Σάββατο 13 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΠΑΛ
Μαζικές διαδηλώσεις

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Χιλιάδες διαδηλωτές έλαβαν χτες μέρος στις πορείες απ' άκρου σ' άκρο του Νεπάλ, στο πλαίσιο των διαμαρτυριών εναντίον της κατάλυσης, ουσιαστικά, της δημοκρατίας από το παλάτι τον Οκτώβρη του 2002. Τα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης, περιλαμβανομένου του ΚΚ Νεπάλ - Ενωμένου Μαρξιστικού Λενινιστικού, κλιμακώνουν και πάλι τις κινητοποιήσεις τους, αξιώνοντας την επανασύσταση του Κοινοβουλίου, που ως σήμερα ο μονάρχης Γκιανέντρα απορρίπτει.

Ουσιαστικά, σημείωναν πολιτικοί παρατηρητές, τα κόμματα έχουν διαβεί έναν πολιτικό Ρουβίκωνα: αμφισβητούν πλέον τον πολιτειακό ρόλο της μοναρχίας, αν και όχι ακόμη ανοιχτά. Αν πραγματώσουν αυτή την πολιτική στρατηγική, ο μονάρχης - τον οποίο αναφανδόν στηρίζουν με χρήματα και όπλα ΗΠΑ και ΕΕ, στο πλαίσιο του πολέμου του εναντίον του μαοϊκού αντάρτικου - θα βρεθεί σε «εξαιρετικά δύσκολη θέση».

Χιλιάδες μέλη και ηγετικά στελέχη και των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων, (Κογκρέσο, Λαϊκό Μέτωπο, Εργατικό και Αγροτικό Κόμμα, NSP), έλαβαν επίσης μέρος στη διαδήλωση. Οι ηγεσίες των πέντε κομμάτων αναμένεται να συναντηθούν και πάλι σήμερα Σάββατο, για να συμφωνήσουν για τη συνέχιση της πολιτικής πάλης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ