ΓΕΝΕΥΗ. -
Με ένα συντριπτικό και βροντερό "όχι" στη νομιμοποίηση όλων των ναρκωτικών ουσιών απάντησαν εκατοντάδες χιλιάδες Ελβετοί ψηφοφόροι στο προχθεσινό δημοψήφισμα στη χώρα τους.
Οι Ελβετοί ψηφοφόροι που κλήθηκαν την Κυριακή στις κάλπες, έπρεπε να αποφασίσουν με την ψήφο τους γιατρία ζητήματα που αποτελούσαν θέματα προς επίλυση για την ομοσπονδιακή κοινωνία τους. Μεταξύ αυτών η αποποινικοποίηση των ναρκωτικών, η νομιμοποίηση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών αλλά και ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.
Οσον αφορά την αποποινικοποίηση όλων των ναρκωτικών ουσιών (χασίς, μαριχουάνα, τα είθισται "ως μαλακά ναρκωτικά" αλλά και άλλων ναρκωτικών ουσιών) στο προτεινόμενο από την κυβέρνηση πλαίσιο του αγώνα εναντίοντων λαθρεμπόρων ναρκωτικών, οι ψηφοφόροι απάντησαν "όχι" σε ποσοστό που ξεπέρασε το 75%. Το προτεινόμενο από την κυβέρνηση και τις ομοσπονδιακές αρχές πλαίσιο προέβλεπε τη νομιμοποίηση των "μαλακών" λεγόμενων ναρκωτικών ουσιών στο πλαίσιο πάταξης της δράσης των ναρκεμπόρων σε μια "αγορά", η αξία της οποίας εκτιμάται από την ελβετική αστυνομία σε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Ενα όμως σχέδιο το οποίο τελικά δεν εγκρίθηκε αφού μάλλον οι Ελβετοί "δε δείχνουν να κατανοούν" ότι ο διαχωρισμός και η νομιμοποίηση των "μαλακών ουσιών"είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για να καταπολεμηθεί η μάστιγα των ναρκωτικών που ταλανίζει τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και όλου του "πολιτισμένου κόσμου", είτε αφαιρώντας κατά τραγικό τρόπο το "έμψυχο δυναμικό" των χωρών αυτών, είτε ρίχνοντας σε "ηδονικό λήθαργο και απραξία" μεγάλα τμήματα της νεολαίας, μετατρέποντάς τους σε "άβουλους και άκακους" παρατηρητές του κοινωνικού και πολιτικού γίγνεσθαι. Το δεύτερο ζήτημα που οι αρχές ζητούσαν από τους εκλογείς να ψηφίσουν και να εγκρίνουν, ήταν η επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου με τη δαπάνη συνολικά περίπου 1,5 δισ. ελβετικών φράγκων για την κατασκευή δύο νέων τούνελ κάτω από τον ορεινό όγκο των Αλπεων. Το "ναι" πλειοψήφησε και το αποτέλεσμα, όπως σχολίασαν αναλυτές στην ελβετική τηλεόραση, είναι ότι οι Ελβετοί "θα βάλουν το χέρι στις τσέπες τους" για να εκσυγχρονιστεί το σιδηροδρομικό δίκτυο και να μειωθεί το ποσοστό της σιδηροδρομικής "απομόνωσης" της Ελβετίας από γειτονικά της κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Γερμανία, Ιταλία κλπ. ).
Τέλος, η τρίτη σημαντική πρόταση που ετέθη σε δημοψήφισμα και μάλιστα σε 23 καντόνια της Ελβετίας, αφορούσε τη μεταρρύθμιση του ισχύοντας εργατικού νόμου, ο οποίος χρονολογείται από το 1964, ώστε να επιτραπεί στις γυναίκες η απασχόλησή τους τη νύχτα (!). Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, το "ναι" πλειοψήφησε με ποσοστό γύρω στο 60%. Βέβαια αν πάρουμε υπόψη ότι και για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών πέρσι είχαν ψηφίσει θετικά και έφτασε μόλις ένας χρόνος για να μεταστραφεί πλήρως η κοινή γνώμη, μάλλον είναι σίγουρο ότι και οι σημερινές γνωμοδοτήσεις των Ελβετών, οφείλονται στη λειψή ενημέρωση και στην προπαγάνδα του "εκσυγχρονισμού" της αγοράς εργασίας και των εργασιακών σχέσεων, παρά σε συνειδητή άποψη που πισωγυρίζει κατακτήσεις των γυναικών στο Μεσαίωνα.
Οι βασικές συνταγματικές ρυθμίσεις που λειτουργούν σε ομοσπονδιακό επίπεδο επιτρέπουν τη δυνατότητα προσφυγής σε κάποιου είδους δημοψήφισμα για ένα θέμα, εφ' όσον συγκεντρωθεί ο προκαθορισμένος αριθμός υπογραφών πολιτών. Με τη συγκέντρωση λοιπόν του αναγκαίου και απαραίτητου αριθμού υπογραφών, οι ελβετικές αρχές είναι υποχρεωμένες να διοργανώσουν - σε τοπική, καντονιακή ή και εθνική κλίμακα, ανάλογα με την περίπτωση - δημοψηφίσματα. Με αυτά, ο ελβετικός λαός "κυρίαρχα", όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ελβετικό Σύνταγμα, αποφαίνεται αμετάκλητα για τα θέματα εκείνα, που τίθενται στην κρίση του.
Υποχρεωτική κατά τον ελβετικό νόμο είναι η διενέργεια δημοψηφισμάτων για διατάγματα και διατάξεις, που με το περιεχόμενό τους τροποποιούνται άρθρα του ελβετικού Συντάγματος.
ΜΟΣΧΑ.-
Ο πληθυσμός της Ρωσίας μειώθηκε κατά 2.200.000 από το 1992, ανακοίνωσε η Κρατική Στατιστική Επιτροπή της Ρωσίας (ΚΣΕΡ) και μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Σύμφωνα με την ΚΣΕΡ, ο πληθυσμός της Ρωσίας ήταν την 1η Σεπτέμβρη 146.500.000 κατοίκοι, ενώ πριν από 6 χρόνια έφτανε τα 148.700.000. Το δημογραφικό αυτό πρόβλημα αναμένεται να συνεχιστεί. Μέχρι το τέλος της χρονιάς ο πληθυσμός της Ρωσίας θα μειωθεί κατά 100.000, ενώ μέχρι το τέλος του 2000 θα μειωθεί κατά 1.000.000, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο πληθυσμός της Ρωσίας το 2015 θα είναι 138.000.000, τονίζει η ΚΣΕΡ. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ρωσία οφείλεται, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, στη μείωση του προσδόκιμου ζωής. Η μείωση αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει παρατηρηθεί σε καιρό ειρήνης.
Ενα άλλο στοιχείο που έρχεται επίσης από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία είναι η αύξηση του αριθμού των αμβλώσεων. Ετσι, το 1997 έγιναν πάνω από 2.500.000 αμβλώσεις. 7 στις 10 εγκυμοσύνες καταλήγουν σε άμβλωση, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Ρωσίας, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν με αφορμή την Ημέρα της Ρωσίδας Μητέρας που γιορτάστηκε την Κυριακή για πρώτη φορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, μια άμβλωση στις έξι γίνεται σε γυναίκες μικρότερες των 19 χρόνων, ενώ περίπου 2.000 αμβλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε κορίτσια μέχρι 14 χρόνων. Εξαιτίας των αμβλώσεων, σοβαρά προβλήματα υγείας αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες της χώρας.
ΤΖΑΚΑΡΤΑ. -
Παρανάλωμα πυρός έγιναν χτες τέσσερα τζαμιά στο Δυτικό Τιμόρ. Οι πυρκαγιές εκδηλώθηκαν μετά τη διαδήλωση Ινδονήσιων, που κατά αυτόπτες μάρτυρες ήταν Χριστιανοί. Οι ταραχές δεν άργησαν να γενικευτούν με αποτέλεσμα να σημειωθούν εμπρησμοί σε μουσουλμανική σχολή, ξενοδοχείο μουσουλμάνων προσκυνητών και ανοιχτή τοπική αγορά.
Δεν έγινε γνωστό εάν κατά τις χτεσινές ταραχές υπήρξαν τραυματισμοί ή συλλήψεις. Εκπρόσωπος των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες αύξησαν τις περιπολίες τους και στην περιοχή, ανακοίνωσε ότι οι ταραχές έγιναν σε αντίποινα για την προ μίας βδομάδας πυρπόληση 22 καθολικών ναών και λεσχών τυχερών παιχνιδιών στην Τζακάρτα από πλήθος μουσουλμάνων. Τότε, ο αριθμός των νεκρών είχε φθάσει τους 14...
Σε μία προσπάθεια να κατευναστούν τα πνεύματα, θρησκευτικοί αρχηγοί χριστιανών και μουσουλμάνων έκαναν χτες εκκλήσεις για τον τερματισμό των επεισοδίων, προειδοποιώντας ότι τα αντίποινα θα αυξήσουν τα κρούσματα βίας. Σεισμός στην ανατολική Ινδονησία
Το νησί Μανγκόλε έπληξε χτες ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με αποτέλεσμα το θάνατο έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 60. Τοπικοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ωστόσο ότι ο αριθμός των νεκρών ενδεχομένως να αυξηθεί καθώς μέχρι χτες βράδυ τα σωστικά συνεργεία δεν είχαν ολοκληρώσει το έργο τους. Σοβαρές είναι και οι ζημιές που σημειώθηκαν σε δεκάδες σπίτια.ΣΕΟΥΛ. -
Τη διενέργεια ελέγχου σε βορειοκορεατικήπυρηνική εγκατάσταση ζήτησε χτες ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελμπαραντέι, λέγοντας πως υπάρχουν ενδείξεις ότι στη συγκεκριμένη τοποθεσία αναπτύσσεται πρόγραμμα για την παραγωγή πυρηνικών όπλων. Ωστόσο, ο Ελμπαραντέι δεν έκανε τίποτε άλλο από το να διατυπώσει το σχετικό αίτημα, που είχε προ ημερών θέσει η Ουάσιγκτον στη ΛΔ Κορέας, χωρίς να παρουσιάζει παράλληλα στοιχεία που να δικαιολογούν τη σχετική διεκδίκηση...
Ο Ελμπαραντέι, που έκανε την παραπάνω δήλωση μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Κιμ Ντάε - γιουνγκ, υποστήριξε ότι "ο καλύτερος τρόπος για να διαλυθεί κάθε υποψία είναι η εκούσια άδεια της κυβέρνησης της ΛΔ Κορέας για την έρευνα στη συγκεκριμένη εγκατάσταση.
Ο διευθυντής της "Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας" βρέθηκε χτες στη Σεούλ, παρακολουθώντας σεμινάριο με θέμα "πυρηνικά και ασφάλεια"... Στο περιθώριο του σεμιναρίου συναντήθηκε με αξιωματούχους της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε το πρόγραμμα πυρηνικών της ΛΔ Κορέας.
ΗΠΑ και Ν. Κορέα υποστηρίζουν, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζουν σοβαρά στοιχεία, ότι η κυβέρνηση της Πιον Γιάνγκ ετοιμάζει υπόγειες εγκαταστάσεις πυρηνικών όπλων, παρά την κατηγορηματική άρνηση της τελευταίας. Μάλιστα, πριν ένα 15ήμερο, η ΛΔ Κορέας απέρριψε το αίτημα της Ουάσιγκτον για τη διενέργεια απεριόριστων ελέγχων σε πυρηνικές εγκαταστάσεις στην πόλη Κουμτσάνγκ - ρι, που βρίσκεται 40 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πιον Γιάνγκ.
Την 1η Δεκέμβρη ο ρουμανικός λαός γιορτάζει την εθνική του επέτειο - τη μεγάλη Ενωση της Ρουμανίας. Μια πρώτη προσπάθεια για την πραγματοποίηση της πολιτικής και εθνικής ενότητας έκανε ο ηγεμόνας της Βλαχίας, Μιχαήλ Βόδα ο Γενναίος,ο οποίος το 1600 συνένωσε, αλλά για σύντομο χρονικό διάστημα, τις τρεις ρουμανικές επαρχίες - Βλαχία, Μολδαβία και Τρανσυλβανία. Ο αγώνας των λαϊκών μαζών και των προοδευτικών δυνάμεων για την επίτευξη της Ενωσης ήταν μακροχρόνιος, επίμονος και σκληρός, με αποτέλεσμα να στεφθεί μ' επιτυχία, όταν στις 5 Γενάρη του 1859 στη Μολδαβία και στις 24 Γενάρη στη Βλαχία εκλέχτηκε ηγεμόνας ο γνωστός προοδευτικός παράγοντας της εποχής, συνταγματάρχης Αλεξάντρου Ι. Κούζα,συνεπής αγωνιστής για την Ενωση και γνήσιος πατριώτης. Ετσι, η Μολδαβία και η Βλαχία ενώθηκαν σ' ένα ενιαίο κράτος. Ενα, όμως, μεγάλο κομμάτι ρουμανικής γης, η Τρανσυλβανία, εξακολουθούσε να παραμένει υπό την κατοχή της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας. Την 1 Δεκέμβρη του 1918 ολοκληρώθηκε η συγκρότηση του ενιαίου εθνικού κράτους και η μεγάλη Ενωση με την επιστροφή της Τρανσυλβανίας στην πατρίδα - μάνα, τη Ρουμανία. Με απόφασή του τον Ιούλη του 1990 το Κοινοβούλιο της χώρας ως ένδειξη της υπέρτατης τίμησης της ιστορίας του ρουμανικού έθνους θεσμοθέτησε την 1 Δεκέμβρη ως εθνική επέτειο της Ρουμανίας. Σημαντικές επιτυχίες σημείωσε η Ρουμανία στην εποχή της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Η Ρουμανία έχει αναπτύξει καλές σχέσεις συνεργασίας σε όλους τους τομείς με την Ελλάδα.