εξουσίας για τουλάχιστον ένα εξάμηνο... Η πρόταση μομφής κινήθηκε με βάση αιτιάσεις (και όχι αποδείξεις...) πως ο Ρο παραβίασε την εκλογική νομοθεσία επειδή (όχι εκείνος... αλλά) σύμβουλοι και συγγενικά του πρόσωπα κατηγορούνται πως έλαβαν προεκλογικώς παράνομη χρηματοδότηση περίπου 10 εκατ. δολαρίων από κονσόρτσιουμ μεγαλοεπιχειρηματιών! Με βατήρα, λοιπόν, υποψίες και (αναπόδεικτες, τουλάχιστον δικαστικώς) κατηγορίες, βουλευτές της αντιπολίτευσης που είχαν επί τριήμερο κάνει κατάληψη στην έδρα του προέδρου της Βουλής ήρθαν στα χέρια με βουλευτές του κόμματος ΟΥΡΙ, που υποστηρίζει τον πρόεδρο της χώρας. Η αίθουσα συνεδριάσεων της Εθνοσυνέλευσης μετατράπηκε χτες για αρκετές ώρες σε ρινγκ με αστυνομικούς να σύρουν κακήν κακώς βουλευτές - υποστηριχτές του προέδρου Ρο έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων! «Πραξικόπημα» φώναζαν εν εξάλλω αρκετοί από αυτούς, ενώ άλλοι σύρονταν έξω τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο...

Η πρόταση μομφής κατά του προέδρου τελικώς ψηφίστηκε με 193 ψήφους, με παρόντες 195 βουλευτές (σε σύνολο 273). Ο Ρο, που είναι ο πρώτος στην ιστορία της χώρας που αποπέμπεται μ' αυτόν τον τρόπο από τη Βουλή, απολογήθηκε λίγο μετά δημοσίως για την κρίση που δημιουργήθηκε, αναλαμβάνοντας το μερίδιο της όποιας ευθύνης του αναλογεί...

Ο κύριος... «Σταθερότητα»!

Ακολούθως, ο 66χρονος πρωθυπουργός Γκον Κουν (γνωστός στη Σεούλ ως «κύριος σταθερότητα», μιας που έχει διατελέσει υπουργός και ανώτερο στέλεχος σε τουλάχιστον έξι κυβερνήσεις και έπαιξε ρόλο ακόμη και κατά τη διάρκεια της χούντας...) ανέλαβε καθήκοντα προσωρινού προέδρου για περίπου έξι μήνες, έως ότου, δηλαδή, το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφανθεί επί της εγκυρότητας της πρότασης μομφής κατά του (έως χτες...) προέδρου Ρο.

Διαδηλώσεις υπέρ του προέδρου

Η κίνηση προσωρινής αποπομπής του προέδρου Ρο προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών σε μεγάλη μερίδα του νοτιοκορεατικού λαού που χτες βράδυ κατά δεκάδες χιλιάδες βγήκε να διαμαρτυρηθεί πραγματοποιώντας ολονυκτία με αναμμένα κεριά έξω από το κτίριο της Βουλής στη Σεούλ, αλλά και σε κάθε μεγάλη πόλη της χώρας (Κουαντζού, Πουσάν, Ταεγκού κ.α.).

Επιπτώσεις σε εκλογές και εξωτερική πολιτική

Ούτως ή άλλως, η εξέλιξη αυτή θεωρείται πως θα παίξει το ρόλο της όχι μόνον στις επικείμενες γενικές εκλογές, αλλά και στις σχέσεις της Σεούλ με τη γείτονα Πιονγιάνκ. Αναλυτές προεξοφλούν μία στάση όξυνσης, καθώς ο προσωρινός πρόεδρος δεν κρύβει (ούτε έκρυψε ποτέ) πολιτικές θέσεις ταύτισης με εκείνες των κέντρων εξουσίας στις ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό πως μετά την απίστευτη ψηφοφορία στη νοτιοκορεατική Βουλή, ο προσφάτως διορισθείς υπουργός Εξωτερικών Κι Μουν (που μόλις προχτές έκανε δηλώσεις προσήλωσης υπέρ της πολιτικής της Ουάσιγκτον για την Κορεατική Χερσόνησο, οι οποίες δεν αντιστοιχούσαν με την πολιτική φιλίας που προωθούσε ο πρόεδρος Ρο) τηλεφώνησε στον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ για να του πει πως «δεν αλλάζει» η πολιτική της Σεούλ έναντι της ΛΔ Κορέας. Παράλληλα, στελέχη του υπουργείου Αμυνας Ν. Κορέας δημιουργούσαν εντυπώσεις διαψεύδοντας πως «υπάρχει κινητικότητα» στη μεθόριο με τη ΛΔ Κορέας...

ΙΝΔΙΑ
Αντβάνι κατά κομμουνιστών

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Ανάμεσα στις πρώτες βολές της προεκλογικής εκστρατείας - που άρχισε αυτή τη βδομάδα - του κυβερνώντος ινδουιστικού - σοβινιστικού κόμματος BJP, δια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Λαλ Κρίσνα Αντβάνι, μερικές από τις πιο ύπουλες είχαν στόχο τους Ινδούς κομμουνιστές: «όταν οι πατριώτες... μάχονταν για την ανεξαρτησία της χώρας, είναι γνωστό σε όλη τη χώρα τι ρόλο έπαιζαν οι κομμουνιστές...[που] συνέβαλαν στο διχασμό της χώρας», δήλωσε στο Τάμιλ Ναντού. Ως εκ τούτου, συνέχισε την τοποθέτησή του ο Αντβάνι, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να μην ψηφίσουν το «διχαστικό» ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό).

Το ΚΚΙ(Μ) απάντησε με ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του, επισημαίνοντας το ρόλο των δικών του στελεχών στον αγώνα για την ινδική ανεξαρτησία, ηγετικές μορφές που πρωταγωνίστησαν στο εθνικοαπελευθερωτικό και αντιαποικιακό μήνυμα - και - στο Τάμιλ Ναντού, και έκανε λόγο για «ψευδέστατη δημαγωγία, που δεν πείθει το λαό». Η εθνικιστική ινδουιστική μηχανή βρώμικης προπαγάνδας έχει τεθεί και αυτή σε λειτουργία, μαζί με την (παρα)φιλολογία περί «επανίδρυσης» του BJP ως κόμματος της «κεντροδεξιάς» και της «μεσαίας τάξης»...

ΝΕΠΑΛ
Μαζικές διαδηλώσεις

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Χιλιάδες διαδηλωτές έλαβαν χτες μέρος στις πορείες απ' άκρου σ' άκρο του Νεπάλ, στο πλαίσιο των διαμαρτυριών εναντίον της κατάλυσης, ουσιαστικά, της δημοκρατίας από το παλάτι τον Οκτώβρη του 2002. Τα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης, περιλαμβανομένου του ΚΚ Νεπάλ - Ενωμένου Μαρξιστικού Λενινιστικού, κλιμακώνουν και πάλι τις κινητοποιήσεις τους, αξιώνοντας την επανασύσταση του Κοινοβουλίου, που ως σήμερα ο μονάρχης Γκιανέντρα απορρίπτει.

Ουσιαστικά, σημείωναν πολιτικοί παρατηρητές, τα κόμματα έχουν διαβεί έναν πολιτικό Ρουβίκωνα: αμφισβητούν πλέον τον πολιτειακό ρόλο της μοναρχίας, αν και όχι ακόμη ανοιχτά. Αν πραγματώσουν αυτή την πολιτική στρατηγική, ο μονάρχης - τον οποίο αναφανδόν στηρίζουν με χρήματα και όπλα ΗΠΑ και ΕΕ, στο πλαίσιο του πολέμου του εναντίον του μαοϊκού αντάρτικου - θα βρεθεί σε «εξαιρετικά δύσκολη θέση».

Χιλιάδες μέλη και ηγετικά στελέχη και των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων, (Κογκρέσο, Λαϊκό Μέτωπο, Εργατικό και Αγροτικό Κόμμα, NSP), έλαβαν επίσης μέρος στη διαδήλωση. Οι ηγεσίες των πέντε κομμάτων αναμένεται να συναντηθούν και πάλι σήμερα Σάββατο, για να συμφωνήσουν για τη συνέχιση της πολιτικής πάλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ